Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 23:19

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość

Dzisiejszy Nasz Dziennik zajął się z troską problemem Agory, a ściślej trendem spadkowym notowań tej spółki na giełdzie.

Ciekawe, skąd ta troska. Czyżby ojciec Dyrektor zainwestował też trochę w akcje Agory?

Cytuj:
Czy Tomasz Lis nie powinien zamiast Co z tą Polską? albo Co z tym radiem? zrobić programu Co z tą Agorą? To jest dzisiaj temat.

Nie, bo co mnie, jako przeciętnego Polaka, interesuje prywatny kapitał jakiejś grupy inwestorów? Za to interesują mnie problemy mojego kraju. I interesuje mnie, jakie treści przekazuje "głos katolicki". A dla garstki tych, którzy lubią zaglądać do cudzej kieszeni, niech zrobi odpowiedni program jakaś niszowa telewizja.

Cytuj:
Akcje "Wyborczej" w oczach opinii publicznej spadły już dawno, ale teraz żeby jeszcze giełda potwierdziła?! To jest dzisiaj problem. "Gazeta" miała być opiniotwórcza, a nie jest. Patrz: wyniki wyborów parlamentarnych i prezydenckich. "Wyborcza" jest dziś wysokonakładową ogólnopolską gazetą ogłoszeniowo-reklamową.
Czy dlatego akcje poleciały w dół, że "Wyborcza" z faktów prasowych robi newsy i jeszcze daje to na czołówkę? Albo że jest tak monotematyczna?

To bardzo naiwne wytłumaczenie. Ale kto chce, niechaj wierzy, kto nie chce, niech nie wierzy, mi na tym nie zależy, więc nie będę polemizował ;-)

Pt kwi 14, 2006 22:57

Co do Agory i Gazety Wyborczej warto się zainteresować jej aferalną historię, gdy w czasach, gdy były limity papieru, na GW nigdy nie brakowało, gdy GW korzystała z sieci kolportażu Trybuny Ludu, gdy zwolniona była z podatków itd.

Sweet Child
Cytuj:
I interesuje mnie, jakie treści przekazuje "głos katolicki".

To posłuchaj.

ToMu
Cytuj:
Od ilu lat RM gra na zwłokę w kontekście statutu, do którego utworzenia RM się zobowiązało

Zanidbania dotyczą zarówno Radia Maryja, jak i biskupów.

Cytuj:
Lecz celem jest ZNISZCZENIE RADIA MARYJA.
Bo Ty tak napisałeś Nie sądzę.

To nie ja napisałem w Gazecie Wyborczej 8-centymetrową czcionką:
SKOŃCZYĆ Z RADIEM MARYJA!

N kwi 16, 2006 13:26

Świąteczny "Nasz Dziennik" zawiera wywiad o.Jana Króla CSsR z JE ks. kard. Andrzejem Deskurem z Rzymu. Padają w nim bardzo ważne słowa:

Cytuj:
Jakimi sprawami zajmował się Eminencja w Watykanie?
- Zostały mi powierzone dwa sektory. Pierwszy to środki społecznego przekazu. Najpierw zostałem referentem utworzonej przez Piusa XII Papieskiej Komisji ds. Kinematografii i Radia. Została ona w 1954 r. przekształcona w Papieską Komisję ds. Środków Społecznego Przekazu. W latach 1973-1984 byłem jej przewodniczącym. Drugi sektor mojej pracy w Watykanie związany jest z Papieską Akademią Niepokalanej, której w 1983 r. zostałem przewodniczącym. Akademia nie istniała przez 70 lat i ożyła dopiero po mojej nominacji. Tak więc w Watykanie miałem dwa główne sektory pracy: środki społecznego przekazu i Akademię Maryi Niepokalanej. Stąd moje specjalne zainteresowanie Radiem Maryja.

Cytuj:
Kiedyś Eminencja powiedział, że Radio Maryja jest dobrym radiem. Czy potwierdziłby to Eminencja również dziś?
- Moim zdaniem, jest to radio wyjątkowe. Mogłyby go pozazdrościć wszystkie kraje. Tego radia przecież słuchają ludzie tak różnych zawodów i różnych stanów. Wszyscy słuchają i modlą się z nim. Tylko w Polsce jest takie radio.

Cytuj:
A czy Ojciec Święty Jan Paweł II tu, w Watykanie, słyszał Radio Maryja?
- Przede wszystkim zawsze, przy każdej okazji bardzo je popierał. Kłopoty Radia Maryja z polskim Episkopatem uważał za zwyczajny spór między zakonem a biskupami. Kiedyś ktoś powiedział mu, że Radio Maryja zajmuje się polityką, a on w odpowiedzi zapytał: A czym zajmuje się Konferencja Episkopatu Polski?

Cytuj:
Ksiądz kardynał powiedział, że Ojciec Święty Jan Paweł II prosił Eminencję, aby bronił Radia Maryja...
- Tak, to jest prawda. Zgadza się. Prosił. Prosił, żeby bronić Radia Maryja i to z dwóch tytułów, które zawarte są w jego nazwie: "Radio" - środek społecznego przekazu, i "Maryja" - to z kolei moje zajęcia związane z mariologią.

Gazety Wyborcze, TVN-y, Polsaty, Trybuny Ludu, Rzeczpospolite i wszystko inne milczy. Jakby te słowa nie padły... Te "media" zajmują się tylko dorabianiem fałszywych interpretacji do wypowiedzi np. prof. Wolniewicza.

N kwi 16, 2006 13:31

ToMu napisał(a):
Od ilu lat RM gra na zwłokę w kontekście statutu, do którego utworzenia RM się zobowiązało

Zanidbania dotyczą zarówno Radia Maryja, jak i biskupów.

Tak. Masz rację. Biskupi powinni byli - wg Twojego rozumowania - po prostu zamknąć RM, skoro nie wywiązało się z umowy i nie przedstawiło statutu radia.

Meritusie - wypowiadałem się już co do słów Jana Pawła II, broniących RM. Przytocz jeszcze daty tych wypowiedzi - i porównaj, ile od tamtej pory można zarzucić RM za to, co padło na antenie, albo samej osobie Rydzyka.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N kwi 16, 2006 15:19
Zobacz profil WWW

Data Naszego Dziennika, w którym pojawia się wywiad z kard. Deskurem to 15-17.04.2006 roku.

Do zamykania Radia Maryja podstaw nie ma, skoro Kościół uznaje je za potrzebne. Dla mnie zamykanie tej rozgłośni oznacza, zarówno zacietrzewienie, jak i irracjonalność.

N kwi 16, 2006 15:22

No właśnie. Czyli jakiś rok po śmierci papieża - nie patrząc na to, ile czasu przed kilkoma aferami dot. RM papież swoje słowa wypowiedział.

N kwi 16, 2006 15:46
Zobacz profil WWW

Co do Agory i Gazety Wyborczej warto się zainteresować jej aferalną historię, gdy w czasach, gdy były limity papieru, na GW nigdy nie brakowało, gdy GW korzystała z sieci kolportażu Trybuny Ludu, gdy zwolniona była z podatków itd.

Zgoda, ale to inna kategoria zainteresowania.

meritus napisał(a):
Sweet Child
Cytuj:
I interesuje mnie, jakie treści przekazuje "głos katolicki".

To posłuchaj.

Słucham, aczkolwiek wybiórczo ;-) Np. felietonu Michalkiewicza. Jeszcze trochę posłucham i wiarę zmienię ;-)

Dlatego wolę tradycyjne, sprawdzone od wieków msze święte w kościele. Nie zawsze postęp wychodzi nam na dobre.

meritus napisał(a):
Świąteczny "Nasz Dziennik" zawiera wywiad o.Jana Króla CSsR z JE ks. kard. Andrzejem Deskurem z Rzymu. Padają w nim bardzo ważne słowa:

Jakby nie patrzeć, mocne słowa. Po takich tekstach opuszcza mnie wena do polemiki w tym wątku. Niech Kościół instytucjonalny sam martwi się o RM, skoro nie potrafi nawet ustalić wspólnego stanowiska.

N kwi 16, 2006 17:34
meritus, ToMu ma rację tutaj- papież bronił RM .. dawno ... pomyśl, czy broniłby go także teraz ... jeżeli jako obronę uważasz pozostawienie rozgłośni bez zmian, to mam wątpliwości.
Obroną są czasem także pewne zakazy , umowy ...

N kwi 16, 2006 17:51

Pewnie, że można cytować różne osoby i opinie pasujące do danego punktu widzenia. Ale trzeba wziąć też pod uwagę okoliczności - a co najważniejsze: to, co się w danej kwestii od danego momentu zmieniło.

N kwi 16, 2006 18:18
Zobacz profil WWW

Pewnie, że można cytować różne osoby i opinie pasujące do danego punktu widzenia. Ale trzeba wziąć też pod uwagę okoliczności - a co najważniejsze: to, co się w danej kwestii od danego momentu zmieniło.
Pechem sprawy Radia Maryja jest to, że ta jego obecna aferalność polityczna skojarzyła się czasowo z pretensjami Platformy. Wywołuje to podejrzenie, że uporządkowanie tematu RM jest gestem dla PO...

N kwi 16, 2006 18:50

Mam nadzieję, że Sekretariatu Stanu Stolicy Apostolskiej nie obchodzi konkurencja PiS - PO. I nie ośmieliłabym się stawiać im takiego zarzutu...

N kwi 16, 2006 18:58

Po prostu to, co się wyprawia czasami na antenie RM, albo RM dotyczy jest coraz bardziej kontrowersyjne. I czas najwyższy, aby z tym skończyć.

N kwi 16, 2006 18:59
Zobacz profil WWW

O jakich aferach mówisz? Jeżeli chodzi o pieniądze na stocznie, to sprawa jest jasna. Prokuratura kilkukrotnie powstrzymała się od rozpoczęcia śledztwa nie widząc znamion przestępstwa.

baranku
Czy papież bronił RM "dawno" to bym polemizował. Bronił całkiem niedawno. Choćby XII.2002 roku - pozdrowienia po Anioł Pański, albo ten ornat - dar 13 rocznicę RM w 2004 roku.

Atimeres
Jakoś przed wybrykami Tuska itp. z okresu kamapnii wyborczej politycy PO (Miodowicz i Biernacki) regularnie na antenie występowali. Platforma znalazła się ostatnio na antenie. Niesiołowski miał niepowtarzalną okazję przez kilka godzin denerwować słuchaczy swoimi pyskówkami i oskarżeniami. Nie sądzę, by ludzie chcieli go posłuchać znowu.

Niesiołowski w RM:
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=1698
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=1699

N kwi 16, 2006 20:03

Michalkiewicz, maybach, Teneryfa, wielokrotne obrażanie ludzi, wypowiedzi antysemickie. Dość sporo, nie uważasz

N kwi 16, 2006 20:10
Zobacz profil WWW

Zwłaszcza ten maybach, który przyśnił się podpitemu dziennikarzynie.

N kwi 16, 2006 20:45
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 180  Następna strona