Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 3:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Ojciec Bartoś zrzucił habit 
Autor Wiadomość
Nie oskarżam - uznał, że winien odejść, zrobił to...ale czy musi przedstawiać siebie jako tego lidera, który nie pasuje do MBW???
Ludzi które nie potrafią kulturalnie sie rozzstać, bez wskazywania winy tego dugiego i kapłani, którzy winą obarczają Kościół, niestety sobie wystawiają wizytówkę :(

Śr lut 06, 2008 13:18
Alus napisał(a):
Piszesz Hryniewicz - czytałeś, zapoznałeś się choć w minimalnym stopniu z teologią W. Hryniewicza, czy wystarczy ci opinia "jedynych peawdziwych Polaków-katolików"???
Jestem w 100% pewna, że kompletnie nie masz żadnej wiedzy, stąd Twoja pogarda.
Ja się łapię za głowę - nie słucham zbyt często RM, ale zaglądam czasem do Tygodnika Powszechnego i dziwię się, jak można uprawiać teologię pustego piekła - coś mi ewidentnie przeczy Pismu św. i całej Tradycji. Takie uprawianie teologii należy skwitować puknięcięm się w czoło, w żadnym wypadku nie warto tych bzdur publikować i wychwalać.

Dla wszystkich co ich guru jest Hryniewicz :

Uwaga herezje!
"Każda religia jest drogą zbawienia. Wszystkie razem są - każda na swój sposób - pośrednikami i partnerami w dążeniu do Boga i do zbawienia. W takim podejściu tożsamość chrześcijańska nie ponosi uszczerbku. Staje się tożsamością otwartą, zdolną do dialogu."
Uwaga Herezje!
"Pojednanie między katolicyzmem a prawosławiem możliwe jest jedynie na drodze pełnego i wzajemnego uznania się Kościołów. Wyklucza to wszelką myśl o "powrocie" prawosławnych do kanonicznego posłuszeństwa względem Rzymu."
Uwaga herezje!
"Jedność Kościoła nie oznacza poddania stolicy rzymskiej. Potrydencka teologia głosiła, że Kościół rzymski jest jedyną "matką i nauczycielką" (mater et magistra). Pogląd ten jest niezgodny z podstawową intuicją eklezjologii Kościołów siostrzanych."
Uwaga herezje!
"Usunięcie "Filioque" byłoby aktem ekumenicznej szczerości."
Uwaga herezje !
"Nie wolno tracić nadziei, że w przyszłości praktyczne sprawowanie prymatu jurysdykcji papieskiej poddane zostanie procesowi daleko idącego samoograniczenia i rezygnacji."
Uwaga herezje !
"Rzym powinien uznać, iż poza podległą mu wspólnotą istnieje jeszcze Kościół prawosławny jako Kościół w pełnym znaczeniu tego słowa. Tylko w ten sposób będzie on mógł przełamać swoją samowystarczalność oraz tendencje centralistyczne."
Uwaga herezje !
"Osobiście sądzę, że w odniesieniu do spraw ostatecznych Kościół nie wypowiedział jeszcze swego ostatniego słowa. Możliwe jest głębsze odczytanie nauki Chrystusa. Trzeba wziąć pod uwagę słownictwo biblijne, w którym kryją się głębokie intuicje etymologiczne. Każdy z wierzących musi dokonać wyboru we własnym sumieniu."
Uwaga herezje!
"Siłą rzeczy nasuwa się pytanie o rzeczywistą wartość i znaczenie tego rodzaju potępień [autor ma na myśli potępienie przez Kościół apokatastazy]. Są to wprawdzie fakty historyczne, ale wiele spraw domaga się rewizji we wspólnym dialogu Kościołów. Jest to jednak odległa pieśń przyszłości. Pierwszy krok uczyniony został na Soborze Watykańskim II [...] Ostatnie słowo nie zostało jeszcze powiedziane. Zostawmy niespodzianki przyszłym pokoleniom."
Uwaga herezje !
"Doktryna chrześcijańska nie jest monolitycznym blokiem, w którym wszystkie prawdy posiadają taką samą doniosłość pod względem treści. Przekonanie to zapobiega jednostronnemu przecenianiu zwłaszcza tych prawd, które są najbardziej kontrowersyjne. Nie można podkreślać równie mocno treściowej doniosłości wszystkich dogmatów, skoro ich ciężar gatunkowy nie jest jednakowy."
Uwaga herezje!
"Nie można wykluczyć, iż niektóre z orzeczeń Kościoła są w większym stopniu wyrazem określonej teologii i sposobu myślenia danej epoki niż wyrazem wary chrześcijańskiej [...] Nie we wszystkie prawdy wiary można i należy wierzyć z tą samą intensywnością."
Uwaga herezje!
"Droga do jedności byłaby znacznie łatwiejsza, gdyby Kościół rzymskokatolicki odstąpił od intencji zobowiązywania innych chrześcijan do przyjęcia sformułowań dogmatycznych, które powstały bez ich udziału. Niektóre dogmaty katolickie w swoim obecnym sformułowaniu i rozumieniu wymagają daleko idącej reinterpretacji."
Uwaga herezje!
"Żaden z Kościołów wyznaniowych nie może utożsamiać się w ekskluzywny sposób z Kościołem Chrystusa. Każdemu z nich brak pełnej powszechności i pełni, a więc prawdziwej katolickości."
Uwaga herezje!
"Nadzieja podpowiada, że wszyscy ludzie, nawet najbardziej zbuntowani, dobrowolnie i ostatecznie oddadzą się Bogu i zostaną ocaleni. W takim ujęciu zaciera się różnica między piekłem a czyśćcem. Chodzi o jeden i ten sam proces przemiany, oczyszczenia i nawrócenia."
Uwaga herezje!
"Ewangeliczna formuła "na wieki wieków" wyraża i opisuje "najprawdopodobniej bardzo rozległą miarę czasu"."

Cytaty pochodzą jedynie z tych kilku źródeł:
"Pedagogia nadziei. Medytacje o Bogu, Kościele i ekumenii", Warszawa 1997.
„Dramat nadziei zbawienia”, Warszawa 1996
„Rzeczpospolita” 26 lipca 1997 roku (nr 173), o. prof. Hryniewicz w wywiadzie zatytułowanym "Strach i nadzieja"
"Tygodnik Powszechny", artykuł "Pytania o Prymat"

Śr lip 16, 2008 22:54
Wielebny Ojciec Hryniewicz dostał upomnienie od Jego Excelencyi Arcybiskupa Józefa Życińskiego,piastującego Urząd Metropolity Lubelskiego .

Informuję ponadto,iż w 543 roku na Synodzie w Konstantynopolu 'uchwalono', że jeśli ktoś twierdzi, iż kara szatanów i złych ludzi jest tymczasowa i że kiedyś nastąpi jej koniec, czyli „apokatastaza” dla diabłów i bezbożnych ludzi – niech będzie wyklęty.

Ponadto

''Dusze zaś tych, którzy umierają bądź w uczynkowym grzechu śmiertelnym lub w samym grzechu pierworodnym, natychmiast zstępują do piekła, gdzie jednak nierównym podlegają karom.''
Sobór Florencki, Dekret dla Greków, 1439 r.

Śr lip 16, 2008 22:59
Podaj źródło informacji o upomnieniu dla o. Hryniewicza.
Uwaga herezja!
- "Potepienie wieczne jest z pewnością zapowiedziane w Ewangelii. O ile jest ono jednak realizowane w zyciu pozagrobowym? To ostatecznie wielka tajemnica. Nie da sie jednak zapomnieć, że Bóg <<pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i doszli do poznania prawdy>>(1 Tym 2,4).
- "To zdanie z 1 Listu do Tymoteusza, ma zasadnicze znaczenie dla widzenia i głoszenia spraw ostatecznych. Jeżeli Bóg tak pragnie, jeżeli Bóg dla tej sprawy oddaje swojego Syna, to czy człowiek może się potepić, czy może być przez Boga odrzucony?"
Zoltanie - znawco heretyków, znasz heretyka autora powyższych cytatów?

Cz lip 17, 2008 13:43

Nie da sie jednak zapomnieć, że Bóg <<pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i doszli do poznania prawdy>>(1 Tym 2,4).

Alus, ja też wiele rzeczy pragnę, na przykład tego byś była mniej napastliwa i bardziej trzymała się prawdy w swoich wypowiedziach, ale to nie znaczy że tak się stanie.
Bóg "pragnie", ale to od ludzi zależy czy będą zbawieni, dał im przecież wolną wolę wyboru między dobrem i złem. Pragnienie nie oznacza spełnienia - obdarzenia ani miłosierdziem, ani zbawieniem. Nie ma automatyzmu, nie ma konieczności. Nie ma: grzeszyłeś, nie chciałeś zbawienia, a ja i tak cię zbawię.
Czytaj uważniej i nie manipuluj :)

Cz lip 17, 2008 16:34
Zobacz profil WWW
czytaj Ty uwaznie i nie manipuluj :) ...cytat i pytanie zadałam Zoltanowi i nie chodzi mi o polemikę w kwestii treści.
Znasz autora cytatów - to podaj.

Cz lip 17, 2008 16:38
Nie oskarżam - uznał, że winien odejść, zrobił to...ale czy musi przedstawiać siebie jako tego lidera, który nie pasuje do MBW???
Ludzi które nie potrafią kulturalnie sie rozzstać, bez wskazywania winy tego dugiego i kapłani, którzy winą obarczają Kościół, niestety sobie wystawiają wizytówkę :(

Kulturalnie aktu apostazji nie da się dokonać!

Cz lip 17, 2008 18:43
Nie komentuj starych wpisów :) - odpowiedz na dzisiaj zadane Ci moje pytanie.

Cz lip 17, 2008 19:12

Casus Jego Excelencyi Xiędza Arcybiskupa Józefa Życińskiego, piastującego Urząd Metropolity Lubelskiego jest znany powszechnie. Jeśli jednak nie jest Pani łaskaw mi ufać, proszę zastosować się do złotej zasady "google Twoim przyjacielem".
Ja oczywiście nie mam mocy nikogo wyklinać, ośmielam się jedynie przedstawiać nauczanie Sancta Ecclesia Romana.
z poważaniem !

Zoltan

Pt lip 18, 2008 9:14
Ty twierdzisz o upomnieniu, więc przyzwoitość nakazuje abyś Ty udokumentował....wiarygodność się kłania.
Pozostaje jeszcze pytanie o autora cytatów.

Pt lip 18, 2008 9:26
Jeśli jednak nie jest Pani łaskaw mi ufać, proszę zastosować się do złotej zasady "google Twoim przyjacielem".

Prosze podac linki do swoich twierdzeń, a nie odsyłac nikogo do wyszukiwarki

Pt lip 18, 2008 10:10

Lubię Zoltana więc nieco go wyręczę. Link do artykułu z odnośnikami do cytatów o.Hryniewicza:

http://www.piusx.org.pl/zawsze_wierni/artykul/371

Można nie zgadzać się z autorem, można odczuwać niechęć do Bractwa, ale są odnośniki i można jes sprawdzić.

Pt lip 18, 2008 13:20

Dużo tekstu i przyznaję się bez bicia, że całego nie przeczytałem, ale jak szukam na tej stronie tekstu "upomnienie" czy nazwiska abp. Życińskiego, to nic nie znajduję.

Pt lip 18, 2008 13:26

Pt lip 18, 2008 18:02
Marnie wyręczyłeś Zoltana :D - nic nie ma o karze dla o. Htyniewicza ze strony abp. Życińskiego....bo takiej nie było.
To może jeszcze w ramach wyręki podasz kto jest autorem cytowanych wypowiedzi? :)

Pt lip 18, 2008 20:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona