Autor |
Wiadomość |
Gita2
|
 Re: Radio Maryja, cz. 2
Meritus! w tym roku będzie to mój piąty wyjazd na rocznicowe spotkanie sympatyków Radia Maryja. W zeszłym roku były niesamowite tłumy i w tym roku zapowiada sie podobnie. Najważniejszą i najpiękniejszą częścią jest oczywiście Eucharystia. Nie mniej duzym przeżyciem, to wspólnie śpiewane pieśni w czasie mszy św i poczucie wspólnoty przy spiewaniu takich piesni jak np. "Abba Ojcze", czy tez "Abyśmy byli jedno podajmy sobie ręce" . A w drodze do Torunia śpiewać będziemy:""Na osiemnastkę jedziemy do Torunia..." Wszyscy będziemy  Pozdrawiam
|
Wt gru 01, 2009 18:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re:
Stanisław Adam napisał(a): Co warte były te wszystkie zarzuty ujawnił tydzień temu dyżurny socjolog wszelkich postępowych mediów i jeden z ówczesnych ogarów - prof. Ireneusz Krzemiński. ekai.pl Radio Maryja – badania podważają czarny PR rozgłośn napisał(a): Radio Maryja nie jest antysemickie, nie szerzy ideologii Narodowej Demokracji, a typ pobożności, jaki lansuje jest głęboki i autentyczny, a nie rytualistyczny, kolektywistyczny i powierzchowny.
Do takich wniosków doszła grupa socjologów z Uniwersytetu Warszawskiego, która pod kierunkiem prof. Ireneusza Krzemińskiego zbadała przekaz radiostacji, kierowany do słuchaczy w sierpniu 2007 r. Wnioski z badań, które wydano właśnie w formie książkowej, podważyły więc wiele stereotypów, tworzących od lat czarny PR rozgłośni o. Tadeusza Rydzyka.
Autorzy poddali analizie wszystkie audycje Radia Maryja w sierpniu 2007 r. – miesiącu, obfitującym w uroczystości religijne i patriotyczne, w którym obchodzi się rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego i Cudu nad Wisłą. Na tej podstawie sporządzili charakterystykę przekazywanej przez Radio Maryja wizji świata i Kościoła.
„Jako autor niniejszej analizy muszę przyznać, że zakładałem hipotezę, iż model religijności radiomaryjnej ma znacznie bardziej powierzchowną, rytualistyczną i tradycjonalistyczną formę” – wyznaje prof. Krzemiński.
„Przesłuchanie audycji o. Rydzyka dostarcza dowodów na to, że radiosłuchacze prezentują, wyrażają, opisują religijność, jaka z całą pewnością jest świadectwem autentycznego przeżycia religijnego. (...) modlący się i opowiadający o swej modlitwie ludzie są świadkami autentycznego doświadczenia wiary, a audycje Radia Maryja dają wgląd w takie doświadczenia i sprzyjają pogłębianiu wiary” – dodaje socjolog.
Niezależnie od tego, że – jak zaznacza prof. Krzemiński - wśród słuchaczy ujawnia się ograniczenie czynnika intelektualnego na rzecz gotowych matryc, badania pokazały, że programy rozgłośni zawierają o wiele bogatszy niż zakładany zakres doświadczeń religijnych, który ma głęboki wymiar duchowy. Choć religijność twórców i słuchaczy radiostacji przejawia się w tradycyjnych formach pobożności, na pewno się do nich nie ogranicza – konkluduje naukowiec.
Kolejny stereotyp, a mianowicie, że stacja o. Rydzyka przekazuje treści endeckie – także nie znajduje potwierdzenia w analizowanych programach – ocenia socjolog. Wręcz odwrotnie – aczkolwiek nie można negować pewnych inspiracji myślą Narodowej Demokracji, twórcy radia wyraźnie aktualizują myślenie endeckie, usuwają nonsensy i ahistoryczne uogólnienia i stereotypy oraz dostosowują je do współczesnych realiów. W przekazie rozgłośni widoczny jest pozytywny stosunek do mniejszości narodowych, pluralizmu demokratycznego i wyraźny antysowietyzm. Do koncepcji stworzonej przez Romana Dmowskiego, wdziera się obce mu, pochodzące z doby romantyzmu, przeświadczenie o mesjanizmie narodu polskiego.
W analizowanym okresie nie było ze strony autorów i gości audycji jakichkolwiek antysemickich wystąpień. Wypowiedzi, nacechowane niechęcią do Żydów padają czasem ze strony słuchaczy – twierdzi socjolog. „Na ogół prowadzący audycje raczej nie robią z nich użytku, wręcz odwrotnie: dążą jakby do wyciszenia tego typu wypowiedzi, albo omijają je, starając się zmienić temat, a nawet nadać antysemickim wypowiedziom trochę inny sens” – podkreśla Krzemiński.
Autor opisuje też model Kościoła, promowany przez toruńską rozgłośnię – jawi się on jako struktura hierarchiczna, w której zdecydowanie przewodzą duchowni, a to przywództwo nacechowane jest autorytaryzmem. Kościół mocno związany jest z narodem, duchowni dzielą los i cierpienia zwykłych obywateli. Przynależność narodowa bardzo mocno łączy się z katolicyzmem, zaś przynależność religijna, wiara zakłada konieczność służby na rzecz wspólnoty narodowej.
Analizy wykazują też silną identyfikację słuchaczy w rozgłośnią. Poczucie przynależności do Rodziny Radia Maryja łączy się z kolei z koniecznością działania na rzecz ewangelizacji, rozwoju Kościoła i Ojczyzny. „Nie ulega wątpliwości, że o. Rydzykowi udało się skonstruować wyraźną, jednoznaczną tożsamość słuchaczy Radia Maryja” – zaznacza autor podkreślając, że jest to swoisty fenomen w społeczeństwie, w którym niełatwo wskazać nowe tożsamości społeczne – podkreśla.
Krzemiński zwraca uwagę, że o ile endeckie inspiracje oraz powierzchowna religijność są krzywdzącymi, nie znajdującymi potwierdzenia w empirii stereotypami, o tyle realnym niebezpieczeństwem jest sekciarskie nastawienie twórców i słuchaczy Radia i konsolidacja w obliczu zagrożeń i wspólnych wrogów. W tym modelu osoba o. Rydzyka odgrywa rolę przywódcy, symbolu religijnego i kościelnego, reprezentanta właściwych wartości katolickich i narodowych. I to właśnie powinno niepokoić i wzbudzać przeciwdziałanie ze strony Kościoła – uważa prof. Krzemiński.
Na zakończenie autor przyznaje się do błędu metodologicznego - że uznał pewien model religijności za wzorcowy, że religijność indywidualistyczna przewyższa kolektywizm i przywiązanie do tradycji. Nie ulega wątpliwości, że bez tego wartościowania studium byłoby znacznie lepsze. Cały artykuł: http://ekai.pl/wydarzenia/temat_dnia/x2 ... rozglosni/Pytanie tylko, dlaczego czekał z tymi wnioskami aż dwa lata? Czyżby były komuś bardzo niewygodne? Jeszcze jedno. Krzemiński mówi "I to właśnie powinno niepokoić i wzbudzać przeciwdziałanie ze strony Kościoła." Akurat on jest najwłaściwszą osobą, która powołana została do wskazywania Kościołowi co go powinno niepokoić i czemu winien przeciwdziałać. Widać, że nic go to badanie pod jego kierunkiem nie nauczyło. Zero pokory.. W ostanim GN alaliza raportu p. Krzemińskiego dokonana przez B. Łozińskiego pt. "Bez stereotypów" (nie ma jeszcze w necie) i końcowa konkluzaj prof. Krzemińskiego: - "Ciekawą konkluzję na temat relacji RM i GW formułuje dla nas prof. Krzemińki: - świat RM i GW ujawniają pewne podobieństwa: jest to myslenie manichejskie, dwubiegunowe. I dodaje: Ideowi przeciwnicy bardzo często się do siebie upodabniają, szczególnie w strukturach myslenia o świecie".
|
N gru 06, 2009 11:25 |
|
 |
Johnny99
|
Żałosne jest wyciąganie Krzemińskiego przez obrońców Radia Maryja. Rzeczywiście, iście niesamowite wnioski - w RM bywają świadectwa autentycznego doświadczenia religijnego ! Niemożliwe ! Dla kogo niby miałoby to być niewygodne ? Przecież wrogów RM nie interesuje "doświadczenie religijne" jego słuchaczy. A już to "przyznanie się do błędu metodologicznego" - ach, miód na nasze uszy ! Gdyby o. Rydzyk zrobił coś podobnego, Wyborcza też by to wybiła na pierwszą stronę.. oczywiście, admiratorzy raportu Krzemińskiego nie przeczytali np. jego wywiadu w Wyborczej, w którym jakoś mniej już jest chętny do chwalenia o. Rydzyka i jego kompanii. A to, że RM i Wyborcza to środowiska bardzo podobne do siebie w mentalności było oczywiste dla każdego, kto ma oczy otwarte i głowę na karku. Różnica jest najwyżej taka, że Michnik prawdopodobnie byłby w stanie napisać sobie samodzielnie doktorat - o. Rydzyk na pewno nie był w stanie i ciekawe, kto to zrobił za niego 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N gru 06, 2009 11:33 |
|
|
|
 |
Gita2
|
Oceniając znaczenie Radia Maryja najlepiej opierać się na świadectwach ludzi nawróconych dzięki temu radiu oraz na opiniach hierarchów naszego Kościoła. Oto one: http://www.naszdziennik.pl/
|
Pn gru 07, 2009 9:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2 napisał(a): Oceniając znaczenie Radia Maryja najlepiej opierać się na świadectwach ludzi nawróconych dzięki temu radiu oraz na opiniach hierarchów naszego Kościoła. Oto one: http://www.naszdziennik.pl/Żeby tylko Ci nawróceni nie przejawiali agresji wobec innych i nie klasyfikowali wg kryteriów przynależności do RM....
|
Pn gru 07, 2009 9:24 |
|
|
|
 |
Gita2
|
Alus napisał(a): Gita2 napisał(a): Oceniając znaczenie Radia Maryja najlepiej opierać się na świadectwach ludzi nawróconych dzięki temu radiu oraz na opiniach hierarchów naszego Kościoła. Oto one: http://www.naszdziennik.pl/Żeby tylko Ci nawróceni nie przejawiali agresji wobec innych i nie klasyfikowali wg kryteriów przynależności do RM.... A na temat opinii hierarchów kościelnych potrafisz napisać chociaż jedno zdanie???
|
Pn gru 07, 2009 10:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2 napisał(a): A na temat opinii hierarchów kościelnych potrafisz napisać chociaż jedno zdanie??? Hierarchowie póki co, wypowiadają się w swoim imieniu (podobnie jak świeccy) i dopuki nie będzie to oficjalne zdanie Kościoła, nie za wiele interesują mnie ich opinie.
|
Pn gru 07, 2009 12:47 |
|
 |
Gita2
|
A więc jedno zdanie na temat wypowiedzi kilku biskupów o wielkiej roli Radia Maryja potrafisz napisać. Lepsze to niz nic.
|
Pn gru 07, 2009 13:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2 napisał(a): A więc jedno zdanie na temat wypowiedzi kilku biskupów o wielkiej roli Radia Maryja potrafisz napisać. Lepsze to niz nic. Ich zdanie osobiste nie jest obowiązujące dla wszystkich katolików.
|
Pn gru 07, 2009 13:47 |
|
 |
Johnny99
|
Gita2, do której opinii hierarchów mam się odnieść, wskaż mi ją, zrobię to bardzo chętnie.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn gru 07, 2009 14:26 |
|
 |
Gita2
|
Gita2 napisał(a): Oceniając znaczenie Radia Maryja najlepiej opierać się na świadectwach ludzi nawróconych dzięki temu radiu oraz na opiniach hierarchów naszego Kościoła. Oto one: http://www.naszdziennik.pl/Pozytywnych opinii jest znacznie więcej, te ostatnie w podanym przeze mnie adresie.
|
Pn gru 07, 2009 14:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2, przepraszam, ze sie wtrace: czy uwazasz za obiektywny ten link, ktory przytoczylas? A sa tam tez te negatywne glosy innych biskupow?
A moze znasz inne strony nie radiomaryjne, ktore przytaczaja negatywne i pozytywne opinie o RM? Bo raczej chodzi o zrodle niezalezne a nie "swoje", ktore publikuja tylko to, co dla nich przyjemne. Co nie znaczy, ze wszyscy biskupi mowia o RM negatywnie, ale tez nie wszyscy biskupi mowia o RM pozytywnie...
|
Pn gru 07, 2009 16:37 |
|
 |
Gita2
|
Kamala! Ja nie znam negatywnych opinii biskupów, czy nawet jednego biskupa. Jesli Ty znasz, to podaj linki do tych wypowiedzi. Wypowiedzi biskupów, uczestników uroczystości z okazji 18 rocznicy powstania RM są opublikowane nie tylko w Naszym Dzienniku. Można je wysłuchac na zywo ze strony RM. Dzisiaj w Bydgoszczy jest również uroczystość z okazji tej rocznicy, właśnie się kończy. W tym roku byłam w Toruniu. W przyszłym jeśli Bóg pozwoli pojadę do Bydgoszczy.
|
Pn gru 07, 2009 20:32 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
http://wiadomosci.onet.pl/2091526,11,1,1,item.htmlNie wiem ile z tego jest prawdą, ale jeśli jednak nie okaże się to manipulacją to z dumą stwierdzę, że ten człowiek jest po prostu umysłowo chory.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Pn gru 07, 2009 23:36 |
|
 |
meritus
|
Autor tego artykułu, czy kogo masz na myśli? O.Rydzyk prawdę powiedział. To, co onet i tel avizja podała to już inna historia.
|
Wt gru 08, 2009 0:03 |
|
|
|