Dlaczego Europa boi się Boga?
Autor |
Wiadomość |
PianticeLLa
|
_________________ "Wielki wstyd dla nas, że święci dokonywali wielkich dzieł, a my chcemy otrzymać chwałę i cześć, opowiadając o nich" (św. Franciszek z Asyżu)
|
Cz cze 05, 2003 14:08 |
|
|
|
 |
Gość
|
Europa nie boi się Boga , ale odrzuca Boga i jego wskazania.
|
Cz cze 05, 2003 14:34 |
|
 |
PianticeLLa
|
 Europa
Jeśli odrzuca, to znaczy nie akceptuje i nie chce ich przyjąć. Z jakiego więc powodu? Z niewygody czy ze strachu?
_________________ "Wielki wstyd dla nas, że święci dokonywali wielkich dzieł, a my chcemy otrzymać chwałę i cześć, opowiadając o nich" (św. Franciszek z Asyżu)
|
Cz cze 05, 2003 15:09 |
|
|
|
 |
Serafin
|
Cóż, Bóg jest tym, który stawia wymagania, a więc staje się coraz bardziej niewygodny. Liberalizm propaguje hasło: "róbta, co chceta". Szkoda, że zapomina się o jakże podobnych, a jak zarazem innych znaczeniowo słowach św. Augustyna: Kochaj i czyń co chcesz.
|
Cz cze 05, 2003 15:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Europa?????
Powiedzialbym inaczej. Dalczego Polska boi sie Boga  Swiadectwem tego "bania sie" jest to co obecnie mamy.
Kto jest u steru??????? Mimo prawie 50 lat komuny, u steru wladzy sa ci sami ludzie. Malo co sie zmienilo!!!!!!!
O czym to swiadczy?? wedlug mnie o ludzkim zagubieniu. Prosta sprawa!
Glupie teksty "ja nie pojde do wyborow bo to niczego nie zmieni" Swiadcza o totalnym oglupieniu narodu.
Ostatnio slyszalem fajne kazanie
"jestesmy jak narod wybrany, wyzwoleni z niewoli, ale na wskutek naszej glupoty nie dojdziemy do "Ziemi Obiecanej" tak latwo"
To tylko skrot z tego kazania, ale zapadlo mi gleboko w pamieci.
Oby tylko nasza "glupota" nie trwala tak dlugo az przeminie to pokolenie!!!!!!!!!!!!!!
pozdrowka
|
Cz cze 05, 2003 16:40 |
|
|
|
 |
Pharisee
|
Europa sie Boga nie boi a nawet jest za Bogiem.
Lud sie Boga boi i nie wie czego po Bogu można sie spodziewać (przykłanem chodzby wg bibli o plagach Egipskich, czy o arce Noego).
Czy mam poruszać te temat?
pozdrawiam NIE TUTAJ
|
Cz cze 05, 2003 20:46 |
|
 |
locowski
|
Moim zdaniem UE nie boi się Boga tylko chce poszanowania praw wszystkich wyznanią. W krajch katolickich przyjoł sie model res publica christiana (catolicos). przy okazji łamie się prawa, które przysługują innym wyznanią. myśle, że brak odniesienia do chrześcijaństwa czy Boga jest dla poszanowania praw wyznaniowych wszystkich obywateli unii.
|
Cz cze 05, 2003 21:36 |
|
 |
PianticeLLa
|
 dialog zaczyna się od... słuchania!
Beli - podoba mi się!!
Locowski Pytanie moje jest o banie się Europy a nie Unii Europejskiej - zdaje mi się, że to zasadnicza różnica. Poza tym Twoje - znowu - arbitralne twierdzenie (oczywiście znowu bez poktycia) o res -jak to nazwałeś - ma się nijak do rzeczywistości!!! Tak sie sklada, że jakiś czas mieszczałam w Szwajcarii - jak wiesz w większości protestanckiej. Wiem również, jak wygląda DIALOG (!!!)wewnątrz różnych wyznań chreścijańskich zarówno tam, jak i w Niemczech i (!!!) w Polsce. W Warszawie każdego miesiąca są spotkania ekumeniczne katolików, protestantów (różnych kościołów), prawosławnych i grekokatolików - często na nich są również Żydzi i muzułmanie! Na Mszach św. (katolickich) w kościele św. Marcina każde czytanie w trakcie liturgii Slowa czyta przedstawiciel innego Kościoła, a kazania niejednokrotnie głoszą pastorzy czy biskupi protestantcy. Przez Twoją osobę po raz pierwszy spotkałam się z jakimś niezrozumiałym antagonizmem do Kościoła katolickiego!! Człowieku - opanuj się!!! Chcesz dialogu czy ubliżania bliźniemu??? Forum ma służyć dialogowi, a dialog zaczyna się od milczenia - czyli od słuchania!! Dlaczego ubliżasz innym? Gdzie tutaj miejsce na akceptację inności - to, że tej inności nie rozumiesz, że widzisz w katolicyzmie jedynie zbiór praw i nakazów (jak uczeni w Piśmie!), to nie znaczy, że katolicym do tego się sprowadza - nie ograniczaj nas, katolików i przestań w końcu nam ubliżać!!
No i jeśli chcesz dyskutować (czyli wymieniać poglądy, doświadczenia) zacznij słuchać innych!
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie w Panu!
|
Pt cze 06, 2003 14:31 |
|
 |
locowski
|
Europa mówi się na kontynet, na którym mieszkamy, ale w obecnych czasach Europa mówi się na UE. Skor temat jest o Bogu i Europie, to myślałem, że chodzi o banie się Boga w UE. Pozatym w moim poście nie chodziło mi o dialog ekumeniczny, tylko o bez prawną hegemonie jednego wyznania w Polsce w stosunkunkach Państwo - zawiązki wyznaniowe. Przy okazji tej hegomonii łamie się prawa innych wyznań. Myśle, ze twój temat może być dyskusją o miejscu Boga, praw wyznaniowych w UE. Słowa res publica to słowo powszechne i znaczy tyle co: Republika, Rzeczpospolita.
|
Pt cze 06, 2003 15:03 |
|
 |
locowski
|
A co do moich złych zdań o KK to tyczą sie tylko naduzyc jakie popelniane sa w KK.
|
Pt cze 06, 2003 15:05 |
|
 |
PianticeLLa
|
 c.d.
Locowski, posłuchaj.... błędem, który nagminnie popełniasz i co wścieka tu wszystkich dookoła jest to, że w każdym "uzasadnianiu" stawiasz na początek wielki kwantyfikator (miałeś mam nadzieję elementy logiki na matematyce w L.O. ?). To jest błąd w dyskusji - po prostu nie można tak robić z czysto praktycznego względu. Bo jeśli mówisz: locowski napisał(a): Kościół katolicki łamie prawa innych wyznań to, po 1) KK czyli kto? - papież?, biskupi? - kto??? a po 2) to jasne, że to oszczerstwo! (sprawdź w słowniku znaczenie tego słowa!) Prawa wyznaniowe są zapisane w prawie państwowym - jeśli ktoś je łamie - podlega sądowi - a jak widzisz nikt nie podał KK do sądu. Poza tym - i słusznie - ci, którzy identyfikują się jako katolicy czują się obrażeni - w wielu miejscach w Polsce nie ma protestantów czy przedstawicieli innych wyznań, więc nie mają bezpośredniego kontaktu z nimi. Jak więc mogą osobiście łamać czyjeś prawa??? Mówiąc tak robisz (mówiąc baaaardzo delikatnie) wielką przykrość wielu czytelnikom tego forum. Czy myślisz, że jedynie luteranie są ludźmi naprawdę wierzącymi i tylko luteranie znajdują miejsce właściwe miejsce Boga w życiu i świecie (poza polityką?). A tak na marginesie czy list biskupów (w jwkiejkolwiek sprawie) nie jest słowem pasterzy do ich owiec??? Res publika to także "rzecz publiczna", czyli "wspólna" i WSZYSCY jesteśmy za nią odpowiedzialni! Bez względu na wyznanie, na obraną drogę (małżeństwo, celibat, klauzura) i nie jest obojętne jak odpowiemy na wyzwanie współczesnego świata - czy zachowamy NASZE wartości: polskie, katolickie, protestanckie, czy po prostu ludzkie. Jest w historii Polski tak wielu wspaniałych patriotów, którzy ginęli za wolność nas - młodej generacji - i byli z tak wielu wyznań!
Pomyśl nad tym - chociażby o tym - oni ginęli we wspólnej sprawie... obronie "czegoś" - czego?
Pax tecum, locowski 
|
Pt cze 06, 2003 21:55 |
|
 |
locowski
|
pozycja Kościoł Katolickiego jest na tyle uprzywilejowana w Państwie, że łamie prawa innych wyznań. przykład jest taki. Kościół katolicki ma 3 akty prawne określające działanie KK:
- ustawe o wolności sumienia i wyznania
- ustawe o stosunku Państwa do Kościoła Katolickiego
- i umowe miedzynarodową zwaną Konkordatem
Natomiast np. Luteranie mają 2 akty prawne określające stosunek Państwa do Kościoła Ewangelicko - Augsburskiego
- ustawa o wolności sumienia i wyznania
- ustawa o stosunku Państwa do Kościoła Ewangelicko - Augsburskiego
Pozatym przypominam o równości prawanej wyznań.
tymczasem umowa Konkordatowa jako jedyna umowa o charakterze religijnym jako jedyna zostaje wyróżniona w najważniejszym akcie prawnym naszego Kraju.
Nie powiedziałem "Kościół katolicki łamie prawa innych wyznań", chodz można takie wrażenie odnieść. powiedziałem, że przy dominacji KK łamane są prawa innych wyznań, ale nie KK jest winien, sprawcą łamania tych praw. Łamanie tych praw innych wyznań odbywa się obok dominacji Kościoła Katolickiego.
|
Pt cze 06, 2003 22:43 |
|
 |
Gość
|
Locowski proponuje Tobie podać pozew do Sądu Najwyższego Będziesz spac spokojnie
|
Pt cze 06, 2003 22:49 |
|
 |
locowski
|
to tylko będzie początek.
|
Pt cze 06, 2003 23:22 |
|
 |
Gość
|
locowski napisał(a): - i umowe miedzynarodową zwaną Konkordatem (...) umowa Konkordatowa jako jedyna umowa o charakterze religijnym
Panie locowski, miałem już nie odpowiadać na Pańskie zaczepki, ale jednak się odezwe.
Konkordat to umowa międzynarodowa, a nie religijna, zwarta między Rzecząpospolitą Polską a Stolicą Apostolską, nie Kościołem Rzymskokatolickim, jako pełnoprawnym podmiotem prawa międzynarodowego. A w przypadku protestantów z kim miałaby zostać zawarta taka umowa? Z RFN, Szwajcarią, ...?
Poza tym prawodawstwo polskie w wielu kwestiach zrównało prawa Kościołów właśnie na bazie Konkordatu, m.in. gdy chodzi o tzw. małżeństwa konkordatowe, które mogą być zawierane także w Kościele Prawosławnym i Ewangelickim.
|
So cze 07, 2003 0:38 |
|
|
|