Autor |
Wiadomość |
blix
|
 Re: Radio Maryja, cz. 2
Ten podawany przez Rydzyka składający się z 26 liczb znają na pewno Mój dziadek powiedział kiedyś do pewnej pani - słuchaczki tegoż radia, również obarczającej Żydów za plagi wszelakie, że Maryja przecież była Żydówką. Reakcja owej pani była oczywista, włącznie z pytaniem jak można bluźnić w ten sposób.
_________________ "...Nie budujcie mi kościołów..."
|
N sty 10, 2010 11:25 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
blix napisał(a): Antysemityzm w mniejszym lub większym stopniu w RM to rzecz oczywista, więc jak to jest i gdzie tu jakaś logika skoro najpierw wierni słuchacze dzwonią do radia i za wszelkie niesprawiedliwości i zło na świecie obarczają Żydów aby za chwilę do Żyda się modlić? Dla mnie wcale nie taka oczywista. I dziwne, że jak dotąd ten niby oczywisty antysemityzm nie został jeszcze zaskarżony do sądu. Blix, czy słuchasz RM na tyle często, że możesz sam od siebie powiedzieć, iż RM faktycznie prezentuje treści antysemickie, czy opierasz się raczej na zasłyszanych oskarżeniach?
|
N sty 10, 2010 12:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamyk napisał(a): Dla mnie wcale nie taka oczywista. I dziwne, że jak dotąd ten niby oczywisty antysemityzm nie został jeszcze zaskarżony do sądu. Blix, czy słuchasz RM na tyle często, że możesz sam od siebie powiedzieć, iż RM faktycznie prezentuje treści antysemickie, czy opierasz się raczej na zasłyszanych oskarżeniach? Nie wystarczy Ci prof. Wolniewicz wrzeszczący "Żydzi nas atakują"? 
|
N sty 10, 2010 12:28 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Ja nie słucham RM, więc nie zajmuję stanowiska ws. antysemityzmu w RM. Patrzę raczej na opinie innych osób, a te są, jak wiadomo, baaardzo różne. A jeden prof. Wolniewicz jeszcze wiosny nie czyni 
|
N sty 10, 2010 12:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamyk napisał(a): A jeden prof. Wolniewicz jeszcze wiosny nie czyni  Niby nie - ale ateista, wieloletni członek PZPR, działacz na rzecz legalizacji eutanacji i katolicka rozgłosnia Nie zapominaj jeszcze o J. R. Nowaku.
|
N sty 10, 2010 12:36 |
|
|
|
 |
blix
|
Kamyk napisał(a): blix napisał(a): Antysemityzm w mniejszym lub większym stopniu w RM to rzecz oczywista, więc jak to jest i gdzie tu jakaś logika skoro najpierw wierni słuchacze dzwonią do radia i za wszelkie niesprawiedliwości i zło na świecie obarczają Żydów aby za chwilę do Żyda się modlić? Dla mnie wcale nie taka oczywista. I dziwne, że jak dotąd ten niby oczywisty antysemityzm nie został jeszcze zaskarżony do sądu. Blix, czy słuchasz RM na tyle często, że możesz sam od siebie powiedzieć, iż RM faktycznie prezentuje treści antysemickie, czy opierasz się raczej na zasłyszanych oskarżeniach? Nie jestem fanem tego radia więc go nie słucham. Słuchałem natomiast kilka audycji, które nie były na żywo. Po prostu były nagrane. Ewidentnie było czuć takie podteksty. Nie twierdzę oczywiście, że to jest na porządku dziennym. Nie twierdzę również, że te treści są przekazywane przez prowadzących audycję, ale już przez gości w studio jak również przez gości "telefonicznych" jak przez pewną grupę radiosłuchaczy jak najbardziej. To nie ulega żadnej wątpliwości. Nie ulega również żadnej wątpliwości, że radio to stało się pewnego rodzaju wyrzutem myśli antysemickiej części naszego społeczeństwa.... Społeczeństwa modlącego się do Żyda. Paradoks i brak podstawowej wiedzy? Chyba tak...
_________________ "...Nie budujcie mi kościołów..."
|
N sty 10, 2010 12:55 |
|
 |
micked
|
Alus napisał(a): Niby nie - ale ateista, wieloletni członek PZPR, działacz na rzecz legalizacji eutanacji i katolicka rozgłosnia Aha, czyli uważasz, że katolickie media nie powinny prezentować poglądów osób, które nie zgadzają się w 100% z nauczaniem Kościoła  . Czyli np z polityków na indeksie powinna być cala SLD i PO (no, Gowina i Rasia można wyjątkowo wpuścić) oraz duża część PSL i PiSu.  A najlepiej wprowadzić zasadę, że aby wejść na teren RM trzeba przedstawić świadectwo moralności od swojego proboszcza Cytuj: Nie zapominaj jeszcze o J. R. Nowaku. A co szkodliwego popiera Nowak? Poza antysemityzmem, bo oczywiście każdy, kto powie cokolwiek krytycznego na temat jakiegokolwiek przedstawiciela tego narodu zalicza się do tej kategorii. 
|
N sty 10, 2010 16:28 |
|
 |
micked
|
eu_geniusz napisał(a): Rydzyk nie potrafi zrozumiec prostej rzeczy o której już pisałem. Fundamentalizm to margines, a Bóg nie potrzebuje marginesu. Gdybyś poczytał Ewangelię, to przekonałbyś się, że gwałtownicy zdobywają Królestwo Niebieskie i lepiej być gorącym niż zimnym. Jeśli rozumieć fundamentalizm jako wierność podstawowym prawdom Ewangelii, to jest do tego wezwany każdy chrześcijanin. eu_geniusz napisał(a): PijaR w postaci słabego radyjka, kiepskiej TV, nisko notowanej uczelni i bezsensownych wierceń - Bogu raczej nie jest potrzebny. Uczelnia działa mimo dyskryminacji ze strony rządu, a to, że jest nisko notowana przez politycznie poprawnych polityków to nic dziwnego. Wiercenia okazały się sensowne, bo dowiercono się do dużej ilości gorącej wody, któa zostanie wykorzystana. Kiepskie radio i TV mają miliony widzów i słuchaczy, którzy je finansują, wiec w czym problem? eu_geniusz napisał(a): JPII myślał, że RM jest tylko narzędziem Ewangelizacji, nie zdawał sobie sprawy z tego, że to narzędzie do robienia kasy dla Rydzyka i kilku jego kumpli z zakonu i Episkopatu. To ciekawe, że znasz myśli Jana Pawła II. To mniej ciekawe, że pomawiasz innych nie posiadając na to dowodów (VIII przykazanie) A poza tym może oddajmy głos niezależnym naukowcom z UW, którzy badali przekaz Radia Maryja w sposób systematyczny i doszli do wniosków, które wielu zadziwią: Cytuj: Radio Maryja nie jest antysemickie, nie szerzy ideologii Narodowej Demokracji, a typ pobożności, jaki lansuje jest głęboki i autentyczny, a nie rytualistyczny, kolektywistyczny i powierzchowny. Do takich wniosków doszła grupa socjologów z Uniwersytetu Warszawskiego, która pod kierunkiem prof. Ireneusza Krzemińskiego zbadała przekaz radiostacji, kierowany do słuchaczy w sierpniu 2007 r. Wnioski z badań, które wydano właśnie w formie książkowej, podważyły więc wiele stereotypów, tworzących od lat czarny PR rozgłośni o. Tadeusza Rydzyka.(...)
Przesłuchanie audycji o. Rydzyka dostarcza dowodów na to, że radiosłuchacze prezentują, wyrażają, opisują religijność, jaka z całą pewnością jest świadectwem autentycznego przeżycia religijnego. (...) modlący się i opowiadający o swej modlitwie ludzie są świadkami autentycznego doświadczenia wiary, a audycje Radia Maryja dają wgląd w takie doświadczenia i sprzyjają pogłębianiu wiary.(...)
W analizowanym okresie nie było ze strony autorów i gości audycji jakichkolwiek antysemickich wystąpień. Wypowiedzi, nacechowane niechęcią do Żydów padają czasem ze strony słuchaczy. „Na ogół prowadzący audycje raczej nie robią z nich użytku, wręcz odwrotnie: dążą jakby do wyciszenia tego typu wypowiedzi, albo omijają je, starając się zmienić temat, a nawet nadać antysemickim wypowiedziom trochę inny sens” – podkreśla Krzemiński. Więcej na: http://ekai.pl/wydarzenia/temat_dnia/x2 ... rozglosni/
|
N sty 10, 2010 16:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
micked napisał(a): Alus napisał(a): Aha, czyli uważasz, że katolickie media nie powinny prezentować poglądów osób, które nie zgadzają się w 100% z nauczaniem Kościoła  . Czyli np z polityków na indeksie powinna być cala SLD i PO (no, Gowina i Rasia można wyjątkowo wpuścić) oraz duża część PSL i PiSu.  A najlepiej wprowadzić zasadę, że aby wejść na teren RM trzeba przedstawić świadectwo moralności od swojego proboszcza Rzecz w tym, że osoby występujące w RM wcale nie prezentują swoich poglądów. Np w kwestiach eutanazji winien dyskutantem być prof. Wolniewicz. W kwestach wierności małżeńskiej, płacenia alimentów rzesze polityków wszystkich opcji Media katolickie winny być przejrzyste...w przeciwnym wypadku wzorem RM, w GN o prawach kobiet równie dobrze mogłaby pisać p. Nowacka Cytuj: A co szkodliwego popiera Nowak? Poza antysemityzmem, bo oczywiście każdy, kto powie cokolwiek krytycznego na temat jakiegokolwiek przedstawiciela tego narodu zalicza się do tej kategorii.  Dyskusja tyczy antysemityzmu, nie szkodliwości p. Nowaka.....a w kwestii prezentowanego przez niego stosunku do naszych starszych braci w wierze, nikt nie ma minimum wątpliwości.
|
N sty 10, 2010 16:54 |
|
 |
Gita2
|
Alus! Prawda jest taka, że w Radiu Maryja jest dużo krytyki Twojej ulubionej partii-platformy, dlatego nie lubisz tego radia. Jeśli ktoś ze słuchaczy zaczyna mówić źle o Żydach natychmiast jest przez ojca prowadzącego ostrzegany i nie pozwala mu się dłużej mówić w tym tonie. Taka jest prawda o antysemityźmie w RM. Jeśli idzie o prof. Wolniewicza, to faktycznie słyszałam jego wypowiedź na temat poparcia eutanazji, ale bylo to dość dawno i było to w telewizji publicznej. Nie wiem czy nadal popiera eutanazję, wiem że nigdy na temat eutanazji nie wypowiadał się na antenia Radia Maryja.
|
Wt sty 12, 2010 10:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2 napisał(a): Alus! Prawda jest taka, że w Radiu Maryja jest dużo krytyki Twojej ulubionej partii-platformy, dlatego nie lubisz tego radia. Jeśli ktoś ze słuchaczy zaczyna mówić źle o Żydach natychmiast jest przez ojca prowadzącego ostrzegany i nie pozwala mu się dłużej mówić w tym tonie. Taka jest prawda o antysemityźmie w RM. Jeśli idzie o prof. Wolniewicza, to faktycznie słyszałam jego wypowiedź na temat poparcia eutanazji, ale bylo to dość dawno i było to w telewizji publicznej. Nie wiem czy nadal popiera eutanazję, wiem że nigdy na temat eutanazji nie wypowiadał się na antenia Radia Maryja. Nie lubułam gdy jeszcze wróbelki o powstaniu PO nie ćwierkały A wiesz głownie za co? - za obłudę, która Ty tu powielasz. Nie istotne jakie poglądy ma prof. Wolniewicz byle popierał RM i nie wyrażał w studiu RM swoich przekonań o eutanazji???. Nigdy złe drogi nie doprowadzą do dobrego celu. Juz napisałam, przyjmując podobne kryteria - równie dobrze GN czy Niedziela mogłyby zamieszczac felietony pani W. Nowickiej lub Jarugi Nowackiej w kwestiach praw kobiet. Mogę Ci przyznać, że w kwestiach antysemityzmu tonacja w RM uległa znacznej poprawie - chwała Panu. "Rasizm jest zniewagą Boga" - Jan Paweł II.
|
Wt sty 12, 2010 11:06 |
|
 |
Gita2
|
I znowu szerzysz nieprawdę Alus! Radio Maryja nie jest obłudne i ja tego nie powielam.
|
Wt sty 12, 2010 12:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2 napisał(a): I znowu szerzysz nieprawdę Alus! Radio Maryja nie jest obłudne i ja tego nie powielam. Jesli nie rozumiesz czym jest obłuda, to niestety tylko Twój problem.
|
Wt sty 12, 2010 12:34 |
|
 |
eu_geniusz
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): Gita2 napisał(a): I znowu szerzysz nieprawdę Alus! Radio Maryja nie jest obłudne i ja tego nie powielam. Jesli nie rozumiesz czym jest obłuda, to niestety tylko Twój problem. No nie rozumie, bo jest skażona. Rydzykowa sekta szerząca swoistą "prawdę", popieraną przez zakon Redemptorystów i kilku podstarzałych (bezrozumnych lub chciwych) dziadków w fioletowych sukienkach, deprawuje wielu polaków, którzy gdyby nie RM byliby nadal uczciwi i swoje pieniądze dawaliby na szczytne cele. Cytuj: Całkiem nieźle się zarabia na tej charytatywnej działalności – komentował z przekąsem ojciec Piotr Andrukiewicz, który pospiesznie wyliczył, że 20 pracowników fundacji Owsiaka zarobiło w 2006 roku przeciętnie ... 2,5 tys. zł brutto miesięcznie No tak! Lepiej wpłacać na RM by Rydzyk Dyrektor latał biznes klasą ( Kilkanaście tysięcy złotych) za ocean i tam wmawiał ciemnemu ludowi głupoty, podpierając sie Ewangelią. Jeszcze raz powtórzę! Owsiak mnimo, że ideałem nie jest, rozlicza się co roku. Rydzyk ni9e zrobił tego nigdy. Kto tu jest oszustem?
_________________ Właściciele agencji towarzyskiej tym się różnią od polityków, że posiadają
umiejętność ogarnięcia bur..lu.
|
Wt sty 12, 2010 15:35 |
|
 |
Gita2
|
Eugeniuszu! Polaków pisze się wielka literą. Tylko tyle mam Ci do powiedzenia.
|
Śr sty 13, 2010 11:34 |
|
|
|