Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 8:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 271 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19  Następna strona
 Dlaczego nie chodzisz w niedzielę do sklepu? 
Autor Wiadomość
Post Re: Dlaczego nie chodzisz w niedzielę do sklepu?
gita napisał(a):
Maria-Magdalena napisał(a):
Nie robię zakupów w niedziele.

W ten sposób szanuję siebie i innych.
Zachęcam wszystkich robiących zakupy w niedzielę, by odpowiedzieli sobie na pytania:
Czy chciałbym pracować w niedzielę?
Czy chciałbym aby ktoś z mojej najbliższej rodziny pracował w niedzielę?

"Nie czyń bliźniemu swemu, tego co tobie nie miłe".

:brawo:

w/g zasady:Dzień święty święcić, nie robię zakupów w niedzielę.

Rydzyk powienien każdej niedzieli przerywać nadawanie telewizji trwam, po to aby każdy z pracowników stacji zamiast pracować mógł dzień świety święcić i spedzić go z rodziną.

Ale wtedy gita wkurzyłaby się, bo nie miałaby czego ogladać.

So cze 01, 2013 15:35

gita napisał(a):
Cytuj:
w/g zasady:Dzień święty święcić, nie robię zakupów w niedzielę.

Tak, tylko ktory dzien? Odyna (dunski onsdag, ang.Wednesday) , Tora (torsdag, Thursday) czy Frei (fredag, Friday)?

N cze 02, 2013 14:25

Niedziela to dzien Slonca (sondag, Sunday) niemiecki Sonntag. A tu wszyscy chyba mysla, ze podzial na dni tygodnia i "swietosc" niedzieli to wynalazek chrzescijanski.

N cze 02, 2013 14:48
Moderator

Tredje
To, co robisz, to czysta zabawa słowami.
To fakt, że w językach germańskich nazwy dni tygodnia wywodza się od bóstw i od planet.
Ale na przykład języki romańskie, opierające się na łacinie okreslają niedzielę jako: Dzień Pański.
Poza tym chyba nie wierzysz, że przykazania chrześcijańskie wywodzące się z Biblii każą świętowac dzień Odyna?
Podział na 7 dni tygodnia to wymysł starozytny: babiloński a w ślad za tym i judaistyczny.
"Świetość" niedzieli to "wymysł" chrześcijański, chocbys szukała nie wiem jakich gierek słownych

N cze 02, 2013 15:25
Zobacz profil WWW
No a po rosyjsku niedziela to ... zmartwychwstanie

N cze 02, 2013 15:55

Jak wymysł słowiański??? Przecież to dzień oddawania czci Słońcu. Potem przerobiono to na dzień oddawania czci Jezusowi. Przedstawiając go zresztą w słonecznej aureolce. Żeby gawiedzi się za bardzo nie merdało. W końcu to słońce i to słońce, więc kakaja raznica?

N cze 02, 2013 21:53

medieval_man
podzial na dni tygodnia bierze sie z faz ksiezyca. Czytalam ksiazke amerykanskiego astrologa, ktory twierdzi, ze inne elementy wierzen tez maja zrodlo w astronomii.
Nie pamietam nazwiska, poprosze siostry, moze sprawdzi.
Trojca
-glowne bostwo solarne, dzien swiety-niedziela.
-ksiezyc, poniedzialek, mandag itd. Chrzescijanski Duch sw.
-corka lub blizniak glownego bostwa- Wenus. Poniewaz zachowuje sie jakby byla polaczona niewidzialna lina ze Sloncem, jest postrzegana jako corka/blizniak, lub razem ze Sloncem- dwuglowy waz. Chrzescijanstwo tak nienawidzilo kobiet, ze bostwo oczywiscie meskie. Zreszta widac podobienstwo nazw Isis i Jezus.
Wenus ma ta wlasciwosc, ze na pare dni chowa sie pod horyzont, "wstepuje do piekiel" a potem "zmartwychwstaje".
Ze byl potem brak bostwa zenskiego, i chrzescijanstwo musialo cos wymyslic, wiec ten trzeci element ulegl jakby podwojeniu. Maryja przejela atrybuty Wenus. Co widac zreszta w slowach litanii -Gwiazdo Zaranna.
Dla mnie ciekawa teoria, sporo mocnych argumentow.

N cze 02, 2013 21:57

Jajko
zeby tylko aureola. Czasem jest to mandala- zenski narzed plciowy. Co wskazuje na pochodzenie Jezusa od bostwa zenskiego.

N cze 02, 2013 22:15

Wenus przyjmuje ksztalt sierpa, stad rogi na glowie bogin. Maryja jest przedstawiana na polksiezycu.

N cze 02, 2013 22:20

Poprawiam dwie pomylki- mandorla, nie mandala. Zasugerowalam sie migdalem.
Astronom, nie astrolog.
Nie jestem specjalista, ale nawet laik widzi, ze chrzescijanstwo to zlepek wczesniejszych religii. Jak juz trzeba cos swietowac to wybieram Slonce. Najlepiej na plazy. Ale narzucanie ludziom sposobu spedzania dnia wolnego to powrot do czasow przymusowej chrystianizacji. Niedziela, bo pod grozba kary nie wolno bylo pracowac.

Załączniki:
images.jpg
images.jpg [ 16.61 KiB | Przeglądane 1170 razy ]
Pn cze 03, 2013 0:06
tredje napisał(a):
Poprawiam dwie pomylki- mandorla, nie mandala. Zasugerowalam sie migdalem.
Astronom, nie astrolog.
Nie jestem specjalista, ale nawet laik widzi, ze chrzescijanstwo to zlepek wczesniejszych religii. Jak juz trzeba cos swietowac to wybieram Slonce. Najlepiej na plazy. Ale narzucanie ludziom sposobu spedzania dnia wolnego to powrot do czasow przymusowej chrystianizacji. Niedziela, bo pod grozba kary nie wolno bylo pracowac.

Coś lub ktoś zmusza Cię do świętowania?
Przecież równie dobrze możesz w niedzielę orać, kosić, remontować dom....słońcu to ani nie wadzi, ani nie przydaje mu chwały.

Pn cze 03, 2013 7:36

Alus napisał(a):
Przecież równie dobrze możesz w niedzielę orać, kosić, remontować dom....słońcu to ani nie wadzi, ani nie przydaje mu chwały.

No ale człowiek naraża się na uwagi tzw. wiernych. Jak w ostatni czwartek kosiłem i remontowałem dom, to kilka przechodzących obok osób głośno wyrało swoją dezaprobatę, że w dzień święty śmiem kosić trawę!! Odparłem, że my, tj. trawa, kosiarka i ja nie świętujemy, więc możemy kosić :D

Pn cze 03, 2013 9:32

Necromancer napisał(a):
Niech pracodawcy płacą wyższe nadgodziny za pracę w niedzielę, wtedy okej.

Nie, będzie tylko przymus ekonomiczny i zachęta dla innych. Ludzie będą walczyć o pracę w niedzielę.
Przykład z innej beczki: mnóstwo ludzi żyje ze sobą w związku, ale po rozwodzie po to, żeby kobieta dostała większy zasiłek dla " samotnej" matki. Przecież samotna ma prawo mieć kogoś.... ;)

Pn cze 03, 2013 11:15
Jajko napisał(a):
No ale człowiek naraża się na uwagi tzw. wiernych. Jak w ostatni czwartek kosiłem i remontowałem dom, to kilka przechodzących obok osób głośno wyrało swoją dezaprobatę, że w dzień święty śmiem kosić trawę!! Odparłem, że my, tj. trawa, kosiarka i ja nie świętujemy, więc możemy kosić :D

A czy to nie @Jajko pisał, że silnie związani z KK są głównie rolnicy, emeryci i ludzie niewykształceni ze wsi :roll: ? Jajko wśród nich mieszka i od nich słyszał w czwartek takie uwagii?

Pn cze 03, 2013 11:45
Jajko napisał(a):
Alus napisał(a):

W czym zatem problem?
Znam sąsiadkę, która w niedzielę robi generalne porządki, a kiedyś w Boże Ciało malowała płot. Jej wybór i jej skutki.

Pn cze 03, 2013 11:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 271 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19  Następna strona