| Autor |
Wiadomość |
|
meritus
|
 Re: Radio Maryja, cz. 2
blix Cytuj: Meritus, poniekąd masz rację. Tylko inaczej nie dowiedzielibyśmy się, że Rydzyk wyzywa nas, mieszkających w Polsce od głupców. Problem polega właśnie na tym, że tego nie zrobił, a odebrałeś to tak na skutek zmanipulowania wypowiedzi przez Wirtualną Polskę, Onet i okolice. Powiedzieć miał: "Nie wiem czy byście wytrzymali, ale Ci ludzie chodzący do kościoła nieraz, przystępujący do komunii, tak są głupi, że przechodzi ludzkie pojęcie." Nie powiedział nic o Polakach, nie powiedział słowa głupiec. A ty twierdzisz, że tak było. Powtarzasz to, co napisał redaktor i karykaturzysta Wirtualnej Polski, który ubliża Polakom, składając równocześnie fałszywe świadectwo przeciwko osobie duchownej. Teraz już rozumiesz? Widać więc, co miał na myśli o. Tadeusz mówiąc: "oni są pod wpływem tych mediów". Cytuj: Kościół cały czas zastanawia się gdzie jest przyczyna tego, że młodzi ludzie odwracają się od Kościoła, a to w gruncie rzeczy jest bardzo proste. TU WŁAŚNIE JEST NAJWIĘKSZA TEGO PRZYCZYNA. Po to jest ta manipulacja. Wirtualna Polska pisze, że o.Rydzyk mówi do wszystkich Polaków, że są głupcami. Napisał to redaktor dużego portalu. Przecież by nie kłamał publicznie. A przecież łże. Wystarczy porównać to, co powiedział bardzo słusznie i celnie o. Tadeusz, a co zostało zmanipulowane i wbudowane w odpowiednią interpretację przez speców od manipulacji i szpiegowania. Cytuj: BTW; Gdyby Bóg nie chciał, aby "w społeczeństwie nie było zboczenia homoseksualnego" i gdyby nim gardził to pewnie nie powoływałby tych ludzi na świat. I nie słuchaj opinii mędrców Radia Maryja, że trzeba i można tych ludzi leczyć... Uważasz więc, że zboczenie homoseksualne i grzech homoseksualizmu jest zgodny z wolą Bożą, bo jest owocem stworzenia. To nie jest mój Bóg, to nie jest Bóg chrześcijan, nie jest to Bóg słuchaczy Radia Maryja.
|
| Cz sty 21, 2010 22:52 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
meritus napisał(a): Problem polega właśnie na tym, że tego nie zrobił, a odebrałeś to tak na skutek zmanipulowania wypowiedzi przez Wirtualną Polskę, Onet i okolice.
Powiedzieć miał: "Nie wiem czy byście wytrzymali, ale Ci ludzie chodzący do kościoła nieraz, przystępujący do komunii, tak są głupi, że przechodzi ludzkie pojęcie."
Nie powiedział nic o Polakach, nie powiedział słowa głupiec. A ty twierdzisz, że tak było. Powtarzasz to, co napisał redaktor i karykaturzysta Wirtualnej Polski, który ubliża Polakom, składając równocześnie fałszywe świadectwo przeciwko osobie duchownej. Teraz już rozumiesz? Widać więc, co miał na myśli o. Tadeusz mówiąc: "oni są pod wpływem tych mediów".. Problem polega na tym, że udajesz, iż nie słyszałeś autentycznej wypowiedzi, choć link do filmiku podany był 2 razy. I w zasadzie nie na problemu - według kryterów "co autor miał na myśli" słowo "głupiec" wypowiedziane przez o. Rydzyka znaczy "mędrzec"  Po egzegezie słów Jana Pawła II "od unii lubelskiej do UE" według kryteriów "co autor miał na mysli", żadne wersje już mnie nie zadziwią.
|
| Pt sty 22, 2010 8:54 |
|
 |
|
Gita2
|
Przeglądając tą dyskusję doszłam do wniosku, ze za malo słucham Radia Maryja. Dzisiaj audycja:"Czas wzrastania" dla młodzieży, a ja juz młodzieżą nie jestem, a więc znowu będe miała zaleglości w słuchaniu RM. www.radiomaryja.pl
|
| Pt sty 22, 2010 20:27 |
|
|
|
 |
|
meritus
|
Alus zapoznaj się z moim postem, jeżeli nie został przez Ciebie jeszcze przeczytany. Porównaj to, co powiedział o.Tadeusz, z tym co włożono w jego usta i wyciągnij wnioski. W przypadku właściwego działania funkcji poznawczych, w co nie wątpię, Twoje wnioski powinny być podobne do moich. Cytuj: słowo "głupiec" wypowiedziane przez o. Rydzyka znaczy "mędrzec"  o. Rydzyk nie użył tego słowa, ale redaktorzyna, który kłamie  - nie został przeczytany mój post... nie zostały przeczytane omawiane artykuły...
|
| Pt sty 22, 2010 22:04 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
O. Rydzyk precyzyjnie mówi: - "ludzie w Polsce jak się nasłuchają tych mediów"......i dalej mowa o tych w Polsce chodzących do kościoła :- "tak są głupi, że przechodzi ludzkie pojęcie. tak zazdrośni, tak żli". Posłuchaj nagrania i nie udawaj, że nie rozumiesz słowa mówionego.
|
| Pt sty 22, 2010 23:15 |
|
|
|
 |
|
meritus
|
Alus i gdzie masz tam powiedziane, że wszyscy Polacy są głupcami? No gdzie? Powiedział to o.Rydzyk, czy redaktor Wirtualnej Polski? Oczekuję na jasną wypowiedź. Czy pada słowo "Polak" i "głupiec"? Jeżeli widzisz te określenia w wypowiedzi o.Rydzyka to współczuję serdecznie - jesteś pod wpływem "tych mediów".
|
| So sty 23, 2010 1:05 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
meritus napisał(a): Alus i gdzie masz tam powiedziane, że wszyscy Polacy są głupcami? No gdzie? Powiedział to o.Rydzyk, czy redaktor Wirtualnej Polski? Oczekuję na jasną wypowiedź. Czy pada słowo "Polak" i "głupiec"? Jeżeli widzisz te określenia w wypowiedzi o.Rydzyka to współczuję serdecznie - jesteś pod wpływem "tych mediów". A gdzie ktokolwiek mówi, pisze, że wypowiedź o. Rydzyka odnosi się do "wszystkich Polaków"? Czy dalej nie rozumiesz? - "ludzie w Polsce nasłuchają się mediów, chodzą do koscioła, przyjmują Komunię a sa głupi, zazdrośni, źli" (wolny cytat)....to do kogo według ciebie odnoszą się te słowa ....do Pikusia?  Nie jestem pod wpływem tych mediów - ja rozumię tekst czytany, wysłuchany. I wcale mnie nie bulwersuja te słowa w wypowiedzi o> Rydzyka - przywykłam. Za to niezmiennie mnie dziwi i czasem bawi praca tłumaczy "co ojciec miał na myśli mówiąc te zdania".
|
| So sty 23, 2010 9:48 |
|
 |
|
micked
|
Alus napisał(a): Maja prawo się myliś, akapłan i rozgłośnia katolicka ma obowiązek uświadomic im pomyłke, a nie udawać, że nie dostrzega żadnego roblemu. A czy udają, że Wolniewicz nie jest ateistą? Równie dobrze mogliby uświadamiać mu w każdej rozmowie na antenie, że Bóg istnieje. Problem eutanazji rozumieją właściwie jedynie ludzie wierzący, dla tych, według których życie kończy się ze śmiercią fizyczną argumenty wierzących są nieskuteczne. Cytuj: A konkretnie to PRL nie robił konkusów i wybierał najlepszych...zawsze wybór był z klucza MBW. Ogólniki z reguły są nieprawdziwe, dlatego prosiłęm Ciebie o analizę konkretnego przypadku. Pewnie większość była BMW, ale większość to nie znaczy wszyscy. Poza tym po co grzebiemy się w historii, skoro można konkretnie i merytorycznie ocenić dzisiejsze działania prof. Nowaka? Cytuj: Cytuj: Ale chyba mało wierny skoro nie chciał zapisać się do PZPR i sam zrezygnował z posady w ambasadzie nie mogąc dogadać sie z partyjnym szefem. Wystarczyło, że należał do SD - komunistom to wystarczyło. Jakoś nie wystarczyło skoro Nowak musiał opuścić ambasadę. Członkowie SD w odróżnieniu od członków PZPR nie mieli żadnych przywilejów i ułatwień życiowych, zapisywali się tam np ludzie, którzy łudzili się, że będą mogli coś zmieniać w komunistycznej rzeczywistości, a do PZPR czuli ze zrozumiałych względów awersję .To była swojego rodzaju fasada (podobnie jak np koło poselskie Znak, czy ktoś potępia należących do niego PRL-owskich posłów Stefana Kisielewskiego, czy Tadeusza Mazowieckiego?) Cytuj: Tobie akurat byłoby wstyd, ale nie towarzyszom PRL. O towarzyszach PRL tu nie dyskutujemy Cytuj: Orbisowskie wczasy zagraniczne nigdy nie były na kieszeń przecietnego Polaka. Nie mówię o orbisowskich wycieczkach na Zachód (przy zarobkach odpowiadających 200 dolarom miesięcznie mało kogo byo na to stać) ale o wczasach w NRD z których nabijali się nawet kabareciarze. Do KDL-ów wielu Polaków jeździło na zwykły handel, więc takie wyjazdy mogły się zwracać. My jak na Warszawę byliśmy przeciętną inteligencką rodziną, nie stać nas było na samochód, czy kolorowy telewizor, w kryzysie po kilka godzin dziennie spędzaliśmy w kolejkach. Choć nie przeczę że w innych miastach mogło być jeszcze gorzej, z kolei na wsi mieli przynajmniej co jeść. Cytuj: Słyszałem niedawno wypowiedź o. Rydzyka na temat PRL-owskich millicjantów, gdzie podkreślił, że to również byli Polacy i przytoczył pozytywne przykłady ich zachowania podczas wizyt papieskich. Gdy zestawić to z wyrażonym w naszej dyskusji poglądem, ze każdego kto pełnił jakąkolwiek funkcję państwową w PRLu należy potępić, to wnioski nasuwają się same. Cytuj: Ale mi odkrycie  Zwykły milicjant - nie z kadry dowodzącej - miał niewiele większe uprawnienia niż pozostali obywatele...jakaś premia na otarcie łez, szybszy przydział na mieszkanie... No właśnie- to były dylematy moralne: zapisać się do milicji i dostać szybko mieszkanie, czy czekać jak inni po kilkanaście albo więcej lat. W moim środowisku zatrudnienie w milicji uważano za powód do wstydu, bo była ona odbierana jako organ represji. blix napisał(a): BTW; Gdyby Bóg nie chciał, aby "w społeczeństwie nie było zboczenia homoseksualnego" i gdyby nim gardził to pewnie nie powoływałby tych ludzi na świat. Przecież nikt nie rodzi się homoseksualistą, nie ma na to dowodów naukowych, jest tylko propaganda Cytuj: I nie słuchaj opinii mędrców Radia Maryja, że trzeba i można tych ludzi leczyć... Wystarczą opinie wielu lekarzy z różnych krajów, którzy o RM pewnie nie slyszeli, a w leczeniu homoseksualizmu mają duże sukcesy 
|
| So sty 23, 2010 10:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
micked napisał(a): A czy udają, że Wolniewicz nie jest ateistą? Równie dobrze mogliby uświadamiać mu w każdej rozmowie na antenie, że Bóg istnieje. Problem eutanazji rozumieją właściwie jedynie ludzie wierzący, dla tych, według których życie kończy się ze śmiercią fizyczną argumenty wierzących są nieskuteczne. Dlatego aby nie utracić rozumiejących właściwie problem eutanacji wierzących nie informuje się słuchaczy o przekonaniach prof.? Cytuj: Ogólniki z reguły są nieprawdziwe, dlatego prosiłęm Ciebie o analizę konkretnego przypadku. Pewnie większość była BMW, ale większość to nie znaczy wszyscy. Poza tym po co grzebiemy się w historii, skoro można konkretnie i merytorycznie ocenić dzisiejsze działania prof. Nowaka? Może i nie wszyscy...ale który z nich na dwa tygodnie przed częściowo wolnymi wyborami marzył o równoprawnym z PZPR reformowaniu PRLu? Cytuj: Jakoś nie wystarczyło skoro Nowak musiał opuścić ambasadę. Członkowie SD w odróżnieniu od członków PZPR nie mieli żadnych przywilejów i ułatwień życiowych, zapisywali się tam np ludzie, którzy łudzili się, że będą mogli coś zmieniać w komunistycznej rzeczywistości, a do PZPR czuli ze zrozumiałych względów awersję .To była swojego rodzaju fasada (podobnie jak np koło poselskie Znak, czy ktoś potępia należących do niego PRL-owskich posłów Stefana Kisielewskiego, czy Tadeusza Mazowieckiego?) Nie opowiadaj - nawet na szczeblu lokalnym aby usyskać posadę dyrektora, ordynatora, prezesa, konieczna była przynależność choćby w SD. Cytuj: Nie mówię o orbisowskich wycieczkach na Zachód (przy zarobkach odpowiadających 200 dolarom miesięcznie mało kogo byo na to stać) ale o wczasach w NRD z których nabijali się nawet kabareciarze. Do KDL-ów wielu Polaków jeździło na zwykły handel, więc takie wyjazdy mogły się zwracać. My jak na Warszawę byliśmy przeciętną inteligencką rodziną, nie stać nas było na samochód, czy kolorowy telewizor, w kryzysie po kilka godzin dziennie spędzaliśmy w kolejkach. Choć nie przeczę że w innych miastach mogło być jeszcze gorzej, z kolei na wsi mieli przynajmniej co jeść. Ale wczasy rozdysponowywane były przez zakłady pracy. Na zagraniczne nikt z przeciętnych pracowników nawet nie łypał okiem, one były tylko dla decydentów. Chć mój zakład sowicie rekomensował nam oferując mnóstwo miejsc na trurnusy wczasów krajowych, na kolonie letnie dla dzieci, z dużą dopłatą, były one relatywnie tanie i mnóstwo ludzi z nich korzystało.
|
| So sty 23, 2010 12:05 |
|
 |
|
Gita2
|
Faktycznie o.Rydzyk potrafi czasami powiedzieć niewogodną dla wielu prawdę. Przecież to prawda, że po świecie chodzi wielu głupców , którzy mają zmanipulowany i zaśmiecony umysł kolowowymi piśmidłami, głupotą sacząca się z wielu mediów, czy korzystaniem ze złych portali internetowych. O.Rydzyk ma rację, a jeśli mówi o nich,że są głupi, ale"Prawda w oczy kole" O.Rydzyk nigdy i nigdzie nie powiedział, że wszyscy Polacy są głupi.Faktycznie czasami jego skróty myślowe podłapywane sa przez przeciwników i dlatego powinien sie szczególnie pilnować. Nikt nie jest ideałem, o. Rydzyk również.
|
| So sty 23, 2010 12:40 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2 napisał(a): Faktycznie o.Rydzyk potrafi czasami powiedzieć niewogodną dla wielu prawdę. Przecież to prawda, że po świecie chodzi wielu głupców , którzy mają zmanipulowany i zaśmiecony umysł kolowowymi piśmidłami, głupotą sacząca się z wielu mediów, czy korzystaniem ze złych portali internetowych. O.Rydzyk ma rację, a jeśli mówi o nich,że są głupi, ale"Prawda w oczy kole" O.Rydzyk nigdy i nigdzie nie powiedział, że wszyscy Polacy są głupi.Faktycznie czasami jego skróty myślowe podłapywane sa przez przeciwników i dlatego powinien sie szczególnie pilnować. Nikt nie jest ideałem, o. Rydzyk również. Zgadza się ideałów nie ma...a przynależność do opcji o. Rydzyka nie przesądza o mądrości.
|
| So sty 23, 2010 13:16 |
|
 |
|
Gita2
|
Alus! a co masz na mysli pisząc :"opcja o. Rydzyka"? Czy przynależnośc do Rodziny Radia Maryja? Oczywiście, ze ta przynalezność nie przesadza o mądrości.
|
| So sty 23, 2010 14:53 |
|
 |
|
blix
|
meritus napisał(a): blix Cytuj: Meritus, poniekąd masz rację. Tylko inaczej nie dowiedzielibyśmy się, że Rydzyk wyzywa nas, mieszkających w Polsce od głupców. Problem polega właśnie na tym, że tego nie zrobił, a odebrałeś to tak na skutek zmanipulowania wypowiedzi przez Wirtualną Polskę, Onet i okolice. Powiedzieć miał: "Nie wiem czy byście wytrzymali, ale Ci ludzie chodzący do kościoła nieraz, przystępujący do komunii, tak są głupi, że przechodzi ludzkie pojęcie." Nie powiedział nic o Polakach, nie powiedział słowa głupiec. A ty twierdzisz, że tak było. Powtarzasz to, co napisał redaktor i karykaturzysta Wirtualnej Polski, który ubliża Polakom, składając równocześnie fałszywe świadectwo przeciwko osobie duchownej. Teraz już rozumiesz? Widać więc, co miał na myśli o. Tadeusz mówiąc: "oni są pod wpływem tych mediów". Cytuj: Kościół cały czas zastanawia się gdzie jest przyczyna tego, że młodzi ludzie odwracają się od Kościoła, a to w gruncie rzeczy jest bardzo proste. TU WŁAŚNIE JEST NAJWIĘKSZA TEGO PRZYCZYNA. Po to jest ta manipulacja. Wirtualna Polska pisze, że o.Rydzyk mówi do wszystkich Polaków, że są głupcami. Napisał to redaktor dużego portalu. Przecież by nie kłamał publicznie. A przecież łże. Wystarczy porównać to, co powiedział bardzo słusznie i celnie o. Tadeusz, a co zostało zmanipulowane i wbudowane w odpowiednią interpretację przez speców od manipulacji i szpiegowania. Cytuj: BTW; Gdyby Bóg nie chciał, aby "w społeczeństwie nie było zboczenia homoseksualnego" i gdyby nim gardził to pewnie nie powoływałby tych ludzi na świat. I nie słuchaj opinii mędrców Radia Maryja, że trzeba i można tych ludzi leczyć... Uważasz więc, że zboczenie homoseksualne i grzech homoseksualizmu jest zgodny z wolą Bożą, bo jest owocem stworzenia. To nie jest mój Bóg, to nie jest Bóg chrześcijan, nie jest to Bóg słuchaczy Radia Maryja. Meritus pozwól, że odpowiem Ci w jednym ciągu, ponieważ nieraz nie wychodzi mi cytowanie i mogą z tego wyjść niezrozumiałe rzeczy. GŁUPCY: To, że Rydzyk powiedział na nas Polaków - głupcy - to nie ulega żadnej wątpliwości. Jestem głupcem bo czytam Onet i WP, a nie portal RM? Według tego gościa TAK... Pamiętaj, że Amerykańska Polonia to przede wszystkim ludzie, którzy nigdy nie byli w naszym kraju, a "obżarci" amerykańska swobodą chcą mieć swój własny skansenik za oceanem - tu w Polsce. Tu w Polsce ma być opoka wiary pod tarczą RM. Nie ważne, że Oni nigdy tu nie przyjadą, tak ma być i koniec. MANIPULACJA: Uważasz Meritus, że ja czytający Onet I WP jestem zmanipulowany? Jeśli tak to co maja powiedzieć starsze osoby słuchające RM? Czy tzw. moherowe berety nie są zmanipulowane? Czytając te portale nigdy nie widziałem żadnych kont bankowych, w przeciwieństwie do mediów Rydzyka. HOMOSEKSUALIZM: Uważam, że Boga mało obchodzi to, że mężczyzna kocha mężczyznę, a kobieta kobietę. Uważam, że bardziej obchodzi go kto jest jakim człowiekiem. uważam też, że Tomaszowi Kowalskiemu, który sypia z Pawłem Nowakiem, a do tego jest dobrym człowiekiem będzie łatwiej przejść przez ucho igielne do bram raju niż pewnemu człowiekowi z Torunia. Tutaj masz trochę racji: Na pewno jest to mój Bóg, osobiście nie wiem czy mowa jest tutaj o Twoim Bogu. Na pewno jest to Bóg chrześcijan, a na pewno nie jest to Bóg słuchaczy RM ponieważ ich bogiem jest założyciel tego medium.
_________________ "...Nie budujcie mi kościołów..."
|
| So sty 23, 2010 15:34 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Gita2 napisał(a): Faktycznie o.Rydzyk potrafi czasami powiedzieć niewogodną dla wielu prawdę. Przecież to prawda, że po świecie chodzi wielu głupców , którzy mają zmanipulowany i zaśmiecony umysł kolowowymi piśmidłami, głupotą sacząca się z wielu mediów, czy korzystaniem ze złych portali internetowych. O.Rydzyk ma rację, a jeśli mówi o nich,że są głupi, ale"Prawda w oczy kole" O.Rydzyk nigdy i nigdzie nie powiedział, że wszyscy Polacy są głupi.Faktycznie czasami jego skróty myślowe podłapywane sa przez przeciwników i dlatego powinien sie szczególnie pilnować. Nikt nie jest ideałem, o. Rydzyk również. Zgadza się ideałów nie ma...a przynależność do opcji o. Rydzyka nie przesądza o mądrości. Może się zdziwisz ale ojciec nie szczędzi słów prawdy także słuchaczom. Kiedyś mówił jak pytał się osoby która sprzedaje pamiątki/gadżety osobom przyjeżdżającym oglądać Radio: "Kradli dzisiaj?" I okazało się że kradli. Albo jak powiedział jakiejś osobie dzwoniącej z zagranicy, że to nie sztuka mówić co trzeba zrobić w kraju jak się jest poza nim- coś takiego nie pamiętam dokładnie słowo w słowo. I wiele innych- ale trzeba słuchać radia żeby sobie wyrobić opinię. W przeciwieństwie do wielu krytyków radia- ja słucham zarówno toruńskiej rozgłośni- jak i czytałam/ czytam "Politykę" "Wprost" "Dziennik" "Wyborczą".
|
| So sty 23, 2010 20:36 |
|
 |
|
meritus
|
Cytuj: GŁUPCY: To, że Rydzyk powiedział na nas Polaków - głupcy - to nie ulega żadnej wątpliwości. Jestem głupcem bo czytam Onet i WP, a nie portal RM? Według tego gościa TAK... Osoba, która nie ma problemu z czytaniem ze zrozumieniem i nie ulega manipulacji wie, że o.Rydzyk powiedział, że ludzie w Polsce nieraz są głupi. Nie powiedział nic o Polakach jako całym narodzie, ani nie użył słowa głupiec. Niektórzy będą się upierali, że powiedział, ale świadczyć to będzie jedynie o ich głupocie, a nie o stanie faktycznym. Taki np. redaktor Gazety Wyborczej mógłby zwęszyć antysemicki spisek w wypowiedzi o.Rydzyka. Wszak o.Rydzyk mówił o ludziach w Polsce. A w Polsce przecież Żydzi mieszkają również. Tak więc też o nich powiedział, że są nieraz głupi. Można to trochę zmanipulować i przeformułować i będzie: "o.Rydzyk powiedział, że Żydzi są głupcami"  . I mamy materiał na tydzień medialnego bicia piany, wydawania odezw, listów i petycji z setkami podpisanych profesorów po WUML-ach, pełnych oburzenia. Cytuj: HOMOSEKSUALIZM: Uważam, że Boga mało obchodzi to, że mężczyzna kocha mężczyznę, a kobieta kobietę. Uważam, że bardziej obchodzi go kto jest jakim człowiekiem. uważam też, że Tomaszowi Kowalskiemu, który sypia z Pawłem Nowakiem, a do tego jest dobrym człowiekiem będzie łatwiej przejść przez ucho igielne do bram raju niż pewnemu człowiekowi z Torunia. To są Twoje opinie. Bóg już na ten temat się wypowiedział i jasno jest napisane w Słowie Bożym, że grzech homoseksualizmu, jako zboczenie, jest przeszkodą w wejściu do Królestwa Bożego. Cytuj: Na pewno jest to Bóg chrześcijan, a na pewno nie jest to Bóg słuchaczy RM ponieważ ich bogiem jest założyciel tego medium. Słuchaczom Radia Maryja nic na ten temat nie wiadomo. Tego typu bzdury powielane są przez "te media"
|
| So sty 23, 2010 21:11 |
|
|
|