Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Ojciec Bartoś zrzucił habit 
Autor Wiadomość

Tak. Ale od decydowania czy się jest zdolnym sprostać, czy nie jest nowicjat. Jak ktoś już złożył śluby, to widocznie był w stanie sprostać wyzwaniom, tylko później mu coś odp...

Nie zgodzę się.

Owszem - w nowicjacie POWINIEN BYŁ dokonać wyboru pewnego. Ale co ma zrobić w momencie gdy z pewnych przyczyn nie widzi siebie już w zakonie, nie potrafi zaangażować się w pracę duszpasterską, widzi tylko negatywne strony życia zakonnego :?: Czy dalsze funkcjonowanie takiej osoby ma sens w zakonie :?:

Nie neguję - odchodząc z zakonu, łamie swoje śluby. Jednak pozostając - w tym stanie - w zakonie naprawdę na nic by się tam zdał.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr lut 21, 2007 9:44
Zobacz profil WWW

Abp Gądecki: Odejście od kapłaństwa to zdrada Chrystusa
Cytuj:
Zdradą większą niż zdrada małżeńska nazwał porzucenie kapłaństwa wiceprzewodniczący Konferencji Episkopatu Polski, arcybiskup Stanisław Gądecki podczas sprawowanej w Wielki Czwartek w poznańskiej katedrze porannej Mszy świętej Krzyżma.

http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1175813652

Pt kwi 06, 2007 8:50

Niby dlaczego zdrada miałaby być większa :?: W obu przypadkach łamie się przysięgę sakramentalną. Więc na jakiej zasadzie kapłaństwo jest "lepsze" :?:

Nie pomyślał jednak o tym, że są księża którzy rezygnują nie ze względu na utratę wiary w Jezusa, ale z powodu przegięć i machlojek wewnątrz Kościoła, nadużyć tolerowanych przez biskupów - którym, jak widać, ocenianie przychodzi bardzo lekko, jednak zapominają że sami za taki stan rzeczy są winni swoją pobłażliwością.

Pt kwi 06, 2007 9:57
Zobacz profil WWW

Dzięki ToMu za komcia, mnie się już nie chciało rozpisywać...

Pt kwi 06, 2007 10:05

Łatwo mu tak mówić.
Nie pomyślał jednak o tym, że są księża którzy rezygnują nie ze względu na utratę wiary w Jezusa, ale z powodu przegięć i machlojek wewnątrz Kościoła, nadużyć tolerowanych przez biskupów - którym, jak widać, ocenianie przychodzi bardzo lekko, jednak zapominają że sami za taki stan rzeczy są winni swoją pobłażliwością.

Czyli łatwiej jest olać problem i odejść niż starać się coś zmienić, jednym słowem :|

Pt kwi 06, 2007 10:08

A co, Twoim zdaniem, ma zrobić ksiądz, gdy widzi przegięcia :?: Nic. Idzie do biskupa i wykłada problem, i może mieć nadzieję. Może biskup posłucha i wyjaśnia sprawę, wyciąga konsekwencje - wariant optymistyczny, rzadkość. Wariant pesymistyczny, najczęstszy - nic nie robi - to jest prawie reguła, bo gdyby było inaczej, nie byłoby awantur z pedofilami, przekrętami finansowymi albo z lustracją i ukrywaniem współpracy z SB. Biskup słucha, przytakuje, ksiądz wraca do siebie, po czym niby przypadkiem zostaje przeniesiony gdzieś, gdzie nie będzie "robił problemów". Sprawa nigdy nie dochodzi do światła dziennego - no chyba że się uprze i pójdzie do mediów, co chyba jest jedynym rozwiązaniem (choć idiotyczne - trzeba wywrzeć presję, poczucie że patrzą na ręce, żeby zmusić do działania).

Co taki ksiądz miałby robić :?: Biegać od biskupa do biskupa, domagać się posprzątania jakiegoś bagna i ukarania winnych :?: Skoro jego biskup nic z tym nie robi, wiadomo że nikt mu nie pomoże. A niekiedy biskup wręcz zakazuje interesowania i zajmowania sie tą sprawą (vide - Dziwisz zakazał badań w IPNie x Isakowiczowi-Zaleskiemu).

Pt kwi 06, 2007 11:59
Zobacz profil WWW

To, że ktoś mi rzucać będzie kłody pod nogi nie umniejsza jemu, tylko temu kto rzuca. On jest w porządku przed Bogiem i sobą samym, bo działa i nie ucieka od problemu.
Bo realizuje swoje powołanie i walczy z szeroko pojętym bałaganem czy jak to nazwać, wszystko jedno.

<je nie neguję i nie osądzam żadnego z księży, zakonnika, który odszedł od powołania, to nie do mnie należy...też są ludźmi i nie są doskonali, jak każdy z nas>

Pan Jezus nie uciekł od nauczania, od uzdrawiania, od krzyża...bo mu wszyscy wokół urągali i przeszkadzali, tak?

Pt kwi 06, 2007 12:08
Ten Bartoś- zdrajca Pana Jezusa i plujka na Kościół Rzymski jest teraz w kapitule przyznającą nagrody NIKE.

Pewno nagrodę Nike dostanie Obirek albo Hryniewicz!

Pt wrz 07, 2007 16:34
Piszesz Hryniewicz - czytałeś, zapoznałeś się choć w minimalnym stopniu z teologią W. Hryniewicza, czy wystarczy ci opinia "jedynych peawdziwych Polaków-katolików"???
Jestem w 100% pewna, że kompletnie nie masz żadnej wiedzy, stąd Twoja pogarda.

Pt wrz 07, 2007 17:10

Ten Bartoś- zdrajca Pana Jezusa i plujka na Kościół Rzymski jest teraz w kapitule przyznającą nagrody NIKE.

A Ty jesteś pierwszy do oceniania, kto kogo zdradził - co :?:

Właśnie widzę...

"Nie sądźcie...", pamiętasz :?:

Pt wrz 07, 2007 18:16
Zobacz profil WWW

Cytuj:

Pan Zoltan wybitny miłośnik i wyznawca Jezusa Chrystusa i jego wierny naśladowca..
Od głodu wojny ognia
Zachowaj Nas Boże
Od takich naśladowców Jezusa Chrystusa jak wspomniany Pan wcześniej
Zachowaj Nas Panie !!

So wrz 08, 2007 7:00
Nie pomyślał jednak o tym, że są księża którzy rezygnują nie ze względu na utratę wiary w Jezusa, ale z powodu przegięć i machlojek wewnątrz Kościoła, nadużyć tolerowanych przez biskupów

A co to za badziewny pseudopowód? W świecie też jest dużo przegięć i machlojek. To już nigdzie człowiek się podziać nie może. Chyba tylko na pustynię.
Cytuj:
którym, jak widać, ocenianie przychodzi bardzo lekko, jednak zapominają że sami za taki stan rzeczy są winni swoją pobłażliwością.

Uciekanie ponieważ "są machlojki i przegięcia (a ja jestem jedyny sprawiedliwy i patrzeć na to nie mogę)" to jest dopiero objaw osądzania innych.

So wrz 08, 2007 8:43

Uwagi zachowaj dla siebie. Ja nie oceniam sensowności tego, co Ty piszesz :?

Cytuj:
A co to za badziewny pseudopowód? W świecie też jest dużo przegięć i machlojek. To już nigdzie człowiek się podziać nie może. Chyba tylko na pustynię.

I dlatego wielu ludzi rezygnuje z tego, czym się zajmują - ze względu na absurdy w środowiskach, w których muszą przebywać.

Cytuj:
Uciekanie ponieważ "są machlojki i przegięcia (a ja jestem jedyny sprawiedliwy i patrzeć na to nie mogę)" to jest dopiero objaw osądzania innych.

Nie, to brak zgody na to aby osoby patrzące z boku utożsamiały mnie z instytucją, w której są sprzeczności i w wielu kwestiach brak woli rozwiązania faktycznych problemów.

So wrz 08, 2007 10:20
Zobacz profil WWW

To samo powinien uczynić Tadek z Torunia :-)

So wrz 08, 2007 20:52
Zobacz profil WWW
Nie, to brak zgody na to aby osoby patrzące z boku utożsamiały mnie z instytucją, w której są sprzeczności i w wielu kwestiach brak woli rozwiązania faktycznych problemów.

Niektórzy święci celowo udawali publicznie niemoralnych, aby nie być uważanymi za sprawiedliwych w oczach ludzi. Tymczasem Ty proponujesz zamiast "błogosławieni, gdy ludzie mówią wszystko złe na was z mego powodu" - "wyrzeknij się Chrystusa, złam śluby, byle tylko nikt sobie o Tobie źle nie pomyślał".

N wrz 09, 2007 8:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona