|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
mariola81
|
 Komunia
Witam wszystkich serdecznie. Mam pewien problem i nie wiem za bardzo jak go rozwiązać. Otóż moja córka chodzi do pierwszej klasy sp. Za rok powinna iść do komunii. I tu pojawia się problem. Moja córka chodzi do pierwszej klasy sześciolatków. Jest to jedyna cała klasa sześciolatków na śląsku. Więc do komunii pójdzie jako 7latek czyli tak jak by do wczesnej.Nasz ksiądz proboszcz powiedział kilka tygodni temu że bez problemu siedmiolatki mogą iść z ośmiolatkami. Teraz zmienił zdanie i powiedział że się zastanowi. Nie wiem jak mam a właściwie mamy to rozwiązać( bo to cała klasa) co z tym zrobić. Wielu ludzi po opłacało sobie sale a jak wiemy to nikt zaliczki nie zwróci. A po za tym według mnie jeżeli szkolnictwo umiało dostosować program nauczania do dzieci 6letnich to czemu kościół ma stwarzać problemy. Proszę o jakiś pomysł na rozwiązanie tej sytuacji. Nie wiem. Może jest jakiś odgórny zakaz który zabrania dopuszczania 7latków do normalnej komunii tylko do wczesnej. Czy może nasz proboszcz kategorycznie zabronić nam puszczenia dzieciaczków w drugiej klasie do normalnej komunii? Powiedział że nasze dzieci pójdą w trzeciej klasie. Ale z tego co mi wiadomo to może tak zrobić ale dopiero od momentu wprowadzenia obowiązku posłania sześciolatków do szkoły. Kiedy wszystkie pierwszaki w Polsce będą miały 6 lat. Proszę w imieniu wszystkich rodziców naszej klasy o pomoc 
|
Pt maja 06, 2011 10:08 |
|
|
|
 |
Maxx
|
 Re: Komunia
Uważam, że córka powinna pójść do Komunii razem z całą klasą.
Z tego, co się zorientowałem, to druga klasa sp. jest zalecana przez Konferencję Episkopatu Polski dla dzieci przystępujących do Komunii świętej. Pius X wydał dekret, w którym za minimalny wiek uznał ok. 7 lat. Reszta to decyzje i zalecenia lokalnych diecezji i proboszczów.
|
Pt maja 06, 2011 10:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Pt maja 06, 2011 11:47 |
|
|
|
 |
BlankaA
|
No, dopuszczenie dzieci do I Komunii to nie do końca jest kwestia "programu nauczania". W sakramentach to nie tyle chodzi o zasób wiedzy encyklopedycznej, co o stosowną dojrzałośc. Dzieci przygotowywane do "wczesnej pierwszej komunii" zazwyczaj pochodza z rodzin zaangazowanych w życie Kościoła, wychowanie w wierze w domu jest dużo intensywniejsze, niż przeciętnie, toteż pod względem duchowym te dzieci są zazwyczaj znacznie dojrzalsze. I ten wzgląd decyduje, a nie metryka.
I nie "zarezerwowana sala"...
|
Pt maja 06, 2011 16:57 |
|
 |
kropeczka_ns
|
generalnie chcemy czy nie ta kretyńska reforma w szkołach jest faktem  i moje młodsze dziecko też chcemy czy nie pójdzie jako 6 latek do pierwszej klasy. Więc kwestę czy Komunia będzie w II czy w III klasie dla roczników zreformowanych musi się jakoś rozstrzygnąc. Starszemu się jeszcze udało, szczęśliwy rocznik 2004 jeszcze z dłuższym dzieciństwem:)
_________________ Ania
|
So maja 07, 2011 18:17 |
|
|
|
 |
Gita2
|
Mariola81 W niedzielę mój wnuk, który jako sześciolatek poszedł do pierwszej klasy przyjął po raz pierwszy Komunię Św. Łukasz w lutym skończył sześć lat i pomimo tego, że nie chodził do zerówki zakwalifikował się do podjęcia nauki w klasie pierwszej. Rodzice Łukasza/córka i zięć/ zastanawiali się, czy z komunia poczekać, aż będzie w trzeciej klasie, ale zadecydowało to, że w lutym skończył osiem lat, a więc poszedł jako ośmiolatek do I Komunii. W najmłodszych latach ważny jest nie tylko rocznik, ale miesiąc urodzenia. Jako rodzic, babcia oraz pedagog odradzałabym, aby dzieci, które nie ukończyły ośmiu lat były przygotowywane do komunii Św. Oczywiście zależy to od indywidualnych cech dziecka, ale to są wyjątki, aby dzieci w wieku siedmiu lat były wystarczająco dojrzałe. W którym miesiącu urodziła się Twoja córeczka?
|
Cz maja 26, 2011 14:59 |
|
 |
kropeczka_ns
|
no ale dziecko chyba raczej wtedy idzie do komunii kiedy idzie cała jego klasa prawda? Przynajmniej u nas tak jest
_________________ Ania
|
Pn cze 20, 2011 20:55 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
|