Autor |
Wiadomość |
nurhia
|
 Re: Radio Maryja, cz. 2
PKRD.kiedys bylam w takim kole, kilka lat temu, a dokladnie to 8.ale z tego wyroslam.wole mdlic sie sama i po swojemu.
_________________ Lwy pożrą Chrześcijan... a Pogan zadepczą słonie...
|
Pn lut 08, 2010 12:32 |
|
|
|
 |
Gita2
|
nurhia napisał(a): PKRD.kiedys bylam w takim kole, kilka lat temu, a dokladnie to 8.ale z tego wyroslam.wole mdlic sie sama i po swojemu. Byłaś w Podwórkowym Kole Różańcowym Dzieci? A legitymację od Madzi Buczek otrzymałaś?
|
Wt lut 09, 2010 10:05 |
|
 |
Ukyo
|
No własnie, oprócz modlitw, mszy czy rozwazań teoologicznych RM przemyca także inne treści - polityczne, społeczne, często mocno skrajne, często nastawione z wrogością do tego co jej inne, myśli inaczej, nawet nie jest znane. Dlatego takiej Gicie się miesza - kiedy piszemy o polityce w RM ona przypomina panią Buczek i jej Kółka Różańcowe, albo to, że zaraz będzie na antenie modlitwa. Nie umie odrznić ziarna od plewy. I to jest problem. Gito, Alus i inni nie krytykują radia jako całości. Krytykują jego pewne elementy, które mogłby się zmienic (a nawet powinny). Krytykują decyzje finansowe ojca Rydzyka, który zarządza obecnie wielka fundacją, która wspierana jest głównie pieniędzmi słuchaczy, zas sama oprócz wsparcia duchowego niewiele dla nich robi. A wspierac duchowo to można nawet nadajac audycje z garażu... (przesadzam). Natomiast mamy płatną szkolę wyższą (płatną! - czyli znowu zyski), odwierty z pieniędzy podatników miały póść nie na ocieplenie domu starców czy hospicjum (sama dałabym na ten cel), ale znowu - na ogrzanie prywatnej, płatnej szkoły wyższej. To tak jakbym ja założyła sobie szkołe, kazała sobie za nią płacic (to jest interes, tak jak zakładanie firmy) i zwróciła się do rządu o dofinansowanie. Bo powierce sobie pod nią za grube miliony, może znajdę wodę. Dalej? Telefonia komórkowa??? To wszystko nie sprzyja pomoganiu, raczej własnie budowaniu "imperium", słowa którego tak nie lubisz - wreszcie zarabianiu pieniędzy.
Dlatego zastanów się co moznaby w RM i postepowaniu jej załozyciela zmienic, ulepszyć. Bezsprzecznie ważną jego funkcja jest dodawanie otuchy samotnym i ubogim. Ale raz jeszcze napisałam - do tego nie potrzeba aż tylu i aż takich środków - geotermii, szkoły, telefonów komórkowych. I to ludzie krytykują.
|
Wt lut 09, 2010 13:09 |
|
|
|
 |
Gita2
|
Ukyo! Przeczytaj jeszcze raz tytuł tego watku:"Radio Maryja", a nie :"Krytyka Radia Maryja" Jeśli chcesz sie skoncentrować tylko na krytyce, wprowadź nowy wątek.
|
Wt lut 09, 2010 13:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tytuł "radio Maryja" uprawania do gloryfikowania, ale także do krytyki, czy wskazywania błędów  Mnie osobiśscie kwestie finansowe mało interesują. Drażni mnie prezentowany stosunek do ludzi, segregacja, antagonizowanie....bo czymże innym jest podział według przychylności, zwolenników RM - czyli "prawdziwych Polaków katolików" i pozostałą "katolewicę". I butne przekonywanie, że media toruńskie są w Polsce jedynym nośnikiem prawdy.
|
Wt lut 09, 2010 13:43 |
|
|
|
 |
Ukyo
|
To prawda, Alus.
Rozpisałam się wprawdzie o kwestiach finansowych, ale to, o czym napisałas, jest nawet wazniejsze. Własnie chodzi o to "przemycanie" - nie wprost, ale poprzez puszczanie wypowiedzi słuchaczy, poprzez wkręcane tu i ówdzie aluzje (roi się ond nich w wypowiedziach o. Rydzyka) - treści nawołujących do podziałów w narodzie, siania w słuchaczach uczucia strachu [przed wrogami (politycy, inne kraje itd.), wreszie, do traktowania wszelkiej krytyki jako ataków.
Gito, ten watek jest dla każdego, nie tylko do wielokrotnego wklejania linka radiomaryja.pl, jak Ty to robisz. Mozna w nim krytykowac, jak i chwalic. Ja chwalę RM za modlitwy i otwartośc dla starszych, nie podoba mi się wykorzystywanie tego zaufania, jakim obdarzyli je ludzie. Ty chyba nie umiesz tego zauwazyc, bo jak coś, co założyli duchowni pod flaga Maryi może byc złe?
|
Wt lut 09, 2010 13:59 |
|
 |
nurhia
|
Gita2-nie, bo nie bylam dlugo.w sumie kolo dzialalo tak ze spotykalysmy sie z katechetka u siostr zakonnych i razem odmawialysmy rozaniec i rozmawialysmy.legitymacje mialy byc pozniej, ale ja bylam 1-2 miesiace.
_________________ Lwy pożrą Chrześcijan... a Pogan zadepczą słonie...
|
Wt lut 09, 2010 23:40 |
|
 |
Gita2
|
Nurhia! Właśnie dlatego o powiększanie liczby dzieci modlących się, jak prosiła Matka Boża w Fatimie, Lourd, czy w Gietrzwałcie jest bardzo trudno. O modlitwę dzieci, która może uratowac świat prosiła i nadal prosi Matka Boża. Moje PKRD niestety nie powiększa sie, a zmniejsza się ilość dzieci, nie tylko dlatego, że tak jak Ty, kilkoro dzieci rezygnowało juz po kilku spotkaniach, ale równiez dlatego, że dorastają i przestają być dziećmi. Nowych legitymacji u Madzi Buczek nie zamawiam, gdyż na razie dzieci nie przybywa. PKRD mogą być prowadzone zarówno przez osoby świeckie, jak i siostry zakonne. Do PKRD, które ja prowadzę należą również moje wnuki:Magda i Łukasz.Założycielką PKRD jest Madzia Buczek. PKRD, to jedno z wielu dzieł Radia Maryja.Opiekunem z ramienia redemptorystów jest o.Piotr Dettlaff.
|
Śr lut 10, 2010 10:03 |
|
 |
Gita2
|
Madzia Buczek co sobotę o godz. 19.30 zwraca sie do słuchaczy RM i TVTrwam. Madzi Buczek słuchaja nie tylko dzieci, ale równiez dorośli. Oby tych słuchających i biorących sobie do serca jej słowa było jak najwięcej. Oto wystąpienie MB z ostatniej soboty. http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=20218
|
Śr lut 10, 2010 10:20 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Jesli chodzi o o.Rydzyka to ostatnio cos ucichlo o wierceniach, wodach podskornych itp. . Czy nic sie nie dzieje?
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr lut 10, 2010 11:51 |
|
 |
Gita2
|
Dural napisał(a): Jesli chodzi o o.Rydzyka to ostatnio cos ucichlo o wierceniach, wodach podskornych itp. . Czy nic sie nie dzieje? Na pewno mniej się dzieje, gdy ziemia pokryta grubą warstą śniegu i zmarznięta na kość. Na wiosnę zacznie się dziać intaensywnie.
|
Śr lut 10, 2010 14:17 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
No tak. Tego nie wzialem pod uwage. Dzieki.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr lut 10, 2010 14:35 |
|
 |
blix
|
Gita2 napisał(a): Nurhia! Właśnie dlatego o powiększanie liczby dzieci modlących się, jak prosiła Matka Boża w Fatimie, Lourd, czy w Gietrzwałcie jest bardzo trudno. O modlitwę dzieci, która może uratowac świat prosiła i nadal prosi Matka Boża. Moje PKRD niestety nie powiększa sie, a zmniejsza się ilość dzieci, nie tylko dlatego, że tak jak Ty, kilkoro dzieci rezygnowało juz po kilku spotkaniach, ale równiez dlatego, że dorastają i przestają być dziećmi. Nowych legitymacji u Madzi Buczek nie zamawiam, gdyż na razie dzieci nie przybywa. PKRD mogą być prowadzone zarówno przez osoby świeckie, jak i siostry zakonne. Do PKRD, które ja prowadzę należą również moje wnuki:Magda i Łukasz.Założycielką PKRD jest Madzia Buczek. PKRD, to jedno z wielu dzieł Radia Maryja.Opiekunem z ramienia redemptorystów jest o.Piotr Dettlaff. Gita, a czy nie lepiej jest się zebrać w "kupę", zorganizować kilka osób i modlić się bez egidy toruńskich medium, bez zbędnej indoktrynacji, bez legitymacji od samej Madzi Buczek. Czy naprawdę to wszystko jest potrzebne przy modlitwie?
_________________ "...Nie budujcie mi kościołów..."
|
Śr lut 10, 2010 17:17 |
|
 |
Gita2
|
Blix! Gdy spotykam się dziećmi w pierwszą sobote miesiąca na formacyjnym spotkaniu, nie modlimy się z Radiem Maryja i nie trzymamy legitymacji w ręku. Raz w miesiącu dzieci spotykają się na mszy i przed maszą odmawiają dziesiątkę różańca. Są to spotkania regionalne, a więc przyjeżdżają dzieci z najbliższych okolic. Modlą sie z różańcem w ręku. Każdego roku odbywa się również pielgrzymka do Częstochowy. W tym roku będzie to 12 pielgrzymka dzieci z PKRD.
|
Śr lut 10, 2010 17:36 |
|
 |
Gita2
|
Oprócz modlitwy Radio Maryja porusza wiele spraw społecznych i politycznych w trosce o dobro Polski. Te programy to"Aktualności dnia" i "Rozmowy niedokończone" http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=20302
|
N lut 14, 2010 21:40 |
|
|
|