Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 08, 2025 23:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 513 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 35  Następna strona
 KS. PIOTR NATANEK 
Autor Wiadomość

Post Re: KS. PIOTR NATANEK
Agawa: http://gosc.pl/doc/990848.Dziki-Zachod - w tym numerze GN zapewne nic nie znajdziesz, bo do druku oddawany jest w poniedziałek, o ile pamiętam Kadafi zginął w czwartek, w kolejnym nie wiem. Może na razie wystarczy?

Mały kwiatku: o ile mi wiadomo, ta nota była ostatnia: http://voxdomini.com.pl/vass/levada.html
A notę z 1995 roku znajdziesz w tym miejscu: http://www.apologetyka.katolik.pl/dysku ... suli-ryden

Wiesz coś nowego? Poproszę dokument. Najlepiej link.

A ks. Natanka nie osądzam. Mówię o jego działaniach i ich znaczeniu, także dla wiernych. Zresztą, ks. Natanek - mówiąc o niegodności sprawowanej przez siebie Eucharystii - sam porównywał swoją działalność do działania księży sprawujących Eucharystię w grzechu ciężkim. W czym zatem problem?

N paź 23, 2011 21:40
zbanowany na stałe

jo_tka napisał(a):
Mały kwiatku: o ile mi wiadomo, ta nota była ostatnia: http://voxdomini.com.pl/vass/levada.html
A notę z 1995 roku znajdziesz w tym miejscu: http://www.apologetyka.katolik.pl/dysku ... suli-ryden

Taka jest prawda.
I należy traktować Panią Ryden z szacunkiem, a o jej objawieniach nie pisać nieprawdy.
Kardynał Levada nie napisał ani słowem, że w wyniku badań Kongregacji nad pismami Pani Ryden stwierdza się ich fałsz i natchnienie Szatana.
Niestety na forum wiara.pl i w komentarzach na portalu czytaliśmy takie fałszywe świadectwa. A ja proszę o prawdę i o szacunek dla Pani Ryden, bo cokolwiek jest w jej pismach, to oceni prędzej czy później Kongregacja już pod nowym przewodnictwem. Kardynał Levada idzie na emeryturę.
Pani Ryden trudzi się dla Chrystusa i dla jego misji na naszym świecie i choćby za to należy jej się szacunek.

N paź 23, 2011 21:59

maly_kwiatek napisał(a):
Zastanawiam się, co bym zrobił, co powinienem zrobić, gdyby mojemu biskupowi postawiono zarzut o współpracę z masonerią, co jest traktowane przez Kodeks Kanoniczny, jako powód do ekskomuniki.

Nie do ekskomuniki, ale do interdyktu, jeśli mamy być dokładni.

maly_kwiatek napisał(a):
Chyba oczekiwałbym jasnego stanowiska biskupa w tej sprawie, przekazanego w formie listu do diecezjan. Kardynał Dziwisz takiego stanowiska, zdaje się, nie zajął?

Oczywiście, po każdym tego typu zarzucie, postawionym przez jakiego bądź oszołoma, powinien pisac list pasterski, usprawiedliwiając się, że to nieprawda. Nie osmieszaj się.

maly_kwiatek napisał(a):
Przed wyborami, przyparty do muru przez dziennikarzy, przyznał jedynie, ze ma powiązania rodzinne z licznymi członkami Partii.

Chciałbym to przeczytać w jakimś wiarygodnym źródle. O tych "licznych" członkach. Mogę prosić o linka? Bo mnie wiadomo jedynie o tym, że bratanica kardynała startowała z listy PO (sama do PO nie należy) i poniosła sromotną porażkę. Ale za linka będę wdzięczny, bo przecież co fakt, to fakt.

maly_kwiatek napisał(a):
Bonifacy, dżentelmeni nie sprzeczają się co do faktów. Dodam może więc tylko, że warto czytać materiały źródłowe, zanim spreparuje się jakieś poważne tezy, zanim dokona się wnioskowania. Bo inaczej można niechcący i niepotrzebnie tylko tracić czas.

Masz rację. Dlatego cię odesłałem do materiałów źródłowych.

N paź 23, 2011 22:07

maly_kwiatek napisał(a):
Taka jest prawda.
I należy traktować Panią Ryden z szacunkiem, a o jej objawieniach nie pisać nieprawdy.
Kardynał Levada nie napisał ani słowem, że w wyniku badań Kongregacji nad pismami Pani Ryden stwierdza się ich fałsz i natchnienie Szatana.

Kardynał Levada - niezależnie od tego, kiedy pójdzie na emeryturę - potwierdził aktualność Noty z 1995 r. (kto ją podpisał - też jakis emeryt?) Tam zaś czytamy, że:
- objawienia jej są "rzekome" i nie mają nadprzyrodzonego charakteru;
- ona sama łamie dyscyplinę kościelną;
- ogólny rezultat działalności Vassuli Ryden jest negatywny.

Czy katolikowi trzeba czegoś więcej?

N paź 23, 2011 22:27

maly_kwiatek napisał(a):
agawa napisał(a):
mam za to wątpliwości co do np Vasuli

Również Kosciól je ma i wciąż bada pisma Vassuli Ryden.

W dyskusji nad suspensą dla ks. Natanka, BlankaA podniosła tezę, że Vassula i jej pisma są przez Kościół zakazane. Przeprowadziłem badania dokumentów dostępnych w internecie, czego efektem było moje stanowisko przedstawione w dyskusji:

Cytuj:
Rozpowszechnia Pani niepełne stanowisko Kościoła w sprawie objawień Vassuli Ryden, co narusza autorytet Kościoła i Papieża Benedykta XVI, osobiście zaangażowanego i w dialog ekumeniczny z prawosławiem i z Panią Vasuulą Ryden osobiście.

Tekst, który Pani podaje jako aktualny pochodzi z Notyfikacji Kongregacji Nauki i Wiary z roku 1995. Pełną jego treść można przeczytać w dokumentach watykańskich:
http://www.vatican.va/roman_curia/congr ... l.html#top

Po tej Notyfikacji nastąpiły długotrwałe, intensywne kontakty między Kardynałem Ratzingerem jako Przewodniczącym Kongregacji i Panią Vassulą Ryden, dla wyjaśnienia zaistniałego niepokoju Kongregacji Jej działalnością.

Wszystkie szczegóły tych kontaktów oraz ich konkluzje można przeczytać tu:
http://www.cdf-tlig.org/
Kardynał Ratzinger na znak dialogu z Panią Vassulą zezwolił na zrobienie tego zdjęcia.
http://www.cdf-tlig.org/

W 2005 roku Kardynał Ratzinger został wybrany Papieżem i jego rolę w dialogu z Panią Vassulą Ryden przejął Kardynał Levada, który w roku 2007 przypomniał, ze Notyfikacja nie została odwołana, a dialog z Panią Vassulą trwa. Pani Vassula odpowiedziała na list Kardynała Levady, a odpowiedź można przeczytać tu:
http://voxdomini.com.pl/vass/odp-Vassuli-levada.html

Wikipedia podaje szczegółowo wiele pozycji odniesienia do dialogu prawosławnej Vassuli z Kościołem Rzymsko Katolickim, potrzebnych dla zrozumienia istoty tego dialogu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Vassula_Ry ... _Ratzinger

Zrozumiałe jest w kontekście tej lektury, że dopóki nie nastąpi pełna asymilacja objawień Pani Vassuli w Kościele Rzymsko Katolickim, to nie może nastąpić uchylenie sławnej Notyfikacji, którą tu Pani cytuje.
Należy z całą mocą podkreślić, przy tym, że stanowisko Kardynała Ratzingera od roku 2004 było i jest jednoznaczne: Nie ma przeszkód ze strony Kościoła, by Pisma Pani Vassuli publikować i rozpowszechniać.

Całość obszernej dyskusji dotyczącej suspensy dla ks. Natanka można przeczytać tu:

http://kosciol.wiara.pl/komentarze/pokaz/214952

W tej sytuacji, wypowiedzi osób, które z racji funkcji i wykształcenia powinny być zorientowane w sprawie, a przedstawiające Vassulę jako wysłannika Szatana, zidentyfikowanego przez Kościół jako demona, są nieprawdziwe i trzeba je nieustannie dementować w duchu uczciwości i prawdy.

Mały Kwiatku. Jeśli ktoś się posługuje tu aluzjami, przeinaczeniami i pólprawdami, to chyba ty.

Raz. Kto przedstawiał panią Vassulę jako wysłannika Szatana czy demona? Cytat, link? Jak zwykle, zmyślasz i hiperbolizujesz, żeby następnie zakrzyknąc "cóż za bzdura". Której nikt wprawdzie nie głosił, ale to przecież szczegół...

Dwa. Zdjecia z Papieżem, wiesz, miał i generał Jaruzelski i Fidel Castro. Komentarza nie potrzeba, myślę.
I Dalajlama, i królowa Elżbieta... Tylko jakoś nie słychac o włączeniu do nauki Kościoła katolickiego tego, ze król Anglii jest jego głową.
Pisma pani Vasuli nie należą do nauczania Kościoła. Doktor habilitowany teologii, który na nich opiera swoją "teologię" i wywodzi to podczas Mszy św., powinien wiedziec, że mu tego robic nie wolno.

Trzy. Wikipedia to żadne zródło, nie ośmieszaj się. A strona, ktora cytujesz, opisujaca " kontakty" kard. Ratzingera z p. Ryden nie jest stroną watykańską ani kościelną, prawda? No wiec zwolennicy p. Ryden moga sobie pisac rzeczy dowolne. Przekonaj mnie dokumentem ze żrodła kościelnego, a nie z dworu zainteresowanej ;-).
A pomysł o przyszłej "asymilacji" objawień osoby innego wyznania przez Kościół katolicki jest, hmmm, wizjonerski. Znasz może jakiś analogiczny przykład, czy wykoncypowałeś, że to ma byc objawienie na skalę tysiąca lat?

Cztery. Badz uprzejmy wyjaśnic, co masz na myśli pisząc o wypowiedziach "osób, które z racji funkcji i wykształcenia..." Miej odwagę ;-).

N paź 23, 2011 22:37
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

Zazwyczaj tego nie robię, bo uważam, ze każdy powinien sam sobie popracować w internecie jeśli chce się czegoś dowiedzieć. Tym razem robię to Bonifacy, wyłącznie na Twoja prośbę, bo rzecz dotyczy osoby istotnej dla tematu i dobrze byłoby byś niczego nie przeoczył.

Cytuj:
Nieoczekiwane spięcie katolickich publicystów z nie mniej katolickim hierarchą arcybiskupem Stanisławem Dziwiszem (72 l). Kardynałowi nie spodobały się słowa publicysty "Rzeczpospolitej" Tomasza Terlikowskiego o upolitycznieniu kurii. Uznał je za "niedorzeczność". Prawdą jest jednak, że rodzina kard. Dziwisza startuje z list PO. A jego osobistym sekretarzem jest brat szefa małopolskiej Platformy.

Źródło: http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/bliscy ... 00524.html

Cytuj:
Spięcie kardynała Stanisława Dziwisza i Tomasza Terlikowskiego. Metropolita krakowski tuż przed świętem Wniebowzięcia NMP wystosował oświadczenie, w którym zaatakował dziennikarza. - Niedorzecznością i krzywdzącym posądzeniem są słowa publicysty „Rzeczpospolitej” o upolitycznieniu krakowskiej kurii - stwierdził kard. Dziwisz. Wcześniej Terlikowski napisał o rodzinnych powiązaniach kurii z Platformą. Oświadczeniem kardynała dotknięty poczuł się też - sympatyzujący z PiS - ks. Tadeusz Isakowicz-Zaleski.

Zaczęło się od tekstu Terlikowskiego w "Rz" pt. "Ks. Natanek: między Lutrem a ojcem Pio". W nim to publicysta nakreślając tło konfliktu Natanek-Dziwisz wskazał na "sytuację w Krakowie, skrajne upolitycznienie tamtejszej kurii, powiązania z PO najbliższych współpracowników i rodziny samego kard. Stanisława Dziwisza".

Choć nie wymienił żadnych nazwisk, to chodziło mu o sekretarza metropolity ks. Dariusza Rasia - młodszego brata Ireneusza, który jest szefem PO w Małopolsce - Andrzeja Dziwisza (PO, wójta Raby Wyżnej, bratanka kardynała) i Barbarę Dziwisz (bratanica kardynała kandyduje do Sejmu z list PO). Terlikowski wypomniał też hierarsze, że ten spotykał się politykami PO tuż przed wyborami.

Źródło: http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-oneci ... omosc.html

Cytuj:
- Fakt 1 – osobistym sekretarzem kardynała jest ks. Dariusz Raś, starszy brat Przewodniczącego Regionu Małopolskiego PO, Ireneusza. Fakt 2 – radną w sejmiku małopolskim z ramienia PO jest Barbara Dziwisz, prywatnie – bratanica kardynała. - ciągnie Palikot.

- Bratanek kardynała - Andrzej Dziwisz jest wójtem Raby Wyżnej. Jestem pewien, że nie żałuje wujkowi i przekazuje część swojego uposażenia na tacę - napisał lubelski polityk.

- Wymiana barterowa? Posądzanie wyłącznie PIS o układanie się z Kościołem jest zdecydowanie przesadzone. Jak widać, Platforma radzi sobie w tej kwestii równie sprawnie. Jeszcze sprawniej radzi sobie sam kardynał – bratanica to nie jedyna osoba piastująca ważną funkcję w Małopolsce (...). Pozostaje cieszyć się, że kardynał nie ma swoich dzieci, bo musiałyby dostać co najmniej stanowisko Prezydenta Krakowa - skończył swój wpis Palikot.

Źródło: http://www.fakt.pl/Kto-z-rodziny-kardyn ... 433,1.html

Cytuj:
- Kardynał Dziwisz sięgnął po oręż w formie oficjalnego oświadczenia, w którym zaatakował bezpośrednio red. Terlikowskiego i pośrednio właśnie Księdza jako autora kontrowersyjnego bloga. Co zdaniem Księdza tak rozjuszyło kardynała?

- Kardynała rozjuszyło to, że katolicki dziennikarz powiedział Polakom, że kardynał Dziwisz przyjaźni się z wybraną przez siebie i wyróżnianą Platformą Obywatelską. Tajemnicą poliszynela jest, że kontakty kardynała Dziwisza z PO są przyjacielskie, a rodzina kardynała i jego otoczenie przenika się w wielu miejscach ze strukturami partyjnymi tej partii. Terlikowski nie był pierwszym dziennikarzem, który odważył się o tym powiedzieć. Tekst tego dziennikarza mnie nie zaskoczył, ale naprawdę przecierałem oczy ze zdumienia, kiedy w czasie wigilii najważniejszego święta maryjnego w Polsce, w czasie skupienia, oczekiwania, narodowej pielgrzymki na Jasną Górę, kardynał Dziwisz na stronie internetowej kurii zamieścił swoje emocjonalne oświadczenie, gdzie zaatakował red. Terlikowskiego, użył czytelnych aluzji do mojego bloga, a myślących inaczej nazwał “niezrównoważonymi”. I teraz tylko pozostaje pytanie czy Stefan Niesiołowski uczy się od kardynała Dziwisza czy też jest odwrotnie?

- Katolicyzm co chwilę atakowany jest przez media. Kardynał wówczas nie wykazuje się szczególną aktywnością. Może tym razem sprawa była nader ważna dla wizerunku polskiego Kościoła?

- W dużych mediach co chwilę ukazują się paszkwile opluwające wartości chrześcijańskie, na które zazwyczaj kuria kierowana przez kardynała Dziwisza po prostu nie reaguje. Kiedy to robi, kardynał mówi ustami rzecznika prasowego kurii, ks. Roberta Nęcka, którego nowomowa kościelna daleka jest od ewangelicznego “tak, tak, nie, nie”. Tym razem kardynał sam wystąpił z oświadczeniem i atakiem, żeby zaprzeczyć, iż Platforma hołubi ze wzajemnością jego osobę i otoczenie oraz aby zaatakować bezpardonowo tych, którzy inaczej oceniają związki kardynała z partią Donalda Tuska. A przecież to są fakty. Ks. Dariusz Raś, numer dwa po kardynale Dziwiszu w kurii krakowskiej, to brat szefa regionalnych struktur PO posła Ireneusza Rasia. Przed II turą wyborów ksiądz kardynał przyjmował u siebie w kurii Tuska czy Komorowskiego, odmawiając tego innym politykom. Na procesjach kościelnych otaczają go politycy PO. Słynne rekolekcje kardynał Dziwisz urządza dla jednej partii – Platformy, nota bene partii, którą trudno posądzać o szczególną troskę o wartości chrześcijańskie.

Źródło: http://adriano.nowyekran.pl/post/25052, ... m-zaleskim

Dodać należy, że w tegorocznej uroczystej procesji na Skałkę Kardynał kroczył otoczony działaczami Platformy Obywatelskiej. Są na to i doniesienia prasowe i fotografie. Przytoczyć?

Bonifacy napisał(a):
Kardynał Levada - niezależnie od tego, kiedy pójdzie na emeryturę - potwierdził aktualność Noty z 1995 r. (kto ją podpisał - też jakis emeryt?) Tam zaś czytamy, że:
- objawienia jej są "rzekome" i nie mają nadprzyrodzonego charakteru;
- ona sama łamie dyscyplinę kościelną;
- ogólny rezultat działalności Vassuli Ryden jest negatywny.

Czy Ty przeczytałeś to co sam napisałeś?
Vassula Ryden nie może łamać żadnej dyscypliny kościelnej bo nie jest ona członkiem Kościoła Katolickiego.

BlankaA napisał(a):
Pisma pani Vasuli nie należą do nauczania Kościoła.

Nie wierzysz dokumentom, nie wierzysz mnie, może uwierzysz Pani BlankaA.

I to wystarczy na ten temat.

BlankoA, milo, że dostrzegłaś moje pisanie w temacie księdza Natanka i Vassuli Ryden.
Zapewniam Cię, że pisząc w tym temacie, nie miałem na myśli wyłącznie Ciebie, bo bym Cie zacytował, jak zresztą zrobiłem to, w treści pochodzącej od Ciebie. Pozostałe teksty nie pochodziły od Ciebie, więc możesz spać spokojnie. Życzę też odwagi, wzajemnie.
I pozdrawiam :)

N paź 23, 2011 22:44

Mały Kwiatku. W którym z tych tekstów przez ciebie zacytowanych znajdujesz coś o powiązaniach rodzinnych kardynała z licznymi członkami PO? O bratanicy wiem (do PO nie należy). Proszę dalej.

Co do Vassuli Ryden, polecam tak umiłowane przez ciebie materiały źródłowe, do których mnie ochoczo odsyłałeś. W Nocie z 1995 r. (podpisanej przez kogo?) czytamy:

"Ponadto pani Ryden, przystępując systematycznie do sakramentów Kościoła katolickiego - choć jest wyznania greckoprawosławnego - budzi niemałe zdziwienie w wielu środowiskach Kościoła katolickiego i sprawia wrażenie, jakoby stawiała się ponad wszelką jurysdykcją kościelną i normą kanoniczną, a przez to stwarza ekumeniczny nieład, który drażni wielu zwierzchników, kapłanów i wiernych jej własnego Kościoła, jako że łamie ona w ten sposób jego dyscyplinę".

Wystarczy? Nie pisz nieprawdy.

N paź 23, 2011 23:00
zbanowany na stałe

Odsyłam do działów forum, gdzie dawno temu omówiono i wyjaśniono podnoszone przez Ciebie sprawy.
Dla mnie, jako katolika nie są ważne opinie z forum, tylko opinie papieża. Kardynał Ratzinger, działając z upoważnienia Papieża Jana Pawła II, w 2004 roku stwierdził, że wiele wątpliwości z Noty zostało wyjaśnionych, w tym te, które powyżej podniosłeś.

Proszę zapoznawać się z dokumentami.

A tak już na zdrowy chłopski rozum.
Ja mam 4 klasy szkoły podstawowej z religii, wielu z was ma solidne wykształcenie teologiczne, niektórzy z doktoratami włącznie. Przynajmniej z tonu wypowiedzi tak się wyczuwa.

Co wam przeszkadza Chrystusowe przesłanie przekazane przez Vassulę, byśmy byli jedno, byśmy łączyli się w Kościele a nie dzielili na kolejne sekty?

Ja się nie znam na teologii, uważam jednak, że ktoś kto by nawoływał do rozbicia Kościoła to jest realizator woli Szatana, a nie Chrystusa. Dlaczego nie akceptujecie koncepcji jedności Kościoła w Chrystusie? Wytłumaczcie mi to, szanowni magistrzy i doktorzy teologii.

N paź 23, 2011 23:09
Nie posiadam wiedzy z teologi, więc nie wypowiadam się o prawdziwości objawień, pozostawiam ocenie Kościoła.
Czytałam wszystkie tomy orędzi Vassuli Ryden.
O ile ks. Natanek bazując na orędziach Vassuli tworzy orędzia anonimowej Agnieszki, to ewidentnie widać, że nie zrozumiał orędzi pisanych przez Vassulę.
Orędzia Vassuli emanują miłością, orędzia ks Natanka katastrofizmem.

Pn paź 24, 2011 8:10

Alus napisał(a):
O ile ks. Natanek bazując na orędziach Vassuli tworzy orędzia anonimowej Agnieszki, to ewidentnie widać, że nie zrozumiał orędzi pisanych przez Vassulę.
Orędzia Vassuli emanują miłością, orędzia ks Natanka katastrofizmem.

nie znasz tematu i zajmujesz stanowisko..
Agnieszka nie jest anonimowa, zwykła dziewczyna, mieszka sobie w Grzechyni, czesto widać ją na christusvincit-tv, jak chcesz ją poznać to odwiedź pustelnie,
a ks.Piotr nic nie tworzy, tworzy Bóg,
a z katastrofizmem to też zupełnie nietrafiona opinia, świadectwo że nie znasz kazań ks.Piotra,
bije z nich światło i nadzieja bo Król jest coraz bliżej :)
czyli coś wręcz przeciwnego co piszesz..

Pn paź 24, 2011 8:38
czasowo zablokowana

Noone, muszę powiedzieć, że mnie niepokoi postać tej Agnieszki. Z tego co wiem to świecka osoba, nawet chyba nawrócona. Jaki jest jej status? Mężatka, wolna, dziewica konsekrowana? Wydaje mi się, że ma ona duży wpływ na ks. Natanka i to właśnie dla mnie jest niepokojące. W myśl starego i mądrego przysłowia, że gdzie diabeł nie może tam babę poślę. Osobiście podziwiam ks. Natanka i zgadzam się z nim, stoję po jego stronie, bo tam mi dyktuje sumienie. Jednak jedynym zgrzytem nie jest dla mnie konflikt z biskupem Dz. ale właśnie ta Agnieszka, dość jednak tajemnicza osoba. Od kiedy ona w ogóle pojawiła się u ks. Natanka? I czy aby na pewno możemy jej wierzyć, ufać w to co mówi? Dla mnie świecka osoba jest mniej wiarygodna niż siostra zakonna. Mam także zawsze duży dystans do prywatnych objawień, nie potwierdzonych przez Kościół. To wypływa z ostrożności. NIe chcę być zwiedzona. Szatan potrafi 99 % powiedzieć dobrze i prawdziwie, ale nigdy 100% i ten jeden procent zatruje całą dobrą wodę ( wiarę ) i to właśnie jest niebezpieczne. Jakie mam gwarancje, że przez tą osobę przemawia Jezus? Otóż niestety nie ma żadnych, mam tylko to co ona powie, że to Jezus i trzeba jej ślepo wierzyć. Z tym właśnie mam problem. Nie lubię ślepo wierzyć obcym i ŚWIECKIM osobom. Tutaj chcę przede wszystkim posługiwać się rozsądkiem i rozumem, bo niebezpieczeństwo, ze do tych prywatnych objawień może mieszać się szatan pod postacią anioła światłości jednak jest.

Pn paź 24, 2011 11:10

agawa napisał(a):
Noone, muszę powiedzieć, że mnie niepokoi postać tej Agnieszki. Z tego co wiem to świecka osoba, nawet chyba nawrócona. Jaki jest jej status? Mężatka, wolna, dziewica konsekrowana? Wydaje mi się, że ma ona duży wpływ na ks. Natanka i to właśnie dla mnie jest niepokojące..

niepokoi Cie, bo nie czytałeś tych Orędzi, zanim coś zaopiniujesz przeczytaj, polecam..
"Orędzia na czasy ostateczne które właśnie nadeszły"
autor Jezus Chrystus
po przeczytaniu nie bedziesz miał żadnych wątpliwości..
(jest wydane juz chyba 7 tomów, kolejne w przygotowaniu)
a czy to jest osoba świecka, nawrócona, czy jest murzynem, czy chińczykiem, jakie to ma znaczenie? Ty wybierasz tą osobę, czy Bóg ?

Pn paź 24, 2011 11:17
Fakt anonimowości tych "objawień" przesądza negatywnie.
Katolikowi nie wolno wybierać sobie jakiś opowieści, bajań anonimowych.....bo Chrystus tylko duchownym przekazał prawo rozeznania.....nie jednemu zbuntowanemu.
Nie ważne czy - świecka, nawrócona czy jest murzynem czy chińczykiem....czyli Urban, Senyszyn, Palikot mogą napisać podobne "objawienia" - wystarczy, że powołają się na Chrystusa :o

Pn paź 24, 2011 11:31

Alus napisał(a):
Fakt anonimowości tych "objawień" przesądza negatywnie.

brrrr.. sędzia osądził...

Pn paź 24, 2011 11:35
czasowo zablokowana

noOne napisał(a):
agawa napisał(a):
Noone, muszę powiedzieć, że mnie niepokoi postać tej Agnieszki. Z tego co wiem to świecka osoba, nawet chyba nawrócona. Jaki jest jej status? Mężatka, wolna, dziewica konsekrowana? Wydaje mi się, że ma ona duży wpływ na ks. Natanka i to właśnie dla mnie jest niepokojące..

niepokoi Cie, bo nie czytałeś tych Orędzi, zanim coś zaopiniujesz przeczytaj, polecam..
"Orędzia na czasy ostateczne które właśnie nadeszły"
autor Jezus Chrystus
po przeczytaniu nie bedziesz miał żadnych wątpliwości..
(jest wydane juz chyba 7 tomów, kolejne w przygotowaniu)
a czy to jest osoba świecka, nawrócona, czy jest murzynem, czy chińczykiem, jakie to ma znaczenie? Ty wybierasz tą osobę, czy Bóg ?

No właśnie sęk w tym, że trochę czytałam i jakoś mnie nie przekonują, a wprost przeciwnie. No i nie przekonuje mnie np 7 tom już tych orędzi.
Ma dla mnie duże znaczenie czy to osoba świecka czy konsekrowana. Osoba konsekrowana podlega pod prawa zakonu, jest ona poślubiona Jezusowi i ZAWSZE jest kimś wyższym niż osoba świecka. Osoba świecka to wolna osoba, może sobie robić to co chce i mówić to co chce.
Np objawienia św Faustyny, za jej życia nie ujrzały światła dziennego, za jej życia nikt oprócz kierownika o nich nie wiedział. A tutaj Agnieszka staje się jakoby" centrum zainteresowania" bo mówi do niej sam " Jezus", drukuje się to, a ona jest w blasku tych rzekomych objawień jako ktoś wyjątkowy i wybrany ( duże zagrożenie pychy, które np nie było u Faustyny z powodu wyjaśnionego wyżej )
Chcę podkreślić nie mam nic przeciwko ks. Natankowi, ale moje sumienie mówi, aby nie wierzyć w coś co nie jest potwierdzone przez Kościół, w to, że ktoś, osoba świecka twierdzi, że mówi do niej Jezus. Niestety prawda jest taka, że takie same objawienia mogłabym i ja podyktować. Też mogłabym powiedzieć, że mówi do mnie Jezus. To na prawdę żaden problem.
Św Faustyna była badana psychiatrycznie aby mieć pewność, że jest zdrowa i była zdrowa. A czy ktoś badał ową Agnieszkę? No chyba nie. A tutaj już 7 tom tych jej objawień. A kto mi da gwarancję, ze to prawda? Jeżeli nie da mi jej Kościół Katolicki to niestety ale NIE MAM ŻADNYCH GWARANCJI, że to jest prawda. I dla mnie nieroztropne byłoby wierzyć w coś co nie potwierdził Kościół. Nie chcę być zwiedzona, a szatan jest BARDZO, BARDZO sprytny...i to dla niego żaden problem podsyłać takie czy inne objawienia. Po prostu zawsze i lepiej dla wierzącego zdać się na autorytet Matki Kościoła w objawieniach prywatnych niż na własne przekonania czy czyjeś prywatne przekonanie, że do niego mówi Jezus. Równie dobrze może mówić bowiem do niego szatan i podawać się za Jezusa. Polecam tutaj nauki na ten temat św. Jana od Krzyża - Doktora Kościoła. On mówił mniej więcej to co ja teraz. I zawsze lepiej wierzyć Doktorowi Kościoła, wielkiemu mistykowi i świętemu Kościoła, zakonnikowi, niż jakieś osobie świeckiej.

Pn paź 24, 2011 11:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 513 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 35  Następna strona