Kosciol w Polsce i Unia Europejska
Autor |
Wiadomość |
locowski
|
może nie trafiłes na ortodoksa. mnie zawsze moj probosz pytał "a do jakiej spowiedzi byłeś, naszej czy innej ?"
|
Pt cze 06, 2003 18:34 |
|
|
|
 |
Serafin
|
Loco, zaczynam podejrzewać, czy w ogóle byłeś w katolikiem. Jak żyje, nie slyszalem zeby kapłan pytał się o rodzaj poprzedniej spowiedzi. A może ktoś inny to słyszał?
|
Pt cze 06, 2003 18:44 |
|
 |
Gość
|
Cieszę sie locowski ,że pamiętasz jak przystępowałeś do Sakramentu Pojednania.
Wiesz co? Mam mysl, wypunktuje je dobrze?
1. zrób sobie taki dobry rachunek sumienia,
2. żałuj za swoje grzechy i przewinienia ,
3. mocno postanów poprawić sie ze swoich przewinień i grzechów,
4. przystap do szczerej spowiedzi wyznając swoje grzechy,
5. postaraj się o zadośćuczynienie Panu Bogu i bliźniemu.
Zobaczysz będziesz szczęśliwy 
|
Pt cze 06, 2003 19:15 |
|
|
|
 |
Serafin
|
Anonymous napisał(a): 4. przystap do szczerej spowiedzi wyznając swoje grzechy,
Dodam jeszcze - przed ważnie wyświęconym kapłanem!
|
Pt cze 06, 2003 19:42 |
|
 |
Gość
|
dzięki Serafinie ,za poprawkę dla locowskiego ,bo dla mnie to oczywiste
|
Pt cze 06, 2003 19:47 |
|
|
|
 |
Serafin
|
Dla mnie też to jest oczywiste, ale jak słusznie zauwazyles - nie dla wszystkich. Stąd mój dodatek 
|
Pt cze 06, 2003 19:55 |
|
 |
locowski
|
Serafin w mojej miejscowości i kosciele gdzie byłem to tak proboszcz seryjnie robil.
Gość obrzed spowiedzi wymaga skruchy, i uznania siebie winnym grzechu swojego. ja codziennie spowiadami sie psalmem 51 (Biblia Warszawska), który zawiera zal za grzechy i postanowienie poprawy. wyznawanie grzechów nie jest konieczne bo jak uczy Biblia "Uchybienia, któż znać może". pozatym powiedzenie, że jest się grzesznym juz w samo wg. jest wystarczające, bo pamietacie, że Jezus mie potrzebowal wyznawania win. on je znal, a Bog też je zna. pozatym Jezeli Bog uzna, że jakoś mam odpokutowac je, to przyjme jego wole.
pozatym jeżeli będe potrzebował spowiedzi przed ksiedzem (pastorem) to napewno z niej skorzystam. narazie jednak nie potrzebuje.
|
Pt cze 06, 2003 22:08 |
|
 |
Pharisee
|
Locowski zauważ że formułek do spowiedzi jest wiele, czym nowsza formułka tym bardziej szczegółowsza jest.
Ciekawe dlaczego tak akurat jest zrobione?
|
Pt cze 06, 2003 22:23 |
|
 |
Gość
|
LOCOWSKI DOBRZE PRZECZYTAJ !! bo naprawde wykucza cie z twojego zboru jak bedziesz mówić herezje o spowiedzi u Luteran
Spowiedź jest przygotowaniem do sakramentu Ołtarza.
Spowiedź jest czymś niezależnym u Luteran od sakramentu i może występować oddzielnie, nie jest natomiast wskazane przystępowanie do Stołu Pańskiego bez spowiedzi.
Gdy współpracownik Lutra - Karlstadt urządził Komunię św. bez spowiedzi, Luter stanowczo przeciwko temu wystąpił.
Konfesja Augsburska w art. XXV głosi: "Nie zwykliśmy nikomu udzielać ciała Pańskiego bez uprzedniego wyspowiadania się i rozgrzeszenia".
Spowiedź jest ważną sprawą higieny duchowej, sposobem oczyszczania duszy z grzechów. Chrystus Pan miał Boski przywilej i prawo odpuszczania grzechów i często z tego prawa korzystał (Łuk. 5,20.24).
To prawo przekazał Jezus ludziom działającym w Jego imieniu w Kościele (Mat. 16,19; 18,18).
Udzielając prawa odpuszczania grzechów Piotrowi, Jezus wyraził się obrazowo: "I dam ci klucze Królestwa Niebios; i cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane i w niebie, a cokolwiek rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane i w niebie". Kto ma prawo odpuszczania grzechów, tym samym otwiera drzwi do Królestwa Niebios.
Dlatego prawo odpuszczania i zatrzymania grzechów zostało w Katechizmie określone jako władza kluczów. Piotrowe pełnomocnictwo zostało rozciągnięte na wszystkich uczniów Jezusa : "Którymkolwiek grzechy odpuścicie, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są zatrzymane" (Jan 20,23).
Przedstawiciele Kościoła w chwili spowiedzi nie działają wobec nas w swoim własnym imieniu, lecz w imieniu Jezusa Chrystusa. "Dlatego w miejsce Chrystusa poselstwo sprawujemy, jak gdyby Bóg przez nas upominał; w miejsce Chrystusa prosimy: Pojednajcie się z Bogiem" (II Kor. 5,20).
Spowiedź składa się z dwóch części: z wyznania grzechów i z absolucji, czyli rozgrzeszenia.
więc nie mów herezji LOCOWSKI, i nie obrażaj protestantów - luteran i nie zniekształcaj podstaw wyznania luterańskiego.
|
Pt cze 06, 2003 22:25 |
|
 |
Gość
|
http://www.luteranie.pl/www/kim/pokuta.htm podaje link to cię może jeszcze cos zainteresować locowski
|
Pt cze 06, 2003 22:31 |
|
 |
locowski
|
dlaczego nie zacytowałeś dalej. co ten artykuł mówi :
Kościół nasz stoi na stanowisku, „że wyliczanie występków nie jest konieczne i że nie należy obciążać sumień troską o wyliczanie wszystkich występków, ponieważ nie jest rzeczą możliwą wymienić wszystkie występki, jak świadczy Psalm: "Uchybienia — któż znać może?" oraz słowa Jeremiasza: "Przewrotne i niezbadane jest serce ludzkie". Gdyby więc odpuszczane były tylko te grzechy, które się wyszczególnia, nigdy by sumienia nie mogły zaznać spokoju, wielu bowiem grzechów ani pojąć nie można, ani spamiętać. Starożytni pisarze Kościoła także poświadczają, że wyliczanie nie jest konieczne, albowiem w dekretaliach przytoczono Chryzostoma, który tak mówi: — Nie mówię ci, abyś publicznie występował lub obwiniał przed innymi, lecz chcę, byś był posłuszny prorokowi, mówiącemu: "Wyjaw swą drogę przed Bogiem". Przeto w modlitwie wyznaj swe grzechy Bogu, sędziemu prawdziwemu" (Konfesja Augsburska XXV).
Przekroczenie Bożego przykazania jest obrazą Boga, uświadomienie sobie tego wywołuje lęk, skruchę i żal oraz pragnienie poprawy życia. Bóg wymaga pokutującego serca. Po takim przygotowaniu zmawiamy publicznie w chwili spowiedzi modlitwę spowiednią: "Wszechmogący Boże, miłosierny Ojcze! Ja biedny, nędzny, grzeszny człowiek wyznaję przed Tobą wszystkie grzechy i przewinienia moje, popełnione myślą, mową i uczynkiem, którymi zasłużyłem na Twe doczesne i wieczne kary. Żałuję za nie szczerze i z całego serca i proszę Cię dla niezgłębionego miłosierdzia Twego i dla niewinnej i gorzkiej męki i śmierci umiłowanego Syna Twego, Jezusa Chrystusa, bądź mnie niegodnemu, grzesznemu człowiekowi łaskaw i miłościw, odpuść mi wszystkie grzechy moje i dopomóż łaskawie przez moc Ducha Twego Świętego do poprawy życia mego. Amen. Boże, bądź miłościw mnie grzesznemu! Amen."
pozatym zapomiałeś zacytować o pokucie w ST.
pozatym polecam przejżenie agendy porzdku liturgii komuninej (cz. 1) dostępnej na stronie
http://luteranie.pl/www/info/polecamy/temat-komunia.htm
i zobaczysz, ze luteranie przed wieczerzą spowiadaja się psalmami. wsród tych psalmów jest psalm 51, który znajduje się na stronie 19 agendy komunijnej cz. 1.
pozatym w tym artykule pisze, że spowiedz może odbywać niezalznie od sakramentu oltarza. jedna z tych niezależnosci spowiedzi od sakramenentu jest modlitwa Ojcze Nas o czy mówi ks. Luter w Dużym katechiźmie.
http://luteranie.pl/www/biblioteka/dpis ... wiedzi.htm <-- dostępny tutaj.
jest niepodważalne, że Jezus dal prawo odpuszaczania win, co nie znaczy, że mamy uznawać ST formy spowiedzi za nie ważne.
|
Pt cze 06, 2003 23:20 |
|
 |
Gość
|
LOCOWSKI ja nie cytuje tego artykułu po prostu poczatek jest wklepany i nic nie zmienione reszte sobie doczytaj......w linku
|
N cze 08, 2003 11:44 |
|
 |
locowski
|
a sprawdziłeś to co ci wskazałem ?.
|
N cze 08, 2003 12:38 |
|
 |
Gość
|
Locowski -
Sakrament Pojednania jest niezależny od Eucharystii w Kościele katolickim
Podczas Eucharystii - aby godnie ją sprawować trzykrotnie jest czas aby przeprosić za popełnione grzechy
1. spowiedz powszechna na początku Eucharystii
2. Ojcze nasz- prośba o odpuszczenie grzechów....i odpuść nam nasze winy....
3. Panie nie jestem godzień abys prztszedł do mnie ale powiedz tylko Słowo a będzie uzdrowiona dusza moja
W Kościele Katolickim też nie wyliczasz wszystkich grzechów,bo to nie sposób tak popaść w skrupuły- mówisz ważne...a potem formuła spowiedzi brzmi...
więcej grzechów nie pamiętam -za wszystkie żałuję...
Żal za popełnione zło i chęć poprawy jest istot ą a nie wyliczanka grzechów
proszę postudiować Katechizm Kościoła Katolickiego by nie grzeszyć przeciwko Przykazaniu Bożemu - Nie mów fałszywego świadectwa
|
N cze 08, 2003 16:35 |
|
 |
locowski
|
w KK jest zależne od Wieczerzy, bo rozgrzeszenie uzyskuje się tylko na Wieczerzy katolickiej. Pozatym już pisałem o proboszczu, który zawsze podczas mojej spowiedzi pytał jaką spowiedz jak forme spowiedzi czynilem i zawsze w....... jak mu powiedziałem, że czyniłem ojcze nasz czy inną. pozatym Ojcze nasz i słowa setnika mogą być formami spowiedzi, ale nie sa formami ważnymi, wiem to, bo wiele lat zajmowalem sie teologia katolicka, brałem udział w olimpiadach, pisałem prace na tematy magisterskie znajomych ksieży itd.
|
N cze 08, 2003 18:28 |
|
|
|