Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 16:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Podziękowanie Benedykta XVI dla Radia Maryja 
Autor Wiadomość
Post Re: Podziękowanie Benedykta XVI dla Radia Maryja
Alus napisał(a):
gita napisał(a):
Rozumiesz Alus tych odchodzących?
To znaczy, że w karajach zachodnich, gdzie kościoły pustoszeję, jeszcze bardziej niz w Polsce, oni też słuchaja RM???

Rozumię tych odchodzących w Polsce, którzy nie potrafią przejść ponad nieprawidłowościami w RM.
Nie znam i nie interesowałam się przyczynami odejść w krajach Europy Zach.

A znasz to powiedzenie: źle tańczę, bo orkiestra fałszuje?

Czy znasz jakies badania, które potwierdzałyby ilu ludzi odeszło z Kościoła na skutek nieprawidłowości w RM?
A może również wiesz ilu się nawróciło dzięki RM?
Ja znam co najmniej jeden przypadek:mój mąż, który zaczął słuchać RM, aby znależć coś do czego można się przyczepić.
Dzięki temu podsłuchiwaniu nawrócił się i na łożu śmierci słuchał tylko Radia Maryja.

Śr gru 07, 2011 17:55
gita napisał(a):
Alus napisał(a):
gita napisał(a):
Rozumiesz Alus tych odchodzących?
To znaczy, że w karajach zachodnich, gdzie kościoły pustoszeję, jeszcze bardziej niz w Polsce, oni też słuchaja RM???

Rozumię tych odchodzących w Polsce, którzy nie potrafią przejść ponad nieprawidłowościami w RM.
Nie znam i nie interesowałam się przyczynami odejść w krajach Europy Zach.

A znasz to powiedzenie: źle tańczę, bo orkiestra fałszuje?

Czy znasz jakies badania, które potwierdzałyby ilu ludzi odeszło z Kościoła na skutek nieprawidłowości w RM?
A może również wiesz ilu się nawróciło dzięki RM?
Ja znam co najmniej jeden przypadek:mój mąż, który zaczął słuchać RM, aby znależć coś do czego można się przyczepić.
Dzięki temu podsłuchiwaniu nawrócił się i na łożu śmierci słuchał tylko Radia Maryja.

Badań nie znam, ale znam przypadki tych, którzy odeszli.
Zapewnie jest wielu, którzy się nawrócili.
Non stop powtarzam - sfera religijna prawidłowa, finanse mnie nie interesują, wadzi politykierstwo.
Wiara rodzi się ze słuchania - gdy ktoś słucha jedynie modlitw, rozważań, katechez może uzyskac łaskę nawrócenia, umocnienia w wierze.
Ale słuchając "Rozmów niedokończonych, p. Michałkiewicza, J. R. Nowaka, a zwłaszcza niektórych wypowiedzi o. Rydzyka może uciec od Kościoła gdzie pieprz rośnie....czyli wiarę można też stracić przez słuchanie.
Skoro tylko 20% słuchaczy stanowią ludzie w grupie wiekowej 18-39 lat, po 20 latach skutki ewangelizacji RM raczej mizerne
http://www.skupienski.pl/2011/12/03/rad ... tatystyki/

Śr gru 07, 2011 18:31
Dzięki Bogu, Ty Alus nie straciłaś wiary.
A gdyby o.Rydzyk chwalił Platformę, to jakby było? Umocniłabyś się w wierze?

Śr gru 07, 2011 18:48
gita napisał(a):
Dzięki Bogu, Ty Alus nie straciłaś wiary.
A gdyby o.Rydzyk chwalił Platformę, to jakby było? Umocniłabyś się w wierze?

Nie straciłam wiary, bo nie opieram swojej wiary na ludziach, więc i stosunek o. Rydzyka to tej czy owej partii nie ma przełożenia na moją wiarę.
Ale dzielenie ludzi, tworzenie jakiś enklaw "prawych katolików patriotów" wielu ludzi osuwa od Kościoła, mam nadzieję, że nie od Boga.
Dodam jeszcze, że znam osobiście przypadki 3-4 osób, które po wsiąknięciu w nurt katolicyzmu radiomaryjnego, odizolowały się od znajomych, rodziny, sąsiadów.
Nabrały mnienania o swojej wyższości - bo tylko oni "prawdziwie kochają Polskę", a inni chcą im to odebrać.
Kolega - kiedyś dobry kumpel, brat łata - tak się odmienił, że stał się samotnikiem, wszędzie dostrzega zło, spiski, zniewolenie...z tego wszystkiego zaczęły się poważne problemy zdrowotne (sercowe) - żal patrzeć.
Najgorzej ma jego żona, boi się wspólnie z nim wychodzić do znajomych, na uroczystości rodzinne - bo gdy w rozmowach ktoś wypowie coś niepochlebnego o RM, wprowadza go w taki stan irytacji, że najczęściej ląduje u lekarza lub w szpitalu.

Ostatnio edytowano Śr gru 07, 2011 19:10 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr gru 07, 2011 19:03
Alus napisał(a):
Skoro tylko 20% słuchaczy stanowią ludzie w grupie wiekowej 18-39 lat, po 20 latach skutki ewangelizacji RM raczej mizerne

"(...)musimy, jak sądzę, zrezygnować z ilościowych mierników efektywności.
Nie jesteśmy przedsiębiorstwem, które może dokładnie wykazać konkretnymi liczbami, że prowadzi efektywną politykę i coraz więcej sprzedaje.
Pełnimy służbę, którą w ostatecznym rozrachunku składamy w ręce Pana."
J. Ratzinger o ewangelizacji i zaniku wiary w dzisiejszym świecie.
Spokojnie można jego słowa odnieść i do RM i do każdego, kto ma za misję
głoszenie Ewangelii.

Śr gru 07, 2011 19:04
MARIEL napisał(a):
Alus napisał(a):

Nie jesteśmy przedsiębiorstwem, które może dokładnie wykazać konkretnymi liczbami, że prowadzi efektywną politykę i coraz więcej sprzedaje.
głoszenie Ewangelii.

Musimy zrezygnować :(

Śr gru 07, 2011 19:12

MARIEL napisał(a):
Alus napisał(a):
Skoro tylko 20% słuchaczy stanowią ludzie w grupie wiekowej 18-39 lat,
po 20 latach skutki ewangelizacji RM raczej mizerne

Nie jesteśmy przedsiębiorstwem, które może dokładnie wykazać konkretnymi liczbami,
że prowadzi efektywną politykę i coraz więcej sprzedaje.

głoszenie Ewangelii.
Ewangelizacja ewangelizacją, ale pieniądz jest pieniądz (szczególnie nasz, polski!):

"- Proszę ojca, mnie się wydaje, że warto by było ustawić się w taki sposób, żeby mówić:
tak, my chcemy zarabiać w końcu w Polsce. My Polacy.

- Pani dotknęła bardzo fajnej sprawy.
Skoro Fundacja Lux Veritatis sprzedaje te odbiorniki satelitarne,
dlaczego ma na nich nie zarabiać? Z jakiego powodu miałaby na nich nie zarabiać?
Dlaczego miałaby do nich dokładać?
(...)
- Trzymajmy się i nie dajmy się zagranicznym wrogom naszym i wewnętrznym wrogom.
Dajmy zarabiać Polakom, zarabiamy, zacznijmy myśleć o własnym interesie,
a nie o tym co inni o nas piszą
(...) Im gorzej o nas piszą, tym lepiej dla nas."
http://glosrydzyka.blox.pl/2010/03/Historyczne-wyznanie-w-Radiu-Maryja-Dlaczego-mamy.html

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr gru 07, 2011 21:18

agawa napisał(a):
Na twoje specjalne życzenie mogę do ciebie od dziś zwracać się per szumowino. :badgrin:

Myślisz, że Bogu jest miłe to co piszesz i jak piszesz? Walka o kościół to ważna rzecz ale bez miłości i pokory zostaje ci tylko wojna. Pytanie czy Twoim celem w życiu ma być miłość czy wojna? Czy czytając Twoje wypowiedzi ktoś zbuduje swoją wiarę?
Czasem warto się zastanowić bo słowo to potęga, która może zbudować albo zniszczyć.
Piszesz, że stawiasz na ilość a nie na jakość w kościele. A gdzie szansa na nawrócenie dla drugiego człowieka? Czy Ty decydujesz kto ma chodzić do kościoła a kto nie? Wielu będąc daleko od Boga nawróciło się "tylko" chodząc na Mszę Świętą.
Każdy zasługuje na szacunek. A na miłość szczególnie niewierzący lub szukający Boga...
Pisz tak aby Go szukali a nie zniechęcali się do Jego nauki.
piona

Śr gru 07, 2011 22:00
czasowo zablokowana

piona napisał(a):
agawa napisał(a):
Na twoje specjalne życzenie mogę do ciebie od dziś zwracać się per szumowino. :badgrin:

Myślisz, że Bogu jest miłe to co piszesz i jak piszesz? Walka o kościół to ważna rzecz ale bez miłości i pokory zostaje ci tylko wojna. Pytanie czy Twoim celem w życiu ma być miłość czy wojna? Czy czytając Twoje wypowiedzi ktoś zbuduje swoją wiarę?
Czasem warto się zastanowić bo słowo to potęga, która może zbudować albo zniszczyć.
Piszesz, że stawiasz na ilość a nie na jakość w kościele. A gdzie szansa na nawrócenie dla drugiego człowieka? Czy Ty decydujesz kto ma chodzić do kościoła a kto nie? Wielu będąc daleko od Boga nawróciło się "tylko" chodząc na Mszę Świętą.
Każdy zasługuje na szacunek. A na miłość szczególnie niewierzący lub szukający Boga...
Pisz tak aby Go szukali a nie zniechęcali się do Jego nauki.
piona

znowu problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Ale wyłożę ci, bo może masz z tym problemy. My z Tadeuszkiem tak sobie ŻARTOWALIŚMY. Kapujesz?

Śr gru 07, 2011 22:17

Przemyślałem sprawę i chciełem się dołączyć do gratulacji dla pana Rydzyka. W sumie ile chwały u ludzi odbierze tyle jego:-)

Bogu tylko należy dziękować za Rydzyków i agawy. Oni wykonuja niesamowitą robotę dla Boga. Dzięki świadectwu takiej wiary rydzykowej głos Boga nawołujący ""Ludu mój, wyjdźcie z niej, byście nie mieli udziału w jej grzechach..." staje się zrozumiałym nakazem dla każdego kto poważnie traktuje Boga!

Cz gru 08, 2011 13:38
Ofir napisał(a):
Przemyślałem sprawę i chciełem się dołączyć do gratulacji dla pana Rydzyka. W sumie ile chwały u ludzi odbierze tyle jego:-)

Bogu tylko należy dziękować za Rydzyków i agawy. Oni wykonuja niesamowitą robotę dla Boga. Dzięki świadectwu takiej wiary rydzykowej głos Boga nawołujący ""Ludu mój, wyjdźcie z niej, byście nie mieli udziału w jej grzechach..." staje się zrozumiałym nakazem dla każdego kto poważnie traktuje Boga!

Slończyłeś? Jeśli tak to poczytaj i posłuchaj:

http://www.radiomaryja.pl/artykuly.php?id=1140714

Cz gru 08, 2011 22:30

Obawiam się, że ten typ wiary, który prezentuje Radio Maryja zupełnie nie przystaje do tego o jakim pouczył nas Pan Jezus:

"Nadchodzi jednak godzina, owszem już jest, kiedy to prawdziwi czciciele będą oddawać cześć Ojcu w Duchu i prawdzie, a takich to czcicieli chce mieć Ojciec. Bóg jest duchem; potrzeba więc, by czciciele Jego oddawali Mu cześć w Duchu i prawdzie." Jan 4:23-24

"... w duchu i w prawdzie" a nie w kolejce do spowiedzi i na pielgrzymce! Ten rodzaj duchowości oparty jedynie na fizycznych manifestacjach, rytuałach, liturgiach i ludzkich dogmatach nie może sie podobać Bogu. Radio Maryja byłoby idealnym przykładem kultu podobającego się Bogu ale w czasach Mojżesza. Od tamtego czasu Bóg jednak zwiększył trochę swoje standardy i oczekiwania wobec swoich wyznawców, licząc na to że te setki lat pracy z ludzkością dały jakieś efekty i można dziś oczekiwać od nich trochę więcej... więcej Ducha a mniej ciała...

Pt gru 09, 2011 12:26
czasowo zablokowana

Ofir napisał(a):
Obawiam się, że ten typ wiary, który prezentuje Radio Maryja zupełnie nie przystaje do tego o jakim pouczył nas Pan Jezus:

"Nadchodzi jednak godzina, owszem już jest, kiedy to prawdziwi czciciele będą oddawać cześć Ojcu w Duchu i prawdzie, a takich to czcicieli chce mieć Ojciec. Bóg jest duchem; potrzeba więc, by czciciele Jego oddawali Mu cześć w Duchu i prawdzie." Jan 4:23-24

"... w duchu i w prawdzie" a nie w kolejce do spowiedzi i na pielgrzymce! Ten rodzaj duchowości oparty jedynie na fizycznych manifestacjach, rytuałach, liturgiach i ludzkich dogmatach nie może sie podobać Bogu. Radio Maryja byłoby idealnym przykładem kultu podobającego się Bogu ale w czasach Mojżesza. Od tamtego czasu Bóg jednak zwiększył trochę swoje standardy i oczekiwania wobec swoich wyznawców, licząc na to że te setki lat pracy z ludzkością dały jakieś efekty i można dziś oczekiwać od nich trochę więcej... więcej Ducha a mniej ciała...

Tak oto antyklerykał i heretyk poucza katolików jak powinna wyglądać ich wiara i pobożność. :|

Pt gru 09, 2011 14:58
Cytuj:
Tak oto antyklerykał i heretyk poucza katolików jak powinna wyglądać ich wiara i pobożność.

Tak oto osoba mieniąca się katoliczka pokazuje antyklerykałom i ateistom jak NIE POWINNO wygladac chrześcijaństwo.
Agawa...robisz dobra robotę, uzmysławiasz wątpiącym i poszukującym czego powinni sie wystrzegać...czyli RM i osób Twojego pokroju związanych z tym radiem. Nie wiem czy Rydzyk jest zadowolony z takich słuchaczy jak ty..ale dopóki wpłacają kase na konto to pewnie tak.

Szukający, Wątpiący, Ateiści! Czytajcie agawe i wiedzcie, ze to antychrześcijańska postawa! Chrześcijaństwo, katolicyzm to cos czego z cała pewnoscia nie reprezentuje agawa.

So gru 10, 2011 20:24

humalog napisał(a):
Cytuj:
Tak oto antyklerykał i heretyk poucza katolików jak powinna wyglądać ich wiara i pobożność.

Tak oto osoba mieniąca się katoliczka pokazuje antyklerykałom i ateistom jak NIE POWINNO wygladac chrześcijaństwo.
Agawa...robisz dobra robotę, uzmysławiasz wątpiącym i poszukującym czego powinni sie wystrzegać...czyli RM i osób Twojego pokroju związanych z tym radiem. Nie wiem czy Rydzyk jest zadowolony z takich słuchaczy jak ty..ale dopóki wpłacają kase na konto to pewnie tak.

Szukający, Wątpiący, Ateiści! Czytajcie agawe i wiedzcie, ze to antychrześcijańska postawa! Chrześcijaństwo, katolicyzm to cos czego z cała pewnoscia nie reprezentuje agawa.

Myslę, że agawa się tu nieźle bawi widząc jak wszyscy serio traktują to co tu wypisuje.....

So gru 10, 2011 21:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona