Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Episkopat - NIE BĘDZIE odszkodowań dla ofiar księży pedofili 
Autor Wiadomość

Post Re: Episkopat - NIE BĘDZIE odszkodowań dla ofiar księży pedo
Val napisał(a):
No tak, jak patrolują ulicę to chodzą tylko po bezpiecznych terenach, starannie unikając niebezpiecznych rejonów, a jak robią zaplanowaną akcję przeciwko podejrzanym to już pełna brutalność. Jak oni ich szkolą ?? :co:

A wszystko przez ten Episkopat... ;)

Śr mar 21, 2012 15:45

Kolejny dzień przynosi kolejną, niemal identyczną sprawę. Tym razem zawalił się mur cmentarny, niszcząc nagrobki. Właściciel cmentarza - Kościół - ani myśli płacić!

viewtopic.php?f=36&t=30922

Ciekawe co na to nasz Johnny, który jakoś zaniemówił.

Cz mar 22, 2012 17:17
Jajko napisał(a):
Kolejny dzień przynosi kolejną, niemal identyczną sprawę. Tym razem zawalił się mur cmentarny, niszcząc nagrobki. Właściciel cmentarza - Kościół - ani myśli płacić!

viewtopic.php?f=36&t=30922

Ciekawe co na to nasz Johnny, który jakoś zaniemówił.

Nie doczytałeś - Stare Powązki są ubezpieczone.
A gdzie był kontrolujący konserwator zabytków, bez zgody którego nie wolno przeprowadzać remontów, zmian?

Cz mar 22, 2012 17:23

Pytanie czy ubezpieczenie obejmuje zdarzenia wynikłe z zaniedbania. Poza tym Gazeta pisze wyraźnie (najpewniej perfidnie, po lewacku, łże):

- Za groby odpowiada przede wszystkim rodzina. Są towarzystwa ubezpieczeniowe, w których można je ubezpieczyć, np. na wypadek aktów wandalizmu. Zarząd cmentarza nie może brać odpowiedzialności za każdy grób - mówi ks. prałat Rafał Markowski, rzecznik kurii.

Nie znam się na konserwowaniu zabytków, ale to chyba w gestii właściciela leży dbanie o zabytek i zgłaszanie konserwatorowi chęci wykonania niezbędnych prac? No ale może się mylę i to konserwator ma wskazywać kto kiedy i jak ma co remontować?

Cz mar 22, 2012 19:32

Jajko napisał(a):
A przecież mógłby powiedzieć, żeby Policja nie odpowiada za złamanie zęba, bo policjant zastosował niewspółmierne środki, zdecydowanie nie na polecenie Policji (w końcu do jego obowiązków służbowych nie należy wybijanie ludziom zębów poprzez walenie ich twarzami o podłogę), a więc niech ta pani sądzi się z tym policjantem na drodze cywilnej- Policja, jako taka, nie ma z tym nic wspólnego.

Policja ma z tym wiele wspólnego, bo zniszczenia nastąpiły bezpośrednio w trakcie wykonywania obowiązków służbowych.

szyszkownik napisał(a):
ale jeśli chodzi o roszczenia finansowe to odsyłać już do konkretnego policjanta, który np. uderzał głową i podłogę i doprowadził do uszczerbku na zdrowiu.

Oczywiście, pod warunkiem, że nie czynił tego na rozkaz przełożonego. A gdyby jeszcze mu udowodnić, że tak sam z siebie zapragnął czyjąś głową pouderzać sobie o podłogę, to powinien w dodatku pójść siedzieć.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn mar 26, 2012 8:03
Specjalnie kupiłam gazetę, aby dowiedzieć się o co halo było z tą policją i akcją, gdzie poturbowali niewinnych ludzi.
Jajko napisał(a):
a więc niech ta pani sądzi się z tym policjantem na drodze cywilnej- Policja, jako taka, nie ma z tym nic wspólnego.
Ty, Johhny, pewnie byś tak na miejscu rzecznika powiedział, nie?

Tak będzie Jajko- mimo że uszczypliwie do J99 tak napisałeś, to okazało się, że za koszty leczenia oraz szkody psychiczne zapłacą....PODATNICY, jeśli poszkodowani ich pozwą.
Toczy się postępowanie czy policja nie przekroczyła swoich uprawnień, ale to już poszkodowani nic na tym nie zyskają...

Tak więc- Jajko- policja TYLKO mówi piękne słowa, bo wie że są bezkarni i finansowo nic nie stracą. Nie dałeś więc dobrego przykładu, tylko antyprzykład :shock:

Pn mar 26, 2012 10:25

Policjant, który przekroczył uprawnienia i przez to kogoś skrzywdził, powinien sam pokryć szkodę (a nie podatnicy!). A jeżeli np. wziął łapówkę, to powinien sam z własnego majątku ją oddać - czy może Policja ma ją "oddawać" za niego?? :shock:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn mar 26, 2012 10:35

Cóż, NIE WIEM jak będzie, ale wiem co powiedział rzecznik Policji - że nie uchylają się od odpowiedzialności. Ja rozumiem, że nikt nie chce ot tak płacić, zwłaszcza że nie wiadomo na ile szkody psychiczne i fizyczne wycenią sobie poszkodowani, ale przynajmniej Policja nie umyła rąk, tak jak robi to Kościół.

Pn mar 26, 2012 14:02

Nie chodzi o umycie rąk, tylko o pozwolenie, by sprawca szkody poniósł za nią odpowiedzialność.

Pn mar 26, 2012 14:13

Pozwolić zawsze można. Ale pomóc też.

Pn mar 26, 2012 14:26
Jajko- w poprzednich akcjach, gdy sytuacja była analogiczna- pomyłka policji, to zawsze konsekwencje finansowe były dla podatników, nigdy dla policji.
Tu jest sprawa z Łodzi- uznano, że policja miała prawo wtargnąć do mieszkania, choć to był zły adres, czyli bezkarni byli:
http://www.rmf24.pl/news-pomylka-antyterrorystow-do-trybunalu-w-strasburgu,nId,365843

Natomiast w oświadczeniu dotyczącym Katowic rzecznik nie powiedział o konsekwencji dla policjantów, ba- stwierdził, że procedury nie zostały naruszone, więc policjanci nie przekroczyli uprawnień( bo wtedy by nie mówiono o tym, że nie procedur nie dotrzymano). Owszem- odszkodowanie wypłaci państwo, a winni zostaną bezkarni- no może premii nie dostaną, czy coś w ten deseń mało bezbolesnego.
Podsumowując: znikoma odpowiedzialność za błąd :(
Procedury dochowane
kasę i tak wypłaci podatnik
czyli żadna strata

Pn mar 26, 2012 15:14

Val napisał(a):
Jajko- w poprzednich akcjach, gdy sytuacja była analogiczna- pomyłka policji, to zawsze konsekwencje finansowe były dla podatników, nigdy dla policji.

Ja nie bardzo widzę różnicę. Przecież Policja utrzymywana jest przez podatników właśnie. Ale co innego Kościół, przynajmniej teoretycznie.

Pytanie jak zachowywała się Policja - czy od początku wypierała się odpowiedzialności czy też przyjmowała choć jej część na siebie. O ile kojarzę, to za zniszczone mienie Policja wypłacała odszkodowania bez procesów, ale mogę się mylić. I nie kazała pozywać poszkodowanym akurat tego policjanta, który wywalił drzwi na kopach.

Pn mar 26, 2012 15:35
Jajko mylisz się. Są znane tylko 3 przypadki tragicznych pomyłek dotyczących pomyłki lokalowej. W 2 przypadkach był sąd. W 3-zobaczymy.
1. Łódź- podałam linka
2.Warszawa
3. Katowice- obecnie

Jak policjant przegra sprawę, to nie ponosi odpowiedzialności, nadal jest na swoim miejscu, a państwo płaci. Nic nie słyszałam, aby tamtego komendanta zwolniono czy coś w ten deseń...

Co by Ci dało, że usłyszysz ładną formułkę: "przepraszamy, jest nam przykro"- czy to sprawi, że poczujesz się w pełni usatysfakcjonowany? A jeszcze jak poprosisz o rozwiązanie sprawy "między nami"- to już usłyszysz: "powodzenia w sądzie".
Naprawdę jest to pokrzepiające dla ofiary w Twoim przekonaniu?

Nie znam żadnego przypadku, w którym policja bez sądu pomogłaby ofierze.

Pn mar 26, 2012 17:38

Zapewne nie znamy wszystkich przypadków, kiedy to Policja dogaduje się z poszkodowanymi bez sądów. No bo wówczas nie ma sprawy i nie ma o czym pisać. W każdym razie Policja ma procedury określające zasady wypłacania odszkodowania właśnie za pomyłkową demolkę:
http://gazeta.policja.pl/portal/997/100 ... 12011.html

Zwracam uwagę na terminy w których szkoda ma zostać naprawiona!

Wt mar 27, 2012 2:18

Val napisał(a):
Specjalnie kupiłam gazetę, aby dowiedzieć się o co halo było z tą policją i akcją, gdzie poturbowali niewinnych ludzi.
Jajko napisał(a):
a więc niech ta pani sądzi się z tym policjantem na drodze cywilnej- Policja, jako taka, nie ma z tym nic wspólnego.
Ty, Johhny, pewnie byś tak na miejscu rzecznika powiedział, nie?

Tak będzie Jajko- mimo że uszczypliwie do J99 tak napisałeś, to okazało się, że za koszty leczenia oraz szkody psychiczne zapłacą....PODATNICY, jeśli poszkodowani ich pozwą.

Zapłaci Policja. Nie sądzę, by Sejm uchwalił specjalny podatek na ten cel.

Cytuj:
Toczy się postępowanie czy policja nie przekroczyła swoich uprawnień, ale to już poszkodowani nic na tym nie zyskają...

Czym innym jest odpowiedzialność karna czym innym cywilna.

Wt mar 27, 2012 12:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona