Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 10, 2025 14:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 203 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
 Kosciol w Polsce i Unia Europejska 
Autor Wiadomość

Rozgrzeszenie w KK uzyskuje się za pośrednictwem kapłana w czasie Sakramentu Pojednania - nie wiem skąd to wytrzasnąłeś?!:
locowski napisał(a):
rozgrzeszenie uzyskuje się tylko na Wieczerzy katolickiej.

N cze 08, 2003 22:14

Widocznie pomylił wieczerze ze tak napisał, a Prawo Kościelne wyraźnie wspomina o tym.

N cze 08, 2003 22:17

N cze 08, 2003 22:52

Post ?
locowski, a może nieco ścisłości w wypowiedziach...
Który Kościól tak uczy??
(bo myślę, że nie "kościół" a "Kościół", bo w j. polskim z małej litery słowa używa się na określenie budowli, a nie grupy ludzi, a mniemam, że o takową Tobie chodzi).

N cze 08, 2003 22:55

N cze 08, 2003 23:23

Post Polska - UE
[b]Jeżeli Bóg będzie na właściwym miejscu, to wszystko inne będzie na swoim miejscu. Na UE nawet żadna krucjata nie pomoże. Jest takie powiedzenie: chcesz zmieniac innych zmień siebie. A więc Polacy do roboty. "Cóż może nas odłaczyć od miłości Chrystusowej?"

Wt cze 10, 2003 22:37
Zobacz profil WWW

Post Po sondażu.
No i chyba po raz kolejny głupota wyraźnie dała o sobie znać (a przynajmniej brak mądrości). Jakiś czas temu, na stronie internetowej, w komentarzu, zamieścił ktoś takie stwierdzenie: "16 IV 2003 - banda przekupionych zdrajców oddaje Naród Polski w niewolę międzynarodowej judeomasońskiej mafii z centralą w Brukseli. Na szczęście można jeszcze zapobiec skutkom tej ostatniej katastrofy. Wystarczy, by wszyscy patriotycznie nastawieni Polacy i Katolicy stanęli w jednym szeregu i powiedzieli w referendum: NIE dla zbrodniczej UE!".
Tak zwane "referendum unijne" było raczej sondażem opinii polskiego społeczeństwa na temat wchłonięcia Polski przez "eurokołchoźnik". Nawet w ostatnich dniach przed owym sondażem, a nawet w czasie jego trwania (co było prawnie zabronione) prowadzono w niezwykle perfidny sposób prounijną agitację. Wynik "głosowania" był do przewidzenia dużo wcześniej - około 98% czasu przeznaczonego w mediach na sprawy związane z Unią zostało zajęte przez zwolenników integracji. Klasyczne "pranie mózgu" odniosło w końcu oczekiwany przez euroentuzjastów skutek. Z pewnością nieświadomi w większości swych czynów ludzie (wśród nich, o zgrozo, katolicy) szli "w przebraniu" Temidy i wrzucali kartki do urny w sposób, jaki zalecała propaganda. Z chwilą ewentualnego "wchłonięcia" Polski przez kraje "piętnastki", staną się oni, niestety, współodpowiedzialnymi za zło gnieżdżące się w zawiłych unijnych przepisach (między innymi, jak można wnioskować, również za aborcje i eutanazje - skoro składka członkowska trafiać ma do jednej kasy, z której następnie odpowiednie kwoty przeznaczane będą na określone cele, to wypadałoby jedynie modlić się, aby jednym z tych celów nie okazało się morderstwo z premedytacją).
W świetle tego, że Kościół hierarchiczny w Polsce oficjalnie nie potępił owego wstąpienia na tak "wynegocjowanych" warunkach, że nie potępił również samej indoktrynacji społeczeństwa polskiego, a także okłamywania przez elity rządzące milionów ludzi, nasuwa się kilka pytań:
1.Dlaczego nie potępił?
2.Czy Kościół nie uległ negatywnym wpływom liberalnym?
3.W jaki sposób można uzasadnić rzekomo słuszne stanowisko katolików opowiadających się za "przystąpieniem" Polski do "Unii Europejskiej", w kontekście słów świętego Pawła: "Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła." [1Tes 5,22]?
Mądry Polak po szkodzie, czy: i przed szkodą i po szkodzie głupi?

Cz cze 12, 2003 17:59

Pielgrzymie... zalaczone linki obrazuja opinie Kosciola w Polsce po wyniku referendum:
http://www.wiara.pl/wiadomosc.php?idena ... &archiwum=
A stwierdzenie "Klasyczne "pranie mózgu" odniosło w końcu oczekiwany przez euroentuzjastów skutek. Z pewnością nieświadomi w większości swych czynów ludzie (wśród nich, o zgrozo, katolicy) szli "w przebraniu" Temidy i wrzucali kartki do urny w sposób, jaki zalecała propaganda." wybacz, ale uwazam za obrazliwe dla wszystkich, co glosowali na tak, w tym rowniez dla mnie... Nie czuje sie zmanipulowana, a decyzje podejmowalam swiadomie, mozesz sie z nia nie zgadzac, ale nie obrazaj... Chyba nie odwazylabym sie uznac za jedyna wystarczajaco madra, by nie dac sie zmanipulowac... No dobrze, nie jedyna, jedna z niewielu...
Pozdrowienia

Cz cze 12, 2003 18:43

Post UE
Pielgrzym!! Odwoływanie się do św. Pawła nie jet w tym momencie dobre.
Unia Europejska jest zagubiona, a nie zła. Szuka właściwego oblicza, jakie ma przyjąć. I tutaj potrzebna jest Polska, jako drogowskaz katolicyzmu. Jakby Unia była złem to by papież w swoim nauczniu o tym wspomniał, przestrzegł. On powiedział swoje zdanie i ja według własnego sumienia podjąłem decyzje. Historia nas z tego rozliczy, zobaczymy kto miał rację abp Życiński, czy o. Rydzyk.

Cz cze 12, 2003 20:43
Zobacz profil WWW

Post Uzupełnienie.
Jeśli kogoś uraziłem, to przepraszam.
jo_tka - dziękuję za linki! Przyznasz jednak, że zawarte w nich wypowiedzi pochodzą głównie od osób hołubionych przez media publiczne, ze względu na ich pogląd dotyczące spraw związanych z Unią... Są w Polsce także inni kapłani, biskupi, którzy zdecydowanie opowiadali się "przeciw", jak choćby biskup Edward Frankowski ("obrońca" rolników), arcybiskup Kazimierz Majdański, ksiądz prałat Henryk Jankowski i inni.
Ponadto w zasadzie nie masz prawa uważać zwrotu "pranie mózgu" za obraźliwy, bo jest to określenie powszechnie używane i, pisząc Twoim stylem, "obrażać" może co najwyżej tych, którzy "prali" (choć w rzeczywistości tego nie czynili), a nie ofiary tego "prania", do których to (wnioskując z Twej wypowiedzi) nawet siebie nie zaliczasz. Ktoś, kto przeszedł "pranie mózgu", nie jest sam w stanie tego stwierdzić, aż do czasu, gdy jego świadomość zostanie wystarczająco poszerzona. Nawet gdyby czytający te słowa przeszedł owo "pranie mózgu" (a dodam, że było ono prowadzone chyba jeszcze intensywniej, niż w sektach, bo nawet w sektach wchodzi się w dialog z osobą indoktrynowaną, a podczas unijnej propagandy doszło bodaj tylko do jednej w miarę równej konfrontacji zwolenników i przeciwników - na około 3 godziny przed ciszą wyborczą), to ewentualne pretensje powinien mieć właśnie do tych, którzy "prali", a nie do tych, którzy odkrywali prawdę na ten temat.
Natomiast stwierdzenie, że "historia nas z tego rozliczy" i że "zobaczymy kto miał rację", jak to ujął Mat jest dobrym zwrotem raczej dla tego, kto podejmuje decyzje na chybił - trafił, albo kto nie jest w pełni świadom swej odpowiedzialności przed Bogiem. Nie rozumiem Cię, Mat, dlaczego twierdzisz, że ów cytat z listu świętego Pawła jest jakoby nie na miejscu? Przecież słowa są jasne i jednoznaczne. Chyba nie zdarzyło się jeszcze, aby jakiś ateistyczny twór (a takim jawi się "Unia Europejska") przetrwał próbę czasu. Dni "Unii Europejskiej" w obecnym kształcie (to znaczy bez fundamentu wiary) są policzone. Komunizm miał trwać ho, ho, albo i jeszcze dłużej... I co? W Polsce wystarczyło raptem 10 lat (poczynając od strajków w stoczni), aby cały system, przynajmniej na naszym kontynencie przeszedł do historii...
A co z odpowiedzią na postawione wcześniej pytania?

So cze 14, 2003 18:41

Post Re: Po sondażu.
Pielgrzym. napisał(a):
1.Dlaczego (Kościół) nie potępił?
2.Czy Kościół nie uległ negatywnym wpływom liberalnym?
3.W jaki sposób można uzasadnić rzekomo słuszne stanowisko katolików opowiadających się za "przystąpieniem" Polski do "Unii Europejskiej", w kontekście słów świętego Pawła: "Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła." [1Tes 5,22]?

Oto Twoje pytania Pielgrzymie... Hmm... chyba nie oprę sie drobnej złosliwości... Coś mi sie wydaje, że sa to sformuowania tendencyjne, a zatem nie wiem, czy powinnam odpowiadać, ryzykując uleganie (zapewne nieświadomej) manipulacji...
A poważnie...
Dlaczego nie potepił? Najprawdopodobniejsze i najprostsze wydaje mi się stwierdzenie, że przez brak jednomyślności... Że skoro opinie biskupów były różne, jak sam stwierdzasz, widać zło, o którym piszesz, nie wszystkim wydawało sie jednoznaczne...
Czy nie uległ wpływom liberalnym? I to - negatywnym? Mam ochotę zapytać - co przez to rozumiesz? Bo jesli liberalizację poglądu Kościoła na problem aborcji, antykoncepcji, rozwodów, "małżeństw" homoseksualnych itd to wydaje mi się że stanowisko Kosciola jest tutaj jednoznacznie negatywne i nie może być mowy o akceptacji tych zjawisk... Jeśli chodzi Ci o kwestie nauki społecznej czy sprawiedliwości społecznej, to proponuję posłuchać lub przeczytać kazanie abp Życińskiego z Piekar Ślaskich, o ile pamietam, dostępne na stronie www.wiara.pl... [poprawka, dostępne było do wczoraj, dzisiaj juz znikło...:( ] Także i tutaj chyba nie można Kosciołowi zarzucić - jak mówisz - liberalizacji... Jeśli o inne problemy - spróbuj je sprecyzować...
Co do unikania wszystkiego, co ma choćby pozór zła... Widzisz, Pielgrzymie... Można uciekać przed złem, chroniąc siebie lub próbować je zmieniać... Zdanie z Listu do Tymoteusza rozumiem: unikajcie w swoich uczynkach wszystkiego, co choćby wydaje się wam być złe... Ale nie - uciekajcie przed złem... Bo przecież mamy być solą ziemi i światłem dla świata, a nikt nie zapala lampy i nie umieszcza pod korcem, ale na stole, by świeciła wszystkim wokół... To parafraza... Problem w odpowiedzialności chyba... Bo jeśli jesteśmy odpowiedzialni tylko za siebie, tylko za Polskę, to jest sens uciekać, ale jeśli również za Europę? za świat? W jakis sposób? I wiem, że mój wpływ na Europę i świat jest mizerny... na Polskę zresztą też... Ale Chrystus przyszedł do wszystkich, mówiąc górnolotnie, wszyscy są naszymi braćmi... I jeśli coś mi się nie podoba, to nie mogę zamknąć się w swoim kącie i milczeć, tylko coś robić... Bo równie dobrze mogłabym powiedzieć, tak jak zapewne wielu - jeśli nie mam na coś wpływu (np na politykę polskiego rządu) to nie będę głosować, zajmę się sobą i swoja rodziną... To chyba ten sam mechanizm tylko w mniejszej skali... Z Twojego postu rozumiem, że też nie masz pewności, na co i jak dzielone są składki do unijnej kasy... Też mam nadzieję, że nie na rzeczy moralnie złe... Ale uważam, że niczego nie da się zrobić "z zewnątrz"...
To tyle tytułem uzasadnienia
Pozdrowienia

Ostatnio edytowano N cze 15, 2003 7:45 przez jo_tka, łącznie edytowano 1 raz

So cze 14, 2003 19:47

Post odpow. na posty Pielgrzyma.
W pełni zgadzam się z poglądami - Pielgrzyma.
Ludzie nie mający dostatecznej wiedzy i rozeznania w temacie, zawsze muszą sami w końcu ulec albo - propagandzie albo, tzw: autorytetom. Szkoda mi ich, bo Pan Bóg każdemu dał rozum, by z niego często korzystał ! Wynik referendum jest dla mnie i dla ponad połowy moich rodaków -
z a t r w a ż a j ą c y.
Polsko, Polsko - czy już zapomniałaś ...?

So cze 14, 2003 20:05
Moderator

Chociaż spotkam się z zarzutem popierania liberałów, mimo wszystko przed przejściem do następnego etapu tej dyskusji radziłbym poczytać ks. Józefa Tischnera "W krainie schorowanej wyobraźni".
W każdym razie stosując logikę powyższych wypowiedzi Jezus powinien zabronić uczniom pójścia do Rzymu, do Koryntu, i jeszcze w parę innych miejsc. Oczywiście najlepiej byłoby, gdyby powołał się na honor i parę innych motywów "patriotyczno-religijnych". Duch Święty powinien mocno trzepnąć Piotra w głowę, gdy poszedł do gojów, czyli nieczystych. W związku z tym my też nie powinniśmy znaleźć się w gronie narodów chrześcijańskich. A najlepiej wogóle to byłoby wówczas, gdybyśmy zbudowali sobie nowy mur chiński, oddzielający nas od zepsutego świata, pozwalający na pielęgnowanie naszych - samych dobrych - tradycji.
Jeśli zas chodzi o te ostatnie, to ze zdumieniem - pracując na wsi - odkryłem w Wielką Sobotę, że ze wszystkich naszych dobrych tradycji ostała sie już tylko tradycja pędzenia dobrego bimbru. :roll:

So cze 14, 2003 21:04

Post Polska, a UE
Pielgrzym! Tak zwani eurosceptycy odwołują się często do tego, że Unia Europejska to kwestia ekonomiczna i gospodarcza i nic więcej. Widzisz moje zdanie i zdanie ludzi mi podobnych jest takie, że Polacy powinni być trochę w sprawie UE cwani - wykorzystać kaskę i wprowadzić prawdziwego ducha i zbudować odpowiedni fundament. Jak mówi Jan Paweł II wspólnota nie oparta na Bogu się rozleci, a więc co Ci Pielgrzym szkodzi być prawdziwym świadkiem Chrystusa. Może inni za twoim przykładem pójdą. Tak, wiem , że w tym momencie myślisz "ten facet zwariował", ale wystarzcy popatrzeć jak wielu ludzi nie mówi o wierze nie tyle nie wierząc ile się bojąc, że jest to nie w modzie (za komuny wielcy dygnitarze wyjeżdżali na małe wioski chrzcić dzieci lub prowadzić do I komunii). Może więc warto tę "modę" kreować, a budowę Europy z Bogiem rozpocząć od siebie, a nie tylko narzekać. Polacy już wybrali, teraz tylko można walczyć o lepsze jutro. Siedzenie o ględzenie o UE jest nieewangeliczne. Wiara wymaga uczynków. "Aby ludzie widzieli dobre czyny w was i chwalili Ojca, który w niebie jest."

So cze 14, 2003 21:06
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Ludzie nie mający dostatecznej wiedzy i rozeznania w temacie, zawsze muszą sami w końcu ulec albo - propagandzie albo, tzw: autorytetom. Szkoda mi ich, bo Pan Bóg każdemu dał rozum, by z niego często korzystał !

Dziwnie zabrzmialo to zdanie. Naprawde nie wiem jak mam go rozumiec.
Czyzby jedynymi swiatlymi ludzmi byli przeciwnicy zjednoczenia Europy?
Reszta to niedoinformowane oszolomy?
No coz jezeli tak mam to rozumiec to musisz niestety zaliczyc do tej drugiej grupy rowniez JPII. Wedlug niektorych osob Ojciec Swiety wcale nie popiera wstapienia Polski do struktur unijnych! Niektorzy uwielbiaja bawic sie w przekrecanie slow (patrz- Giertych)
Dziwnie sie slucha takich tekstow, tymbardziej ze podczas ostatniej pielgrzymki papieza do Chorwacji, wyraznie poparl on dazenia tego kraju do wstapienia do UE.
No coz widocznie jest on osoba malo zorientowana i ulegl propagandzie :lol: :lol: (kpiny mosci panowie, kpiny!!!!)
Ta sama rzecz dotyczy rowniez naszego Episkopatu. Wedlug niektorych "swiatlych" osob nasi biskupi takze sa zmanipulowani i poddani "praniu mozgu"
Cos mi sie wydaje ze jednak jest calkiem odwrotnie

re Pielgrzym

Z wymienionych przez Ciebie 3 osob znam praktycznie tylko jedna. Ks. Jankowskiego.
Wybacz ale ta osoba nie jest dla mnie ZADNYM autorytetem. Wystarczy sobie przypomniec jego kretynski pomysl by w Bozym grobie umiescic swastyke oraz sierp i mlot porownujac to do gwiazdy Dawida!!!!!!!!!
Katolicki ksiadz????? wybacz ale nie identyfikuje sie z takimi osobami i co wiecej staram sie trzymac od nich z daleka. Zle znosze taka atmosfere, mam zbyt czuly nos na przykre zapachy :D

pozdrowka

So cze 14, 2003 21:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 203 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona