ksieza wspolpracownicy SB
| Autor |
Wiadomość |
|
nikczemny
|
 ksieza wspolpracownicy SB
historycy podaja, ze 10-15% ksiezy wspolpracowalo z SB. czy kosciol to potwierdza? gdzie moge poczytac o stanowisku kosciola na ten temat?
|
| Pt kwi 29, 2005 9:45 |
|
|
|
 |
|
jo_tka
|
A może najpierw powiedz, gdzie można przeczytać takie stanowisko i których historyków? Skąd oni biorą takie dane, na czym miałaby polegać współpraca? Bo na razie to tylko hasło, które rzuca cień oskarżenia na wszystkich księży, bez cienia dowodu.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| Pt kwi 29, 2005 10:07 |
|
 |
|
nikczemny
|
jo_tka napisał(a): A może najpierw powiedz, gdzie można przeczytać takie stanowisko i których historyków? Skąd oni biorą takie dane, na czym miałaby polegać współpraca? Bo na razie to tylko hasło, które rzuca cień oskarżenia na wszystkich księży, bez cienia dowodu.
mowil o tym wczoraj prezes IPN Leon Kieres, ale tez inni historycy zajmujacy sie PRL-em tak podaja i nikt sie nie sprzeciwia.
|
| Pt kwi 29, 2005 10:13 |
|
|
|
 |
|
jo_tka
|
Świetnie - poproszę cytat z wypowiedzi prof. Kieresa i jakikolwiek namiar na innych historyków. Jeśli znasz ich wypowiedzi, to zapewne również nazwiska - publikacje?
I jakbyś nie zauważył - ja proszę o dowód, nie wypowiadam się co do prawdziwości lub nie Twojego stwierdzenia.
|
| Pt kwi 29, 2005 10:16 |
|
 |
|
nikczemny
|
jo_tka napisał(a): Świetnie - poproszę cytat z wypowiedzi prof. Kieresa i jakikolwiek namiar na innych historyków. Jeśli znasz ich wypowiedzi, to zapewne również nazwiska - publikacje?
I jakbyś nie zauważył - ja proszę o dowód, nie wypowiadam się co do prawdziwości lub nie Twojego stwierdzenia.
prawde mowiac nie szukalem nigdy specjalnie na ten temat, ale jak znajde jakies wypowiedzi i publikacje na temat wspolpracy ksiezy z SB to nie omieszkam tu zamiescic.
|
| Pt kwi 29, 2005 10:21 |
|
|
|
 |
|
nikczemny
|
ale dlatego bardziej mnie interesuja opracowania koscielne na ten temat, a nie historykow zewnetrznych. bo glos hisotrykow z IPN juz slyszalem, mowia wlasnie o 10-15%.
|
| Pt kwi 29, 2005 10:22 |
|
 |
|
jo_tka
|
Cytuj: historycy podaja, ze 10-15% ksiezy wspolpracowalo z SB Cytuj: mowil o tym wczoraj prezes IPN Leon Kieres, ale tez inni historycy zajmujacy sie PRL-em tak podaja i nikt sie nie sprzeciwia Cytuj: prawde mowiac nie szukalem nigdy specjalnie na ten temat, ale jak znajde jakies wypowiedzi i publikacje na temat wspolpracy ksiezy z SB to nie omieszkam tu zamiescic.
Myślę, że komentarz jest zbyteczny
Może poza tym, że wypadałoby powiedzieć "przepraszam", jeśli się rzuca takie oskarżenia nie mając najmniejszych dowodów.
|
| Pt kwi 29, 2005 10:24 |
|
 |
|
nikczemny
|
jo_tka napisał(a): Cytuj: historycy podaja, ze 10-15% ksiezy wspolpracowalo z SB Cytuj: mowil o tym wczoraj prezes IPN Leon Kieres, ale tez inni historycy zajmujacy sie PRL-em tak podaja i nikt sie nie sprzeciwia Cytuj: prawde mowiac nie szukalem nigdy specjalnie na ten temat, ale jak znajde jakies wypowiedzi i publikacje na temat wspolpracy ksiezy z SB to nie omieszkam tu zamiescic. Myślę, że komentarz jest zbyteczny  Może poza tym, że wypadałoby powiedzieć "przepraszam", jeśli się rzuca takie oskarżenia nie mając najmniejszych dowodów.
gdzie tu jest sprzecznosc?
swoja wiedze czerpie z wypowiedzi telewizyjnych historykow.
|
| Pt kwi 29, 2005 10:27 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Niestety, historycy się - telewizyjni i nie tylko - wypowiadają, ale na razie nie widać żadnych dokumentó, dowodów na poparcie ich tez. I to jest problem - tak jak Kieres chlapnął o Hejmo, a jego akta... mają się pojawić w połowie maja. Bo co - bo trzeba je odpowiednio "przygotować" 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Pt kwi 29, 2005 10:38 |
|
 |
|
jo_tka
|
Już prosiłam - podaj ich nazwiska i powiedz, na jakie źródła się w swoich wystąpieniach powoływali i co dokładnie powiedzieli.
|
| Pt kwi 29, 2005 10:48 |
|
 |
|
nikczemny
|
jo_tka napisał(a): Już prosiłam - podaj ich nazwiska i powiedz, na jakie źródła się w swoich wystąpieniach powoływali.
to ja tu prosze o liczby strony koscielnej.
|
| Pt kwi 29, 2005 10:49 |
|
 |
|
jo_tka
|
O, nie - TY postawiłeś oskarżenie, TY je udowadniaj
Nie będę rozmawiać o czymś, co "ktoś gdzieś może powiedział".
|
| Pt kwi 29, 2005 10:53 |
|
 |
|
nikczemny
|
jo_tka napisał(a): O, nie - TY postawiłeś oskarżenie, TY je udowadniaj Nie będę rozmawiać o czymś, co "ktoś gdzieś może powiedział".
moze byc nawet 0,001%. to ze zdazali sie ksieza wspolpracujacy z sb jest faktem. temu tez zaprzeczysz? ja chcialbym wiedziec co kosciol z tym robi.
|
| Pt kwi 29, 2005 10:54 |
|
 |
|
jo_tka
|
OK - rozumiem że odwołujesz swoją pierwszą wypowiedź?
Nadal uważam że wypadałoby powiedzieć "przepraszam".
|
| Pt kwi 29, 2005 10:57 |
|
 |
|
nikczemny
|
jo_tka napisał(a): OK - rozumiem że odwołujesz swoją pierwszą wypowiedź?
Nadal uważam że wypadałoby powiedzieć "przepraszam".
nie odwoluje. jedyne informacje jakie do mnie dochodza to 10-15%.
|
| Pt kwi 29, 2005 10:59 |
|
|
|