Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 19:57

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 168  Następna strona
 Radio Maryja, cz. 2 
Autor Wiadomość

Chciałbym zauważyć, że osoba występująca na antenie jakiejś stacji nie oznacza, że jej poglądy są tożsame z samą stacją. Jeżeli na antenie TVN wypowiada się Andrzej Leeper, nie oznacza to, że taką linię od razu reprezentuje TVN.

to dlaczego Lepper może, a Tusk nie ? !

Śr paź 10, 2007 12:59

a mi sie podobało jak na debacie Cymański - Nowak panowie pokłócili sie o właściciela TadeuszRydzykWAM i innych "dzieł". A poszło o Tuska i jego propozycję dialogu ze słuchaczami i widzami. Cymański oburzył się, bowiem Tusk podle i wrednie obrażał Ojca Dyrektora. Nowak odowiedział, ze nie z ojcem, a ze słuchaczami Doniu chce dyskutować (czy cos w tym guście). Na to Cymański ze swoim usmieszkiem strzelił prostodusznie: "Ale nie mozna oddzielać słuchaczy RM od o.Rydzyka!"

Panie posle Cymański, popłynął pan ostro... :o

Przeniesione z wątku politycznego

Śr paź 10, 2007 14:05
meritusie - pewnych rzeczy nie wolno relatywizować, KKK 1756 jednoznacznie mówi:
- "Niedpuszczalne jest czynienie zła, by wynikło z niego dobro"..
A złem jest, gdy człowiek o drastycznie odmiennych pogladach jakie głosi Kościół i które obowiązują każdego katolika, wystepował jako sprzymierzeniec Kościoła.
I nie jest istotne czy o tym wie 1 osoba, czy 95% ogółu - nie ma prawa być odstępstwa od KKK - zwłaszcza w mediach katolickich.
A nie zapomnij, co mówił Jezus - nie ma rzeczy ukrytych - jeśli ludzi utrzymuje się w nieświadomości, to Boga nie da się oszukać.
I nie brnij dalej w durne tłumaczenia - zakłamujesz swoje sumienie...warto??????
Przecież jako katolik świetnie wiesz, że moralność obowiązuje wszystkich, ale określanie mianem "katolickie" zobowiązuje, nakłada okreslone wymogi.
Jeśli RM i TVTrwam chce się porównywać do TVN, to niech przestanie używać miana "katolickie media".
Nie można ewangelizować jako "katolickie" i jednocześnie politykować jak zwykła bulwarówka.

Śr paź 10, 2007 15:08

Jak to Pan Jezus powiedział... "kto nie jest przeciwko wam, ten jest z wami" (Łk 9,50)...

Lepper głosował jak katolik, Tusk określając się jako katolik głosował jak nie-katolik. Obłuda.... Dlatego na antenie ludzie jawnie obłudni nie występują.

Śr paź 10, 2007 18:55
"kto nie jest przeciwko wam, ten jest z wami" (Łk 9,50)

meritusie!!
Gratuluje katolitycznego podejścia do KK, typowe zachowanie słuchacza Rydzyka.
Jawny zwolennik eutanazji wg. was "toruńskich katolityków" jest "z nami" :shock:
Z wami i waszym Rydzykiem na pewno, ale z KK nie ma wiele wspólnego

Śr paź 10, 2007 19:02

Lepper głosował jak katolik, Tusk określając się jako katolik głosował jak nie-katolik. Obłuda.... Dlatego na antenie ludzie jawnie obłudni nie występują.

meritusie, człowiek uznający aborcję jako zło nie ma bezwzględnego obowiązku głosować za poprawką konstytucji, która skutkowałaby całkowitym zakazem aborcji. Swojego czasu miałam ogromny z tym problem i pytałam się gdzie tylko się dało, wszyscy kapłani uznali, że nikt nie popełnia grzechu nie głosując za taką poprawką. Mamy w Polsce ustawę antyaborcyjną, dopuszczającą tylko bardzo wyjątkowe przypadki i każdy rozsądny człowiek wie, że jest to rozsądne rozwiązanie z wielu powodów, chociażby ze względu na spokój społeczny. więc chyba trochę przesadzacie.

Śr paź 10, 2007 19:04

Swojego czasu miałam ogromny z tym problem i pytałam się gdzie tylko się dało, wszyscy kapłani uznali, że nikt nie popełnia grzechu nie głosując za taką poprawką.

Widocznie pytałaś niewłaściwych kapłanów, może jakiś katolewaków? Zadzwoń do Radia, to się dowiesz, jakie jest stanowisko Kościoła. Co ciekawe, w tej sprawie akurat mocno zbieżne z listem Episkopatu ogłoszonym przed wiadomym głosowaniem.

Śr paź 10, 2007 19:12

Co ciekawe, w tej sprawie akurat mocno zbieżne z listem Episkopatu ogłoszonym przed wiadomym głosowaniem.

z tego co się orientuję to był apel do sumień, a nie stwierdzenie, że posłowie muszą tak głosować, bo inaczej mają grzech ciężki. Jeśli się mylę, to proszę mnie wyprowadzić z błędu. Ja wyrocznią nie jestem, ale na razie trzymam się tego co się dowiedziałam w konfesjonale.

Śr paź 10, 2007 19:19

Stanowisko Episkopatu jest jasne. "Od poczęcia do naturalnej śmierci" i "bez kompromisów". Było to powiedziane w oświadczeniu przed tym głosowaniem. Zostanie też powiedziane z ambon w najbliższą niedzielę:

Cytuj:
Trzeba ponadto właściwie zagłosować, to znaczy zgodnie ze swoimi przekonaniami moralnymi. Ludzie wierzący powinni oddać głos na te osoby, których postawa i poglądy są bliskie, a przynajmniej nie sprzeciwiają się wierze katolickiej i katolickim wartościom oraz zasadom moralnym. Jako pasterze, którym Chrystus powierzył religijną, duchową i moralną troskę o wiernych, także w społecznym wymiarze życia, nie przestaniemy przypominać o potrzebie budowania życia społecznego i politycznego na niezmiennych wartościach wypływających z prawdy o człowieku. Ojciec Święty Benedykt XVI przypomniał nam ostatnio szereg wartości nie podlegających żadnym negocjacjom. Są to: szacunek i obrona ludzkiego życia od poczęcia aż do naturalnej śmierci, rodzina oparta na trwałym małżeństwie mężczyzny i kobiety, prawo – obowiązek rodziców do wychowania dzieci oraz promocja dobra wspólnego we wszystkich jego formach (por. SC 83). W wyżej wymienionych kwestiach i w wielu innych nie może być mowy o kompromisie.

Podział nie jest partyjny, ale przebiega w ludzkich sumieniach.

Odchodzimy nieco od tematu. W każdym bądź razie w tej sprawie, jak i w sprawie całości nauczania morlanego głosy Episkopatu i Radia Maryja są tożsame.

Śr paź 10, 2007 21:10
W każdym bądź razie w tej sprawie, jak i w sprawie całości nauczania morlanego głosy Episkopatu i Radia Maryja są tożsame.

To dlaczego RM z Rydzykiem idzie na kompromis i zaprasza do siebie Wolniewicza i ukrywa przed swymi "słuchaczami" kim ten człowiek jest?

Rydzyk, Rydzyk uber alles :D

Śr paź 10, 2007 21:25

meritusie, czy pytałeś w konfesjonale kilku księży, że głosowanie na partię, która nie chce wprowadzić całkowitego zakazu aborcji jest grzechem ? Czy wiesz to na pewno z innego źródła niż RM ? Jeśli tak, to napisz. Bo na razie z tego co wiem to PO jest za ochroną życia w takim zakresie jak to jest możliwe z uwzględnieniem nastrojów społecznych i to jej nie dyskwalifikuje jako partii na którą może głosować katolik. Nawet prymas Glemp stwierdził, że nie można wprowadzać zmian do najważniejszego dokumentu w państwie, których nikt nie będzie szanował i się z nimi utożsamiał.
Powiedz mi, czy z czystym sumieniem możesz mi w oczy powiedzieć, że jesteś pewny, że głosując na PO popełniam grzech ciężki ?
A jeśli tego nie wiesz na pewno to nie szerz herezji i nie strasz ludzi :)

Śr paź 10, 2007 21:25

Stanowisko Episkopatu jest jasne i zostało wyrażone w sposób nie budzący żadnych wątpliwości.

Nie powiedziałem, że głosowanie na PO jest grzechem ciężkim. Papież w "Ewangelim vitae" napisał, że w żaden sposoób nie można w głosowaniu udzielać poparcia projektom, czy ich promotorom, mającym na celu godzenie w życie ludzkie. Około 20 posłów PO poparło zmiany w konstytucji, a ponad połowa posłów PiS była temu przeciwna, dlatego napisałem, że podział przebiega w ludzkich sumieniach, a nie między partiami.

Słuchajcie Radia Maryja tam, o takich rzeczach się mówi.

Śr paź 10, 2007 21:31

meritus, robimy straszny offtop, zaraz nas Kamyk pogoni :)
ale
Cytuj:
Stanowisko Episkopatu jest jasne i zostało wyrażone w sposób nie budzący żadnych wątpliwości.
Nie powiedziałem, że głosowanie na PO jest grzechem ciężkim.

jak dokładnie to jasne stanowisko brzmi ? mamy głosować na PiS, czyż to chcesz powiedzieć, że według Episkopatu mamy głosować na PiS ?

Śr paź 10, 2007 21:42

Jakby to był straszny offtop, to by Kamyk już was pogonił :)
Ale zmierzacie w kierunku poważnego offtopa, więc w tym momencie chcę to uciąć, żeby się temat znów nie ześlizgnął w aborcję ani politykę

Śr paź 10, 2007 22:01

Apeluję żebyś czytała moje posty ze zrozumieniem. Zacytowałem stanowisko Episkopatu. Nie wiem skąd ta myśl, ze ja namawiam do głosowania na PiS... Każdy musi wybrać swojego, a jeżeli chodzi o kwestię poprawki do art. 38 to poparcie w poszczególnych partiach było różne (LPR- 100%, PSL i Samoobrona 60-70%, PiS 45%, PO 15%, SLD - 0%)...

Na antenie RM występują różne osoby. Występują też różne osoby z PiS, a także wiele osób z PiS nie występuje... Jakoś Kurskiego nie słychać, Nelly Rokitowej także, Gilowskiej nie słychać, Dorna tak samo... Sądzę, że RM kieruje się mocniej innym kryterium niż barwy partyjne.

Śr paź 10, 2007 22:21
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 168  Następna strona