Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 21:21

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość

Mimo, jak zakładam, sporej dozy dobrej woli z obu stron, nie jesteśmy w stanie się porozumieć. Niby mamy wspólny język, a jednak nie możemy uzgodnić fundamentalnych spraw. Bo Ty nazywasz niebieskim to, co ja zielonym, czerwonym, to co ja żółtym. A w niektórych przypadkach (jak felieton Michalkiewicza) nazywasz białym to, co ja nazywam czarnym. Jesteśmy niestety niekompatybilni :(

Tu trafiłeś w samo sedno. Podobnie jak Ty zakładam dobrą wolę u obydwu stron.
Rzeczywiście, różnice są już w fundamentach. Z tego powodu tak już musi zostać, że z jednej strony to co dla Ciebie i Rady Etyki Mediów będzie skandalem (teksty Michalkiewicza) dla mnie pozostanie bardzo dobrym i uczciwym felietonem. Z drugiej strony to co dla mnie jest skandalem (Gazeta Pomorska i REM na temat maybacha) dla Ciebie pozostanie obiektywnym dziennikarstwem. Pewnie jakoś byśmy sobie z tym żyli (może nawet bez przelewu krwi ;-). Tylko co powie na to Wielki Brat, który chciałby, żeby wszyscy myśleli tak samo...?
PT

So kwi 08, 2006 15:34

Mieszek napisał(a):
moje pytanie jest takie
czy się utożsamiacie z tą "wypowiedzią" [więźnia] czy nie?
Oczywiście, że nie.
To jest prostactwo. Nie wiem dokładnie, co człowiek posługujący się tak wysublimowanym językiem miał na myśli, ale zakładam że chodziło o całkowite unicestwienie RM. A przecież radio katolickie powinno istnieć (tyle że działające inaczej niż obecne RM).

Masz rację, że prostackie. Stokrotnie !
Ale prostackie nie są już inteligentne manipulacje słowami, przemilczanie, wyolbrzymianie, czynienie z incydentów reguł, obudowywanie incydentów ideologią, insynuowanie podłych intencji itd.

Zwróć uwagę, że te 'prostackie' podsumowania nie biorą się z powietrza. To są takie tłumaczenia na potoczny język elitarnych wypowiedzi bardzo inteligentnych ludzi. Zgadnij o kim myślę ?
Dla ułatwienia powołam się na donos o operacjach giełdowych O.Króla. Cała budowla oparta została na 'wspomnieniach pracownika nieistniejącego już biura maklerskiego'.
Czemuż dziennikarze śledczy, 'pozyskawszy' taką informację najpierw ją puścili w eter, zamiast od razu zgłosić przestępstwo do prokuratury ?
Zapewne sprawę znają od dawna. Dlaczego więc teraz ? Pewnie zwykły przypadek !

'Powinno istnieć tylko (...) inaczej' - to dokładnie tak jak:
- Polak inaczej,
- katolik inaczej,
- kochający inaczej.
Krótkie - a dużo mówi.

ToMu i SweetChild
Nienawiść tym się charakteryzuje, że jest ślepa. Również na argumenty. I wszystko interpretuje w taki sposób, by utwierdzić swoją nienawiść.
Tak dogłębnie przeanalizowaliście i skomentowaliście moje wypowiedzi.
A czemóż to nie skomentowaliście wypowiedzi Kardynała Dziwisza ? Tej ze słowami Św. Pawła o 'kąsaniu' ?

Warto czasem dokonać autorefleksji. Czas jest dobry. Tylko tydzień do Wielkanocy.

So kwi 08, 2006 16:15
Zobacz profil WWW
Przyjmując Twoje kryteria kwalifikacji uczuć, to o. Ludwik Wiśniewski jest kwintesencją "nienawiści" :D
http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3268558.html

So kwi 08, 2006 19:01

cyt:
Bp Tadeusz Pieronek powiedział wprost, że Radio Maryja nie jest radiem katolickim, lecz po prostu partyjnym.

- Bez względu na to, czy się zgadzam z biskupem Pieronkiem, czy nie, to nie wyznaczyłbym go do tej grupy biskupów, która miałaby prowadzić dialog z Radiem Maryja.

Podobno biskupi maja sie zajac RM w zcerwcu ,czyli po wizycie Benedykta.Czyzby liczyli ,ze ,,rozejdzie sie po kosciach"?
Moze raczej boja sie rozpetac burze przed ta wizyta?
Co bowiem poczac z kwitnacymi w wielu parafiach,,Legionami Maryji"?

So kwi 08, 2006 19:16

Rzeczywiście, różnice są już w fundamentach. Z tego powodu tak już musi zostać, że z jednej strony to co dla Ciebie i Rady Etyki Mediów będzie skandalem (teksty Michalkiewicza) dla mnie pozostanie bardzo dobrym i uczciwym felietonem. Z drugiej strony to co dla mnie jest skandalem (Gazeta Pomorska i REM na temat maybacha) dla Ciebie pozostanie obiektywnym dziennikarstwem.

Rozumiem, że to tylko taki przykład, ale dla ścisłości zaznaczę, że "temat maybacha" nie jest dla mnie obiektywnym dziennikarstwem.

Piotr Tomczyk napisał(a):
Pewnie jakoś byśmy sobie z tym żyli (może nawet bez przelewu krwi ;-). Tylko co powie na to Wielki Brat, który chciałby, żeby wszyscy myśleli tak samo...?
PT

To też nie do końca, bo mi nie przeszkadza, że Michalkiewicz pisze do tych swoich paru czytelników Najwyższego Czasu. Taki felieton na łamach tej gazety potraktowałbym tak, jak tfurczość Urbana na temat Jana Pawła II na łamach Nie. Problem w tym, że takie słowa padają jako katolicki głos, a to już uważam za sianie zgorszenia i z ulgą przyjmuję jasne stanowisko Kościoła w tej sprawie.

So kwi 08, 2006 20:35

ToMu i SweetChild
Nienawiść tym się charakteryzuje, że jest ślepa. Również na argumenty. I wszystko interpretuje w taki sposób, by utwierdzić swoją nienawiść.
Tak dogłębnie przeanalizowaliście i skomentowaliście moje wypowiedzi.
A czemóż to nie skomentowaliście wypowiedzi Kardynała Dziwisza ? Tej ze słowami Św. Pawła o 'kąsaniu' ?

Wypowiedzi Kardynała Dziwisza nie komentowałem, bo uważam, że taki komentarz nie jest potrzebny. A ponieważ zgadzm się z jego słowami, więc nie miałem z czym polemizować.

Stanisław Adam napisał(a):
Warto czasem dokonać autorefleksji. Czas jest dobry. Tylko tydzień do Wielkanocy.

Czego sobie, Tobie i wszystkim forumowiczom na te Święta życzę :)

So kwi 08, 2006 20:43

[color=green]Bp Tadeusz Pieronek powiedział wprost, że Radio Maryja nie jest radiem katolickim, lecz po prostu partyjnym.

Tak. Konsekwencja godna Biskupa. W czasie jednego wywiadu najpierw refleksyjnie, że nie można oceniać człowieka, potępiać, że nawet jeśli ocenia się krytycznie to rękę podać trzeba, z wyrozumiałością podejść, wybaczyć, bo inaczej nie po chrzescijańsku...
A potem że ten i ten nie jest katolikiem, jest skompromitowany i dobrze, że jest skompromitowany, że nareszcie się skompromitował itp...
PT

So kwi 08, 2006 21:19

jeśli nie
to czy możecie w końcu jakieś konkretne powody podać dla których jesteście przeciwni temu radiu?
i nie pisze tutaj o udowadnianiu na siłę grzeszności tych osób bo jak sami wiemy każdy katolik jest grzesznikiem
grzesznikiem który powinien dążyć do poprawy życia
czy modlitwa i rozmowy ,dyskusje przybliżaja ku temu by zrozumieć swoje błędy czy niekończąca się fala krytykanctwa wszystkiego za wszelka cenę?
w kazdym człowieku można znaleźć coś dobrego
czy potrafią antyradiomaryjni dostrzec te dobro w osobach tworzących tę rozgłośnie?

Nie zgadzam się z tym więzniem, ja nigdy bym czegoś takiego o tym radiu nie powiedziała.
A dlaczego go nie lubię? Może dlatego, że nie podobają mi się wyrażane tam poglądy, poglądy, które jak mniemam podobno mają być katolickie, a takie nie są. Kiedy zakonnik mówi, że "człowieka nie należy kopnąć, chyba, że zlewicy" to nie sądzisz, że jednak jest coś nie tak? Gdzie się podziała miłość bliźniego. Ja nie jestem w stanie NIGDY sie z takimi opiniami ojca dyrektora zgodzić. Pozatym nie sądzisz, że skoro nawet Watykan reaguje, to chyba jednak jest coś nie tak?

W kwestii interwencji biskupów, to myśle, że najpierw dadzą sobie na wstrzymanie, a później i tak (jak za każdym razem) nie podejmą żadnych działań...

So kwi 08, 2006 21:47
Zobacz profil WWW

Chciałam zauważyć, że to zdanie
Cytuj:
Radio Maryja nie jest radiem katolickim, lecz po prostu partyjnym

dotyczy RADIA.
Radio to NIE JEST człowiek.

So kwi 08, 2006 21:56

Stanisławie - "je**ć RM" porównujesz z konkretną krytyką RM, nazywając obydwa "prostackimi". A to nie jest to samo.

Czemuż dziennikarze śledczy, 'pozyskawszy' taką informację najpierw ją puścili w eter, zamiast od razu zgłosić przestępstwo do prokuratury ?

A skąd wiesz, że tego nie zrobił :?: :)

Bezsensowan krytyka, która sprowadza się tylko do tego, aby kogoś poniżyć i zniszczyć - jest głupotą. Sensowna jest krytyka, któa wskazuje co dokładnie należałoby zmienić, i w jaki sposób. Stanisławie - to nie jest kąsanie. To jest krytyka. Jeśli RM (katolickie) popełnia błędy, a są one tolerowane, to obowiązkiem wręcz każdego katolika jest przeciwstawić się trwaniu takiego stanu rzeczy. Skoro to radio nazywa siebie "katolickim" - to może być utożsamiane choćby z Tobą czy ze mną. A ja z obecnym RM nie chcę być utożasamiany.

>>>

Awa napisał(a):
Podobno biskupi maja sie zajac RM w zcerwcu ,czyli po wizycie Benedykta.Czyzby liczyli ,ze ,,rozejdzie sie po kosciach"?
Moze raczej boja sie rozpetac burze przed ta wizyta?
Co bowiem poczac z kwitnacymi w wielu parafiach,,Legionami Maryji"?

Oby się nie przeliczyli. A jak papież przyjedzie i po prostu zapyta - co zrobiliście :?: Czy zrobiliście to, co mieliście zrobić :?: To co :?: Zaczną świecić oczami :?:

Udawanie że problemu nie ma, jest dziecinne. To niczego nie rozwiąże, a tylko uzmysłowi wielu ludziom, że biskupi polscy po prostu nie potrafią odnaleźć się w tej sytuacji i brakuje chęci oraz zdecydowania do zrobienia czegokolwiek.

>>>

Piotrze - potępia się działąnia RM jako organizacji, a nie człowieka. Owszem, krytyka dotyka również Rydzyka - ale on sam bardzo na to pracuje.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So kwi 08, 2006 22:30
Zobacz profil WWW

Radio to NIE JEST człowiek.

Zgoda :-)
PT

So kwi 08, 2006 23:11

Piotrze - potępia się działąnia RM jako organizacji, a nie człowieka. Owszem, krytyka dotyka również Rydzyka - ale on sam bardzo na to pracuje.

Potępia się również ludzi. Tyle agresji na forach internetowych nie spotyka nawet Grzegorza Rasiaka...
"Mohery" i "dilerki ojca Rydzyka" (za ten pomysł Jerzy Morawski zbierał nagrody i wyróżnienia) robią prawdziwą karierę. Łatwiej jest napaść na babcię wyśmiewając jej moherowy beret niż otwarcie powiedzieć o co chodzi.
PT

So kwi 08, 2006 23:17

A skąd wiesz, że tego nie zrobił :?: :)

Nie wiem. Ale intuicja mi podpowiada, że nie zrobił. Jak zwykle czas pokaże.

Być może tego 'pokazania' przez czas tak wielu się obawia.

Można by sobie zadać pytanie KTO POMÓGŁ UPADŁOŚCI maklera który miał się zająć walizkami O. Króla ?
Może z tych samych kręgów co ci co ODEBRALI TV PULS franciszkanom z Niepokalanowa ?

N kwi 09, 2006 2:32
Zobacz profil WWW

Piotrze - teksty typu "dilerki Rydzyka" to prostactwo. Nic więcej.

Za to pojęciu "moherowe" akurat nie powinieneś nic zarzucać. Sam o. Rydzyk jest zakceptował - co więcej, stwierdził że sam sprawi sobie taki berecik moherowy :)

>>>

Ale intuicja mi podpowiada, że nie zrobił. Jak zwykle czas pokaże.

No to wstrzymaj się z domysłami :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N kwi 09, 2006 9:03
Zobacz profil WWW

No to wstrzymaj się z domysłami :)

Ale ToMu !!
Cały smak obcowania z przyszłością to właśnie przypuszczenia CO BĘDZIE ??
Pomylę się, czy nie ?

Gazeta Wyborcza zaleciła wstrzymanie się z domysłmi ??
Rozumiem . . .
To ona da gotową, jedynie słuszną wykładnię TEGO CO BYĆ POWINNO !!

Pn kwi 10, 2006 0:01
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 180  Następna strona