| Autor |
Wiadomość |
|
micked
|
 Re: Radio Maryja, cz. 2
Alus napisał(a): Rzecz w tym, że osoby występujące w RM wcale nie prezentują swoich poglądów.Np w kwestiach eutanazji winien dyskutantem być prof. Wolniewicz. A czyje poglądy prezentuje profesor Wolniewicz w RM? I czy zgodnie z powyższą logiką, ponieważ wiadomo, że jest ateistą, powinien prezentować swoje rozważania na temat katolickich dogmatów? Cytuj: Media katolickie winny być przejrzyste...w przeciwnym wypadku wzorem RM, w GN o prawach kobiet równie dobrze mogłaby pisać p. Nowacka  A czy dzienikarze GN rozmawiają tylko z osobami akceptującymi w 100% nauczanie KOścioła? Cytuj: Dyskusja tyczy antysemityzmu, nie szkodliwości p. Nowaka.....a w kwestii prezentowanego przez niego stosunku do naszych starszych braci w wierze, nikt nie ma minimum wątpliwości. Na pewno nikt nie ma wątpliwości? Ja na przykład mam. I wolałbym jakiś dowód w postaci przykładu antysemickiej wypowiedzi prof. Nowaka. Oczywiście rozumiejąc antysemityzm właściwie- jako nienawiść do przedstawicieli narodu żydowskiego. Bo często jest to etykietka, którą przykleja się z byle powodu. Jak powiedział kiedyś o antysemityzmie Norman Davies: "To jest termin dialektyczny, a jego stosowanie prowadzi do absurdu. Wszystko musi być albo prożydowskie, albo antyżydowskie. A Polacy są albo antysemitami, albo prosemitami, normalnych Polaków nie ma"
|
| Śr sty 13, 2010 19:51 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
micked napisał(a): A czyje poglądy prezentuje profesor Wolniewicz w RM? Tylko te, które sa wygodne dla RM - pogląd iż wszelkiemu złu świata winni są Zydzi, masoni, libertyni. O eutanazji - cicho sza....bo wystraszy starszych słuchaczy. Cytuj: I czy zgodnie z powyższą logiką, ponieważ wiadomo, że jest ateistą, powinien prezentować swoje rozważania na temat katolickich dogmatów? Dogmaty przyjmuje się bez rozważań. Cytuj: A czy dzienikarze GN rozmawiają tylko z osobami akceptującymi w 100% nauczanie KOścioła? Nigdy te osoby nie reprezentują redakcji GN. Cytuj: Na pewno nikt nie ma wątpliwości? Ja na przykład mam. I wolałbym jakiś dowód w postaci przykładu antysemickiej wypowiedzi prof. Nowaka. Oczywiście rozumiejąc antysemityzm właściwie- jako nienawiść do przedstawicieli narodu żydowskiego. Bo często jest to etykietka, którą przykleja się z byle powodu. Jak powiedział kiedyś o antysemityzmie Norman Davies: "To jest termin dialektyczny, a jego stosowanie prowadzi do absurdu. Wszystko musi być albo prożydowskie, albo antyżydowskie. A Polacy są albo antysemitami, albo prosemitami, normalnych Polaków nie ma" Wystarczy przeczytać książkę J. R. Nowaka "Kogo muszą przeprosic Zydzi"....i wychodzi, że tylko Yeti nie muszą przepraszać 
|
| Śr sty 13, 2010 20:14 |
|
 |
|
micked
|
eu_geniusz napisał(a): Jeszcze raz powtórzę! Owsiak mnimo, że ideałem nie jest, rozlicza się co roku. Rydzyk nie zrobił tego nigdy. Kto tu jest oszustem? Skąd wiesz, że się nie rozlicza? W końcu Radio Maryja i inne przedsięwzięcia o. Rydzyka nie nałeżą do niego osobiście, ale do zgromadzenia zakonnego, które ma wgląd w finanse toruńskich mediów. Poza tym rozliczać się jest sens przed tymi, którzy jakieś przedsięwzięcia finansują, a Ty nie wyglądasz mi na takiego, który płaciłby składki na RM  Nie słyszałem też, żeby ktoś ze składających się na inicjatywy o. Rydzyka zgłaszał pretensje co do wydatkowania powierzonych środków.
|
| Śr sty 13, 2010 20:29 |
|
|
|
 |
|
micked
|
Alus napisał(a): Cytuj: I czy zgodnie z powyższą logiką, ponieważ wiadomo, że jest ateistą, powinien prezentować swoje rozważania na temat katolickich dogmatów? Dogmaty przyjmuje się bez rozważań. Nawet jeśli ktoś jest filozofem ateistą? Cytuj: Cytuj: A czy dzienikarze GN rozmawiają tylko z osobami akceptującymi w 100% nauczanie KOścioła? Nigdy te osoby nie reprezentują redakcji GN. Nie słyszałem, żeby prof. Wolniewicz był oficjalnym reprezentantem redakcji RM, jest po prostu sympatykiem. Cytuj: Wystarczy przeczytać książkę J. R. Nowaka "Kogo muszą przeprosic Zydzi"....i wychodzi, że tylko Yeti nie muszą przepraszać  Przejrzałem ją i nie wydaje mi się, zeby ta pozycja wykraczała poza rzeczową krytykę, nie dotyczy też narodu en bloc, ale jego określonych przedstawicieli. Jest to pokazanie drugiej strony medalu w sytuacji, kiedy wiele środowisk żydowskich domaga się przeprosin i odszkodowań materialnych od innych narodów, a już szczególnie doświadczają tego Polacy. http://www.jerzyrobertnowak.com/ksiazki ... m#Spis_treści:_
|
| Śr sty 13, 2010 20:55 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nawet jeśli ktoś jest filozofem ateistą? Na antenie katolickiej rozgłośni? No i tu wychodzi obłuda - poza studiem wolno mu agitowąc za legalizacją, kontestować dogmaty, katolicyzm.....byle w studiu prezentował twarz obrońcy RM. Dyskutowaliśmy o Owsiaku - i taka jest przewaga Owsiaka, że on nie udaje nikgo innego niż jest i nie ukrywa obłudnie swoich osobistych przekonań. Cytuj: Nie słyszałem, żeby prof. Wolniewicz był oficjalnym reprezentantem redakcji RM, jest po prostu sympatykiem. Sympatykiem do którego ojcowie podczas audycji dzwonią ze studia o wyrażenie opinii. Komuniści też stale zapierali się, że ZSRR nie rządzi w Polsce, oni tylko korzystali ze wskazówek z Moskwy. Cytuj: Przejrzałem ją i nie wydaje mi się, zeby ta pozycja wykraczała poza rzeczową krytykę, nie dotyczy też narodu en bloc, ale jego określonych przedstawicieli. Jest to pokazanie drugiej strony medalu w sytuacji, kiedy wiele środowisk żydowskich domaga się przeprosin i odszkodowań materialnych od innych narodów, a już szczególnie doświadczają tego Polacy. http://www.jerzyrobertnowak.com/ksiazki ... m#Spis_treści:_ Sam napisałeś "wydaje mi się", ale nie koniecznie wszystkim musi się tak wydawać. "Wiele środowisk" to nie cały naród. Pan Nowak konkuruje z Bublem w wyszukiwaniu wszystkim żydowskich rodowodów. W tej galopadzie zapędzili się i nawet doszukali, że K. Wojtyła po kądzieli ma żydowski rodowód. Bo prymas Glemp to niekwestionowany Żyd - zwłaszcza po liscie napominającym RM.
|
| Cz sty 14, 2010 9:06 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
micked napisał(a): eu_geniusz napisał(a): Jeszcze raz powtórzę! Owsiak mnimo, że ideałem nie jest, rozlicza się co roku. Rydzyk nie zrobił tego nigdy. Kto tu jest oszustem? Skąd wiesz, że się nie rozlicza? W końcu Radio Maryja i inne przedsięwzięcia o. Rydzyka nie nałeżą do niego osobiście, ale do zgromadzenia zakonnego, które ma wgląd w finanse toruńskich mediów. Poza tym rozliczać się jest sens przed tymi, którzy jakieś przedsięwzięcia finansują, a Ty nie wyglądasz mi na takiego, który płaciłby składki na RM  Nie słyszałem też, żeby ktoś ze składających się na inicjatywy o. Rydzyka zgłaszał pretensje co do wydatkowania powierzonych środków. miced, jestes pewien, ze RM, TV Trwam i inne sa wlasnoscia zakonu redemptorystow? Pisze o nich wspolnie, bo sa tak powiazane, ze trudno je prawnie i finansowo rozdzielic. Jesli wikipedia pisze prawde, to: Radio funkcjonuje jako kościelna osoba prawna należąca do Kościoła rzymskokatolickiego; posiadaczem koncesji jest zakon katolicki – Zgromadzenie Najświętszego Odkupiciela (redemptoryści), podlegający kanonicznie papieżowi. Dyrektorem Radia jest ojciec Tadeusz Rydzyk. W dokumentach przedstawionych KRRiT o. Rydzyk figuruje jako "jednoosobowy organ nadzorczy, jednoosobowy organ zarządzający i jednoosobowy organ kontrolny" Radia Maryja.W praktyce sa dzielem Fundacji Lux Veritatis, ktora zalozyly dwie osoby prywatne: Jan Krol i Tadeusz Rydzyk, a nie zgromadzenie o.o.redemptorystow. Nawet, jesli Fundacja na swojej stronie przemilczy, kto ja zalozyl: http://www.luxveritatis.pl/index.php?strona=o-fundacji, mozesz to przeczytac tu: http://www.krs-online.com.pl/fundacja-l ... 33038.htmlI znowu, jesli wikipedia pisze prawde, to w informacji o Radiu Maryja mozesz przeczytac: Należąca do ojca Rydzyka i dwóch innych redemptorystów fundacja "Lux Veritatis" (właściciel telewizji TRWAM oraz WSKSiM) jest instytucją świecką i nie ma bezpośrednich powiązań z władzami kościelnymi, podobnie jak spółka wydająca gazetę "Nasz Dziennik" formalnie należąca do jej redaktor naczelnej Ewy Sołowiej.
|
| Cz sty 14, 2010 9:40 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
Ależ się znowu gorąco w temacie "Imperium Rydzyka" zrobiło! Gorzej niż po ociepleniu klimatu! Znaczyć to tylko może, że: a. albo się wybory zbliżają i sojusz lewacko-liberalny chce wolny głos Polaków zagłuszyć i/lub/albo zakneblować;
b. albo "starsi bracia w wierze", ale z tych co to od wiary odeszli na Czerską lub Wall Street, mają na uwadze kolejny interes (POlegający jak zwykle na oskubaniu POlactwa), w którym wspomniany głos wolny Polaków może przeszkodzić.
c. drogi jednych i drugich się zbiegły (nie PO raz pierwszy z resztą, i bez reszty).
| Cz sty 14, 2010 15:24 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Stanisław Adam napisał(a): [list]a. albo się wybory zbliżają i sojusz lewacko-liberalny chce wolny głos Polaków zagłuszyć i/lub/albo zakneblować; Wolny??????????????......czyzby te ciągłe, systematyczne lamenty o fakcie zniewolenia, niszczeniu Kościoła, Polski, przez katolewicę, polskojęzyczne media, były tylko marketingiem????
|
| Cz sty 14, 2010 15:32 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
Alus napisał(a): Stanisław Adam napisał(a): [list]a. albo się wybory zbliżają i sojusz lewacko-liberalny chce wolny głos Polaków zagłuszyć i/lub/albo zakneblować; Wolny??????????????......czyzby te ciągłe, systematyczne lamenty o fakcie zniewolenia, niszczeniu Kościoła, Polski, przez katolewicę, polskojęzyczne media, były tylko marketingiem???? Uderz w stół, a POżyteczna hmm ... POlka się odezwie ... Z tych co to nigdy na kapłanów nie plują.
| Cz sty 14, 2010 15:37 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Stanisław Adam napisał(a): Uderz w stół, a POżyteczna hmm ... POlka się odezwie ... Z tych co to nigdy na kapłanów nie plują. Typowe....tak to bywa, gdy ktoś nie rozróżnia plucia od merytorycznych uwag lub skrytykowania niewłaściwego postępowania. Ale niektórzy tak mają......
|
| Cz sty 14, 2010 16:24 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Dyskutowaliśmy o Owsiaku - i taka jest przewaga Owsiaka, że on nie udaje nikgo innego niż jest i nie ukrywa obłudnie swoich osobistych przekonań. Cytuj: Nie słyszałem, żeby prof. Wolniewicz był oficjalnym reprezentantem redakcji RM, jest po prostu sympatykiem. Pan Nowak konkuruje z Bublem w wyszukiwaniu wszystkim żydowskich rodowodów. W tej galopadzie zapędzili się i nawet doszukali, że K. Wojtyła po kądzieli ma żydowski rodowód. Bo prymas Glemp to niekwestionowany Żyd - zwłaszcza po liscie napominającym RM. Co do Owsiaka to młody człowiek który był werbownikiem Misji CZai Tani akurat ma odmienne zdanie na ten temat. Co do Bubla- jest to nieprawda- prof. Nowak krytykuje Bubla- i nie wiem czy wiesz, ale według Bubla prof. Nowak tez jest Żydem. Możesz podać cytat prof. Nowaka mówiącego, że JP II ma korzenie żydowskie ? Prof. Nowak często napomina słuchaczy dzwoniących i sugerujących "rodowody". Zawsze mówi, że czyny się liczą a nie pochodzenie... Skąd czerpiesz takie "wieści" ? Czyzby GW ?
|
| Pt sty 15, 2010 0:51 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse napisał(a): Co do Owsiaka to młody człowiek który był werbownikiem Misji CZai Tani akurat ma odmienne zdanie na ten temat. Podaj źródło...zdanie jakiegos młodego człowieka jest tylko jego osobistym zdaniem. Ja o zawirowaniach pomiędzy KK a Owsiakiem zaserwuję źródła - jeśli chcesz. Cytuj: Co do Bubla- jest to nieprawda- prof. Nowak krytykuje Bubla- i nie wiem czy wiesz, ale według Bubla prof. Nowak tez jest Żydem. Zasady konkurencji Cytuj: Możesz podać cytat prof. Nowaka mówiącego, że JP II ma korzenie żydowskie ? Podobnie jak Ty - z tym, że nie od młodego człowieka - ale od starszych pań z KRM słyszałam, które zapewnie nigdy nie czytały szmatławców Bubla. Cytuj: Skąd czerpiesz takie "wieści" ? Czyzby GW ? Z wypowiedzi J.R. Nowaka....owszem wiem, że są wyciszane obelżywe słowa słuchaczy o Żydach - ale naogół o anonimowych Żydach, lub tych, których lubi RM.....w odniesieniu do nieprzychylnych radiu osobach pada wiele "nagannych" rodowodów.
|
| Pt sty 15, 2010 8:57 |
|
 |
|
Gita2
|
Różne codzienne zajęcia nie pozwalaja mi słuchać Radia Maryja godzinami, ale jeśli chcę coś sprawdzić sięgam do internetu, są tam równiez nagrania archiwalne, a więc wszystko mozna sprawdzić. www.radiomaryja.pl
|
| Pt sty 15, 2010 9:53 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Co do Owsiaka - to była ta audycja: http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=19433brat Sergiusz Orzeszko Co do rodowodów- to jak widzę każdy się może tym zajmować oprócz RM- bo to przecież jeśli się nie mylę Wyborcza zaczęła temat o rzekomym żydowskim pochodzeniu Mickiewcza.
|
| Pt sty 15, 2010 10:55 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
No tak...jesteśmy w domu  ....a bp Dajczak współpracuje z takim sekciarzem.... Uwierzę w rewelacje RM po tym jak wykonają wyrok i przeproszą za film o PW. Cytuj: Co do rodowodów- to jak widzę każdy się może tym zajmować oprócz RM- bo to przecież jeśli się nie mylę Wyborcza zaczęła temat o rzekomym żydowskim pochodzeniu Mickiewcza. Kwesta pochodzenia Mickiewicza podnoszona była już XIX wieku, z przyczyn zainteresowania wieszcza ta religią http://www.tygodnik.com.pl/apokryf/14/janion.html
|
| Pt sty 15, 2010 11:36 |
|
|
|