Autor |
Wiadomość |
eu_geniusz
zbanowany na stałe
|
Życzenia te złozyła pani Felicja z parafii Świętego Krzyża z Poznania
Odpowiedzią ojca prowadzącego (?) i pani redaktor (?), było "Serdeczne Bóg zapłać" i "Dołączamy się do życzeń".
http://bi.gazeta.pl/im/1/6993/m6993601.mp3
|
N wrz 20, 2009 9:17 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Właściwie do tego co napisał Kamyk nie ma co dodawać - precyzyjnie, w sposób zrównoważony i mądrze.
|
N wrz 20, 2009 10:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
eu_geniusz napisał(a): Aby nie było wątpliwości. Wiersz ten Przecudny został nadany 27.08.09 o godz. 15.36. ZOstał przeczytany przez wdzwaniającego się słuchacza czy przez prezenterów RM ?
Bo to istotna różnica.
|
N wrz 20, 2009 10:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek MRB napisał(a): ZOstał przeczytany przez wdzwaniającego się słuchacza czy przez prezenterów RM ? Bo to istotna różnica.
Ewidentnie słychać, że przez słuchaczkę.
Ale taki wiersz winien posłużyć zapoznaniu słuchaczy, że jedynym kapłanem na wieki jest tylko Chrystus.
Wierni w przewazającej większości nie znają Pisma św - misją medium katolickiego jest zapoznawanie z nim słuchaczy.
W kontekscie tego wiersza można było zacytowac Psalm i wskazać kto jest kapłanem na wieki.
Nie zakończyć enigmatycznie "dziękujemy".
|
N wrz 20, 2009 10:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
E tam, nie zawsze refleks dopisze.
Czasem lepiej przemilczeć.
W każdym razie oskarżanie RM na tej podstawie to głupota.
Mówmy o rzeczywistych (a takich jest sporo) błędach, a ni starajmy się przyczepić tylko dlatego że słuchaczka miała ciągoty sekciarskie.
|
N wrz 20, 2009 11:30 |
|
|
|
 |
-Borys-
|
Pewnie nawet do głowy im od razu nie przyszło, nie oszukujmy się, nie każdemu by przyszło. Jeśli się siedzi codziennie i przez kilka godzin dziękuje słuchaczom za życzenia i modlitwę, to można automatycznie palnąć od razu jakieś standardowe podziękowanie... a zreflektować się mogli dopiero potem, jak już następny dzwonił, a wtedy jakoś już by było nie w smak poprawiać, więc może woleli zostawiać, jak jest...
|
N wrz 20, 2009 17:34 |
|
 |
Leontodon
|
-Borys- napisał(a): Pewnie nawet do głowy im od razu nie przyszło, nie oszukujmy się, nie każdemu by przyszło. Jeśli się siedzi codziennie i przez kilka godzin dziękuje słuchaczom za życzenia i modlitwę, to można automatycznie palnąć od razu jakieś standardowe podziękowanie... .
Oj , ale takie wierszyki to w RM dość regularnie się pojawiają. Akurat eugeniusz ten jeden wyłapał , ale ja sam słyszałem kilka podobnych. I nigdy nie było to kontrowane w żaden sposób. Ot , towarzystwo adoracji Ojca Dyrektora....
_________________ Brian: Nie musicie iść za mną, nie musicie iść za kimkolwiek! Musicie myśleć! Jesteście indywidualistami! Tłum: Jesteśmy indywidualistami! Brian: Wszyscy jesteście różni! Tłum: Wszyscy jesteśmy różni! Człowiek w tłumie: Ja nie jestem… Tłum: Ćśśś!
|
Pn wrz 21, 2009 8:14 |
|
 |
Metalik
|
Leontodon napisał(a): Oj , ale takie wierszyki to w RM dość regularnie się pojawiają.
Czyli słuchasz RM częściej ode mnie? Ja szczerze mówiąc nigdy takich wierszyków tam nie słyszałem.
A nawet jeśli ktoś taki powie to trudno, jego sprawa. Znowu robi się jakieś megaproblemy z błahostki.
Z pewnością istnieje jakaś grupa specjalna przy GW, która zajmuje się wyłapywaniem każdej gafy czy to Rydzyka, czy słuchacza, by potem zrobić awanturę i podrażnić gawiedzi
A może to wy należycie do tej ,,grupy specjalnej"? 
_________________ "Kto kark do ziemi zgina, nie ma prawa dziwić się, gdy po nim depczą"
"Możesz upaść siedem razy, byłeś powstał osiem".
|
Pn wrz 21, 2009 10:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Metalik napisał(a): A nawet jeśli ktoś taki powie to trudno, jego sprawa. Znowu robi się jakieś megaproblemy z błahostki.
Nie do końca - nie każdy może klepać co mu się żywnie podoba - medium katolickie to hyde park.
Błahostki są elementem wizerunku.
Zresztą w żadnym medium nie można pisać, mówić, skolko ugodno.
|
Pn wrz 21, 2009 10:37 |
|
 |
ratio
|
 Radio Maryja
eu_geniusz napisał(a): (...) Gdy zbierze się nas więcej zróbmy akcję i poprosmy papieża by ogłosił naszego Najwspanialszego Rodaka Świetym Natychmiast! Głosujmy za jego beatyfikacja za pomoca telefonii komórkowej "wRodzinie". To nic, ze zyw wśród nas (oby jak najdłużej). Jego nadzwyczajność pozwala nam na umieszczenie Go w Panteonie Najświętszych już za życia. Cuda bowiem nam tworzy, cuda medialne i psychofizyczne.
Bardzo cenię sobie wiele przekazów ewangelizacyjnych Radia Maryja, jestem stałą słuchaczka tej rozgłośni. Może dlatego wyłapuję różne "cuda" mające na antenie miejsce.
I nie byłabym pewna, że nie zagłosują słuchacze, bo ... siła przebicia rozgłośni jest duża.
I tak: dnia 29 października o 11:32 o.Zdzisław Klafka, poprzedni prowincjał redemptorystów a obecnie prezenter w RM, pochwalił się na antenie, że w kaplicy będącej w studio znajdują się witraże wielu Świętych a wśród nich wymienił Jana Pawła II.
Według mojej wiedzy jest to publiczny kult z publicznym umieszczeniem wizerunku, co stoi w sprzeczności z przepisami kanonizacyjnymi.
Ciekawe jak na taki publiczny kult reaguje Postulator procesu kanonizacyjnego Sługi Bożego Jana Pawła II?
Podobnie: wizerunek Jana Pawła II znajduje się w niedawno konsekrowanym ołtarzu kościoła Najświętszej Rodziny w Krakowie - Nowym Bieżanowie.
Czy to możliwe, że ks. Sławomir Oder lekceważy takie sytuacje,?
|
So paź 31, 2009 22:45 |
|
 |
meritus
|
Ratio,
Umieszczenie kogoś w witrażu nie jest jeszcze raczej oznaką kultu. W Rumi jest kościół z witrażami Jana Pawła II, abp. Przykuckiego i ab. Tadeusza Gocłowskiego (który wciąż ma się całkiem dobrze).
|
N lis 01, 2009 0:47 |
|
 |
Cyryl
|
A propos wierszyka to ja bym w tekscie psalmu zmnienił jedynie
"rzekł Pan do Pana Ojca Dyrektora Mego łaskawym swym głosem"
resztę bym pozostawił 
|
N lis 01, 2009 15:14 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Cyryl napisał(a): A propos wierszyka to ja bym w tekscie psalmu zmnienił jedynie "rzekł Pan do Pana Ojca Dyrektora Mego łaskawym swym głosem" resztę bym pozostawił 
Nie widzę przeszkód Cyrylu. Powinieneś to zgłosić do któregoś z zespołów tłumaczy Pisma Świętego (np. paulistów) niech to uściślenie ujmą w kolejnym wydaniu.
Zachęcam do dalszej twórczości w tym stylu. Im więcej niezasłużonych drwin spotka tego człowieka, tym wyrazistsze będą jego zasługi. Rozumiesz Cyryl - kontrast. Na szarym szarego nie dojrzysz, na czarnym białe - od razu.
N lis 01, 2009 19:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
meritus napisał(a): Umieszczenie kogoś w witrażu nie jest jeszcze raczej oznaką kultu. W Rumi jest kościół z witrażami Jana Pawła II, abp. Przykuckiego i ab. Tadeusza Gocłowskiego (który wciąż ma się całkiem dobrze). To Prawda, nie jest.
Niemniej uważam to za zbędne i niezręczne.
|
N lis 01, 2009 19:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Stanisław Adam napisał(a): . Im więcej niezasłużonych drwin spotka tego człowieka, tym wyrazistsze będą jego zasługi. Rozumiesz Cyryl - kontrast. Na szarym szarego nie dojrzysz, na czarnym białe - od razu.
Jak w przypadku j. Wejcherta założyciela grupy ITI.
Non stop słychać z RM opinie -"mason, liberał, zdrajca, antypolak" - jednym słowem ucieleśnienie zła.
A tu w dzień śmierci tegoż J. Wejcherta w TVN występuje abp. Nycz i mówi o ogromnym smutku, stracie wspaniałego człowieka, fundatora, organizatora, kooperatora budowy świątyni Opatrznosci Bożej.
Jeden Kościół a dwie wizje tego samego człowieka.
|
Pn lis 02, 2009 8:53 |
|
|
|