Autor |
Wiadomość |
godunow
|
Mikael napisał(a): Dajmy może już sobie spokój z tym tematem? Nikt nikogo nie przekona, fanatykom się oczu nie otworzy (czego przykłady osób z trudem wychodzących z sekt). Rzeczowej polemiki się z "wyznawcami" nie da prowadzić. Co już kiedyś tu opisałem.
Swietne stweirdzenie.!
A w RM sie częto słyszy cytuje Kto źle mówi o Radiu Maryja ten ubliża Chrystusowi Kościołowi Chrystusowemu ... Ojczyźnie
Ksenfobia ..?
Moim zdaniem
Takie stwierdzenie jest czystym bluźnierstwem,
Pozdrawiam
|
Cz lut 19, 2004 16:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
dziwny jest ten świat ale chyba po raz pierwszy mogesię w 100% zgodzić z tobą godunow 
|
Cz lut 19, 2004 16:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mikaelu, Godunowie, Jockeyu !
W pełni zgadzam się z Waszymi poglądami...
A utożsamianie się konkretnej osoby czy też Instytucji z szerszym ogółem ( Kośćiół, Ojczyzna) przypomina mi coś niedobrego i niemiłego...
Czasy "realnego socjalizmu"...
Szkoda tylko, że teraz mówi się w podobnym stylu na antenie katolickiego (podobno) radia... 
|
So lut 21, 2004 1:08 |
|
|
|
 |
cieplutki
|
Jest napisane:
Cytuj: "Nie sądźcie,abyście nie byli sądzeni. Czemu to widzisz drzazgę w oku brata a w swoim belki nie dostrzegasz?(Mt7)
Dajmy spokój O.Rydzykowi.
Dzieło RM pobłogosławił i nadal błogosławi Papież.
Pamiętając o ostrzeżeniu JEZUSA i akceptacji RM przez Jana Pawła II
dajmy sobie spokój.Nie kłóćmy się.
Z Bogiem
|
So lut 21, 2004 17:56 |
|
 |
Wojtek37
|
OH ! - Papież nawet błogosławił swojemu zamachowcy Alii Agczy - pokazywały to wszystkie media. Więc uważam co do RM , oczywiście strona modlitewno- katechetyczna ją ma. lecz nie polityka uprawiana przez pod dyktando O. Rydzyka. Chyba że masz inne dane, nie zafałszowane, tak jak chociażby kwestia, czy Papież popierał nasze wejście do Uni czy nie. Zwolennicy RM twierdzili że nie, a jak wiemy prawda była inna. Niestety bracie cieplutki.
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
N lut 22, 2004 18:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
cieplutki dlaczego dajmy spokój
przecież to radio to wstyd dla całego KK w polsce.
to co robią to są chwyty poniżej pasa
łącznie z obrażaniem ludzi którzy maja inne poglądy niż oni
przecież to oni dzielą katolików na tych prawdziwych i całą resztę która jest manipulowane przez media
uważam że już dawno KK powinien zrobić porządek z tym radiem
bo to jest dziwne że radio katolickie a episkopat nie ma wpływu na to co tam jest nadawane
|
Pn lut 23, 2004 9:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Prawdziwa cnota krytyk się nie boi"... Mówi powiedzenie.
Zatem - chyba najlepszą drogą do wyjaśnienia całej sytuacji byłaby odpowiednia kontrola Kościelna tej rozgłośni.
|
Pn lut 23, 2004 9:53 |
|
 |
cieplutki
|
Zastanawia mnie jedna rzecz:
Kto najczęściej krytykuje RM?
Ten,kto słucha uważnie i często RM i podejmuje sprawiedliwy sąd;
sąd,który wynika z dokładnej analizy audycji na antenie?
czy
Ten kto karmi się wiadomościami na temat Radia MARYJA
(propagowanych i manipulowanych)podawanych przez jego nieprzyjaciół,dla których Radio nie jest wygodne?
Nie mówię,że RM jest idealne. Jak każdy człowiek ma wady,tak też i RM ma je prawo mieć.
Cytuj: "Nie sądźcie,abyście nie byli sądzeni. Czemu to widzisz drzazgę w oku brata a w swoim belki nie dostrzegasz?(Mt7)
Po raz pierwszy obejrzałem program nt Radia MARYJA w TVP1.
Uległem wiadomościom i uwierzyłem im.
Lecz coś kazało mi posłuchać RADIA.
Okazało się,że PRAWDA,która miała być podana przez TV okazała się FAŁSZEM,który łamał wszystkie zadady etyczne i moralne.
Z Bogiem.
|
Wt lut 24, 2004 17:20 |
|
 |
Gość
|
 RM
Zastanów się co to znaczy katolicki a najlepiej sięgnij po słownik wyrazów obcych. I z czystym sumieniem odpowiedz, czy to radio ma moralne prawo nazywać siebie katolickim, przede wszystkim ze względu na to jakie głosy słuchaczy promuje a jakie po prostu kasuje. Zastanów się także, że Chrystusowi podobał by się "patriotyzm" Radia Maryja?
|
Wt lut 24, 2004 18:44 |
|
 |
Wojtek37
|
cieplutki napisał(a): Zastanawia mnie jedna rzecz:
Kto najczęściej krytykuje RM?
Ten,kto słucha uważnie i często RM i podejmuje sprawiedliwy sąd; sąd,który wynika z dokładnej analizy audycji na antenie? czyTen kto karmi się wiadomościami na temat Radia MARYJA (propagowanych i manipulowanych)podawanych przez jego nieprzyjaciół,dla których Radio nie jest wygodne?
No i nie jest to przynajmiej w miom przypadku prawdą. Bo ja , już czas jakiś temu codziennie - od rana do nocy sluchałem RM, i właśnie polityka w niej uprawiana, a raczej jej nie ewangeliczna tematyka,do końca pozbawiła mnie złudzeń co do O Rydzyka , lecz nie potępiam w czambuł RM lecz tylko częśc programową ( i to nie całą) politykierstwa uprawianego na antenie RM i dawania złych wzorców do naśladowania. Czego nie jeden raz dali w RM znać Biskupi i Episkopat. cieplutki napisał(a): Nie mówię,że RM jest idealne. Jak każdy człowiek ma wady,tak też i RM ma je prawo mieć. Jasne, ale nikt nie mówi że tylko My, czyli RM mamy rację. tak jak w przypadku manipulacji słowami Papieża co do naszego wejścia do Uni. Już zapomiałeś jak trąbiono bracie że Papież wcale Polakow nie przekonywał do tego? - Tak właśnie twierdziło RM! Cytuj: "Nie sądźcie,abyście nie byli sądzeni. Czemu to widzisz drzazgę w oku brata a w swoim belki nie dostrzegasz?(Mt7) To miecz obosieczny i działa na każdą ze stron. RM nie jest wolne od tego! cieplutki napisał(a): Po raz pierwszy obejrzałem program nt Radia MARYJA w TVP1. Uległem wiadomościom i uwierzyłem im. Lecz coś kazało mi posłuchać RADIA. Okazało się,że PRAWDA,która miała być podana przez TV okazała się FAŁSZEM,który łamał wszystkie zadady etyczne i moralne.
Z Bogiem.
Takie przypadki też się pewnie przytrafiają , i bądą jak długo sztam będzie krąży koło nas, by nas pożreć!. Ale bracie mowimy o zgprszeniu jakie RM wlewa w umysły wiernych inaczej, nie koniecznie zwolenników RM. Acz będących biżej Boga niż sądzisz. W polsce jest wiele wspólnot , które modlą się za RM by zmieniło się na lepsze, widząc co wysyła w eter.[/list]
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
Wt lut 24, 2004 20:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
cieplutki
od jakiegoś czasu juz nie slucham w ogóle tej rozgłośni
mój osąd tej stacji był po tym co usłyszałem w tej stacji
druga rzecz to powiedz że jeśli jest tak dobrze to dlaczego episkopat widzi problem
dlaczego wielu księży odradza słuchania tej stacji (np. w mojej parafii)
druga sprawa to po owocach ich poznacie
a to co ja widzę u słuchaczy tego radia to w większości przypadków nie jest postawą katolicką
wiele by można mówić ale na zakończenie odpowiedz mi czy to co można znaleźć na necie jako rodzynki z RMu czy to wszystko kłamstwa?
nie mówię że wszystkie audycje są złe
ale gdy porównuję rzeczy dobre i złe to raczej wychodzi na minus dla tego radia
jak to już ktoś zauważył nie jest to radio katolickie
wiele osób z KK nie znajdują niczego dla siebie w tej rozgłośni... więcej rozglośnia nie uważa ich za katolików... chociażby ludzi związanych z neo
|
Wt lut 24, 2004 21:48 |
|
 |
Pielgrzym.
|
 O Radiu Maryja.
Teofil, Jan - jeśli twierdzisz, że radio katolickie nie jest katolickie, to udowodnij może, że kościół katolicki jest katolicki.
Wojtek37 - jeśli chodzi o rzekomą manipulację słowami Papieża (sprawa Unii), to spójrz na to szerzej... Nie jest odkryciem Ameryki stwierdzenie, że Papież "przełamuje" różnego rodzaju granice i podziały. Pytanie tylko: jaką wspólnotę głoszona poprzez niego nauka ukazuje? Jaką? Z pewnością daleko odbiegającą swym wyglądem od tej, do której - zdawać by się mogło - dąży Unia Europejska. I w tym względzie uważam, że Radio Maryja nauczanie Papieża o wiele bardziej obiektywnie ukazuje niż media tak zwane liberalne.
Może to kiedyś zrozumiesz... jak o pozwolenie na posianie rzodkiewki albo brukselki w swym ogródku będziesz się zwracać do Brukseli...
Może kiedyś, bracie...
Jockey - jeśli episkopat widzi "problem" Radia Maryja, to dlaczego jest z tym radiem tak "dobrze"? A może Radio Maryja to nie wstyd, tylko chluba Kościoła?
Sprawy polityczne nie zajmują chyba więcej jak 10% czasu antenowego tegoż radia, a jeśli tak, to przynajmniej 90% czasu jest poświęcone między innymi: modlitwie, transmisjom Mszy Świętej, katechezie, nauczaniu Ojca Świętego, rozmowie ze słuchaczami, audycjom dla dzieci i młodzieży, audycjom dla małżonków, różnego rodzaju transmisjom o charakterze religijnym, czytaniu Biblii, śpiewaniu Godzinek ku czci Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny, a także: muzyce, przeglądowi prasy, nieraz sprawom ekologicznym czy nawet kulinarnym...
Warto o tym pamiętać!
|
Śr lut 25, 2004 1:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pielgrzymie
katolicki znaczy powszechny
czyli jesli nawet nie wszyscy ludzie wierzący należą do KK to to radio powinno być dla przynajmniej katolików (powiedzmy wszystkich) a nie jest oprócz tego sieje poglądy i postawy które katolickie nie są
odnośnie episkopatu to było tak fantastycznie że została powołana komisja dla rozwiązania konfliktu z bp. Glodziem na czele. Ciekawe po co ta komisja jeśli jest tak swietnie
kolejna sprawa to postawa fanatyzmu słuchaczy i morale o.Dyrektora.
nadal nikt mi nie odpowiedział czy to wszystko co krąży po necie to kłamstwo na temat jedynie słusznej rozgłośni z jedynie słuszną wersja katolicyzmu
niestety to radio to wstyd dla katolika.
|
Śr lut 25, 2004 7:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Moi mili !
"I kto by przyjął jedno takie dziecko w imię moje, Mnie przyjmuje. Lecz kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu byłoby lepiej kamień młyński zawiesić u szyi i utopić go w głębi morza. Biada światu z powodu zgorszeń! Muszą wprawdzie przyjść zgorszenia, lecz biada człowiekowi, przez którego dokonuje się zgorszenie. Otóż jeśli twoja ręka lub noga jest dla ciebie powodem grzechu, odetnij ją i odrzuć od siebie! Lepiej jest dla ciebie wejść do życia ułomnym lub chromym, niż z dwiema rękami lub dwiema nogami być wrzuconym w ogień wieczny. I jeśli twoje oko jest dla ciebie powodem grzechu, wyłup je i odrzuć od siebie! Lepiej jest dla ciebie jednookim wejść do życia, niż z dwojgiem oczu być wrzuconym do piekła ognistego.
(Ew.Mateusza 18:5-9)"
"Trochę kwasu ma moc zakwasić całe ciasto. Mam co do was przekonanie w Panu, że innego zdania niż ja nie będziecie. A na tym, który sieje między wami zamęt, zaciąży wyrok potępienia, kimkolwiek by on był. Co do mnie zaś, bracia, jeśli nadal głoszę obrzezanie, to dlaczego w dalszym ciągu jestem prześladowany? Przecież wtedy ustałoby zgorszenie krzyża. Bodajby się do końca okaleczyli ci, którzy was podburzają. Wy zatem, bracia, powołani zostaliście do wolności. Tylko nie bierzcie tej wolności jako zachęty do hołdowania ciału, wręcz przeciwnie, miłością ożywieni służcie sobie wzajemnie!
(List do Galatów 5:9-13)"
Zatem - czy tak naprawdę katolickim jest radio, które sieje zgorszenie nawet według Episkopatu ?
Ze słów Pielgrzyma możnaby wyciągnąć wniosek, że ważniejsze jest dla niego RM niż Episkopat i Prymas...
A może jest jednak inaczej ?
|
Śr lut 25, 2004 10:58 |
|
 |
Pielgrzym.
|
 Uzupełnienie.
"ddv163" - nie za bardzo wiem na jakiej podstawie ten "wniosek". Zdajesz sobie, bracie, sprawę z tego, że te cytaty odnoszą się również do calego Kościoła, również do Ciebie? Co lub kto sieje zgorszenia? Ojciec dyrektor? Całe Radio Maryja? A może wypadałoby tu wspomnieć o niektórych biskupach czy kapłanach, których postępowanie może gorszyć?
Zatem - czy tak naprawdę katolickim jest kościół, który sieje zgorszenie ze strony duchowieństwa?
Jockey - ta "komisja" jeśli została powołana w celu rozwiązania konfliktu, to należałoby raczej zapytać: co leży u podstaw tego konfliktu?
Z pewnością wiele rzeczy napisanych o Radiu Maryja mija się z prawdą, a wiele innych jest przedstawionych w sposób tendencyjny, więc bazowanie głównie na tego typu wiadomościach jest niepoważne. Z pewnością niektóre wypowiedzi dotyczące Radia Maryja są zgodne z prawdą i dopiero wtedy (opierając się na faktach) można mówić o pozytywnych względnie negatywnych aspektach funkcjonowania tej rozgłośni. Ale jeśli używasz dosyć ogólnych stwierdzeń w rodzaju: "sieje poglądy i postawy które katolickie nie są", to raczej nie tędy droga.
Jeśli nawet istnieje fanatyzm słuchaczy Radia Maryja, to jaki to ma związek z samym radiem?
|
Śr lut 25, 2004 22:10 |
|
|
|