Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 14:02

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 ... 168  Następna strona
 Radio Maryja, cz. 2 
Autor Wiadomość

Post Re: Radio Maryja, cz. 2
Cytuj:
Mogę się odnieść choćby do tego zlewania się katolicyzmu i patriotyzmu, bo nie widzę w tym nic złego, nie wyobrażam sobie Katolika- niepatrioty, tak jak niewyobrażam sobie Katolika-nie kochajacego swojej Matki. Uważam że można być patriotą a nie być katolikiem, ale w druga stronę juz nie.

No to jest co najmniej kilka kwestii do poruszenia. Ja na podstawie słuchania RM wcale nie byłbym taki pewien, czy wedle poglądów tego środowiska naprawdę można być patriotą, a nie być katolikiem. Przecież "prawdziwa Polska to Polska katolicka", prawda ? Więc jak nie-katolik może się z taką Polską w pełni utożsamić ? Poza tym należałoby odpowiedzieć sobie na pytanie, co to znaczy być patriotą - bo stwierdzenie "to taki ktoś, kto kocha swoją Ojczyznę" niczego nie wyjaśnia, jako że można to bardzo różnie rozumieć ( np. w ten sposób, że ktokolwiek jest aktualnie premierem Polski, tego należy szanować - właśnie z racji bycia patriotą ;) jaki jest stosunek patriotów spod znaku RM do premiera Tuska ? ).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn kwi 26, 2010 12:47

Johnny99 napisał(a):
Więc jak nie-katolik może się z taką Polską w pełni utożsamić ?
Czyżbyś nie wiedział o naczelnym filozofie RM - niewierzącym ale praktykującym katoliku prof. Bogusławie Wolniewiczu? ;-)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn kwi 26, 2010 12:53

A to Wolniewicz jest niewierzący ? :o Masz jakieś źródła na ten temat ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn kwi 26, 2010 13:02

@Johny99
Słucham czasem RM, a w rozmowach z "przyjaciółmi" nie zaprzeczają temu, więc
nic mi nie wiadomo o jego nawróceniu.

Zresztą ciekaw jestem - jakby wyglądał katolicyzm prof. Wolniewicza, gdy ma takie poglądy:
Eutanazja - dyskusja z 22.01.2009r. w TVP Kultura 1/7

http://pl.wikiquote.org/wiki/Kara_%C5%9Bmierci

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pn kwi 26, 2010 13:27

Przecież "prawdziwa Polska to Polska katolicka", prawda ? Prawda. Ale zanim się zbulwersujesz wyjaśnię Ci że nie chodzi mi o państwo wyznaniowe. Polska z całą historią w której katolicyzm odegrał ogromną rolę, tu nie ma nawet zbyt wiele do polemiki. Polak niekatolik bez problemu się z nią utożsami. Ciężko mi utożsamić sie z RM nie wiem kiedy go ostatnio słuchałem, ale może Ci powiem z pozycji takiego "katola", któremu do poglądów słuchaczy RM jest blisko. Donald Tusk jest premierem polskiego rządu, niewidzę powodu by jako premiera go nie szanować. Przy okazji zwrócę uwagę na pewne fakty, dziwnym trafem pomijane:
Premier nie jest głową państwa, głową państwa jest prezydent.
Premier nie jest szefem sejmu, sejm jest "szefem" premiera.
Premierem równie dobrze może być np. Pawlak (tak już było) nie mając większości w sejmie.
Nasz premier Donald Tusk myli te funkcje, gdyz jako szef partii PO, która ma tak wiele mandatów w sejmie ma na ten sejm wielki wpływ. Może propozycja jakiś zajęć z wychowania obywatelskiego? Ale podkreślę z całą stanowczością ze względu na stanowisko szefa polskiego rządu pracę jaką dla kraju wykonuje uważam, że szacunek mu się należy.

Pn kwi 26, 2010 13:31

Eee, no to trochę mało, bo zapewne po jego "nawróceniu" na Radio Maryja wszyscy automatycznie przyjęli, że nawrócił się również na wiarę w Boga.

Cytuj:
Zresztą ciekaw jestem - jakby wyglądał katolicyzm prof. Wolniewicza, gdy ma takie poglądy:
Eutanazja - dyskusja z 22.01.2009r. w TVP Kultura 1/7

http://pl.wikiquote.org/wiki/Kara_%C5%9Bmierci

Katolicyzm nie zabrania kary śmierci, a ja nie pytałem o to, jak wygląda katolicyzm Wolniewicza, tylko o to, czy on jest niewierzący ;) Zresztą podejrzewam, że w "środowisku" ani przeszłością Wolniewicza ani głębią jego wiary się nie interesują - weź pod uwagę, że pierwszym zadaniem dzisiaj jest obrona przed wszechstronnymi śmiertelnymi atakami tych, które chcą nas zniszczyć, nie ma więc nawet czasu na dopytywanie się o szczegóły, potrzebny nam każdy, kto deklaruje się jako sojusznik ;)

Pn kwi 26, 2010 13:33

Cytuj:
Przecież "prawdziwa Polska to Polska katolicka", prawda ? Prawda. Ale zanim się zbulwersujesz wyjaśnię Ci że nie chodzi mi o państwo wyznaniowe. Polska z całą historią w której katolicyzm odegrał ogromną rolę, tu nie ma nawet zbyt wiele do polemiki. Polak niekatolik bez problemu się z nią utożsami.

Faktem jest, że Polska jest krajem katolickim, ale to nie jest równoznaczne ze stwierdzeniem, że "prawdziwa Polska to Polska katolicka" - choćby dlatego, że Polska to także pewne terytorium, a terytorium nie jest ani "katolickie" ani "ateistyczne". Zdanie w cudzysłowie to hasło, postulat, a nie proste stwierdzenie faktu. Można je porównać do haseł np. "Polska jest katolicka, więc prezydent Polski powinien być katolikiem". Z tym na pewno nie-katolik nie utożsami się tak łatwo.

Cytuj:
okazji zwrócę uwagę na pewne fakty, dziwnym trafem pomijane:

Niby przez kogo ? Zresztą w ogóle nie rozumiem, do czego się tu odnosisz. Tusk nie myli żadnych funkcji, sprawuje takie funkcje, jakie może sprawować. Kompletnie nie rozumiem o co Ci tutaj chodzi. Nezależnie od tego, że sam mam negatywne zdanie na jego temat i w ogóle na temat rządów PO.

Pn kwi 26, 2010 13:49

Premier Tusk w momencie kiedy został powołany na to stanowisko tak powiedział, potem to sprostował, ale przez całą działalnośc jako szefa rządu tak się zachowywał jakby to nie było przejęzyczenie. To po pierwsze.
Po drugie napisałem o tym swiadomie. Odpowiadając Tobie.
Cytuj:
( np. w ten sposób, że ktokolwiek jest aktualnie premierem Polski, tego należy szanować - właśnie z racji bycia patriotą ;) jaki jest stosunek patriotów spod znaku RM do premiera Tuska ? ).
Patriota winny jest należny szacunek dla symboli państwa, a takimi moim zdaniem są Hymn, godło, flaga i prezydent jako głowa państwa to są na dzień dzisiejszy symbole, którym należy sie szacunek, który jest wyrazem patriotyzmu. Szacunek dla premiera to juz sprawa drugorzędna, ale wyrażam swój szacunek ze względów jak w powyższym poście.

Pn kwi 26, 2010 14:02

Cytuj:
Premier Tusk w momencie kiedy został powołany na to stanowisko tak powiedział, potem to sprostował, ale przez całą działalnośc jako szefa rządu tak się zachowywał jakby to nie było przejęzyczenie. To po pierwsze.

Ale co powiedział i jak się zachowywał ? O to pytam.

Cytuj:
Po drugie napisałem o tym swiadomie. Patriota winny jest należny szacunek dla symboli państwa, a takimi moim zdaniem są Hymn, godło, flaga i prezydent jako głowa państwa to są na dzień dzisiejszy symbole, którym należy sie szacunek, który jest wyrazem patriotyzmu. Szacunek dla premiera to juz sprawa drugorzędna, ale wyrażam swój szacunek ze względów jak w powyższym poście.

Ale ja właśnie piszę, że to jest Twoje zdanie. A ja znam ludzi, którym stosunek do symboli wisi i powiewa, a za prawdziwy patriotyzm uważają np. płacenie podatków.

Pn kwi 26, 2010 14:08

Elbrus napisał(a):
pawis-66 napisał(a):
nie wyobrażam sobie Katolika- niepatrioty
(...)Uważam że można być patriotą a nie być katolikiem, ale w druga stronę juz nie.
I właśnie to lubię u zwolenników RM - szczerość.

Nie rozumiem o co Ci chodzi, może napisz konkretnie. Czegoś nie zrozumiałeś w mojej wypowiedzi, coś Cię tam zaskoczyło, zgadzasz się, a może jesteś odmiennego zdania? Mógłbym to odebrać jako komplement, bo chyba najlepiej gdybyśmy wszyscy byli szczerzy, ale chyba nie o to ci chodziło.

Pn kwi 26, 2010 14:25

pawis-66 napisał(a):
Mógłbym to odebrać jako komplement, bo chyba najlepiej gdybyśmy wszyscy byli szczerzy, ale chyba nie o to ci chodziło.
W tej (jednej) kwestii miał być to komplement - szczerość i otwartość.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pn kwi 26, 2010 14:30

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

Ale co powiedział i jak się zachowywał ? O to pytam.

Cytuj:
Po drugie napisałem o tym swiadomie. Patriota winny jest należny szacunek dla symboli państwa, a takimi moim zdaniem są Hymn, godło, flaga i prezydent jako głowa państwa to są na dzień dzisiejszy symbole, którym należy sie szacunek, który jest wyrazem patriotyzmu. Szacunek dla premiera to juz sprawa drugorzędna, ale wyrażam swój szacunek ze względów jak w powyższym poście.

Ale ja właśnie piszę, że to jest Twoje zdanie. A ja znam ludzi, którym stosunek do symboli wisi i powiewa, a za prawdziwy patriotyzm uważają np. płacenie podatków.

Powiedział o sobie że został głową państwa, byłem przekonany że to będzie dla ciebie jasne w odniesieniu do poprzednich postów, w których rozpoczęliśmy tę dyskusję. Powinienem byc bardziej precyzyjny. Przepraszam. Tyczyło się to dyskusji o symbole.
Nie tylko Twoi znajomi mają prawo do własnego zdania, inni również mają prawo. Choćby nie uważać ich za patriotów jeśli np. palili by polskie flagi, podcierali sobie nimi tyłki, albo było by dla nich to obojętne czy ktoś inny to robi. Patriotyzm to również płacenie podatków na cele tej ojczyzny i jeśli komuś stosunek do utrzymywania ojczyzny wisi i powiewa również nie uważał bym go za patriotę.

Pn kwi 26, 2010 14:48
Cytuj:
A co jest najgorsze u katolików, moim zdaniem choćby to, że zwiąc się katolikami nie specjalnie próbują się dowiedzieć co to znaczy, nie interesuje ich nauka Jezusa, Ewangelie to dla nich czarna magia, sakramenty święte to cos niegodnego uwagi itp. Złem jest ta letniość "owce które słuchają Jego głosu, ale nie idą za nim jakby Go nie znały" i sam wiele razy się zastanawiam jak to jest z tym moim "zachowywaniem" słów, których słucham.
Tych jednak cech u o.Rydzyka nie znajduje wiec wyszło mi na to że nie tylko tego co najgorsze nie łączy, ale nawet nie posiada :-).

Co najgorsze w katolicyzmie ujął ks Roman Indrzejczyk:
- "Idą przez życie uczciwi
Co zło najmniejsze wypatrzą
Szlachetni, pobozni i czyści,
Surowi - BEZ LUDZKICH ODRUCHÓW".
Za ludzki odruch - odprawienie Mszy św za zbawienie duszy przyjaciela, ateisty Kuronia -szlachetni, czyści, w kilka dni zdjęli księdza Indrzyczyka z funkcji proboszcza.
Szlachetni, pobożni, czyści, non stop dzielą katolików, Polaków, wedle swego rodzaju pojętych kryteriów.
Patriota szanuje wszystkich rodaków i nie ma prawa nikomu zarzucać braku patriotyzmu.

Johnny99 - nawrócenie na RM często nie ma nic współnego z katolicyzmem.
Osobiście znam pana - w PRL całe lata w PZPR, lekarz w placówkach MSWiA, ateista.
Stałym, niezmiennym od lat tematem o którym mógł nawijac godzinami to temat wszelkiej podłości na świecie pochodnej od Żydów.
Aktualnie emeryt, ateista, słuchający, ogladający jedynie RM i TVTrwam - i niezmiennie nienawidzący Żydów.

Pn kwi 26, 2010 14:56

Alus napisał(a):
i niezmiennie nienawidzący Żydów.
Z tym się akurat nie zgodzę!
Wolniewicz szanuje Żydów, ale nie lubi, gdy dopominają się o swoje interesy kosztem "Państwa Polskiego".
Wolniewicz i JRN w TVTrwam

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pn kwi 26, 2010 15:04
Cytuj:
Wolniewicz szanuje Żydów, ale nie lubi, gdy dopominają się o swoje interesy kosztem "Państwa Polskiego".
Wolniewicz i JRN w TVTrwam

Jeśli upominają się o coś do nich należało - polskie prawo im to zapewnia.
Polacy też odzyskują swoje dobra położone na terytorium RP, zresztą odzyskują także dobra poza naszym krajem np. we Lwowie.
"i niezmiennie nienawidzący Zydów" - odnosiło się do mojego znajomego :)

Ostatnio edytowano Pn kwi 26, 2010 15:20 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy

Pn kwi 26, 2010 15:14
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 ... 168  Następna strona