Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 17:04

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 918 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 62  Następna strona
 "Apel z prosba o przyznanie koncesji dla TvTRwam" 
Autor Wiadomość
Post Re: "Apel z prosba o przyznanie koncesji dla TvTRwam"
Dlatego też ona jest tak "katolicka".....Vatykan wydaje dla wszystkich duchownych świata pouczenie "Ksiądz nie polityk", a zakonnicy mają to pouczenie w d****

Pt sty 27, 2012 22:39
Alus napisał(a):
Dlatego też ona jest tak "katolicka".

Tak katolicka jak cały Episkopat.
Czy mam kolejny raz podać link do oświadczenia KEP w sprawie nieprzyznania miejsca na multipleksie dla TVTrwam?
Jest tutaj:

http://kruk.salon24.pl/382103,episkopat ... eksie-cyfr

Pt sty 27, 2012 22:42
gita napisał(a):
Alus napisał(a):
Dlatego też ona jest tak "katolicka".

Tak katolicka jak cały Episkopat.
Czy mam kolejny raz podać link do oświadczenia KEP w sprawie nieprzyznania miejsca na multipleksie dla TVTrwam?
Jest tutaj:

http://kruk.salon24.pl/382103,episkopat ... eksie-cyfr

A skąd wiesz, że cały Episkopat?
A może tylko biskupi w rodzaju takiego, który na rocznicy RM głosi płomienne kazanie o rodzinie, piętnując rządzących za brak dbałosci o polską rodzinię.
A sam uporczywie odmawia spotkania z bezrobotnym katechetą, ojcem trojga małych dzieci, który chce żebrać o pracę, której dla niego zabrakło w związku z likwidowaną szkołą.
Więc argument o poparciu biskupów, po tym znanym mi osobiście przypadku, niewielkie ma znaczenie.
Większośc biskupów pozamykało się w swoich pałacach i z życiem codziennym, ludźmi, niewiele mają wspólnego.

Pt sty 27, 2012 22:59
Alus! Ręce opadają!!!!!!
Dobranoc, za Ciebie równiez się pomodlę. Potrzebujesz dużo modlitwy, bardzo dużo!!!!

Pt sty 27, 2012 23:02
gita napisał(a):
Alus! Ręce opadają!!!!!!
Dobranoc, za Ciebie równiez się pomodlę. Potrzebujesz dużo modlitwy, bardzo dużo!!!!

Dziękuję za modlitwę, dorzuć jeszcze modlitwę za biskupów
http://info.wiara.pl/doc/872976.Bp-Pier ... e-to-dwory

Może dorzucisz jeszcze do intencji mojego znajomego byłego katechetę - brak pracy, pieniędzy, wpędziły go w depresję, pracuje teraz w recyklingu, aby dorobić marne grosze do pensji żony i utrzymać 5-osobową rodzinę.
Wspomaga ich rodzina i wspólnota.

Pt sty 27, 2012 23:13
Margaret_ka piszesz:
Cytuj:
matko nic nie rozumiem... czy ktoś znający się na finansach może to przełożyć "na nasze"?

Cóż, zobowiązania długoterminowe TV TRWAM wynoszą obecnie +/-75% aktywów. CO znaczy, że po prostu dużo inwestują tak jak już pisałam. Aktywa to cały majątek spółki: wszystkie rzeczy materialne, budynki, samochody i tym podobne. Ogólnie aktywami nie są środki pieniężne, a to w co je zainwestowano. To że trzymasz w kieszeni tysiące zł, nie zwiększy Ci aktywów dopóki ich nie zainwestujesz w coś.
A zobowiązania długoterminowe to takie powyżej 1 roku np. kredyty. Zadłużenie wysokie i chyba dotyczy sprawy z redemptorystami. A nie chcieli ujawnić warunków spłaty mimo prośb komisji.
Nie wiem na jakich dokładnie oparto się wskaźnikach płynności- jest ich wiele. A artykuł dziwnie zredagowano, masakrycznie pod względem gramatyki i...ortografii ( "leprze"). Przez co trudno odczytać "co autor miał na myśli". Dlatego też wolałabym zobaczyć sprawozdanie finansowe, bo takie ogólniki nie pozwalają ostatecznie ocenić.

Istnieją podstawy do wątpliwości, jeżeli tak wysokie zadłużenie TV TRWAM zamierza finansować z datków. Jednak nie mam zamiaru krytykować takiego sposobu finansowania, wychodząc z założenia, że dopóki ma środki na finansowanie działalności, to jest ok.

Inna sprawa, ze nie wiem jakie wskaźniki o których mowa brała pod uwagę komisja rozpatrując sprawę przyznania koncesji. Możliwe, że p.Kochanowicz ma rację podając w wątpliwość niejasność szczegółowych reguł przyznania koncesji, więc mogą walczyć o dyskusje w tej sprawie. A i p.Dyrektor przyznała, że obniżali wynik finansowy przez amortyzację, ale jak pisałam- po to aby obniżyć podatki, co jjest normalne. Wynik zysk/strata nie przesądza o tym jak powodzi się spółce. Jednak do przetargu im wyższy wynik finansowy tym lepiej.

Aaaa i amortyzacja. Jak kupisz np. maszynę za 50 000 zł to nie możesz w całości odliczyć sobie tego kosztu. Przez np. 5 lat odpisują sobie co roku 10 000zł jako koszt używania maszyny i pomniejsza to płacony podatek, a więc mają oszczędności z tego tytułu. Każdy koszt powoduje mniejszy podatek do zapłaty, ale też mniejszy wynik finansowy.

Pt sty 27, 2012 23:59

Val napisał(a):
Micked- nie znasz pojęcia słowa liberalizm. PO jest w pełni socjalistyczną partią. Każda liberalna partia obniża podatki- to naczelna zasada liberalizmu
Miałem na myśli liberalizm w szerszym znaczeniu u tego slowa, nie sprowadzonym tylko do ekonomii. Chodzi o liberalizm w sferze idei, traktowanie wolności jako bożka, niezależnego od innych wartości. Przykładem jest np liberalizm obyczajowy, poparcie dla aborcji, in vitro, związków "partnerskich", legalizacji narkotyków. Co do podatków: socjalistyczne poglądy zarzuca się nawet premierowi Orbanowi, który zapewnił Węgrom najniższy podatek liniowy w Europie, a że opodatkowuje banki i hipermarkety- to jest wrednym socjalistą. Tylko że w dobie globalnych koncernów i instytucji finansowych wolna konkurencja rynkowa jest mrzonką, włąsnie Węgrzy przekonali się jak świetnie zarabiają na ich kryzysie takie quasimonopolistyczne firmy.
Alus napisał(a):
Rzecz w tym, że ja media o. Rydzyka traktuję jako zainfekowane przesłaniem godzącym w ewangeliczny nakaz miłosci
Ale miłość bliźniego to nie jest tolerancja dla zła, spolecznej dyskryminacji, niesprawiedliwości i nieprawdy. To nie jest zamykanie oczu na niewłaściwe postępowanie drugiego człowieka, czy instytucji, starotestamentalni prorocy ostrymi słowami potępiając zło realizowali właśnie ewangeliczny nakaz miłości. Ciekawe jak dziś oceniałyby ich słowa mainstreamowe media przyzwyczajone do tego, że każdy ma swoją wolność, swoją rację i równoprawną seksualną orientację, że nie jest ważna prawda, ale wyniki sondaży, że nie trzeba mieć programu politycznego, wystarczy dobry wizerunek i narracja, celebryta staje się automatycznie autorytetem moralnym itp itd.
Cytuj:
Nie zniknie ani TVtrwam, ani TVReligia, Superstacja, TVN24 i pozostałe, które nie znalazły miejsca na mulipleksie....chyba, że zbankrutują.
Ja osobiście nie zdziwiłbym się, gdyby zbankrutowaly "wirtualne" stacyjki, które dostały miejsce na multipleksie w oparciu o promesy kredytowe albo pożyczki od mocno zadłużonych instytucji typu ZPR... A TV Trwam przetrwa mocą modlitwy, tyle że stało się jasne, że inne zasady oceny finansowej obowiązują w Polsce dla mediów z przekazem katolickim a inne dla takich typu disco-polo.

So sty 28, 2012 8:50

Alus napisał(a):
A może tylko biskupi w rodzaju takiego, który na rocznicy RM głosi płomienne kazanie o rodzinie, piętnując rządzących za brak dbałosci o polską rodzinię. A sam uporczywie odmawia spotkania z bezrobotnym katechetą, ojcem trojga małych dzieci, który chce żebrać o pracę, której dla niego zabrakło w związku z likwidowaną szkołą.
A czy biskup ma możliwość zapewnić pracę wszystkim bezrobotnym katechetom z likwidowanych szkół? Czy ma zawiesić swoje obowiązki i zorganizować 24 godzinny punkt pomocy społecznej? W Kościele obowiązuje zdrowa zasada pomocniczości polegająca na tym, że jeśli straciłem pracę to zwracam się do odpowiednich instytucji pośredniczących i udzielających pomocy w jej znalezieniu, ewentualnie świadczących pomoc społeczną, a nie idę z tą sprawą do premiera, ministra, czy też biskupa.
A skoro Episkopat jest "niekatolicki" to prosty wniosek że niekatolicki jest Papież, który biskupów powołał (głoszący zresztą słowo w słowo to, co polski Episkopat- jeśli ktoś ktoś zauważyl jakąś rozbieżność w oficjalnych dokumentach, to byłbym bardzo zdumiony)...
Cytuj:
Większośc biskupów pozamykało się w swoich pałacach i z życiem codziennym, ludźmi, niewiele mają wspólnego.
Cytujesz słowa biskupa Pieronka, który sam mieszka na Wawelu ;-)

So sty 28, 2012 9:35
Cytuj:
Ale miłość bliźniego to nie jest tolerancja dla zła, spolecznej dyskryminacji, niesprawiedliwości i nieprawdy. To nie jest zamykanie oczu na niewłaściwe postępowanie drugiego człowieka, czy instytucji, starotestamentalni prorocy ostrymi słowami potępiając zło realizowali właśnie ewangeliczny nakaz miłości. Ciekawe jak dziś oceniałyby ich słowa mainstreamowe media przyzwyczajone do tego, że każdy ma swoją wolność, swoją rację i równoprawną seksualną orientację, że nie jest ważna prawda, ale wyniki sondaży, że nie trzeba mieć programu politycznego, wystarczy dobry wizerunek i narracja, celebryta staje się automatycznie autorytetem moralnym itp itd.

Potępiali zło, ale nie człowieka ....idź i nie czyń tego więcej ale i Ja cie nie potępiam.
A w mediach toruńskich non stop słychać - ten i owen jest zły, tego i owego można kopnąć, ten i owen nie ma prawa wstępu przed ołtarz na Jasną Górę, właściciel TVReligia jest zły, to i duchowni prowadzący programy zapewne też źli, niegodni.
No i to dzielenie na prawych katolików związanych z o. Rydzykiem i pozostałą katolewicą.
A porównywanie mediów katolickich do mainstremowych to totalna pomyłka komu więcej dano od tego wiecej wymagac będą. ....dla mediów mainstremowych priorytetem jest zysk materialny, media katolickie mają ukazywac Boga i dostrzegać człowieka, bo dwu panom nie można służyć.

So sty 28, 2012 9:59
Cytuj:
A czy biskup ma możliwość zapewnić pracę wszystkim bezrobotnym katechetom z likwidowanych szkół? Czy ma zawiesić swoje obowiązki i zorganizować 24 godzinny punkt pomocy społecznej? W Kościele obowiązuje zdrowa zasada pomocniczości polegająca na tym, że jeśli straciłem pracę to zwracam się do odpowiednich instytucji pośredniczących i udzielających pomocy w jej znalezieniu, ewentualnie świadczących pomoc społeczną, a nie idę z tą sprawą do premiera, ministra, czy też biskupa.
A skoro Episkopat jest "niekatolicki" to prosty wniosek że niekatolicki jest Papież, który biskupów powołał (głoszący zresztą słowo w słowo to, co polski Episkopat- jeśli ktoś ktoś zauważyl jakąś rozbieżność w oficjalnych dokumentach, to byłbym bardzo zdumiony)...

Biskup nie musi dawać pracy, ale może wzorem innych biskupów wprowadzić w diecezji zalecenie, że gdy brakuje szkół dla nauki religii dla świeckich katechetów posiadających na utrzymaniu rodzinę, to zastępują w szkołach duchownych, dla których praca w szkole nie jest jedynym źróedłem utrzymania.
Ksiądz mieszkanie i wyżywienie ma na plebanii, proboszcz wypłaca większe/ mniejsze upsażenie z działałności parafii.
Trzeba tylko właściwie ustawić priorytety...rodzina na pierwszym miejscu.
Poza dokumentami nie wolno gubić człowieka.
Cytuj:
Cytujesz słowa biskupa Pieronka, który sam mieszka na Wawelu ;-)
[/quote]
Mieszka jak ksieża z bazyliki na Wawelu w pokoikach nad kryptą.
Ordynariusz mojej diecezji mieszka w pałacu o powierzchni ponad 1000m. kw. Dwaj biskupi pomocniczy mieszkają w kamienicy kurialnej, gdzie mieszka wielu księży pracyjących w kurii, w mieszkaniach o pow. 5-70 m. kw.
Faktów nie zagadasz.

Ostatnio edytowano So sty 28, 2012 10:15 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

So sty 28, 2012 10:14

Alus napisał(a):
Prasa, internet, kilkakrotnie przekracza ilość widzów TVTrwam - 56% Polaków posiada internet, a TVTrwam ogląda 0,2-0,3%.
To już czysta demagogia. Czy jak ktoś ogląda TVTrwam w internecie to zalicza się do tych 56%, czy do tych 0,3%?. Poza tym co najmniej 100 tysięcy Polaków ma dekodery Trwam (dane Wprost z 2010 roku) co już daje 0,25% populacji łącznie z niemowlakami (a zakładając ze z telewizora korzysta zwykle więcej niż jedna osoba, będzie to pewnie 0,5-0,75%). A są i tacy jak ja, którzy bez dekodera odbierają TVTrwam z kablówki. Czy ktoś to liczy?

Cytuj:
Inna sprawa - czy katolickość równa opozycja wobec rządu?...a ponoc TVTrwam jest katolicką telewizją.
A czy katolickość = brak krytycyzmu wobec rządu? Zwłaszcza wobec rządu deklarującego, że "nie będzie klękał przed biskupami" (czyli inaczej mówiąc szanował katolickiego nauczania)

Alus napisał(a):
Potępiali zło, ale nie człowieka
Chyba mylisz osąd czynów i głoszonych poglądów z osądem człowieka. Z reguły w TVTrwam mamy do czynienia z tym pierwszym, a jesli ktoś krytykę błędnych idei, czy niewłaściwego postępowania odbiera jako atak ana sobę, to już nic nie można poradzić.

Cytuj:
właściciel TVReligia jest zły, to i duchowni prowadzący programy zapewne też źli, niegodni.
Jakieś źródło takiej wypowiedzi? Czy to Twoja swobodna interpretacja?

Cytuj:
No i to dzielenie na prawych katolików związanych z o. Rydzykiem i pozostałą katolewicą.
Ja widzę tylko podział na tych, którzy konsekwentnie bronią nauczania Kościoła i tych, którzy je kontestują bądź wypaczają. Tak się składa, że np katolicy z Gazety Wyborczej czy Tygodnika Powszechnego potrafią kontestować nauczanie Papieża, a jednocześnie media te nie dają głosu obrońcom katolickiego nauczania. Czy sami nie dają przez to pretekstu do podziałów w Kościele?

Cytuj:
A porównywanie mediów katolickich do mainstremowych to totalna pomyłka
To dlaczego KRRiT je na swój sposób porównywała, bo o tym właśnie pisałem?

Alus napisał(a):
Ordynariusz mojej diecezji mieszka w pałacu o powierzchni ponad 1000m. kw.
Tylko, że on tego pałacu nie postawił. Jan Paweł II mieszkał w jeszcze większym "pałacu", a nie przeszkadzało mu to być kapłanem i pasterzem dla miliardów ludzi. Oceniajmy konkretne dokonania, a nie gdzie komu wypadło mieszkać.

So sty 28, 2012 10:15
Cytuj:
To już czysta demagogia. Czy jak ktoś ogląda TVTrwam w internecie to zalicza się do tych 56%, czy do tych 0,3%?. Poza tym co najmniej 100 tysięcy Polaków ma dekodery Trwam (dane Wprost z 2010 roku) co już daje 0,25% populacji łącznie z niemowlakami (a zakładając ze z telewizora korzysta zwykle więcej niż jedna osoba, będzie to pewnie 0,5-0,75%). A są i tacy jak ja, którzy bez dekodera odbierają TVTrwam z kablówki. Czy ktoś to liczy?

Każda tv ma swoje strony internetowe, w rankingach nie są one uwzględniane.
Więc i wykazywana oglądalnośc innych nie oddaje liczby oglądających je w necie.

Cytuj:
A czy katolickość = brak krytycyzmu wobec rządu? Zwłaszcza wobec rządu deklarującego, że "nie będzie klękał przed biskupami" (czyli inaczej mówiąc szanował katolickiego nauczania)

Klękac będziemy przed Bogiem - bo Bóg jest Drogą, Prawdą i Życiem.
Biskupi nie są obiektem kultu.

Cytuj:
Chyba mylisz osąd czynów i głoszonych poglądów z osądem człowieka. Z reguły w TVTrwam mamy do czynienia z tym pierwszym, a jesli ktoś krytykę błędnych idei, czy niewłaściwego postępowania odbiera jako atak ana sobę, to już nic nie można poradzić.

"kopnąc można czerwonego", "kto im pozwolił wejść przed ołtarz na Jasnej górze, kto ich tam wpuścił" - krytyka idei?

Cytuj:
Jakieś źródło takiej wypowiedzi? Czy to Twoja swobodna interpretacja?

http://glosrydzyka.blox.pl/2012/01/O-Ry ... i-TVN.html
Jak znam Ciebie, to zinterpretujesz, że o. Rydzyk nic nie mówi o duchownych prowadzących programy w TVReligia :D

Cytuj:
Ja widzę tylko podział na tych, którzy konsekwentnie bronią nauczania Kościoła i tych, którzy je kontestują bądź wypaczają. Tak się składa, że np katolicy z Gazety Wyborczej czy Tygodnika Powszechnego potrafią kontestować nauczanie Papieża, a jednocześnie media te nie dają głosu obrońcom katolickiego nauczania. Czy sami nie dają przez to pretekstu do podziałów w Kościele?

Nauczanie Koscioła nie zasadza się na o. Rydzyku.
A dyskutowanie, kontestowanie nie stanowi odrzucenia....nie dyskutuje się jedynie dogmatów, Biblii i Tarycji Apostolskiej.
Nauczanie Koscioła jak ukazuje przykład losu nieochrzczonych dzieci ulega zmianom.

Cytuj:
To dlaczego KRRiT je na swój sposób porównywała, bo o tym właśnie pisałem?

Tylko pod wzgledem finansowym.

Cytuj:
Tylko, że on tego pałacu nie postawił. Jan Paweł II mieszkał w jeszcze większym "pałacu", a nie przeszkadzało mu to być kapłanem i pasterzem dla miliardów ludzi. Oceniajmy konkretne dokonania, a nie gdzie komu wypadło mieszkać.

Tak się składa, że on postawił.
Niewielu biskupów może stanąć w szeregu z Janem Pawłem II.

So sty 28, 2012 10:37

Cytuj:
właściciel TVReligia jest zły, to i duchowni prowadzący programy zapewne też źli, niegodni.

Ta a właściciel TV Trwam dobry jest? :badgrin:

So sty 28, 2012 12:08
Ciekawa wypowiedź o.Rydzyka:

Cytuj:
- To tak mniej więcej jak ci przeróżni gangsterzy, naprawdę szkodzący Polsce, chcieli mieć zdjęcia z Janem Pawłem II – ciągnął ojciec dyrektor. - Albo przy jakimś księdzu biskupie stanąć czy w pierwszej ławce stanąć. O co chodziło? Żeby ich ludzie akceptowali! Żeby głosy zebrać jak będą wybory, żeby uwiarygodnić się.

Ile to ludzi z pewnej partii robi...

Swoją drogą o.Rydzyk obraził personalnie śp.M.Kaczyńską i to publicznie.
Tak więc "Czemu to widzisz drzazgę w oku swego brata, a belki we własnym oku nie dostrzegasz?" Wciąż jest aktualne.

Co do plebanii- w moich okolicach ksiądz miał całkiem ładny skromny domek i postanowił wybudować okazałą willę. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że Kościół u nas zabytkowy i zanim się zebrano za porządną konserwację musiało minąć kilkanaście lat. Czy nie lepiej by było, gdyby najpierw zadbano by o ten Kościół? Pomijam już takie niedogodności jak brak ogrzewania również przez wiele lat. Zresztą to nie tylko w moich okolicach ważniejsza dla księdza była osobista wygoda od zadbania o kościół w pierwszej kolejności.

So sty 28, 2012 12:29
Val! To prawda, że niektórzy księża, nie wiem czy mniejszość, czy większość, dotyczy to
najczęściej księży świeckich, nie potrafią naśladować św. Frańciszka.
W mojej parafii, gdzie posługują salezjanie, kapłani mają tylko pokoik nazywany kiedyś celą, a jeżdżą ogólnie dostępnymi środkami komunikacji, co niejednokrotnie widziałam.
Tylko jak to się ma do nieprzyznania miejsca na multpleksie TVTrwam?
W salonie24 napisałam notkę:"Dla katolików figa z makiem"

http://gita.salon24.pl/385869,dla-katol ... a-z-makiem

So sty 28, 2012 12:44
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 918 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 62  Następna strona