Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 9:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
 "I nie ma już Jahwe" 
Autor Wiadomość

Post Re: "I nie ma już Jahwe"
Tak.... wszyscy tłumacze się mylą, tylko arcana85 wie jak tłumaczyć czas teraźniejszy - jako przeszły... tłumacze Biblii Tysiąclecia, Warszawskiej, Gdańskiej, Brzeskiej, Poznańskiej, Nowego Swiata itd itd się mylą, tylko nie arcana85? Powiedz jakie fakultety skończyłeś? Może doktorat w Jerozolimie?

Pt mar 25, 2011 9:34

arcana85 napisał(a):
meritus napisał(a):
Kilkukrotnie dokonał wyraźnego odniesienia samookreślenia Boga "JA JESTEM" z Księgi Wyjścia do siebie, czego świadectwa mamy w Ewangelii św. Jana

To interpretacja teologiczna i to oparta na błędnych (o ile to tak można nazwać) tłumaczeniach:
viewtopic.php?f=1&t=24850&start=0

meritus napisał(a):
Arcana85 - nie ma jakichkolwiek świadectw, jakoby Chrystus szedł w tej kwestii pod prąd i używał tetragramu dla określenia Boga.

Jana 17:6 "Objawiłem imię Twoje ludziom, których Mi dałeś ze świata. Twoimi byli i Ty Mi ich dałeś, a oni zachowali słowo Twoje." BT

Bóg ma wiele tytułów ale imię tylko jedno - JHWH. Skoro w tym czasie większość Żydów już nie wiedziała jak się je wymawia to te słowa Jezusa tym bardziej nabierają mocy.

Dzieje 15:14 "Szymon opowiedział, jak to Bóg pierwszy zatroszczył się o to, aby spomiędzy pogan wybrać lud dla imienia swego" BW

Ciekawe dla którego swego imienia Bóg wybrał sobie lud?

PS: Interesujące że w BT pominięto słowa 'dla imienia swego'

"Objawiłem" w zdaniu Ewangelia Jana 17.6 to "efanerosa" ktore ma znaczenie : czynic jawnym,objawiac,ukazywac,czynic znanym . Pochodzi od greskiego "faino" - świecic,ukazywac się,jaśniec,pojawiac się,rozbłyskiwac . Przekład interlinearny mówi w tym miejscu "uczyniłem widocznym" . Nie ma tu mowy o wymowie Imienia .

Pt mar 25, 2011 10:10

meritus napisał(a):
Tak.... wszyscy tłumacze się mylą, tylko arcana85 wie jak tłumaczyć czas teraźniejszy - jako przeszły... tłumacze Biblii Tysiąclecia, Warszawskiej, Gdańskiej, Brzeskiej, Poznańskiej, Nowego Swiata itd itd się mylą, tylko nie arcana85? Powiedz jakie fakultety skończyłeś? Może doktorat w Jerozolimie?

A skąd absurdalny pomysł że wszyscy tłumacze tłumaczą źle? Sprawdzałes przekłady?
Są dziesiątki które właściwie tłumaczą ten czas, np:
American Standard Version: „Jezus rzekł do nich: ‚Powiadam wam, istniałem, zanim się urodził Abraham!’”
C. Williams, The New Testament: „Wtedy Jezus rzekł do nich: ‚Najuroczyściej powiadam wam: Istniałem, zanim się Abraham urodził’”.
A. S. Lewis, „The Four Gospels” According to the Sinaitic Palimpsest: „Rzekł do nich: Zaprawdę, zaprawdę wam powiadam: Zanim Abraham był, ja już byłem”.
The Twentieth Century New Testament: „Wierzcie mi — odparł Jezus — zanim się Abraham urodził, ja już byłem tym, kim jestem”.
G. M. Lamsa, The Modern New Testament: „Jezus rzekł do nich: Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam: Zanim się Abraham urodził, ja byłem”.
J. Murdock, The Syriac New Testament: „Jezus rzekł do nich: Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam, że zanim Abraham istniał, ja byłem”.
F. Pfaefflin, Das Neue Testament: „Jezus: ‚Zanim się pojawił Abraham, ja już tu byłem!’”
C. Stage, Das Neue Testament: „Jezus rzekł im: ‚Zaprawdę, zaprawdę wam powiadam: Zanim Abraham się urodził, ja byłem’”.
Nácar Colunga, Nuevo Testamento: „Jezus odpowiedział: ‚Prawdziwie, prawdziwie mówię wam: Zanim się narodził Abraham, byłem ja’”.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Pt mar 25, 2011 13:12

aspherus napisał(a):
"Objawiłem" w zdaniu Ewangelia Jana 17.6 to "efanerosa" ktore ma znaczenie : czynić jawnym,objawiac,ukazywac,czynic znanym . Pochodzi od greskiego "faino" - świecic,ukazywac się,jaśniec,pojawiac się,rozbłyskiwac . Przekład interlinearny mówi w tym miejscu "uczyniłem widocznym" . Nie ma tu mowy o wymowie Imienia .

Kolejny absurd. Jak można "czynić jawnym, objawiać, ukazywać" Imię bez jego znajomości?

Skoro tak lubisz Vocatio polecam 2 Tymoteusza 2:19
"- Jednakże twardy fundament - Boga stoi, mając - pieczęć tę: "Poznał Pan _ będących Jego", i: "Niech_odstąpi od niesprawiedliwości każdy - wymieniający - imię Pana"

Wiodąc za przypisami w BT do odnośników ze Starego testamentu ten Pan to JHWH

Wymieniający imię JHWH - Już nie zasłonisz się tu żadną interpretacją.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]

Pt mar 25, 2011 13:19

Powtarzam nie ma czegoś takiego jak wymowa IMIENIA i tu polecam jeszcze raz słowo "efaneroza" . A po co Ci ta wymowa do czego jest Ci potrzebna ? Chcesz sie przed innymi chwalic że potrafisz ? Fundamentem jest JEZUS CHRYSTUS . WYMIENIAJĄCY to znaczy zamienic swoje imie na IMIĘ BOGA . Dostajesz polecenie i albo to spełnisz albo nie . CHRYSTUS JEST WOLĄ PANA BOGA . A czy ja kiedys mówiłem że to nie JHWH ?

So mar 26, 2011 6:10

aspherus napisał(a):
WYMIENIAJĄCY to znaczy zamienic swoje imie na IMIĘ BOGA

Największy absurd jaki pojawił się w tym temacie.
Pobożni Żydzi wymieniali swoje imię na JHWH?
dziecinna zabawa wieloznacznością polskiego wyrazu

Cytuj:
A po co Ci ta wymowa do czego jest Ci potrzebna ? Chcesz sie przed innymi chwalic że potrafisz ?

A skąd takie usilne deprecjonowanie u Ciebie Imienia Bożego? Co w nim jest takiego strasznego? Boisz się go? Brzydzisz się nim? Co takiego w nim jest że 'chrześcijanie' omijają je z daleka jak ognisko zakaźnej choroby?

So mar 26, 2011 10:46

arcana 85 przestań nadużywac słowa "absurd" i jemu podobnych . Czytaj uważnie posty innych osób a jak czegoś nie rozumiesz to sie zapytaj zanim zaczniesz krytykowac . Nie przekrecaj moich wypowiedzi . Czy ja napisalem "wymieniali swoje imie na JHWH" ? Napisałem "zamienic swoje imie na IMIE BOGA" . Ksiega Rodzaju 32.29 " I powiedział : Nie Jakub nazwane bedzie dluzej , imie twoje , lecz Izrael ... " i z powodu wydarzeń tu opisanych pobożni Zydzi nie jedzą do dziś nerwu kulszowego który jest na stawie biodrowym . Jezeli chodzi o "dziecinna zabawa wieloznacznością polskiego wyrazu" to jednym ze znaczeń słowa "onomadzo" jest "wymieniac imie" wiec nie jest to zabawa i jest to potwierdzone w Biblii należy do tego dodac że tekst mówi "onomadzo onoma" co można odebrac jako grę słów "wymienic imie imie" Jeżeli chodzi o drugą czesc wypowiedzi to kto Ci broni wszędzie chodzic i wymawiac tajemne imie skoro usilnie Go nie deprecjonujesz i nie ma w tym nic strasznego i nie boisz sie Go i nie brzydzisz i nie omijasz Go jak ogniska zakażnej choroby ? Możesz to zrobic nawet tu na forum w tej chwili . Jezeli Chodzi o przodków pobożnych Żydów to oni tego nie robili . CHRYSTUS JEST WOLĄ BOGA

N mar 27, 2011 4:29

aspherus napisał(a):
arcana 85 przestań nadużywac słowa "absurd" i jemu podobnych

Absurd to dobre określenie na tak nieprawdopodobne interpretacje.

aspherus napisał(a):
Czy ja napisalem "wymieniali swoje imie na JHWH" ? Napisałem "zamienic swoje imie na IMIE BOGA" .

IMIĘ BOGA = JHWH
Bóg nie ma innego imienia.
Wyjścia 3:15 "Mówił dalej Bóg do Mojżesza: «Tak powiesz Izraelitom: "Jahwe, Bóg ojców waszych, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba posłał mnie do was. To jest imię moje na wieki i to jest moje zawołanie na najdalsze pokolenia.' (BT wyd. II)
Znasz jeszcze jakieś imię Boga oprócz tego?

Sam konstrukt "wymieniali swoje imię na IMIE BOGA" jest pozbawione sensu.

aspherus napisał(a):
Ksiega Rodzaju 32.29 " I powiedział : Nie Jakub nazwane bedzie dluzej , imie twoje , lecz Izrael ... " i z powodu wydarzeń tu opisanych pobożni Zydzi nie jedzą do dziś nerwu kulszowego który jest na stawie biodrowym

Jakiś związek?
Nawiązujesz do zmainy imeinia Jakuba? Nie ON SAM sobie je zmieniła ale BÓG mu je nadał. Więc "Jakub sam sobie nie wymienił swojego imienia na cokolwiek"

aspherus napisał(a):
Jezeli Chodzi o przodków pobożnych Żydów to oni tego nie robili

Dziwne ża akurat w tym względzie 'pobożni Żydzi' są autorytetem.
Pobożni Żydzi świetują szabs, Ty także?
Pobożni Żydzi stosują obrzezanie, Ty także?
Przodkowie pobożnych Żydów składali ofiary ze zwierząt, Ty także?
A może tylko 'niepobożni' Żydzi używali Imienia Bożego?

A przodkowie 'niepobożnych' Żydów?
A skąd wniosek że przodkowie pobożnego Żyda też byli pobożni? Pobożnośc dziedziczy się w DNA?

Problem w tym (oczywiście dla deprecjatorów tego imienia) że Żydzi go używali. O czym świadczą choćby listy z Lachisz, gdzie JHWH występuje w korespondencji wojskowej.

aspherus napisał(a):
CHRYSTUS JEST WOLĄ BOGA

???

N mar 27, 2011 13:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8