Czemu powstrzymali Zaleskiego?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Dodam jeszcze (nie wiem, ile w tym prawdy) - DP pisal, iz Ks. Isakowicz-Zaleski, co sprawilo mu szczegolna przykrosc stracil tytul duszpasterza ormian, i prawo do sprawowania liturgii ormianskiej.
Z nieco innej beczki: Niestety raczej nie bedzie mi juz dane pojsc do spowiedzi do o.Madela, poniewaz za swoje wypowiedzi zostal relegowany do Klodzka.
|
Śr paź 18, 2006 13:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ks. Zaleskiego uciszono, bo troszke przeginał.
Nalezy mu jednak oddac hołd, ze podjkął sie tego wbrew kurialnym decydentom z których pewnie niejeden był donosicielem.
Gdyby nie tacy Zalescy, to dalej trwałaby cisza, a Dobrodzieje ganiąc prostaczków, sami by sie wywyższali.
Teraz z pewnościa niejednemu z nich zaczął się palic stoleczek pod tyłkiem, no to przekonali kard. Dziwisza by uciszył Zaleskiego.
Owszem, ks Zaleski poszedł "po bandzie", ale dzięki temu zatrząsł troszkę skostniała strukturą wewnatrzkościelną. Teraz beda musieli jakos zareagować, bo watpię czy Zaleski całkowicie ustąpi.
Nie czarujmy się w takich kuriach siedzi wielu kapłanów, którzy de facto sa tylko i wyłacznie zwykłymi urzędasami. Częśc z nich ma z cała pewnościa co nieco na sumieniu. Czas więc przewietrzyc co nieco to towarzystwo.
Chciałbym jeszcze dodać na koniec, że wypowiedź kard. Glempa jest na poziomie pijaczka spod budki. Dobrze, że jest on juz praktycznie emerytem.
|
Śr paź 18, 2006 17:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
a propos wybaczania.
Wybacza sie temu kto uzna swoja winę, a nie temu kto dalej zyje w zakłamaniu udając, że nic sie nie stało.
|
Śr paź 18, 2006 17:17 |
|
|
|
 |
iduodu
|
Wybacza się każdemu kto zawinił.
Trzymanie urazy szkodzi przede wszystkim ofierze.
|
Śr paź 18, 2006 17:32 |
|
 |
iduodu
|
Nie podobają mi się wypowiedzi mieszające z błotem biskupów.
Chyba niektórzy tu zapominają, kim są i kim są biskupii.
Z szacunkiem proszę.
|
Śr paź 18, 2006 17:34 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Alus
więc jak to się ma do faktu, że żaden jeszcze ksiądz nie został odsunięty od swojej posługi, co więcej - biskupi rękami i nogami bronią się przed tym, co było faktem, i o czym każdy wie: że księża współpracowali, nie wszyscy, ale byli tacy.
szalony napisał(a): Dodam jeszcze (nie wiem, ile w tym prawdy) - DP pisal, iz Ks. Isakowicz-Zaleski, co sprawilo mu szczegolna przykrosc stracil tytul duszpasterza ormian, i prawo do sprawowania liturgii ormianskiej. Kolejny cios poniżej pasa. Ksiądz niewygodny - to zabroni mu się nie tylko wypowiedzi, ale też sprawowania posługi duszpatserskiej. Brawo  Dziwisz... Kiedy suspensa, co Powtarzam - gorączkowe działania kurii krakowskiej z ostatnich dni, zresztą niektórzy wprost napisali o tym że te decyzje zostały podjęte przede wszystkim wobec zaruztu Zaleskiego że w otoczeniu Jana Pawła II pracował agent, to wszystko efekt tego, że Dziwisz (albo ktoś mający na niego duży wpływ) po prostu boi się, aby prawda o agentach wśród krakowskiego duchowieństwa nie ujrzała światła dziennego. tolkien napisał(a): a propos wybaczania.
Wybacza sie temu kto uzna swoja winę, a nie temu kto dalej zyje w zakłamaniu udając, że nic sie nie stało. Nigdy nie wiadomo, czy owi księża nie spowiadali się już i nie uzyskali przebaczenia. Nawet jeśli, to jak to się ma do faktu, że żaden z nich nie ma cywilnej odwagi przyznać się do swoich przewinień To w ramach warunku dobrej spowiedzi - zadośćuczynienia Panu Bogu i bliźniemu. Zapomnieli iduodu napisał(a): Chyba niektórzy tu zapominają, kim są i kim są biskupii.
Kim  Są ludźmi. Chrześcijanami. Katolikami. Dopiero potem kapłanami i biskupami.
I ich obowiązkiem troszczyć się nie tylko o spokój (brak problemów) w diecezji, ale też o to, aby osoby mające swojhe za uszami wśród duchowieństwa otrzymali stosowną karę. A już na pewno nie są od tego, aby bronić ludzi, którzy wypierają się swoich win - co więcej, od zabraniania publikacji tym, którzy chcą swoje tezy podeprzeć dowodami.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr paź 18, 2006 18:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie podobają mi się wypowiedzi mieszające z błotem biskupów. Chyba niektórzy tu zapominają, kim są i kim są biskupii. Z szacunkiem proszę. Szacunek jako człowiekowi. Niestety zero szacunku do głupich wypowiedzi w dodatku osoby, która powinna byc wzorem. Dzis taka głupia wypowiedzia "zabłysnął" kard. Glemp Nikt go tutaj nie zmieszał z błotem, sam to uczynił skutecznie. Cytuj: Wybacza się każdemu kto zawinił.
..i kto uznał swoja winę
|
Śr paź 18, 2006 18:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
„Biskup więc powinien być nienaganny, mąż jednej żony, trzeźwy, rozsądny, przyzwoity, gościnny, sposobny do nauczania” (1 Tm 3,2).
..a nie po prostu wyświęcony i wystarczy
|
Śr paź 18, 2006 18:44 |
|
 |
iduodu
|
Cytuj: ich obowiązkiem troszczyć się nie tylko o spokój (brak problemów) w diecezji, ale też o to, aby osoby mające swojhe za uszami wśród duchowieństwa otrzymali stosowną karę Ty już się o to nie martw. Robią to co do nich należy, tyle że spokojnie, dokłdnie i uczciwie. Bez nagonki. A teksty o kardynale Glempie, którego wypowiedzi wg niektórych są na Cytuj: poziomie pijaczka spod budki są po prostu wstrętne. Cytuj: już na pewno nie są od tego, aby bronić ludzi, którzy wypierają się swoich win taaaak???? Winę trzeba udowodnić. Wydaje mi się też, że każdy ma prawo do obrony. Zresztą nie widzę, by biskupii bronili winnych. Oni po prostu nie chcą zezwolić na obrzucanie księży kalumniami. Widzisz różnicę? Cytuj: co więcej, od zabraniania publikacji tym, którzy chcą swoje tezy podeprzeć dowodami.
Takimi jak ks. Jankowski?
Kto dał prawo ks. Zalewskiemu do ściagania czarownic w poklasku szkających sensacji za wszelką cenę mediów?
Kto go ustanowił sędzią?
|
Śr paź 18, 2006 18:44 |
|
 |
iduodu
|
tolkien napisał(a): „Biskup więc powinien być nienaganny, mąż jednej żony, trzeźwy, rozsądny, przyzwoity, gościnny, sposobny do nauczania” (1 Tm 3,2).
A nie jest? (prócz tego " mąż jednej żony";))
|
Śr paź 18, 2006 18:46 |
|
 |
iduodu
|
tolkien napisał(a): Cytuj: Nie podobają mi się wypowiedzi mieszające z błotem biskupów. Chyba niektórzy tu zapominają, kim są i kim są biskupii. Z szacunkiem proszę. Szacunek jako człowiekowi. Niestety zero szacunku do głupich wypowiedzi w dodatku osoby, która powinna byc wzorem. Dzis taka głupia wypowiedzia "zabłysnął" kard. Glemp Nikt go tutaj nie zmieszał z błotem, sam to uczynił skutecznie. Cytuj: Wybacza się każdemu kto zawinił. ..i kto uznał swoja winę
Ad 1. W którym miejscu wypowiedź kard. Glempa jest głupia?
ad2. A czy Chrystus nie prosił o wybaczenie dla tych "co nie wiedzą co czynią"
|
Śr paź 18, 2006 18:48 |
|
 |
jo_tka
|
A tak wracając do tematu...
1. Księdzu Zaleskiemu zakazano wypowiedzi w mediach, a nie publikacji książki. Zapewne takich, jak ta ostatnia - o agencie pracującym przy procesie kanonizacyjnym. Z dociekaniem prawdy ma to niewiele wspólnego...
W kwestii zakazu
Cytuj: "Ja mogę powiedzieć, że z bólem serca, ale doszło do momentu, że trzeba było te sprawy uporządkować, oczyścić samolustrację" - tłumaczył kardynał. Podkreślił, że Kościół jest za lustracją, ale nie dziką, zaś biskupi nie mogą pozwolić na to, by przy okazji "porządkowania" niszczyć ludzi niewinnych. "Jesteśmy za prawdą a jednocześnie za zachowaniem praw osoby ludzkiej - powiedział. - Samo posądzenie już jest wydaniem wyroku. Ilu ludzi niewinnych cierpi!"- stwierdził kard. Dziwisz, dodając, że zakaz Kuria wydała w imię obrony człowieka. W kwestii książkiCytuj: Pytany o to, czy książka ks. Tadeusza Isakowicza-Zaleskiego będzie mogła ukazać się drukiem, kard. Dziwisz odparł, że ks. Tadeusz nie prosił o zgodę na drukowanie książki, więc on nie może się wypowiadać w tej sprawie. Zaznaczył jednak, że ksiądz powinien taką książkę przedstawić swojemu biskupowi przed opublikowaniem. Pytany czy powinien ją przedstawić "do akceptacji", kard. Dziwisz zaprzeczył dodając, że w "Kościele musi być porządek".
"Jeśli jest tyle nieporządku w życiu publicznym, to przynajmniej w Kościele niech będzie porządek" - powiedział metropolita krakowski. W kwestii duszpasterstwa OrmianCytuj: W sprawie sprawowania przez ks. Isakowicza-Zaleskiego Mszy św. w rycie ormiańskim, kard. Dziwisz wytłumaczył, że pozwolenie wydawane przez Kurię Rzymską na birytualizm, czyli prawo odprawiania Mszy w rycie rzymskokatolickim i ormiańskim, wygasło. Teraz trzeba złożyć prośbę o odnowienie tego pozwolenia i kard. Dziwisz chętnie sam wstawi się za ks. Isakowiczem-Zaleskim. "Nawet ja mu nie mogę dać tego pozwolenia, ale mogę prosić o nie dla niego i oczywiście to zrobię" - zapewnił.
Ze swojej strony - mam dość sensacji medialno-lustracyjnych. To, że ks. Zaleski chce o tym mówić, to zrozumiałe, ale może jednak lepiej niech to będzie ta książka...
Alus - nie jest łatwo wybaczyć. Człowiek jest tylko człowiekiem. Ks. Zaleski był wielokrotnie maltretowany - ale zapewne nie spodziewał się, że wśród donoszących na niego i innych byli jego współbracia... Wybaczyć zdradę bardzo trudno...
Szczerze mówiąc... Taka publikacja jest pewnym "sądem" nad tymi ludźmi. Nie usiłuję ich bronić. Ale chciałam zauważyć, że gdyby to była sprawa karna, w normalnym sądzie, ks. Zaleski nie mógłby być sędzią, a jedynie oskarżycielem posiłkowym... Sam sobie wybrał straszną rolę...
Od ofiar nie można wymagać obiektywizmu. Ale czy to znaczy, że mają prawo krzyczeć w mediach o swoich krzywdach, wymieniając krzywdzicieli z nazwiska?
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Śr paź 18, 2006 19:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przypuscmy hipoteze, ze kard. Dziwisz nie chce aby ujawniono Nazwiska, poniewaz nie chce, aby zaszkodzilo to Kosciolowi w oczach spoleczenstwa. Problem w tym,ze:
a) Nazwiska podejrzanych sa i tak w Krakowie dobrze znane, co prowadzi do niezdrowych spekulacji (a moze ten, a moze ten nie).
b) Mam wrazenie ze w ten sposob Kosciol moze stracic jeszcze wiecej. A juz na pewno nie pomoze mu niegodna urzedu wypowiedz prymasa.
c) Ci ktorzy sa podejrzani - ida w zaparte. Jak dla mnie pozytywnym przykladem jest jeden z krakowskich SJ. Jak powiedzial o. Madel - jeden z ojcow po obiedzie wywiesil kartke, ze wspolpracowal z SB. Prosil o nieujawnianie nazwiska. To jest przyklad pozytywny - czlowiek ktory mial odwage przyznac sie do bledu, mimo tego, ze wiedzial ze moze go za to spotkac odrzucenie w srodowisku. Wybral prawde.
|
Śr paź 18, 2006 19:56 |
|
 |
jo_tka
|
A ja dodam jeszcze jeden komentarz:
Cytuj: "Ksiądz Isakowicz-Zaleski ma moralne prawo do tego, żeby rzeczy, które znalazł w swojej teczce jakoś komentować i egzekwować. Ale któż go uprawnił do tego, żeby wszedł w lustrację całej diecezji, nie tylko krakowskiej, powołując się zresztą na to, że mu to zlecił kard. Stanisław Dziwisz, a to jest nieprawdą" - powiedział w środę bp Pieronek
I to już jest poważny konkret...
|
Śr paź 18, 2006 20:01 |
|
 |
jo_tka
|
A ja dodam jeszcze jeden komentarz:
Cytuj: "Ksiądz Isakowicz-Zaleski ma moralne prawo do tego, żeby rzeczy, które znalazł w swojej teczce jakoś komentować i egzekwować. Ale któż go uprawnił do tego, żeby wszedł w lustrację całej diecezji, nie tylko krakowskiej, powołując się zresztą na to, że mu to zlecił kard. Stanisław Dziwisz, a to jest nieprawdą" - powiedział w środę bp Pieronek
I to już jest poważny konkret...
[z Wyborczej]
|
Śr paź 18, 2006 20:02 |
|
|
|