Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Miliony ofiar
Moim zdaniem Kościół robił tyle ile mógł, podałem już dwukrotnie link o "Redukcjach".
Zakony, np: Jezuici chronili Indian przed niewolnictwem i wyzyskiwaniem ich przez europejczyków.
Zatem nie można nawet zarzucać bezczynności. To czy była to pomoc wystarczająca czy nie, to jest już inna kwestia, jednakże jak sądzę udało się nam ostatecznie rozstrzygnąć 1 kwestę:
Że, Kościół nie był inspiracją do mordowania Indian, ani misjonarze przemocą nie nawracali, a zatem ten region z rzekomych "Milionów" ofiar, jak sugeruje temat możemy wymazać.
Tak więc Może coś ustalmy: Indian zostawiamy już w spokoju, kwestia ostatecznie rozstrzygnięta.
O Inkwizycji też już było, i o krucjatach też już było. Zatem co jeszcze Kościół rzekomo "nabroił", tak że przez niego miliony ludzi poniosło śmierć...?
|
N lut 21, 2010 20:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Że, Kościół nie był inspiracją do mordowania Indian, ani misjonarze przemocą nie nawracali, a zatem ten region z rzekomych "Milionów" ofiar, jak sugeruje temat możemy wymazać. Nie możemy, bo nie jest prawdą, że nie nawracano przemocą. Przykładowo przytoczony przeze mnie biskup Diego de Landa był oskarżany o stosowanie tortur wobec 4500 Indian, nie muszę dodawać, że nie wszyscy z nich przeżyli. No chyba, że torturowanie, prześladowanie, niszczenie obiektów kultu nie podchodzi pod nawracanie przemocą.
|
N lut 21, 2010 22:14 |
|
 |
WIST
|
Może warto ustalić, czy biskup Diego de Landa faktycznie dokonał zbrodni. Czy działał na polecenie ówczesnego papieża? Bo albo mówimy o wszystkim, albo konkretnie na temat, ofiary Kościoła, czy za zgodą czy nawet z inicjatywy papieża, ewentualnie miejscowej władzy wiernej z orzeczeniami papieskimi?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
N lut 21, 2010 23:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mauger napisał(a): Przykładowo przytoczony przeze mnie biskup Diego de Landa był oskarżany o stosowanie tortur wobec 4500 Indian, nie muszę dodawać, że nie wszyscy z nich przeżyli. No chyba, że torturowanie, prześladowanie, niszczenie obiektów kultu nie podchodzi pod nawracanie przemocą. Nie pomyliłeś czego tyczyła liczba 4500?....owszem nakazał złapać i torturowac Indian (żadne źródła niew ymieniają ilości), aby wskazali miejsca ukrycia swych bożków. Znalezione ok. 5000 figurki nakazał spalic. Co gorsze nakazał spalić znalezione zwoje w ilości 27 - bezpowrotnie zniszczył elementy kultury Inków.
|
Pn lut 22, 2010 8:55 |
|
 |
Radogost
|
Jak już wcześniej pisałem w sprawach Indian nie jestem orłem , bo mój ogródek , to prehistoria i wczesne średniowiecze na ziemiach polskich , ale pozwoliłem sobie troszkę poszperać w literaturze i znalazłem troszkę ciekawostek , które chcę tu przytoczyć. Faktem jest , że nie można oskarżać duchownych o mordowanie Indian i nawracanie ich siłą na wiarę chrześcijańską ,gdyż nie robili tego własnymi rękoma , ale rękoma konkwistadorów. Z drugiej strony nie można obwiniać wszystkich duchownych o takie podejście do sprawy , gdyż faktem jest , że wielu z nich straciło życie w obronie Indian . Przeciwstawiali się takiemu traktowaniu tubylców za co musieli oddać głowy pod miecz , a ich kościoły zostały spalone. Jeżeli chodzi o ilości Indian , którzy w skutek chorób przywleczonych z Europy , mordów na tle religijnym i rabunkowym oraz ciężkiej niewolniczej pracy do jakiej zostali zmuszani , nikt nie jest do końca pewnym , ale pewne jest to , że w XVI wieku populacja ludności Meksyku zmniejszyła się o 80 - 90% . Podejrzewam , że nigdy się nie dowiemy jak było naprawdę , bo fakty były zmieniane na potrzeby zainteresowanych i dlatego różne źródła podają różne wiadomości na ten temat. Podam tutaj przykłady różnych źródeł na podstawie śmierci dwóch wielkich wodzów - Tupaca Amaru i Montezumy. Według niektórych Montezuma zginął trafiony kamieniem przez współplemieńca , bo chciał się poddać , co raczej znając waleczność i mentalność Indian jest mało prawdopodobne . Inne źródło mówi , że po pojmaniu został skazany na uduszenie wraz ze swoim dworem . Co do Tupaka Amaru , to niby został ścięty , ale są źródła , które mówią , że został skazany na powolne męki przez wyjęcie jelit , aby mógł widzieć własną śmierć - podobno zanim skonał w męczarniach nawrócił się. Teraz pozwolę sobie przytoczyć cytaty ;
" Masakry indiańskich wiosek i całych plemion przychodziły im z nadzwyczajną łatwością i stawały się nawet powodem do chwały . Jednym ze świadectw są apologetyczne opisy w poemacie "De Gestis Mendi de Saa" (1563) . Z pewnością nie ułatwiają one dziś procesu kanonizacyjnego ich autora , wybitnego skądinąd "Apostoła Brazylii" jezuity Jose de Anchiesta "
"Postawa europejskich zdobywców była od początku wroga naturze duchowej tej ziemi . Lektura listów jezuickich z Brazylii w XVI wieku . " Przyroda była i powinna być zwalczana w potrójnym aspekcie ; dziewiczej puszczy , zwierząt i Indian (...) Puszcza i jej mieszkańcy , to jako nierozłączna całość , cel wielkiej bitwy w dziele cywilizacyjnym "
Fajnie co ? Nie dość , że chcieli walczyć z dzikusami , to jeszcze chcieli zniszczyć ich środowisko , aby tylko ich sponiewierać.
No i jeszcze historyczny 16 listopad 1532 . Za znieważenie Biblii wymordowano wszystkich Indian w Cajacamarca .
|
Pn lut 22, 2010 10:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A może podasz źródło owych cytatów 
|
Pn lut 22, 2010 12:33 |
|
 |
blix
|
Alus napisał(a): mauger napisał(a): Przykładowo przytoczony przeze mnie biskup Diego de Landa był oskarżany o stosowanie tortur wobec 4500 Indian, nie muszę dodawać, że nie wszyscy z nich przeżyli. No chyba, że torturowanie, prześladowanie, niszczenie obiektów kultu nie podchodzi pod nawracanie przemocą. Nie pomyliłeś czego tyczyła liczba 4500?....owszem nakazał złapać i torturowac Indian (żadne źródła niew ymieniają ilości), aby wskazali miejsca ukrycia swych bożków. Znalezione ok. 5000 figurki nakazał spalic. Co gorsze nakazał spalić znalezione zwoje w ilości 27 - bezpowrotnie zniszczył elementy kultury Inków. Musiał być owy biskup strasznie chorym człowiekiem. Kolejny przykład na to, że czyjaś racja jest najracjonalniejsza. Dość powszechny przykład.
_________________ "...Nie budujcie mi kościołów..."
|
Pn lut 22, 2010 13:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
blix napisał(a): Musiał być owy biskup strasznie chorym człowiekiem Cytuj: Diego de Landa do dziś wzbudza kontrowersje. Jego zapalczywość w zwalczaniu zabobonów wśród Indian, spowodowała zniszczenie ich dzieł sztuki i manuskryptów. Stawia go to w najgorszym świetle wśród historyków. Z drugiej strony Landa przez trzydzieści lat zbierał wszelkie materiały dotyczące prekolumbijskiej kultury Majów. Pieszo przemierzał cały Jukatan, gromadząc wszystko co dotyczyło tubylców, od wizerunków bogów poprzez ich obrzędy ceremonie po pismo Majów i zwyczaje codzienne. Całą tę wiedzę umieścił w jednym dziele Relacion de las cosas de Yucatan, która stała się nieocenionym źródłem informacji dla wszystkich następnych badaczy. E.J.S. Thomson pisał: "Bez tej książki jest dość wątpliwe, czy moglibyśmy uczynić jakiś krok :w rozszyfrowaniu glifów, i wiedzielibyśmy o wiele mniej o Majach.  zieło Landy można by nazwać Kamieniem z Rosetty dla tej kultury". [4] Diego de Landa opisał w swym dziele geografie Jukatanu, jego historię, wierzenia Majów, ich obyczaje, tańce, muzykę, święta, stroje, system mierzenia czasu oraz ułożył alfabet składający się z 27 liter. Po śmierci Landy, jego rękopis został zakonserwowany w franciszkańskim Klasztorze w Mérida a kopie jego pracy został wysłany do Hiszpanii, czego dowodem są zapisy w " Relación de Chunchucha ", z 1581 roku. W 1936 roku rękopis został zniszczony podczas wojny domowej. http://pl.wikipedia.org/wiki/Diego_de_LandaAlus napisał(a): (żadne źródła niew ymieniają ilości) Owszem podaje Wikipedia, na tamtej stronie, jednakże ja sądzę że to działanie było wykonywane na "własną rękę" a nie z polecenia Papieża.
|
Pn lut 22, 2010 14:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Papież wysyłał listy przestrzegając przed mordowaniem, nie respektowane przez europejczyków. http://www.tygodnik.com.pl/numer/277234/siewierski.html
|
Pn lut 22, 2010 15:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
WIST napisał(a): Może warto ustalić, czy biskup Diego de Landa faktycznie dokonał zbrodni. Czy działał na polecenie ówczesnego papieża? Bo albo mówimy o wszystkim, albo konkretnie na temat, ofiary Kościoła, czy za zgodą czy nawet z inicjatywy papieża, ewentualnie miejscowej władzy wiernej z orzeczeniami papieskimi? Temat nie jest o chyba ofiarach papieży, ale Kościoła. Trudno uznać, że ofiary biskupa de Landy nie są także ofiarami Kościoła. Przecież biskup wykonywał jedno z podstawowych zadań jakie stoją przed katolickim duchownym czyli nawracał i pozyskiwał nowych wiernych dla Kościoła. Czyż nie tego wymagał od niego papież?
|
Pn lut 22, 2010 21:50 |
|
 |
WIST
|
Bardzo to pokrętne, nie widzę sensu nawet odnosić się do tego.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pn lut 22, 2010 22:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cóż, zatem każdy kto został ochrzczony w Kościele Katolickim, i zrobił coś złego podpada pod "miliony ofiar", rozumiem więc, przecież Hitler został ochrzczony, pewnie właśnie nauka Katolicka miała na niego zły wpływ.
Jeśli takie mamy robić założenia to ja dziękuję. Nie można wyczynami jakiegoś człowieka (z którymi oficjalna nauka Kościoła zupełnie się nie zgadza), oskarżać cały kościół. Jeśli ktoś coś robił, bez zgody Papieża, to jest to jego własna inicjatywa, a nie inicjatywa Kościoła. I wnośmy skargi zatem na poszczególne osoby, a nie na wszystkich wiernych. Bo tym właśnie jest kościół.
Nie tylko duchowni, ale każdy z nas jest członkiem mistycznego ciała Chrystusa - to jest kościoła. Kościół to nie tylko zakonnicy i kler, ale Kościół przez duże "K" to wspólnota wszystkich wierzących.
Uważam za niesprawiedliwe zwalać winę na całość za wybryki pojedynczych osób.
|
Wt lut 23, 2010 1:34 |
|
 |
Radogost
|
" Gdy ochrzczeni bez względu na epokę , łamią podstawowe prawa człowieka , mniemając po cichu czy głosząc wprost , że chronią one słabiej albo nie chronią wcale tego , kogo uznali za gorszego od siebie z powodu jego wiary , rasy , poglądów , wówczas spełnia się to , przed czym przestrzega Ewangelia. Torowanie mieczem drogi dla krzyża i krew rozlana w imię Chrystusa jest najbrutalniejszym szyderstwem z Ukrzyżowanego ." Ks.Jan Kracik.
|
Wt lut 23, 2010 10:17 |
|
 |
blix
|
WIST napisał(a): Bardzo to pokrętne, nie widzę sensu nawet odnosić się do tego. Rozumiem Wist, że twierdzisz, że ówczesny papież nic nie wiedział o czynach swojego podwładnego? Bardzo ciekawe...
|
Wt lut 23, 2010 11:55 |
|
 |
blix
|
Sebastian88 napisał(a): Cóż, zatem każdy kto został ochrzczony w Kościele Katolickim, i zrobił coś złego podpada pod "miliony ofiar", rozumiem więc, przecież Hitler został ochrzczony, pewnie właśnie nauka Katolicka miała na niego zły wpływ.
Jeśli takie mamy robić założenia to ja dziękuję. Nie można wyczynami jakiegoś człowieka (z którymi oficjalna nauka Kościoła zupełnie się nie zgadza), oskarżać cały kościół. Jeśli ktoś coś robił, bez zgody Papieża, to jest to jego własna inicjatywa, a nie inicjatywa Kościoła. I wnośmy skargi zatem na poszczególne osoby, a nie na wszystkich wiernych. Bo tym właśnie jest kościół.
Nie tylko duchowni, ale każdy z nas jest członkiem mistycznego ciała Chrystusa - to jest kościoła. Kościół to nie tylko zakonnicy i kler, ale Kościół przez duże "K" to wspólnota wszystkich wierzących.
Uważam za niesprawiedliwe zwalać winę na całość za wybryki pojedynczych osób. Jednak to Ty robisz jakieś dziwne założenia. Teraz będziesz pisał o Hitlerze, który nie miał z Kościołem za wiele wspólnego (no może poza "paktem" z Piusem XII). Trzymaj się tematu i nadal się upieraj przy tym, że z winy nawracającego na "jedyna słuszną" wiarę Kościoła wcale nie ginęli ludzie...
|
Wt lut 23, 2010 11:59 |
|
|
|