Pierwsza polka została księdzem! (?)
| Autor |
Wiadomość |
|
Morph
|
Alus napisał(a): Nie ma kapłaństwa kobiet we współczesnym Judaiźmie ani Islamie. w judaizmie rekonstrukcjonistycznym, postępowym czy konserwatywnym jest  Ortodoksi nie ordynują kobiet na rabinów - kobiety pełnią funkcje "głów wspólnoty" albo "mentorów religijnych". Jest to przydatne, bo np. kobieta po poradę w sprawie nida prędzej pójdzie do kobiety niż do mężczyzny. kaloryfer napisał(a): Nie ma wprost nic powiedziane ale sw Paweł daje Febie duże kompetencje.
owszem ale tu chodzi o diakonisę  Były w Kościele do około X wieku i pełniły funkcje pomocnicze.
Diakonisami były kobiety co najmniej 40 letnie, dziewice lud wdowy. Zawarcie związku małżeńskiego z mężczyzną groziło ekskomuniką.
_________________ Miernota w chwilach zagrożenia staje się bezwzględna.
|
| N mar 22, 2009 19:02 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Morph napisał(a): w judaizmie rekonstrukcjonistycznym, postępowym czy konserwatywnym jest  Ortodoksi nie ordynują kobiet na rabinów - kobiety pełnią funkcje "głów wspólnoty" albo "mentorów religijnych". Jest to przydatne, bo np. kobieta po poradę w sprawie nida prędzej pójdzie do kobiety niż do mężczyzny.
Nie wiedziałam, przyznaję.
Także w Izraelu? - czy tylko w gminach żydowskich w Europie i USA?...nie doszukałam tej informacji na google.
|
| N mar 22, 2009 20:04 |
|
 |
|
ThinAir
|
Nawet gdybyśmy założyli, że Kościół zmieni zdanie i pozwoli na święcenia kobiet, to będzie to dopiero możliwe po takiej decyzji. Przypadek tej pani jest zwykłą samowolą i odstępstwem.
_________________ http://pl.youtube.com/watch?v=9tYT3F5lA4A
http://www.youtube.com/watch?v=RZol4zJt--8
|
| Pn mar 23, 2009 9:29 |
|
|
|
 |
|
Morph
|
|
| Wt mar 24, 2009 20:58 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Morph napisał(a): u postępowych także tam.
Kolejny dowód, że tego rodzaju "postęp" prowadzi ludzkość na manowce 
|
| Wt mar 24, 2009 22:00 |
|
|
|
 |
|
Morph
|
dlaczego?
rabin to głównie naucza i wykłada prawo - funkcje rytuale może spełniać kto inny. Tak się czasami zdarza jeśli rabin jest osobą starszą i nie ze wszystkim daje radę.
|
| Wt mar 24, 2009 22:02 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Morph napisał(a): dlaczego? rabin to głównie naucza i wykłada prawo - funkcje rytuale może spełniać kto inny. Tak się czasami zdarza jeśli rabin jest osobą starszą i nie ze wszystkim daje radę.
Nie znam zagadnienia.
Ale gdy wpisałam w google hasło "rabinki w Judaiźmie", to jako pierwsze wyskoczyły strony: "eFKA", "HomoFaber", "Female", jednoznacznie świadczące o postępowości w sferze preferencji seksualnych.
Dlatego pytałam o rabinki w Izraelu.
|
| Wt mar 24, 2009 22:27 |
|
 |
|
ziele_force
|
Chyba tutaj są dwa różne tematy:
1. Wyświęcenie konkretnej kobiety, co jest sprzeczne ze stanowiskiem SA - moim zdaniem nie ma o czym dyskutować.
2.Czy pomysł wprowadzenia kobiet do stanu duchownego jest dobry/zły?
Jak odnosi się do tego biblią/tradycją?
Moim zdaniem, dziwi mnie fakt, że JESZCZE Stolica Apostolska nie zrezygnowała z tego archaicznego zwyczaju. Tym bardziej, że jest wiele kobiet dużo trzeźwiej patrzących na świat niż nie jeden kapłan.
|
| Cz maja 28, 2009 9:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Pierwsza polka została księdzem! (?)
Kościół Katolicki nie uznaje święceń kapłańskich kobiet. Kobieta która przyjmuje święcenia kapłańskie, jak również biskup który ich udzieli zaciągają na siebie ekskomunike z mocy samego prawa
|
| Śr maja 04, 2011 19:26 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czy może mi ktoś wskazać powiązanie? 1. w gronie apostołów nie było kobiet wniosek: kobiety nie mogą być kapłankami 2. Jezus zabronił uczniowi go bronić i chrześcijanie nie namawiali do walki zbrojnej przeciw okupantowi wniosek: wojna obronna jest potępiona przez Kościół - ale chyba nie jest? Brakuje mi tu konsekwencji i przejrzystych kryteriów Popieram,a ponadto: 3.w wieczerniku nie było kobiet, wniosek-kobiety nie mogą uczestniczyć we mszy. Ciekawe czemu tak nie jest Rzeczywiście, brakuje tu konsekwencji.
|
| So maja 07, 2011 14:07 |
|
 |
|
Johnny99
|
"Konsekwencja" nie równa się "automatyzm".
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| So maja 07, 2011 14:28 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
To akurat oczywiste, dlatego celowo mówimy o"konsekwencji"czyli,logicznym następstwie faktów.
|
| So maja 07, 2011 14:34 |
|
|
|