Autor |
Wiadomość |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Wszystkim bezmyślnie krytykującym RM - zwróćcie uwagę na post Meg
meritus napisał(a): Proszę o wybaczenie niedowidzących, ale ja się wcale już się nie dziwię, że dyskusja w tym temacie przybiera formę gadki ze ślepym o kolorach.
Bez przesady.
Napisałem "nie wiem", bo nie słyszałem Madzi Buczek na antenie RM. Nie śledzę całej jego ramówki. Więc pisze, że nie wiem jak i czy prowadzi audycje
Ta cytowana wypowiedź biskupa jest żenująca... I co tu się dziwić - minister, Polak katolik, zastosował się, jak o. dyrektor limuzynę potrzebował...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N mar 05, 2006 19:19 |
|
|
|
 |
Piotr Tomczyk
|
Lucyna napisał(a): Obecnie panuje marksizm kulturowy, daltego nie ma wolnosci w mediach.
Ani rzeczywistej  tolerancji. Co ciekawe, ci którzy najwięcej mówią o tolerancji, najbardziej zioną nienawiścią.
"Tolerancja"
Miłośników postępu jedna dziś łączy racja:
Całemu światu zagraża pewna radiowa stacja!
Zagłuszyć, zburzyć, zaorać, a ludzi wsadzić za kratki!
Potem zmienić im klimat i wywieźć blisko Kamczatki.
Przez taką małą rozgłośnię wspaniały system się chwieje,
Już nawet Śpiewak się martwi, a cały salon szaleje...
W tygodniu nie chcą tam Środy i wolnej nie chcą Sobotki,
Za to zbyt często się modlą tamte radiowe dewotki!
A te modlitwy to po co? To jedna nienawiść chora!
Miał rację jeden sąsiad jednego znanego doktora.
Radio zaś, razu pewnego, słyszała i żona sąsiada.
Nie tylko, że prawie zemdlała, bo była też mocno blada!
Ze szwagrem sąsiada nie lepiej, do dzisiaj się trochę stracha,
We śnie, razy kilka już widział przeraźliwego maybacha!
Kiedyś w noc ciemną, z kamerą, na auto robił obławę,
Niestety! Ktoś go obudził... i szwagier zawalił sprawę.
- "Maybacha jeszcze złapię!" - do siebie czasem gdera
- "Złapię! Choćby się schował do podwodnego helikoptera!"
Tolerancji przypadki takie, trudno tłumaczyć dziś światu...
"Tolerancja"? Czy to nowa nazwa domu wariatów?
|
N mar 05, 2006 21:58 |
|
 |
Stanisław Adam
|
 Ptasia grypa w Toruniu
Ponieważ jesteśmy widzę na fali dowcipów, to też się dołożę.
Dziś od rana media bombardują nas wiadomością: ptasia grypa w Toruniu.
Miasto podzielone na rewiry. Straże i policja jak kosmonauci. Prawie panika. Przyjeżdża odważny Premier, który się ptakom nie kłaniał.
Uspokaja lud zatrwożony.
Jakby spraw państwowych nie było ważniejszych (np. Rocznica Katynia).
Gdzieś półgębkiem, spikerzy dodają, że czy to grypa ptasia, to tak naprawdę niewiadomo. Dopiero za kilka dni z GB przyjdą wyniki badań zwłok łabędzi.
Czyli w świadomości odbiorów ma się zakotwiczyć skojarzenie: epidemia-Toruń. Toruń wiadomo: O.Rydzyk i RM. Kwarantanna dla Iperium.
Śmieszne nie.
A teraz trochę absurdu z dziedziny mniemanologi stosowanej.
Przy założeniu, że nie było absurdem publikowanie karykatur Mahometa narażające naszych obywateli w Świecie na odwet.
Czy to wielki problem, jadąc z Niemiec załadowć kilka martwych ptaków do bagażnika i podrzucić w centrum Torunia. Bo nie na Zalewie Wiślanym, nie w Ogr. Saskim w Warszawie. Nie np. w Poznaniu, czy Bydgoszczy.
Mamy więc problem logistyczny z pogranicza weterynarii i medycyny ludzkiej.
A może to powinien być problem dla naszych odnawiających się służb kontrwywiadu, prokuratury i policji.
Mieliśmy problem Plewek. Wyszło na to, że jesteśmy podejrzewani więzienie bojowników islamskich przez CIA. A więc ...
Śmiesznie.
N mar 05, 2006 22:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Trzech biskupów z prezydium KEP" - zaiste, cóż tam Prezydium KEP tj. Przewodniczący KEP, Z-ca Przewodniczącego KEP i Sekretarz KEP (nie 3 biskupów Z prezydium) wobec O. Dyrektora i o. Prowicjała 
|
N mar 05, 2006 22:40 |
|
 |
Meg
|
Wypowiedzi Kazimiery Szczuki to wogóle nie zamierzam komentować, bo nie uważam jej za osobę dość inteligentną, a jedynie za przemądrzałą babę... Nie mogę pojąć jak osoba walcząca, jej zdaniem o prawa kobiet może powiedzieć coś tak okropnego, o niczemu nie winnej dziewczynie...
Cytuj: Natomiast dlaczego kłamstwa w sprawie Radia akceptowane są przez chrześcijan, ludzi dobrej woli? To że są przeciwnikami Radia można zrozumieć. Mają inną, bardziej postepową, wizję Kościoła. Dlaczego jednak akceptują kłamstwa?
Może dlatego są akceptowane, gdyż to wcale nie są kłamstwa, a fakty, których nie mogą zaakceptować słuchacze tej szanownej rozgłośni. Zresztą to co dla Ciebie wydaje się kłamstwem nie oznacza wcale, że takie samo mniemanie ma też inna osoba. Przecież to, że dla Ciebie prawdą jest, że istnieje Bóg nie jest prawdą dla ateisty. Czy dlatego on jest gorszy, bo nie uznaje Twojej prawdy? Poza tym RM krytykują też biskupi, czy oni równiez maja klapki na oczach i nie widzą co się dzieje w tej stacji?
|
N mar 05, 2006 22:54 |
|
|
|
 |
Piotr Tomczyk
|
Meg napisał(a): Cytuj: Natomiast dlaczego kłamstwa w sprawie Radia akceptowane są przez chrześcijan, ludzi dobrej woli? To że są przeciwnikami Radia można zrozumieć. Mają inną, bardziej postepową, wizję Kościoła. Dlaczego jednak akceptują kłamstwa? Może dlatego są akceptowane, gdyż to wcale nie są kłamstwa, a fakty, których nie mogą zaakceptować słuchacze tej szanownej rozgłośni. Zresztą to co dla Ciebie wydaje się kłamstwem nie oznacza wcale, że takie samo mniemanie ma też inna osoba. Móię o ewidentnych kłamstwach. Co do których nie ma wątpliwości nawet autor informacji. Nie wydaje mi się, aby istniała choc jedna osoba przekonana, że historia o maybachu, którym jeździ ojciec Rydzyk i polach golfowych , które zakupił sobie na Marsie  to prawda. Kłamstwa te prawdopodobnie są akceptowane zgodnie z zasadą "cel uświęca środki". Czyli ludzie myślą, "jasne, że to kłamstwo, jasne, że redaktor z Głosu Pomorza zmyślił, ale trzeba się cieszyć bo KŁAMAŁ W SŁUSZNEJ SPRAWIE". W efekcie redaktor jest nagradzany (!) za kłamstwo i działa to demoralizująco na innych dziennikarzy. Oni też szybko zorientują się gdzie leżą konfitury i na czym można najszybciej zrobić karierę. Protestuję przeciw tej metodzie. Może Ty też powinnaś. Dziś oszukują w sprawie ojca Rydzyka a jutro być może w sprawie biskupa Życińskiego. Meg napisał(a): Poza tym RM krytykują też biskupi, czy oni równiez maja klapki na oczach i nie widzą co się dzieje w tej stacji?
Krytykuje część biskupów, która chce bardziej "postępowego" Kościoła. Jest to bardzo aktywna mniejszość. Mówiłem, że o to nie można mieć do nich pretensji. Różnice zdań między ludźmi są naturalne. Nie wykluczają uczciwości we wzajemnych relacjach.
PT
|
N mar 05, 2006 23:16 |
|
 |
ToMu
|
Nie zgodzę się, że krytykuje Rm mniejszość biskupów. Tendencyjnie na to patrzysz. Wydaje mi się, że ta grupa cały czas się powiększa.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
N mar 05, 2006 23:17 |
|
 |
Piotr Tomczyk
|
ToMu napisał(a): Nie zgodzę się, że krytykuje Rm mniejszość biskupów. Tendencyjnie na to patrzysz. Wydaje mi się, że ta grupa cały czas się powiększa.
Ty mówisz większość, ja mówię mniejszość, a wystarczy policzyć  Tu liczyć trzeba a nie dyskutować.
PT
|
N mar 05, 2006 23:23 |
|
 |
evanka
|
było takie wyliczenie zrobione przez WPROST, nazwiska przytoczę jak znajdę w domu ten numer, ale wychodziło z lekką tendencja przeważającą krytyków 
Pn mar 06, 2006 7:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeśli zastosuje się podobną metodę jak w przypadku "Tylko trzech biskupów z Prezydium KEP" - gdy tymczasem całe Prezydium KEP to właśnie te trzy osoby....wtedy napewno wiekszość będzie "za" 
|
Pn mar 06, 2006 8:19 |
|
 |
ToMu
|
Czytałem ten kawałek we Wproście. Jest dziwny. Bo kwalifikuje do zwolenników/przeciwników Rydzyka (a raczej - do kościoła "toruńskeigo" i "łagiewnickiego") chyba też biskupów, którzy nie zajmowali sami stanowiska 
|
Pn mar 06, 2006 8:23 |
|
 |
Incognito
|
Posty o okrągłym stole zostały przeniesione tutaj. Ja wiem, że czasem trzeba coś poza tematem powiedzieć, aby uzasadnić swoje stanowisko, jednak offtopic za bardzo się rozwinął. Pamiętajcie jaki to temat i jaki dział
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Pn mar 06, 2006 18:52 |
|
 |
Meg
|
Piotr Tomczyk napisał(a): Móię o ewidentnych kłamstwach. Co do których nie ma wątpliwości nawet autor informacji. Nie wydaje mi się, aby istniała choc jedna osoba przekonana, że historia o maybachu, którym jeździ ojciec Rydzyk i polach golfowych , które zakupił sobie na Marsie to prawda. Kłamstwa te prawdopodobnie są akceptowane zgodnie z zasadą "cel uświęca środki". Czyli ludzie myślą, "jasne, że to kłamstwo, jasne, że redaktor z Głosu Pomorza zmyślił, ale trzeba się cieszyć bo KŁAMAŁ W SŁUSZNEJ SPRAWIE". W efekcie redaktor jest nagradzany (!) za kłamstwo i działa to demoralizująco na innych dziennikarzy. Oni też szybko zorientują się gdzie leżą konfitury i na czym można najszybciej zrobić karierę. Protestuję przeciw tej metodzie. Może Ty też powinnaś. Dziś oszukują w sprawie ojca Rydzyka a jutro być może w sprawie biskupa Życińskiego. Tobie się nawet nie wydaje, że takie osoby istnieją, a ja znam kilka osób, które były nawet w 100% przekonane, że ojciec dyrektor posiada maybacha. Oczywiście, za tego typu kłamstwa nie powinien być nagradzany, ale tutaj jakieś rozminięcie się z prawdą zdarza się sporadycznie, a na antenie RM co chwila. Nie wspomnę już nawet o słynnym przekłamanym reportażu na temat TVN-u i podawania ich prywatnych telefonów. Piotr Tomczyk napisał(a): Krytykuje część biskupów, która chce bardziej "postępowego" Kościoła. Jest to bardzo aktywna mniejszość. Mówiłem, że o to nie można mieć do nich pretensji. Różnice zdań między ludźmi są naturalne. Nie wykluczają uczciwości we wzajemnych relacjach.
Więc ja jestem z diecezji gdańskiej i było bardzo dużo wypowiedzi abp Gocłowskiego na temat tego radyja. Wśród tych, które słyszałam nie przypominam sobie żadnej pochwalnej wypowiedzi na temat Rm. Jeżeli już się wypowiadał to była to krytyka i nie dziwie się, bo jak można pchwalać coś co ma zgubny skutek dla Kościoła.
|
Pn mar 06, 2006 22:45 |
|
 |
Piotr Tomczyk
|
Meg napisał(a): była to krytyka i nie dziwie się, bo jak można pchwalać coś co ma zgubny skutek dla Kościoła.
Wierzę, że tak naprawę myślisz. Nie mam do Ciebie pretensji. Namawiam tylko, żebyś czasem spróbowała zapomnieć o swoich uprzedzeniach i spojrzeć z dystansu na obie strony konfliktu.
Czarno-biała wizja głosząca, że (w przeciwieństwie do szlachetnych, tolerancyjnych i wspaniałomyślnych dziennikarzy) słuchacze Radia to ludzie prymitywni i pozbawieni uczuć, wyda Ci się wtedy wątpliwa.
PT
|
Pn mar 06, 2006 23:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jestem przeciwnikiem radia maryja, a to dlatego, że jest to instytucja głosząca nienawiść i przede wszystkim kłamstwa. Dodatkowo słuchacze tego radia są przesiąknięci pogardą i nienawiścią wobec wszystkiego co się nie podoba ich góru, czyli "ojcowi" Rydzykowi. Słuchaczki radia maryja przejawiają moim zdaniem w największym stopniu objawy "prania mózgu" jakie dokonało się na ich umysłach poprzez to radio. Sukces tego radia jest fenomenemm, wynikającym z wielu aspektów, np jednym z nich jest na pewno fakt, że oto stare babcie, "moherowe berety" znalazły medium dla siebie, medium łączące je w jakąś wspólnotę pozwalającą na wypełnienie wolnego czasu i obcowanie z drugim człowiekiem. Oczywiście samo to nie ma w swoim założeniu nic nienormalnego, wręcz jest godne podziwu i pochwały. Dopiero jak dodać do tego nurt religijny, dorobić anty-(właściwie przeciw wszystkiemu) propagandę, wtedy zaczyna być niebezpiecznie. NA razie tylko pogladowo, kto wie jak będzie w przyszłości...
Nie jestem przeciwniekiem takiej czy siakiej religii, czy kościoła "z zasady". Szanuję wszystko co wykazuje się tolerancją dla odmiennych pokojowych poglądów. Radio maryja taką tolerancją i poszanowaniem odmiennego zdania sie nie wykazuje. Na dodatek ze strony KK radio to zbiera same głosy krytyki, w ostatnim czasie coraz ostrzejszej i coraz częstrzej. Myślę, że to jest jakimś wyrazem rozbicia się "katolików" na dwa obozy, bo nie wyobrażam sobie słuchaczki radia maryja jednocześnie szanującej Kościół Katolicki, który jawnie krytykuje jej stację radiową z jej guru na czele.
Na koniec zamieszczam link do videa. JEst to felieton przygotowany przez stację tvn, felieton o radiu maryja, a włąściwie o słuchaczach, czy też raczej należałoby powiedzieć "wyznawcach" tejże stacji. Przyznam, że mnie zaszokowało, nie spodzeiwałem się, że poziom wyprania mózgu doszedł już tak daleko w tej stacji. Tylu bezpodstawnych epitetów, kłąmstw i obelg pod adresem bogu ducha winnych ludzi dawno nie słyszałem. To smutne, ale myślę warto to pokazywać, warto pokazywać prawdę, jak jest naprawdę, jakie słychaczki radia maryja są naprawdę. Jeżeli to ma być chrześcijańsatwo to ja się ogromnie cieszę, że nie jestem chrześcijaninem.
link>>>>
http://www.youtube.com/w/Moherowe-beret ... nd%20funny
pozdrawiam,
michał
|
Wt mar 07, 2006 8:20 |
|
|
|