Trudne czasy dla odważnych księży.
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re:
liam napisał(a): "Wiemy jakie są sądy, jaka jest prokuratura, wiemy kto Polską rządzi, wiemy jaki jest stan świadomości większej części społeczeństwa" Podpisuję się pod tymi słowami. Ale nie o to chodzi. Chodzi o to że w USA nikomu by do głowy nie przyszło zamykać usta komuś kto wygłasza swoje poglądy. Cytuj: Cytuj: Oskarżanie o dokonane morderstwo staje się automatycznie podjudzaniem. Problem w tym, że jesteśmy zbyt dobrego zdania o rządzie - mało kto z nas jest w stanie uwierzyć że są aż takimi lizusami wobec Moskwy, że nie próbują nawet wyegzekwować uczciwego śledztwa. Stąd podejrzenia o współudział. Myślę jednak - po dzisiejszym aresztowaniu premiera Czeczeni - że to jednak prorosyjskie lizusostwo. Problem w tym że rząd jest stroną silniejszą - i wy bronicie silniejszego. Wygodne i baaardzo poprawne. A że ks.Małkowski jest znany z obrony Prawdy ? Nieważne.
|
Pt wrz 17, 2010 19:16 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Re:
Cytuj: Problem w tym, że jesteśmy zbyt dobrego zdania o rządzie - mało kto z nas jest w stanie uwierzyć że są aż takimi lizusami wobec Moskwy, że nie próbują nawet wyegzekwować uczciwego śledztwa. Stąd podejrzenia o współudział. Myślę jednak - po dzisiejszym aresztowaniu premiera Czeczeni - że to jednak prorosyjskie lizusostwo.
Problem w tym że rząd jest stroną silniejszą - i wy bronicie silniejszego. Wygodne i baaardzo poprawne. A że ks.Małkowski jest znany z obrony Prawdy ? Nieważne. Lizusostwo od morderstwa dziela lata świetlne. Obrońca Prawdy nie preparuje wyimaginowanych oskarżeń.
|
Pt wrz 17, 2010 19:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Trudne czasy dla odważnych księży.
Elbrus napisał(a): Marek MRB napisał(a): Kto kolaboruje z Rosjanami to widać gołym okiem. I kto robi wszystko, by unioemożliwić rzetelne zbadanie wypadku - też. 1.Załóżmy, że rząd polski "stoi za tym wszystkim". To se zakładaj. Ja tego nie napisałem. Ale skoro Małkowskiemu możesz przypisać wspieranie Holocaustu, to możesz i mi przypisać to, nie... Cytuj: Jest coś takiego jak domniemanie niewinności, a każda osoba która bez wyroku sądowego rozpowiada takie rzeczy dopuszcza się obmowy i zniesławienia.
W takim razie kajam się - wielokrotnie mówiłem publicznie że Pyjasa zamordowała SB. A przecież nic im nie udowodniono, nawet nie próbowano... Cytuj: 2.Jeśli nasz rząd nie "stał za tym wszystkim" (a np. tylko jest nieudolny), to ta osoba grzeszy przeciwko 8 przykazaniu i przez apostoła jest stawiana obok: rozpustników, bałwochwalców, złodziei, pijaków, pysznych, nienawidzących Boga (por. 1 Kor 5:10-11, 6:9-10; Rz 1:29-32).
Rząd nie jest nieudolny. Rząd wchodzi w d... Putinowi. Cytuj: Marek MRB napisał(a): Ale wydanie mordercy kogoś kto mu się przeciwstawił jest udziałem w morderstwie. Aha, czyli jak ktoś jest mordercą, to może na nim zostać wykonany wyrok śmierci, ale jak ktoś jest mordercą politycznym i jest wrogiem naszego wroga, to powinniśmy go wspierać, popierać i chronić? Zaraz, jak to pisałeś powyżej... ? Że jak komuś nie udowodniono i mówi się o nim jako o mordercy, to kim jest mówiący (czyli w tym wypadku Ty) ? Przytaczałeś nawet jakiś werset, zdaje się...
Ostatnio edytowano Pt wrz 17, 2010 19:22 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pt wrz 17, 2010 19:21 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
„Moskwa oburzona na „Rz” i TVP
Dwa wywiady z szefem nieuznawanego przez Kreml rządu Czeczenii, który niedawno gościł w Polsce, wywołały poruszenie w rosyjskim MSZ. Ahmed Zakajew wziął udział w programie TVP „Warto rozmawiać”. Z czeczeńskim przywódcą rozmawiała też „Rz” – wywiad ukazał się w środę.
Na reakcję rosyjskich mediów nie trzeba było długo czekać. Dziennikarz państwowej agencji Itar-Tass zapytał rzecznika MSZ Rosji, „jak wystąpienia w polskich mediach ściganego międzynarodowym listem gończym emisariusza tzw. Czeczeńskiej Republiki Iczkeria mogą wpłynąć na stosunki rosyjsko-polskie”. „Udostępnienie Zakajewowi, który jest oskarżony o terroryzm, anteny programu drugiego polskiej telewizji państwowej oraz strony w gazecie „Rz” nie może nie wywołać oburzenia” – odpowiedział Michaił Kamynin. Dodał, że widocznie nie wszystkim w Polsce leży na sercu fakt, że „w stosunkach polsko-rosyjskich pojawiła się pozytywna dynamika”. Jego oświadczenie trafiło na stronę internetową MSZ.
Co na to polski resort dyplomacji? – Ta sprawa nas nie dotyczy. Ahmed Zakajew przybył do Polski jako osoba prywatna, a nie na zaproszenie jakiegokolwiek organu administracji państwowej – oznajmił „Rz” rzecznik Piotr Paszkowski.
Zakajewa, który ma status uchodźcy politycznego w Wielkiej Brytanii, do Polski zaprosiło Stowarzyszenie Wolne Słowo. Zorganizowało ono konferencję z udziałem opozycjonistów z kilkunastu krajów. – Wystąpiliśmy do prezydenta [Lecha Kaczyńskiego] o patronat, ale odmówił. Zaprosił nas do Belwederu, bo nie widział powodu, dla którego konferencja o prawach człowieka nie miałaby się tam odbyć – powiedział „Rz” Adam Borowski ze stowarzyszenia.
Były wiceszef dyplomacji Paweł Kowal (PiS) uważa, że łączenie sprawy wywiadów i stosunków polsko-rosyjskich to „klasyczny przykład spiskowej teorii świata, która w dyplomacji przeszła już do historii”. – Chodzi o decyzje wolnych mediów, które są niezależne od rządu – podkreślił. Również Stanisław Ciosek, były ambasador Polski w Rosji, wątpi, by wywiad mógł wpłynąć na stosunki między Moskwą a Warszawą.
– Reakcja Rosji to nieporozumienie. To dowód na to, że w Rosji powraca przekonanie, iż wolna prasa nie istnieje, bo wszystkie media są manipulowane – mówi nam polski dyplomata, który prosił o zachowanie anonimowości. Dodaje, że w czasie rządów Jelcyna nikomu by nie przyszło do głowy, by oficjalnie reagować na głosy prasy. – Najwyraźniej ostatnie lata skutecznie wyprały mózgi urzędników. Dziennikarz zapewne zadał pytanie o Zakajewa na polecenie jakiegoś urzędnika – podkreśla.”
Rzeczpospolita, 14.12.2007 (za wPolityce.pl)
Sporo się zmieniło przez te trzy lata rządów Platformy.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt wrz 17, 2010 19:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Lizusostwo od morderstwa dziela lata świetlne. Nawet jeśli się (w zamiarze ewentualnym) kryje możliwe morderstwo ? Zresztą - lizusostwo względem ROsji rządzących Polską w zeszłym wieku było dużo większą zbrodnią niż morderstwo (całkiem sporo morderstw zresztą spowodowało). Być może pierwszym takim w XXI wieku w Polsce (w putinowskiej Rosji już było sporo) będzie morderstwo premiera Czeczeni... Naszych oficerów też sądzono w Moskwie "za terroryzm".
|
Pt wrz 17, 2010 19:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nawet jeśli się (w zamiarze ewentualnym) kryje możliwe morderstwo ? Zresztą - lizusostwo względem ROsji rządzących Polską w zeszłym wieku było dużo większą zbrodnią niż morderstwo (całkiem sporo morderstw zresztą spowodowało). Być może pierwszym takim w XXI wieku w Polsce (w putinowskiej Rosji już było sporo) będzie morderstwo premiera Czeczeni... Naszych oficerów też sądzono w Moskwie "za terroryzm". Dywagacje o przeszłości, przyszłości lub lizusostwa, nie dają żadnych uprawnień do personalnego oskarżania o morderstwo. Lizusostwo w XX wieku zaordynowali nam sojusznicy w Jałcie.
|
Pt wrz 17, 2010 19:29 |
|
 |
Elbrus
|
Marek MRB napisał(a): Elbrus napisał(a): Marek MRB napisał(a): Kto kolaboruje z Rosjanami to widać gołym okiem. I kto robi wszystko, by unioemożliwić rzetelne zbadanie wypadku - też. 1.Załóżmy, że rząd polski "stoi za tym wszystkim". To se zakładaj. Ja tego nie napisałem. Ale skoro Małkowskiemu możesz przypisać wspieranie Holocaustu, to możesz i mi przypisać to, nie... Tobie niczego nie przypisywałem. To było kolejne założenie, ale oparte na jak najbardziej prawdziwych i graniczących z pewnością twierdzeniach księdza ( http://www.polskieradio.pl/wiadomosci/kraj/?id=183819). O polityce: viewtopic.php?f=37&t=25293&p=549691#p549691
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt wrz 17, 2010 20:04 |
|
 |
dziad
|
liam napisał: Cytuj: To ja bardzo przepraszam za "niepoprawność polityczną," ale dla mnie to są głupie poglądy a przede wszystkim chory język. W podobnym tonie wypowiadali się agitatorzy komunistyczni wczesnej epoki stalinowskiej. Też tropili wroga, tylko odwrotnie. Ale atmosfera była ta sama.  Powiem wam za to, że Polska nie jest wyjątkiem pod względem takich podziałów. W Stanach Zjednoczonych takich konserwatystów też jest około 20% - 25% społeczeństwa, a pewnie i w innych krajach jest podobnie. Oni się trochę to nauczyli tonować, ale też krzyczą kiedy coś się wydarzy. Na przykład atak na WTC z 2001. Oni twierdzili wtedy, że za tym stoi prezydent Bush w zmowie z CIA. Toczka w toczkę jak u nas, prawda? A myśmy myśleli że jesteśmy oryginalni.  Liam co ty wiesz o komunistach? Nie wiem ile masz lat, że takie bzdety wypisujesz. Lepiej weź sie za książki. Poczytaj o sowieckiej agenturze, poczytaj o agenturze wpływu, o zwalczaniu opozycji w PRL. Mieli byśmy jakieś podstawy do rozmowy. Czepiasz się jednego zdania ks. Małkowskiego? On na pewno ma dobre uzasadnienie swoich słów i to jedno zdanie o sitwie postbolszewickiej w organach władzy mógłby rozwinąć w kilka tomów uzasadnienia tegoż krótkiego stwierdzenia. W przeciwieństwie do Ciebie. Bo Ty zapewnie nie masz nawet pojęcia kim był Stalin, nie mówiąc o jego epoce i to wczesnej. " Atmosfera ta sama". Może ta sama co u Ciebie w domu, jak tatuś lub dziadek był w KBW. Piszę ostro, fakt, bo Ty swoim obrażaniem innych ale i infantylnością przechodzisz wszelkie pojęcie. " Jak się coś wydarzy". Tak sie składa, że sprawę WTC badali Amerykanie, a zamach na naszego Prezydenta, kto bada? Ile już łgarstw wyszło z ust Tuska i jego ekipy. Pewnie zliczyć sie nie da. Absurdalne porównania stosujesz. Grunt to ufać Putinowi! Grunt to w stadzie baranów z Tuskiem na czele.
|
Pt wrz 17, 2010 20:05 |
|
 |
dziad
|
Cytuj: a nie wiem czy i mnie zaliczasz do "nowoczesnych katolików," ale osobiście nie mam pojęcia co mówią w TVN bo - jak już wspomniałem w innym wątku - w ogóle nie mam telewizora. Gazet też nie czytam, a portale informacyjne w internecie raczej omijam. Nie jestem też szczególnym zwolennikiem PO, a już na pewno nie aparatczykiem. W życiu do żadnej partii nie należałem i należał nie będę.  Wobec powyższego powinieneś mieć czas na książki. Poczytaj se o Rosji, poczytaj o Putinie. Nie bedziesz miał wątpliwości co to za zgraja zwyrodniała, zraja bezlitosnych, szubrawych złoczyńców. a Tusk im ufa! I kogo tu posądzać o naiwność? To na 99% był zamach. A nawet jak to był zwykły wypadek to dzięki /o dziwo/ działaniom Putina i Tuska nigdy prawdopodobnie się o tym nie dowiemy. Upewnić możemy się najwyżej w kwesti zamachu. Taka jest prawda, taka jest elementarna logika. Na początek proponuję: http://www.wystawa.czeczenia.com.pl/Czy taki człowiek jak Putin może mieć opory przed czymkolwiek? Tak, on może się tylko bać. Ale czago? Takich naiwniaków jak Liam czy Elbrus? /sorry za te określenia/
|
Pt wrz 17, 2010 20:13 |
|
 |
dziad
|
Chcecie dzieci /zwracam sie do oponentów, skąd inąd miłych  / coś wiedzieć o Rosji i jej przywódcach, o powstaniu sowietów? Polecam Ossendowskiego: http://www.literatura.net.pl/index.php3 ... pBLUeBuyVxw szczególności polecam jego książkę "Lenin", przez którą to NKWD jak wpadło do Milanówka rozkopywało jego grób. Chcieli sie upewnić, że facet kopną w kalendarz na kilka dni przed wkroczeniem sowietów.
|
Pt wrz 17, 2010 20:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dziad, wiem trochę o komunistach bo historię studiowałem. Wprawdzie amerykańską, ale polską również porównawczo. Lat mam niecałe czterdzieści więc osobiście stalinizm mnie ominął. Za to naczytałem się o nim z różnych źródeł. Pewnie nie czytałeś wielu moich postów, ale ja nie czepiam się ani jednego zdania, ani ks Malowskiego. Czepiam się - jeżeli tak chcesz to ujmować - retoryki wynikającej z filozofii polowania na czarownice. Wiesz kto to był Joseph McCarthy? Otóż to, co się u nas dzieje w tej chwili bardzo przypomina epokę maccartyzmu w latach pięćdziesiątych. Jak również, w drugą stronę, agit-propki stalinowskie. Zdania typu "my wiemy kto za tym stoi, my wiemy kto jest naszym wrogiem (komunista czy katolik - obojętne bo w obie strony działało), nie pozwolimy im siać zamętu, musimy bronić społeczeństwo przed otumanieniem..." Ja te same niemal dosłownie słowa czytam tu na forum, słyszę z ust J. Kaczyńskiego, Ojca Rydzyka, a teraz jak widzę również księdza Małkowskiego. No i niestety także od wielu forumowiczów.  Jeśli tego podobieństwa nie dostrzegasz, to mam wrażenie, że to raczej Ty masz niewielkie pojęcie o historii. Nie atakuj proszę mojego ojca ani dziadka bo nic o nich nie wiesz i nic Ci do tego. Takie wycieczki osobiste też zresztą są waszą bronią w tego rodzaju dyskusjach... To już standard, niestety. A ja ani Putinowi nie ufam, ani Tuskiem się nie zachwycam. Ale to nie ma znaczenia. Podobnie jak sprawa krzyża, tak i ta nie uspokoiłaby zwolenników PISu, dopóki nie udowodnionoby morderstwa w Smoleńsku. Nieważne wtedy by było, kto by to śledztwo prowadzi. Natomiast gdyby polski rząd samodzielnie to robiłi i doszedł do wniosku, że to na przykład zły stan techniczny samolotu albo błąd załogi - wtedy byście nie uwierzyli. Nikomu. Bo wiecie lepiej. W ogóle wam śledztwa niepotrzebne. Od razu wyroki najlepiej.
|
Pt wrz 17, 2010 20:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: . Poczytaj o sowieckiej agenturze, poczytaj o agenturze wpływu, o zwalczaniu opozycji w PRL. Mieli byśmy jakieś podstawy do rozmowy. Czepiasz się jednego zdania ks. Małkowskiego? On na pewno ma dobre uzasadnienie swoich słów i to jedno zdanie o sitwie postbolszewickiej w organach władzy mógłby rozwinąć w kilka tomów uzasadnienia tegoż krótkiego stwierdzenia. W przeciwieństwie do Ciebie. Bo Ty zapewnie nie masz nawet pojęcia kim był Stalin, nie mówiąc o jego epoce i to wczesnej. "Atmosfera ta sama. "[i]Jak się coś wydarzy". Tak sie składa, że sprawę WTC badali Amerykanie, a zamach na naszego Prezydenta, kto bada? Ile już łgarstw wyszło z ust Tuska i jego ekipy. Pewnie zliczyć sie nie da. Absurdalne porównania stosujesz. Grunt to ufać Putinowi! Grunt to w stadzie baranów z Tuskiem na czele. Amerykanie też badali zagrożenie atomowe ze strony Iraku i "ratując" świat zniszczyli ten kraj, utopili we krwi. Prawdopodobnie adektwatną wiedzę posiada ks. oskarżający personalnie osoby o morderstwo. Chroń nas Boże od takich kapłanów......
|
Pt wrz 17, 2010 20:59 |
|
 |
dziad
|
Co masz co macCarthiego? Że komuchów przetrzebił w USA? Dla mnie ten facet to symbol odradzającej się Ameryki po ciemnej nocy wyborowej /trzeba to przyznać/ agentury sowieckiej, która otaczała Roosvelta z każdej strony. Za tego ojca i dziedka mogę Cię przeprosić, nie lubię tak pisać, ale sprowokowałeś mnie przyrównując ks. Małkowskiego do Stalina. To, ze chodziło Ci o retorykę nie jest żadnym wytłumaczeniem - tak samo kompromituje. Wynikać może z zerowej wiedzy czym był komunizm. Tak samo zarzut polowania na czarownice. Nie żyjemy w średniowieczu. Czarownic nie ma, za to agentów jest masa. Była, jest i pewnie będzie. Szczególnie w Polsce. Przyczyn jest wiele, nie chcę omawiać. Ale jak nie masz tej świadomości czym była bolszewicka tajna służba, to tak jakbym rozmawiał o kolorach ze ślepym. I nie kapuję o co Ci chodzi. O to, zę ktoś chce prawdy? Mam Ci udowodnić, że chcę prawdy? chyba to jest pozbawione sensu. Nie uwierzysz mi. Siejesz liam@ zamęt. Nie stwierdzasz nic, tylko insynuujesz czyjąś złą wolę jednocześnie na niczym się nie opierając. Po prostu chaos. Jesteś księciem CHAOSU, POSTMODERNIZMU i DEWKONSTRUKTYWIZMU. Czy coś takiego jak prawda, dla Ciebie istnieje? Myślę, że nie. Nie poszukujesz jej. A ja nie wiem co się stało z tym samolotem, ale w przeciwieństwie do ciebie chce poznać prawdę. I powiem Ci, ze bardziej niż na zbrodniarza Putina, jestem wściekły na zdrajcę i kłamcę Tuska. On mnie pozbawiał szans na poznanie prawdy. I taka jest prawda, a nie to, że ja coś wiem i chciałbym by to udowodniono. Są poszlaki i ja mam własne przekonanie 99-cio procentowe, że to był zamach. Bo samoloty od tak sobie nie spadają, a jak spadają z niczyjej winy, nie widzę powodu by tak nachalnie wciskać kłamstwa i mataczyć w śledztwie i relacjach z tego śledztwa. Ale pewnie nie przekonałem, prawda? Bo ojciec Ruydzyk i Kartofel i macKarth-y, ect i czarownice. Gdzie tę historię studiowałeś? U Nałęcza?
|
Pt wrz 17, 2010 21:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ty w ogóle nie zrozumiałeś o czym ja mówię...
Wierzę Ci, że chcesz prawdy, mimo że znów mnie usiłujesz obrazić. Mnie właśnie o to obrażanie chodzi - i tego dotyczą moje porównania: sposobu, nie treści.
|
Pt wrz 17, 2010 21:14 |
|
 |
dziad
|
Cytuj: Amerykanie też badali zagrożenie atomowe ze strony Iraku i "ratując" świat zniszczyli ten kraj, utopili we krwi. Prawdopodobnie adektwatną wiedzę posiada ks. oskarżający personalnie osoby o morderstwo. Chroń nas Boże od takich kapłanów...... Najlepsi kapłani tacy co krzyże widzą tylko w kościele. Ciekawe czy tam nie sa zbyt wyraziste? Kogo personalnie, jednoznacznie z nazwiska wskazał ks. Małkowski? Alus, wskaż mi cytat. Może coś przeoczyłem. Ale będę zły jesli nie wskażesz, a przeproszę jeśli wskażesz. Z tym topieniem we krwi nie przesadzaj. Pamiętaj z jakiego narodu pochodzisz. My doświadczyliśmy topienia we krwii, a teraz doświadczają np Czeczeni. Takie porównania stosuj ostrożnie, bo możesz być bardzo krzywdzący.
|
Pt wrz 17, 2010 21:20 |
|
|
|