Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 05, 2025 14:53

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość

problem jak ja go widze jest często w tym że ludzie przestają się słuchać.. maja jak to się mówi "swoje za uszami" i nieważne co ktos by powiedział, jak raz podpadnie to już zawsze podpada.. ale to tak na marginesie..

RM podało nieprawdziwy komentarz do wydarzeń które miały miejsce na Woodstock i za to powinno ponieść odpowiedzialność. Natomiast często zdarza się że RM twierdzi że jakaś stacja "żydomasońska" podaje nieprawdę w swoich audycjach, tylko nie słyszałam o żadnej sprawie z tego zakresu toczacej się przed sądem polskim..

a kultura osobista poszczególnych ludzi to trochę inna sprawa..

So mar 04, 2006 23:06
Zobacz profil WWW

a to Madzia Buczek prowadzi w Radio Maryja audycje? pierwsze słyszę..

Chodziło akurat o Kazimierę Szczukę, która rzeczywiście nie prowadzi audycji w Radio Maryja.

Jeśli nie ma sprawy w sądzie, to uznajesz, że wszystko jest w porządku?
PT

N mar 05, 2006 0:14

RM podało nieprawdziwy komentarz do wydarzeń które miały miejsce na Woodstock i za to powinno ponieść odpowiedzialność.

To już ustalilismy. Co natomiast z gazetą, która podała nieprawdziwą informację do wydarzenia, które nie miało miejsca? Dlaczego nie powinna ponieść odpowiedzialności? Dlaczego nie może panować zasada oceny konkretnych czynów według kryterium "co robi?", a nie według kryterium "kto?".
PT

evanka napisał(a):
Natomiast często zdarza się że RM twierdzi że jakaś stacja "żydomasońska"

Często. Widzę, że jesteś stałą słuchaczką :-) "Często" znaczy, że był choć jeden taki przypadek?

N mar 05, 2006 0:26

Piotrze - nikt nie twierdzi, że w każdej audycji RM ludzi obrzuca się błotem i obraża. Bo tak nie jest. Ale dobrze wiesz, że w każdym przypadku zawsze najbardziej zapada w pamięć to, co jest ewidentnie negatywne. Tym bnardziej, że takie właśnie skrajnie obraźliwe wypowiedzi na antenie RM padały i nikt z prowadzących audycje nie widział w tym nic złego. A więc jest to akceptowane, o czym świadczy też niekiedy postawa dyrektora.

I to właśnie trzeba napiętnować.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N mar 05, 2006 10:17
Zobacz profil WWW
"Komu więcej dano od tego więcej wymagać się będzie" - argument, że inne media posługują się niegodnymi metodami nie jest argumentem in plus na rzecz RM i usprawiedliwieniem stosowania podobnych metod w RM.
Posługiwanie się przymiotnikiem "katolickie" nie jest li tylko ozdobnikiem, ale winno obligować do uczciwości, czystości intencji.

N mar 05, 2006 12:04

Madzia Buczek faktycznie prowadzi audycje na antenie radia Maryja i telewizji TRWAM, ale w tych audycjach nie ma nic złego, bo są na temat różańca świętego. Co innego audycje niektórych ojców.

N mar 05, 2006 13:11
Zobacz profil WWW

Pani Szczuka swoimi wypowiedziami, jako naczelna feministka IIIRP wykazała się wyjątkowym szowinizmem. "Dziwne, stare dziecko". Dziewczynka ma 15 lat i jest niepełnosprawna, dlatego "dziwna"... co się kobieta dziwi. Jest na pierwszej linii walki klas i nie wie, że nie wolno się źle o niepełnosprawnych wypowiadać?

Cytuj:
Nie sposób nie cenić inteligencji i salonowego obycia Pani Kazimiery Szczuki. Jest gwiazdą ekranów, oczytana w krajowej literaturze i przetłumaczonej literaturze światowej, niezmiernie bystra, elokwentna. Z jej poglądami politycznymi i obyczajowymi nie muszę się zgadzać, ani mi one nie przesłaniają oceny jej osobistego sukcesu na poletku krajowej krytyki literackiej.

Najgorszym koszmarem lwicy krytyki salonowej może się jednak okazać bezprzykładny brak wyczucia, którym wykazała się w ostatnim programie K.Wojewódzkiego. Otóż na kanwie nieustannej jazdy po bandzie z udziałem naczelnych żartów o kaczorach, Dornie, Radiu Maryja etc. Pani Szczuka postanowiła być oryginalna i poleciała w parodię, której podmiotem była Magdalena Buczek z tegoż Radia M.- prowadzącą audycje dla dzieci.

I w zasadzie byłoby „w porzo” i „w konwencji” (odwaga cywilna w dopieprzeniu kaczorom i stacji radiowej potaniała, ale dobrze jest postrzegana przez znajomych, salon lub przełożonych) publika pokładała się ze śmiechu.

Tylko się było okazało, że p. Magda Buczek (rocznik 88, wzrost trzyletniego dziecka) jest osobą niepełnosprawną, cierpiącą na nieuleczalną chorobę, która charakteryzuje się tym, że jej organizm nie przyjmuje wapnia. Stąd też nieustanne złamania przy zwykłych czynnościach życia codziennego. Nastawianie kości często odbywa się kosztem złamania pozostałych. I tak z tygodnia na tydzień. Nie oceniam pobożności i estetyki tego rodzaju religijności, bo nic mi do tego. Tak samo jak nie oceniam estetyki układanych mandali z kolorowego piasku, tak samo nie oceniam estetyki tego czy innego katolicyzmu.

Pewnie o przypadłościach M. Buczek p. Szczuka nie wiedziała dając dość kompromitujące w swej wymowie przedstawienie. Tylko co z tego. Stanisław Tym, jak był gościem w Pegazie prowadzonym przez Szczukę, powiedział jej kiedyś wprost, że się panienka do telewizji nie nadaje. Może miał rację, napisanie czegoś wymaga jednak uprzedniego sprawdzenia, czy się gdzieś nie nawaliło babola.

puchaty 2006-02-28 22:37:06

Wspaniały komentarz, który znalazłem w internecie.

Jest to dowód, że niektóre autoryteta prowadząc kampanię wymierzoną w Radio Maryja po prostu NIE WIEDZĄ O CZYM MÓWIĄ. Pluć n 3-4 i już, razem orkiestra gra. Kto mocniej przywali, kto bardziej chamsko i po świńsku. Jutro pewnie się okaże, że za ptasią grypę w Toruniu też jest o.Rydzyk odpowiedzialny.

Evanka:
Cytuj:

ToMu:
Cytuj:
Nie wiem, czy Madzia Buczek prowadzi audycje w RM

Proszę o wybaczenie niedowidzących, ale ja się wcale już się nie dziwię, że dyskusja w tym temacie przybiera formę gadki ze ślepym o kolorach.

I na końcu wypowiedź JE ks. Bp Stanisława Napierały w Sanktuarium św. Józefa w Kaliszu:
Cytuj:
Taką ewangelizację prowadzi w naszym kraju od początku swego istnienia Radio Maryja i Telewizja Trwam. Prowadzi ją z zaangażowaniem biblistów, teologów, biskupów, kapłanów, ludzi świeckich. Można już mówić o szkole ewangelizacyjnej stworzonej przez Radio Maryja. Gdy w czasie moich wyjazdów do parafii spotykam ludzi, którzy słuchają regularnie katechez prowadzonych przez Radio Maryja, wyczuwam u nich pogłębioną i świadomą wiarę; wyczuwam u nich szacunek i miłość do Kościoła, do Ojca Świętego, do biskupów, do osób duchownych i świeckich.

Cytuj:
Media katolickie - mówił Papież polskim biskupom - mają przekazywać także naukę społeczną Kościoła. Mają między innymi uczyć ludzi świeckich uczestnictwa w życiu publicznym i w polityce. Tak, w polityce, oczywiście "z poszanowaniem autonomii sfery politycznej". Poszanowanie autonomii sfery politycznej nie oznacza braku zaangażowania w tę sferę. To są dwie różne rzeczy - uszanowanie autonomii politycznej i zaangażowanie się w politykę. Przeciwnie, media katolickie mają uprzytamniać, że katolicy świeccy powinni angażować się w życie publiczne, dawać w nim odważne i czytelne świadectwo o wartościach chrześcijańskich. "Mają je głosić i bronić, gdy zostaną zagrożone". Czy tego nie czyni od lat Radio Maryja?

Cytuj:
Oczywiście, priorytet ten stoi w sprzeczności z poprawnością polityczną ośrodków laicystycznych i liberalnych, które w Polsce dysponują potężnymi mediami. Ale dla nich "tożsamość katolicka i narodowa Polaków" jest tematem, którego wspominać nic wolno, by nie być natychmiast oskarżonym o polski nacjonalizm.
Powinniśmy wykorzystać Radio Maryja, Telewizję Trwam i chyba "Nasz Dziennik", który jest także medium o charakterze ogólnokrajowym. Jeśli natomiast uważamy, że one nie odpowiadają poziomowi mediów katolickich, to idąc za tokiem myśli Papieża, powinniśmy tworzyć nowe media, nawet jeśliby to było połączone z dużym wysiłkiem. Tworzyć nowe, nie niszczyć zaś tych, które są.

Cytuj:
Trzeba więc tym bardziej dziękować Bogu za to, co mamy: za Radio Maryja, za Telewizję Trwam, za "Nasz Dziennik". To cud, że one zaistniały, istnieją i rozwijają się mimo zorganizowanych ataków pełnych nienawiści i pewno zazdrości. Złowrogie siły chciałyby w swoim niecnym dziele posłużyć się nawet osobami duchownymi.

Cytuj:
Ojcze Tadeuszu, dziękujemy! Jesteś człowiekiem, któremu Pan błogosławi. Po owocach poznaje się, a te owoce to dzieła, które powołałeś i stworzyłeś z niczego. Bez błogosławieństwa Bożego nie byłoby dzieł, z którymi dziś utożsamiają się miliony Polaków w kraju i za granicą. Ojcze Tadeuszu, to jest fakt: jesteś znany, jesteś zasłużony, jesteś ceniony. Tak trochę żartem powiem: każdy prawdziwy i uczciwy Polak, gdyby w czasie tegorocznej zimy dowiedział się, że gdzieś utknąłeś w zaspach śnieżnych, wszystko by zostawił i pobiegł, by Ci pomóc. A my dziwilibyśmy się, gdyby tego nie uczynił. Tak to chciałem podziękować Radiu Maryja, Telewizji Trwam, wszystkim tym ludziom, którzy tu razem z ojcami, z nami są. I dzięki którym ta aparatura funkcjonuje, i pomaga nam, umożliwia nam być rodziną, Bożą rodziną, często też mówimy Rodziną Radia Maryja.

A ja dziękuję Tobie Księże Biskupie.

N mar 05, 2006 14:17

Co do Szczuki to też widziałem ten głupi program (nie żebym był fanem pana W., ale chciałem zobaczyć jego konfrontację z podobną mu radykałką) i również byłem oburzony tą chamską i prostacką wypowiedzią, która dowodzi, że Szczuka ma w głebokim powarzaniu płeć żeńską (o których prawa rzekomo tak zażarcie walczy), o prawach człowieka nie wspomnę, w przypadku tak antyludzkiego chamstwa.

Natomiast, to nie tłumaczy zachowań niektórych osób w RM, które nawołują do nienawiści i pogardy dla innych w imię Jezusa Chrystusa i Jego matki. Twój cytat z, lepiącej się od lukru i wazeliny, wypowiedzi biskupa jedynie potwierdza absolutny brak jakiegokolwiek (warto podkreślić) autokrytycyzmu zwolenników RM wobec działalności tego medium. Zwłaszcza, że wypowiedż tego pojedyńczego biskupa stoi w sprzeczności z komuniktem wydanym przez EP, który skrytykował zaagażowanie ND, TV Trwam i RM w działalność podpisania paktu stabilizacyjnego.

N mar 05, 2006 15:51

Proszę o wybaczenie niedowidzących, ale ja się wcale już się nie dziwię, że dyskusja w tym temacie przybiera formę gadki ze ślepym o kolorach.

Meritusie nie dziw się :-) To temat przy którym rządzą emocje.
PT

N mar 05, 2006 15:53

bp. Stanisław Napierała napisał(a):
każdy prawdziwy i uczciwy Polak, gdyby w czasie tegorocznej zimy dowiedział się, że gdzieś utknąłeś w zaspach śnieżnych, wszystko by zostawił i pobiegł, by Ci [Ojcze Dyrektorze] pomóc

Dziękuję biskupowi, że nie uważa mnie za "prawdziwego" i "uczciwego" Polaka, bo ja bym nie "zostawił wszystkiego" by "pobiec" odśnieżać samochod o. Rydzyka, tylko dlatego, że on nim jedzie.

N mar 05, 2006 15:58

Episkopat nie wydał komunikatu w/s RM. Tylko 3 biskupów z prezydium KEP wystosowało list do prowincjała.

Biskup kaliski Stanisław Napierała nie jest osamotniony. Bp. Antoni Dydycz z Drohiczyna słusznie zauważył w kontekście paktu stabilizacyjnego, że RM nie mogło przez transmisję popierać jednej partii. Raczej przeciwnicy i najgłośniejszy krzykacze popierali jedną partię.

Cytuj:
zachowań niektórych osób w RM, które nawołują do nienawiści i pogardy dla innych w imię Jezusa Chrystusa i Jego matki

jakieś konkrety?

N mar 05, 2006 16:02

Natomiast, to nie tłumaczy zachowań niektórych osób w RM, które nawołują do nienawiści i pogardy dla innych w imię Jezusa Chrystusa i Jego matki.

Jeśli są takie przypadki, to masz rację :-).

Tyle, że w sporach wokół Radia Maryja mało kogo interesuje prawda. Próbowałem właśnie uzyskać jasną deklarację w sprawie kłamstw. Okazuje się, że dyskutanci, często jak przedstawiciele naszych mediów uwazają subiektywne opinie prezentowane w Radio Maryja za zbrodnię, natomiast ewidentne kłamstwa na temat Radia Maryja za działania godne nagrody! Wiesz na pewno, że były redaktor naczelny Gazety Pomorskiej został doceniony przez środowisko właśnie za kłamstwa o maybachu?
Cel uświęca środki?
Nie uważasz, że jest tu pewna nierównowaga?

Paschalis napisał(a):
potwierdza absolutny brak jakiegokolwiek (warto podkreślić) autokrytycyzmu zwolenników RM wobec działalności tego medium.

Zgoda! Jest to cecha równie widoczna jak absolutny brak przyzwoitości przeciwników tego medium.
Pozdrawiam.
PT

N mar 05, 2006 16:08

Piotrze - nikt nie twierdzi, że w każdej audycji RM ludzi obrzuca się błotem i obraża.

Ja też tak nie twierdzę :-).

ToMu napisał(a):
Ale dobrze wiesz, że w każdym przypadku zawsze najbardziej zapada w pamięć to, co jest ewidentnie negatywne.

Nie wiem czy w każdym przypadku, ale w tym przypadku ta zasada na pewno działa.
Nie twierdzę, że Radio Maryja jest wolne od błędów.
Zaskakuje mnie tylko skala nienawiści medialnej i forumowej do wszystkiego co wiąże się z Radiem. Panią Szczukę rozumiem, jako aktywistka swojej partii nie może działać i mysleć inaczej. Pan były tredaktor naczelny Gazety Pomorskiej musiał zrobić karierą, pan reporter Rzeczpospolitej i dwójka dziennikarzy TVN walczyli o nagrody... Rozumiem.
Natomiast dlaczego kłamstwa w sprawie Radia akceptowane są przez chrześcijan, ludzi dobrej woli? To że są przeciwnikami Radia można zrozumieć. Mają inną, bardziej postepową, wizję Kościoła. Dlaczego jednak akceptują kłamstwa?
Pozdrawiam.
PT

N mar 05, 2006 16:24

evanka napisał(a):

Chodziło akurat o Kazimierę Szczukę, która rzeczywiście nie prowadzi audycji w Radio Maryja.

Jeśli nie ma sprawy w sądzie, to uznajesz, że wszystko jest w porządku?
PT

pisałeś że się ośmiesza założycielkę podwórkowych kółek różańcowych, a Kazia Szczuka śmiała się z zawodzącego sposobu mówienia osoby która w radio odmawiała modlitwy za te kółka.. stąd moje pytanie, wszystko..

meritusie daruj sobie te osobiste wycieczki..

N mar 05, 2006 19:08
Zobacz profil WWW

do mojego posta powyżej: brak kindersztuby jaki zaprezentowała pani Szczuka jest jej osobistą deklaracja odnśnie jej osoby i tyle.

poza tym nie chodzi o wybiórczość i potępianie w czambuł wszystkiego co jest mówione w Radio Maryja ani wszystkiego co jest mówione przez o. Rydzyka ale z drugiej strony potępiany jest kazdy głos krytyczny w stosunku do Radia - dochodzi do istnej paranoi, która bynajmniej nie sprzyja jakimkolwiek rozmowom bo obu zacietrzewionym stronom ustąpienie choćby na milimetr jawi się jako totalna klęska..
za dużo w tym wszystkim emocji i rozgłosu (o ironio) medialnego..

ach, no i faktycznie nie we wszystkich audycjach rzucane są potwarze na ludzi.. wystarczy jedna..

N mar 05, 2006 19:14
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 180  Następna strona