Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 20:35

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość

Nie wtracaj nosa w nie swoje sprawy!
Nie tacy jak Ty beda decydowac kto ma byc dyregtorem RM, wiec wykaz troszke wiecej pokory.

Jestem praktykującym katolikiem, członkiem Kościoła, pod którego szyldem prowadzi działalność Rydzyk - i mam prawo otwarcie krytrykować jego postępowanie. Będę to robił.

Śmieszysz mnie, wiesz :?: Przeczytaj to, co Ci pogrubiłem - a potem pierwszą linijkę tego, co zacytowałem.

Przypominam Ci, że to jest forum - Twoje poglądy nie są "jedyne słuszne" (jak to w RM bywa). Crosis ma prawo (jak każdy inny) ustosunkowywania się do wypowiedzi innych użytkowników. Tak jak ja mam prawo do wyrażania swojego zdania.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So kwi 29, 2006 15:26
Zobacz profil WWW
P. Sakiewicz używa bardzo pokrętnych argumentów:
- nielegalną zbiórkę pieniędzy przez zakonników na określony cel:ratowanie stoczni, zrównuje ze zbieraniem datków na tacę podczas każdej Mszy Św. - zupełny bezsens.
Sam nadto pisze: "Prawo prasowe obarcza odpowiedzialnością za wypowiedź zarówno jej autora, jak i szefa danego medium" - w czym zatem problem??- przecież p. Michałkiewicz jest stałym współpracownikiem RM i radio bierze odpowiedzialność za wygłaszane treści.
Obrona za wszelką cenę często przynosi odwrotne efekty od zamierzonych.

So kwi 29, 2006 15:46

Cytuj:
ToMu swoimi wypowiedziami na temat o. Rydzyka godzi w milosc wlasna czlowieka.

Ze co? W takim razie wiekszosc z Was, wypowiedziami np na temat Urbana godzi w milosc wlasna czlowieka! No po prostu koszmar. Od teraz, w mysl tego co napisalas, koniec w ogole krytykowania na forum! To wszystko godzi wszak w milosc wlasna czlowieka. Koniec krytykowania redaktora "NIE", koniec krytykowania Kaczynskiego, Tuska, Rydzyka, Busha i pani z gory, ktora zalala nam mieszkanie!

Wybacz mi ta ironie, ale to wynika z Twojego rozumowania. Dla mnie Rydzyk to Rydzyk, klamca przede wszystkim, kreteacz w drugiej linii. Do tego zlodziej. Taka mam o nim opinie. I mam prawo taka opinie wyrazac, bo po pierwsze, to, ze jest ksiedzem nawet na katolickim forum nie zwalnia go z odpowiedzialnosci za swoje czyny.

Dzieki niemu Polska staje sie posmiewiskiem narodow - a ja jestem Polakiem. Na dodatek nie katolikiem, wiec nie zycze sobie, zeby obraz jednego katolickiego ksiedza negatywnie wplywal na obraz Polski.

Do tego nie wiem czy wiesz, droga Lucyno, ale juz Watykan upomina polskich biskupow, aby z Rydzykiem cos zrobili. Bo nie wiem jak Polski Kosciol, ale widac Watykan ma dosc antysemitow i zlodziei w swoich szeregach. Ktorzy na dodatek za mocno pchaja nos w polityke.

Piszesz do ToMu, zeby nie wsadzal nosa w nie swoje sprawy, tak?

Wiec ja apeluje dop wszystkich ksiezy w tym kraju, szczegolnie do jednego - przestancie pchac nos w nie swoje sprawy, czyli w polityke. Zajmijcie sie spowiedziami, mszami, zbieraniem na tace, katechezami, ewangelizacja. Jak to dobrze poprowadzicie, to Wasze owieczki zaglosuja i tak, tak jak nakazuje im moralnosc katolicka.

Widac zle to robia, ze musza sie posilkowac pchaniem swoich lap w polityke bezposrednio. A nawet obecny papiez nawolywal, by Bogu oddac co Boskie, a cesarzowi co cesarskie. Moze wiec teraz sie go nasi ksiedza posluchaja?

Crosis

So kwi 29, 2006 15:49

Krytykowac mozna ale trzeba to robic z szacunkiem
Czy jakby o. Rydzyk spotkal Ciebie Crosis albo ToMu, to by Was tykal?

So kwi 29, 2006 16:44
A czy Ty nigdy nie krytykowalas ludzi, ktorzy robia przekrety? Zniewazaja innych ludzi?

Bo ja innych tez krytykowalem. W innym temacie krytykowalem Urbana, w jeszcze innym Kaczynskiego, a w jeszcze innym Giertycha.

Bedac osoba publiczna czlowiek musi sie liczyc z krytyka. Najczesciej im ostrzejsze jego przewinienia, tym ostrzejsza krytyka. Dla mnie zdefraudowanie pieniedzy zebranych na stocznie to zlodziejstwo. Dlatego Rydzyka nazywam zlodziejem.

Crosis

So kwi 29, 2006 16:54

Wg Twojego, Lucyno, tekstu o "miłości własnej człowieka", wynikałoby - jak to już Crosis napisał - że albo każdy człowiek cokolwiek krytycznie (nie obraźliwie) wypowiadający się o innych godzi w ową miłość... albo tylko niektórzy (np. Rydzyk) zasługują na to, aby szanować ich i nie godzić w ich miłość własną.

Czyżby tendencja :?:

Crosis napisał(a):
Wiec ja apeluje do wszystkich ksiezy w tym kraju, szczegolnie do jednego - przestancie pchac nos w nie swoje sprawy, czyli w polityke. Zajmijcie sie spowiedziami, mszami, zbieraniem na tace, katechezami, ewangelizacja. Jak to dobrze poprowadzicie, to Wasze owieczki zaglosuja i tak, tak jak nakazuje im moralnosc katolicka.

I masz, człowieku, rację.

To powinien zrozumieć każdy kapłan zajmujący się zanadto partyjniactwem.

Lucyna napisał(a):
Najpierw wyjmijcie belke z wlasneg oka.

Zgodnie z takim właśnie Twoim tendencyjnym rozumieniem tych bardzo mądrych słów (bo piszesz tylko w kontekście swojego Rydzyka), nikt nie miaby prawa np. brać się za sądzenie choćby Saddama (za zbrodnie przeciwko ludzkości), czy tecgo chłopaka co swoją 16-letnią dzierwczynę zabił bop była w ciąży - no bo nikt nie jest doskonały, każdy ma jąkąś tam belkę do wyjęcia...

Lucyna napisał(a):
Czy jakby o. Rydzyk spotkal Ciebie Crosis albo ToMu, to by Was tykal?

Nie rozumiem. Możesz jaśniej :?:

So kwi 29, 2006 16:59
Zobacz profil WWW
O kazdym kaplanie nalezy wyrazac sie z szacunkiem, kazdy jest naszym kaplanem jezeli nalezymy do jednego kosciola.
Nawet ten kaplan, ktory bladzi, jest naszym kaplanem, i szacunek mu sie nalezy.
Ojciec Rydzyk, nie jest dla Ciebie ToMu zadznym "Rydzykiem". Jest, po pierwsze osoba dychowna, zakonnikiem, a po drugie osoba starsza od Ciebie ( pewnie o duza ilosc lat).
Crosis, niestey bardzo lubi krytykowac i ksiezy i KK, a ma do tego najmniejsze prawa, jako, ze uwaza sie za czlowieka niewierzacego.

Bardzo latwo jest patrzec krytycznie na prace drugiego czlowieka i go oceniac ale o wiele trudniej jest cos dobrego zrobic i poswiecic sie dla innych.

So kwi 29, 2006 17:26
Po pierwsze, Lucyno, fakt bycia ksiedzem w swietle prawa tego kraju nie jest powodem do wyrazania sie o ksiedzu z wiekszym szacunkiem niz o hydrauliku.

Ja o Rydzyku wcale bym sie nie wypowiadal, gdyby nie fakt, ze jestem Polakiem. A dzialalnosc tego Pana psuje obraz Polski w Europie. Jakby psula tylko obraz polskiego kosciola, malo by mnie to obchodzilo. Ale psuje tez obraz calej Polski. A to juz mnie obchodzi i daje prawo do krytyki.

Crosis

So kwi 29, 2006 17:28

Lucyno - jakoś napisałaś posta, w którym nie odniosłaś się do tego, co ja napisałem.

Wiesz, jak nie masz nic innego do dodania, poza kolejnym wykładem nt. tego że wg Ciebie każdy ksiądz powinien być uwielbiany tze względu na sam fakt bycia księdzem... to chyba nie warto kolejny raz tego pisać.

So kwi 29, 2006 17:42
Zobacz profil WWW
Szacunek to nie uwielbienie. Wielbic nalezy tylko Boga.

Zakasac rekawy i pracowac dla dobra innych jest bardziej wskazane dla mezczyzny niz plotkowanie, i za plecami obrabianie drugiego czlowieka.

R. Dmowski w jednej ze swoich ksiazek pisze o tym jak pewien Zyd ocenial narod polski.
Wyrazil ona taka opinie. Mozesz robic wiele dobra dla innych ale tylko jak podwinie ci sie noga, to o tych dobrych rzeczach Polacy zapominaja, skupiaja sie tylko na tym zlym. Jest w tym duzo prawdy.

Crosis czy ja napisalam, ze hydraulikowi nie nalezy sie szacunek?!

So kwi 29, 2006 17:54

Wszystkich to obchodzi bo przez takiego Rydzyka czy Jankowskiego zmniejsza się wiarygodność w kościoł.

So kwi 29, 2006 17:58
Ale czy z racji tego, ze jest hydraulikiem, bedziesz sie do niego zwracala zawsze przez "Panie Hydraliku Władku?". Nie. Dlatego ja, pomimo ogolnego szacunku do ksiezy, o tym jednym bede pisal Rydzyk. Po prostu.

Crosis

So kwi 29, 2006 17:59
Do hydraulika, jezeli bede sie zwracala osobiscie, to napewno nie po nazwisku. Ale zauwaz Crosis, ze mowiac o hydrauliku, powiesz fydraulik X wiec dlaczego mowiac o ksiedzu, nie mowicie ksiadz X?

Nie trzeba daleko pamiecia siegac wstecz aby sobie przypomniec, to zdarzenie jak pewna osoba zwrocila sie do Jana Pawla II per pan.
Nie musze chyba pisac o czym to swiadczy.

Jezeli ToMU jest katolikiem, to powinien o ksiedzu pisac ks. lub ojciec, a nie cynicznie rzucajac nazwiskiem.
To jest brak szacunku.
Nawet osoby niewierzace (o duzej kulturze osobistej), do ksiezy nie mowia po nazwisku, gdyz jest to w tonie lekcewazacym.
Ojciec Rydzyk spotyka wiele osob jezdzac po kraju i swiecie, i zawsze jezeli z kims rozmwia, pyta o imie danej osoby i mowi panX, pani Y.

Kiedys modne bylo takie powiedzenie, na tyczki z nim nie chodziles.

So kwi 29, 2006 18:15

mowiac o hydrauliku, powiesz fydraulik X

Nie. Ja powiem po prostu "panie X".

Lucyna napisał(a):
Jezeli ToMU jest katolikiem, to powinien o ksiedzu pisac ks. lub ojciec, a nie cynicznie rzucajac nazwiskiem.

Sam wiem, co powinienem. Nie będziesz na pewno Ty mi tego ustalała.
Cynizm :?: Nie sądzę. Uważam o Rydzyku to, co już tu wielokrotnie napisałem - stad też piszę o nim tak, jak piszę: po nazwisku.
To nie jest brak szacunku.

So kwi 29, 2006 18:24
Zobacz profil WWW
Masz racje ToMu, oczywiscie ze do hydraulika powiem panie X.

Ale zrozum to, ze nie nalezy strzelac goli to wlasnej bramki.
Ksieza katoliccy maja wrogow wsrod.....to wystarczy!
Owszem, rzeczowa krytyka jest konieczna ale musi ona byc subtelna, sprawiedliwa i madra.
Coz to za ptak co wlasne gniazdo kala?

So kwi 29, 2006 18:47
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 ... 180  Następna strona