Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 19:01

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość
Moderator

Teraz, jako liberał, ateista i postkomunista, nie wiem doprawdy, czy mam prawo jutro odprawić Mszę św.

Pn maja 01, 2006 22:52

Nie może katolik jednoznacznie stwierdzić, że Radio Maryja jest złe. W końcu Radio Maryja z uporem przypomina o tych wszystkich praktykach, które dla życia religijnego maja duże znaczenie. Chodzi o modlitwę wspólonotowš, różaniec, częste transmisje mszy œw. Radio Maryja upowszechnia nauczanie papieskie, a nawet mało w Polsce znane dokumenty Soboru Watykańskiego II. Przy tym wszystkim twórcy Radia Maryja starajš sie krzewić patriotyzm. Może się ten model patrotyzmu niektórym nie podobać, ale wiemy, że styl tego Radia do wielu trafia, zapełnia istniejšcš wczeœniej lukę.
Z drugiej strony niektóre aspekty jego przesłania budzš uzasadnione często kontrowersje. Dla mnie ważnym czynnikiem przy ocenie działalnoœci Radia jest stanowisko Sługi Bożego Jana Pawła II. Ojciec Œwięty nie wypowiadał się często na temat tego radia. Sš bodaj tylko dwie cytowane przez Radio wypowiedzi Jana Pawła II do słuchaczy rozgłoœni, z Rzymu (1994) i z Torunia (1999). Jan Paweł II nigdy otwarcie nie skrytykował Radia, wskazywał mu jednak drogę większej jednoœci z Episkopatem oraz wychodzenia do nowych czasów i ludzi . I tš drogš Radio Maryja powinno iœć.

Wt maja 02, 2006 7:41

Miennju - popatrz na daty wypowiedzi papieskich. I popatrz, ile czasu minęło, i co między czasie padło na antenie RM.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt maja 02, 2006 9:13
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Szkodliwe podziały

Radio Maryja dzieli Polaków i polski Kościół. Z jednej strony skutecznie wypełnia rolę duszpasterską.

Do wielu ludzi chorych i opuszczonych tylko toruńska rozgłośnia dociera z pocieszeniem i modlitwą. Odgrywa też pozytywną rolę samopomocową. W Rodzinach Radia Maryja działa kilkaset tysięcy ludzi. Ojcom redemptorystom i ojcu Rydzykowi udało się stworzyć jedno z najsilniejszych i najbardziej zwartych środowisk nie tylko w polskim Kościele.

I tu się zaczyna problem. Nie dlatego, że to środowisko powstało, ale dlatego, że jego sposób widzenia świata i Polski opiera się przede wszystkim na konfliktach i podziałach. Gromadząc wokół siebie ludzi biednych, często skrzywdzonych i odrzuconych, Radio Maryja ma dla nich proste wytłumaczenie ich porażek. Winni są nie tylko - co oczywiste i niepodlegające dyskusji - aferzyści, złodzieje, również związani z władzą i polityką, ale także wszyscy myślący inaczej, często wyglądający inaczej, ubierający się inaczej, mówiący innym językiem. Często w opisywaniu tego czarno-białego świata pojawiają się słowa pełne jadu i nienawiści.

Toruńskie radio odgrywa też rolę polityczną. Promuje radnych, posłów i senatorów. Również koalicje i gabinety. Według tych samych, niestety, czarno-białych kryteriów widzenia rzeczywistości. W kampanii wyborczej i w ostatnich tygodniach te kryteria są bliskie programowi Prawa i Sprawiedliwości. I PiS stało się głównym obrońcą Radia Maryja. Niestety, stosując te same metody. Jarosław Kaczyński w niedzielę nie tylko bronił Radia Maryja, ale tych, którzy nie zgadzają się z działalnością toruńskiej rozgłośni nazwał przeciwnikami naprawy Rzeczypospolitej.

Kościół ostatnio coraz częściej zajmuje się Radiem Maryja. We wtorek na Jasnej Górze będą o tym po raz kolejny rozmawiać biskupi. Na pewno wezmą pod uwagę słowa upomnienia, jakie kilka tygodni temu przyszły z Watykanu. Radio Maryja powinno mieć w Polsce swoje miejsce. Powinno mieć również prawo do wypowiadania się w kwestiach nie tylko duszpasterskich. Tak jak to robi cały Kościół i jego biskupi. Musi jednak wyzbyć się swojego niewolnego od agresji i nienawiści języka, a także spojrzeć na Polskę nie jak na oblężoną przez obce siły twierdzę, ale jak na kraj, który ma wiele problemów, w którym jest dużo niesprawiedliwości, ale w którym inni też mogą mieć rację. Tak samo powinni postępować dzisiejsi obrońcy Radia Maryja.

Krzysztof Gottesman

http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wyd ... _a_12.html

Bardzo mi się podoba ten artykuł. Bo nie jest bezmyśłną krytyką, ale patrzy na obydwa aspekty RM: pozytywny i negatywny.

Wt maja 02, 2006 9:15
Zobacz profil WWW

Bardzo mi się podoba ten artykuł. Bo nie jest bezmyśłną krytyką, ale patrzy na obydwa aspekty RM: pozytywny i negatywny.

Czy mogłoby być inaczej ? Przecież napisał go "CZŁEK BOGÓW" (Gottesman - trudno wyczuć: niemieckie czy jidisz).

A poważnie. Ta równowaga pozytywów i negatywów sprowadza się do zwięzłego, acz treściwego:
-- KLECHY DO KRUCHTY --.

Czyli nic nowego. Stosownie do obowiązującego trendu. Tylko w rękawiczkach.

PS. Że to nie jest bezmyślne to pełna zgoda.

Wt maja 02, 2006 10:54
Zobacz profil WWW

Czy mogłoby być inaczej ? Przecież napisał go "CZŁEK BOGÓW" (Gottesman - trudno wyczuć: niemieckie czy jidisz).

Wiedziałem, że jak tylko spojrzysz na nazwisko autora - od razu będzie stosowny przytyk. Cóż, niskich lotów chywt... :? Spodziewałem się.
Kttóry wariant gorszy :?: "żydek" czy "szwab" :?: Ręce opadają.
Powiedz mi jedno - co nazwisko ma do rzeczy :?:
Nic.

Stanisław Adam napisał(a):
A poważnie. Ta równowaga pozytywów i negatywów sprowadza się do zwięzłego, acz treściwego:
-- KLECHY DO KRUCHTY --.

Może dla Ciebie takie wnioski są.
Mam wrażenie, że takie same byłyby nawet gdybyś tekstu nie przeczytał :)

Nie potrafisz przyznać, że autor napisał sensownie w temacie, gdzie dużo jest, niekiedy bezmyślnych, oskarżeń.

Wt maja 02, 2006 12:43
Zobacz profil WWW

Myślę, że Kościół ma na uwadze dobro wynikające z trwania Wspólnoty i dlatego wykazuje tak delikatne ruchy w sprawie RM. Oby udało się rozwiązać problem bez wylewania dziecka z kąpielą.

I przyszedł ten dzień, w którym się zgadzamy!

SweetChild napisał(a):
Ja nie chcę nikomu dyktować, co ma mówić, myśleć, czytać i czego słuchać.

Miła niespodzianka ;)

SweetChild napisał(a):
Chciałbym tylko, aby poglądy, delikatnie rzecz ujmując kontrowersyjne, nie były promowane z użyciem znaku towarowego "katolicki głos". Tak samo przeszkadzałoby mi, aby np. GW reklamowała się jako gazeta katolicka. Tobie nie?

Znów zgadzamy się w znacznej części. Z GW jest trochę inaczej. Poza tym, że jest z nieznanych powodów (?) promowana w niektórych rozgłośniach katolickich (np. cykliczna audycja "Czarno na białym" w katolickim Radio Emaus") nie jest chyba związana z Kościołem. Do swojego przykładu powinieneś raczej użyć Tygodnika Powszechnego. Jest to problem o którym mówił biskup Michalik. Pamietasz jego wypowiedź? Zarówno w Tygodniku Powszechnym jak i w Radio Maryja prezentowane są poglądy partyjne. Zgadzam się z tą opinią w pełni. A Ty?
Każde medium wyraża opinie innej części katolików. Być może Tygodnik i Radio nie powinny używać określenia "katolicki".

Natomiast zamykanie Tygodnika czy Radia byłyby zamachem na wolność słowa :-) Tu mam nadzieję też się zgadzamy.

SweetChild napisał(a):
Przeszkadza mi dopiero, gdy taki myślący inaczej wychodzi na ambonę i zaczyna głosić swoje poglądy pt "napier...ć Żydów i masonów" jako kazanie.

WOW :) a gdzie Ty chodzisz do Kościoła? "Napier...ć" powiadasz? Gdzie słyszałeś to kazanie? Może na wyspach Bergamutach...?

Cytacik:
Na wyspach Bergamutach
podobno jest kot w butach,
widziano także osła,
którego mrówka niosła,
jest słoń z trąbami dwiema
i tylko wyspy nie ma..."

SweetChild napisał(a):
A kto domaga się likwidacji RM? Większość domaga się drobnej (w mojej ocenie) korekty kursu w bok od polityki i sensacji.

I niech tak zostanie.

SweetChild napisał(a):
Tolerancja to dla mnie puste hasło, które Ty usilnie próbujesz wpleść w ten wątek. Ale pozwoliłem sobie na odpowiedź "na kilka wymienionych pytań." ;-)

Dla Ciebie puste, dla mnie o znaczeniu przeciwnym do pierwotnego ;)
Dziękuję za ciekawą wypowiedź. Tradycyjnie nie zgadzamy się, ale dzięki takiej dyskusji łatwiej zrozumieć o co chodzi drugiej stronie, a przynajmniej jednemu z drugostronnych.
Pozdrawiam.
PT

Wt maja 02, 2006 12:54

"Skąd wziął się ten fenomen "tolerancji" - "Jedyny katolicki głos w twoim domu", "Jedyna prawdziwie POLSKA prasa to Ndz", "Obłudnik Powszechny", "abp Żydziński"....wystarczy ???

Koniecznie podaj też inne rewelacje, które masz na myśli.
Używasz cudzysłowu chyba zbyt pochopnie.
Naprawdę Radio Maryja mówi o sobie "jedyny katolicki głos"? "Jedyna prawdziwie polska prasa" (przecież wydawany jest też miesięcznik Rodziny Radia Maryja :)) ?
Radio Maryja przekręca nazwisko biskupa Życińskiego? A może tylko chciałabyś, żeby to były cytaty? Jeśli tak, to dlaczego?
PT

Wt maja 02, 2006 13:10

Teraz, jako liberał, ateista i postkomunista, nie wiem doprawdy, czy mam prawo jutro odprawić Mszę św.

Oj, chyba się rozpędziłeś :) Z jakiego powodu sam siebie tak ochoczo nazywasz? Nie sądzę, żebyś był liberałem, postkomunistą, ani nawet ateistą. Może po prostu Twoja rozbuchana inteligencja powoduje zbyt wielką przepaść między nami? Być może jest to już poziom inteligencji uniemożliwiający zrozumienie tych mniej inteligentnych...
Pozdrawiam.
PT

Wt maja 02, 2006 13:17

Wiedziałem, że jak tylko spojrzysz na nazwisko autora - od razu będzie stosowny przytyk. Cóż, niskich lotów chywt... :? Spodziewałem się.
Kttóry wariant gorszy :?: "żydek" czy "szwab" :?: Ręce opadają.
Powiedz mi jedno - co nazwisko ma do rzeczy :?:
Nic.

-- KLECHY DO KRUCHTY --.

Może dla Ciebie takie wnioski są.
Mam wrażenie, że takie same byłyby nawet gdybyś tekstu nie przeczytał :)

Nie potrafisz przyznać, że autor napisał sensownie w temacie, gdzie dużo jest, niekiedy bezmyślnych, oskarżeń.

To już nawet żartować nie wolno ? Na tym polega tolerancja ?
Nie masz co rąk załamywać. A ileż to jest żydowskich dowcipów i anekdot, zresztą autorstwa samych żydów. Wystarczy tylko odróżniać żarty od powagi.
Szkoda, że nie zwróciłeś uwagi (to taki przyczynek do dyskusjii w innym wątku o możliwości wiernego 1:1 tłumaczenia z języka na język) na możliwość przetłumaczenia nazwiska Gottesman jako 'BOŻY CZŁOWIEK'.

Co do 'szwabów', określenie nie jest aż takie obraźliwe. Niemcy przecież Szwabię uważają za jedną (poza Palatynatem i niemiecką Frankonią) z kolebek 'niemieckiej kultury'.
Wracając do tekstu Rzepy. Wystarczy zdanie po zdaniu, akapit po akapicie przeanalizować, spojrzeć na całość i ... obiektywność zanika.
Właściwym i na miejscu, szczególnie dziś, przejawem obiektywności byłoby powstrzymanie się Rzepy od komentowania spraw wewnątrzkościelnych.
Dziś, ale lepiej na stałe. To powinna być raczej domena mediów katolickich.

Wrażenie, rzecz ulotna, czasm poza logiką. Gdybym tekstu nie przeczytał, to nie miałbym z czego wyciągać wniosków.

Całkowita zgoda, że w tym temacie jest "dużo [...], niekiedy bezmyślnych, oskarżeń". Tylko, że dotyczących Radia, o.Rydzyka, Rodziny RM, niektórych biskupów i całego Kościoła (a jakże). I należy je widzieć wszystkie, we właściwych proporcjach, a nie wybiórczo.

PS. Słowa 'żydki' ty użyłeś. Możesz mi nie wierzyć, ale ja w całym swoim życiu, chyba ani razu, nawet w żartach, go nie użyłem. Przepraszam, teraz już użyłem - cytując.

Wt maja 02, 2006 13:39
Zobacz profil WWW

Do swojego przykładu powinieneś raczej użyć Tygodnika Powszechnego. Jest to problem o którym mówił biskup Michalik. Pamietasz jego wypowiedź? Zarówno w Tygodniku Powszechnym jak i w Radio Maryja prezentowane są poglądy partyjne. Zgadzam się z tą opinią w pełni. A Ty?

Cóż, ja akurat zgadzam się nie w pełni ;)

Piotr Tomczyk napisał(a):
Każde medium wyraża opinie innej części katolików. Być może Tygodnik i Radio nie powinny używać określenia "katolicki".

Zdaje się, że my już tego nie rozstrzygniemy. Niech się martwią biskupi, w końcu to należy do ich kompetencji. Ja jedynie chciałbym poznać ich wspólne stanowisko jako stanowisko KK, a nie osobiste zdanie każdego z osobna.

Natomiast zamykanie Tygodnika czy Radia byłyby zamachem na wolność słowa :-) Tu mam nadzieję też się zgadzamy.

Tak, tylko że ja nie jestem fanem nieograniczonej wolności słowa.

SweetChild napisał(a):
Przeszkadza mi dopiero, gdy taki myślący inaczej wychodzi na ambonę i zaczyna głosić swoje poglądy pt "napier...ć Żydów i masonów" jako kazanie.

WOW :) a gdzie Ty chodzisz do Kościoła? "Napier...ć" powiadasz? Gdzie słyszałeś to kazanie? Może na wyspach Bergamutach...?

Ja akurat miałem szczęście chodzić do kościołów, gdzie takich kazań nie było. Zresztą pisałem o poglądach pod tytułem, przy czym propozycja tytułu wyszła ode mnie (może niezbyt wyraźnie to zaznaczyłem).

Dla Ciebie puste, dla mnie o znaczeniu przeciwnym do pierwotnego ;)

Dla mnie puste, więc nawet nie mogę go zanegować ;)

Dziękuję za ciekawą wypowiedź. Tradycyjnie nie zgadzamy się, ale dzięki takiej dyskusji łatwiej zrozumieć o co chodzi drugiej stronie, a przynajmniej jednemu z drugostronnych.

Wzajemnie :)

Wt maja 02, 2006 14:17
Moderator

Wiem, że ucztestniczę w tej dyskusji w pewnym sensie jako strona sporu. Niezależnie od tego chciałem ostudzić rozgrzane emocje i przypomnieć:

Używanie określeń obrażających osoby i instytucje - również w internecie - jest w polskim prawie karalne. Jeżeli obrażona osoba wystąpi na drogę prawną, administrator serwisu ma obowiązek udostępnić tzw. logi i posiadane dane osoby, która list, zawierający takie określenia umieściła.

Wt maja 02, 2006 16:26

Wiem, że ucztestniczę w tej dyskusji w pewnym sensie jako strona sporu.

Trochę się pogubiłem (nie mogę na bieżąco czytać wszystkich wypowiedzi).
Możesz doprecyzować, którą stronę masz na myśli ?
Wydaje mi się, że najbardziej elementarnym podziałem na 'strony', przynajmniej w dyskusji, jest strona prawdy i strona kłamstwa (zwolennicy logik wielowartościowych dodają jeszcze pośrednie 'półprawdy' - ale to chyba dewianci).

Wt maja 02, 2006 19:05
Zobacz profil WWW

Kochani moi RM wielu uwiera jak kamień w bucie. Wiele audycji jest wspaniałych. Uzupełniają katecheze wyniesioną ze szkoły, pozwalaja wspólnie modlic sie itd (musiałbym napisac cała litanię pozytywów). Ale jest i druga strona: to pozowanie na jedynych prawdziwych Polaków, katolików (co to jest prawdziwy Polak czy katolik??) Niestety radio zamiast łączyc dzieli. Przeciwstawia tym, którym sie udało ludzi moze mniej przebojowych, moze mniej zaradnych wmawiając im, ze tamci to złodzieje i aferzyści. Zamiast zgodnie z hasłem, które słyszałem w tej stacji "Alleluja i do przodu" (strasznie sie mi to podoba) proponuje "Alleluja i po hamulcach". Czy zmiana szefostwa rozgłośni cos zmieni nie wiem. Myslę, ze Kościół przez te swoje 2000 lat historii przetrwał nie takie zamieszanie i tym razem również sobie poradzi. W końcu jest dziełem Bozym i zaufajmy troche Założycielowi, że zadba o swoje dzieło. W końcu sam zapowiedział, ze jest z nami az do skończenia świata.

Wt maja 02, 2006 20:23

Nie wyobrażam sobie, żeby doszło do prozumienia i zgody w sprawie RADIA MARYJA. :-(
Ideologie, poglądy, „glina”, z której jest ulepiony każdy ZWOLENNIK i PRZECIWNIK RM są tak różnorodne, że niebo i piekło poruszą, by swego dopiąć...
Ile herezji tkwi po jednej i drugiej stronie, w żadnej „pale” sie nie mieści i to jest tą tragedią tej rozgrywanej sprawy. Szkoda, że tak jest !!!

Nie wiem i nie chcę wiedzieć, czy tego RADIA chce czy nie chce Maryja, a ponoć niektórzy mają to dobrze wiedzieć ?!
Nie wiem, czy Maryja wybiera TECHNIKE, by przekazywać swe zamysły światu ?
Ale wiem, że serca prostych pastuszków...zapłakane Moniki, matki rozwiązłych dzieci...itd...

Obojętnie, jak „mecz”, czy „walka” sie skończy, WYNIK HLUBY nikomu nie przyniesie !!!
Bo wstyd i żal, że aż tak daleko musiało dojść...

Synek

Wt maja 02, 2006 20:42
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 180  Następna strona