Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 15:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Gnomom dziękujemy. Święty Mikołaju wróć ! 
Autor Wiadomość

Kamyk napisał(a):
Ładnie napisane Chaota. Pod tym wszystkim się podpiduję
Warto też zauważyć pewną rzecz - w kulturze i tradycji polskiej, Mikołaj daje prezenty 6 grudnia, a nie w Wigilię - inaczej niż w tradycji amerykańskiej

Wroze wojne dzieci z rodzicami. Rodzice beda chcieli ustalic jeden konkretny termin coby nie zbankrutowac, dzieciaki beda wolaly w obu tych dniach byc obdarowywane ;)

Nie o to mi chodziło :P 6 grudnia prezenty są "na Mikołaja" i przynosi je Mikołaj. W Wigilie prezenty są "pod choinke", "na Boże Narodzenie", i nie przynosi ich Mikołaj. Oczywiście "przynosi" nie dosłownie ;)

So gru 02, 2006 16:53
W Wigilie prezenty są "pod choinke", "na Boże Narodzenie", i nie przynosi ich Mikołaj.
tylko Aniołek :aniol:

So gru 02, 2006 17:02

Cytuj:
W Wigilie prezenty są "pod choinke", "na Boże Narodzenie", i nie przynosi ich Mikołaj.
tylko Aniołek :aniol:

Już wole Aniołka, niż tą cholerną "gwiazdkę"... A najbardziej to lubie że prezenty pod choinke nikt nie przynosi, tylko po prostu bliscy się obdarowują nawzajem - bez żadnych osób trzecich

So gru 02, 2006 17:30

So gru 02, 2006 17:35

Gwiazdka też jest ładna :-D

Ale niechrześcijańska IMO, co ją totalnie dyskwalifikuje - w zasadzie to sfeminizowany dziadek mróz

So gru 02, 2006 20:49
U nas na święta prezenty przynosi Dzieciątko. Bo to jego urodziny :) .Obdarowujemy siebie nawzajem bo Chrystus jest w każdym człowieku - dajemy prezenty, bo chcemy sprawić radość innym. Cieszymy się z Narodzenia Pana i chcemy by każdy z naszych bliskich miał trochę radości.
W mojej rodzinie jest też tradycja przygotowania się do świąt przez chodzenie na roraty, choć teraz już nie z lampionami ( z racji wieku).
6 grudnia przychodzi Mikołaj . Staraliśmy się zawsze, żeby to był Mikołaj a nie czerwony krasnoludek - choć przyznam , że raz i taki się trafił z racji braku innego stroju... Mieliśmy wśród grupy naszych naszych przyjaciół strój Mikołaja- biskupa - z pięknym ornatem i pastorałem i wypożyczliśmy go sobie wzajemnie lub urządzaliśmy wspólnego "Mikołaja" u kogoś z nas . Mikołaj oczywiście zawsze przychodził w towarzystwie aniołków. Z dzieciństwa pamiętam, że przychodził też diabełek z rózgą - to w wersji dla niegrzecznych dzieci :) Nasze widać były grzeczne ;)
Przez kilka lat walczyłam z czerwonym krasnoludkiem, ale przyznam, że z małym skutkiem, więc sobie odpuściłam. Cieszę się, że ktoś jeszcze ma ochotę z nim walczyć.
On jest zupełnie nie z naszej tradycji. Dlaczego ciągle ślepo przyjmujemy rózne amerykańskie pomysły, zapominając o naszych zwyczjach i tradycjach?
Może też i dlatego tak go nielubię bo przypomina trochę Dziadka Mroza, którego też próbowano nam kiedyś podsunąć...

So gru 02, 2006 21:24

Jak tu nie lubić takie mikołajki ? ...

Mimo odstępstwa od tradycji.

Wt gru 05, 2006 21:44
Zobacz profil WWW
Jak tu nie lubić takie mikołajki ? ...

Mimo odstępstwa od tradycji.

...ale one sa takie mało aryjskie i nie są nosicielkami "białej rasy"
MW nigdy ich nie zaakceptuje :)

Śr gru 06, 2006 0:30

Śr gru 06, 2006 6:11
Zobacz profil WWW

Śr gru 06, 2006 7:47

Jeżeli chcecie spotkać św. Mikołaja to trzeba było pójść na Roraty. Tam z cała pewnościa wystąpił w prawidłowej formie.
Gnomy natomiast bedzie dzisiaj można spotkac w kazdym super-hiper-markecie i w wielu wielu sklepach. Nie mówiac oczywiscie o TV.

Uważajcie także na nisko przelatujące renifery ;)

Tak wogóle to wszystkiego najlepszego dla wszystkich Mikołajów w dniu imienin :)

Śr gru 06, 2006 8:09

A mnie zastanowiło jedno... Gnomom dziękujemy... wszystko dobrze, tylko... Jak NAPRAWDĘ mógł wyglądać św. Mikołaj.
Przeglądając materiały na temat św. Mikołaja w portalu trafiłem m.in. na jakiś taki tekst (cyt. z pamięci): "Chodził ubrany w ornat, mitrę, z pastorałem".
Nie wierzę. I wy chyba też nie. Jak to mogło wyglądać na codzień? Innymi słowy, to jest trochę pytanie, o to, jak i kiedy kształtował się strój kapłanów, biskupów... ten codzienny, i ten liturgiczny.
No bo, weźmy np. sytuację, że już ten św. Mikołaj, jako biskup, przygotował się do uroczystej liturgii, ubrał ten ornat, mitrę - właśnie, taką do szpica? Czy może taką, jak używa się w obrządkach wschodnich? A ten codzienny strój? Czy odróżniał się jakoś od innych strojów z IV wieku (właściwie to jakich?)
Wiem, że to nie jest najważniejsze, ale... Właściwie czemu nie pozwolić sobie na trochę więcej prawdy. A w każdym razie jest to ciekawe, nie uważacie?

Śr gru 06, 2006 22:50
Przeglądając materiały na temat św. Mikołaja w portalu trafiłem m.in. na jakiś taki tekst (cyt. z pamięci): "Chodził ubrany w ornat, mitrę, z pastorałem".

Na jakim portalu coś takiego napisano?
Przecież nawet dzisiaj biskupi na codzień nie chodzą ubrani w "ornat, mitrę i z pastorałem" :D
Trudno byłoby im prowadzić samochód w takim stroju :D

Śr gru 06, 2006 23:58

Na jakim portalu coś takiego napisano?
Przecież nawet dzisiaj biskupi na codzień nie chodzą ubrani w "ornat, mitrę i z pastorałem"
Trudno byłoby im prowadzić samochód w takim stroju

Na tutejszym:
Dziecko: Jak to ubierają się tak jak on? To jak on wyglądał?
Babcia: TJak biskup. Na głowie miał mitrę tak jak każdy biskup, a nie czapkę z pomponem jak krasnoludki w bajkach. Chodził ubrany w ornat, a w ręku miał pastorał.

To jest taka scenka dla babci i dziecka. Na pewno jest to cenne. Tylko, pewnie nie jedno rezolutne dziecko właśnie zapytałoby: "to jak on z tym wsiadał do samochodu" :-)
Wiem, że to trochę czepianie się, ale to właśnie zainspirowało mnie do tego pytania... Jak, tak po prostu, mógł wyglądać święty Mikołaj. Pamiętajcie, że to dopiero IV wiek, i świat wyglądał trochę inaczej niż to sobie wyobrażamy.

Cz gru 07, 2006 9:37

Z reguły w ikonografii przedstawia się świętych z pewnymi charakterystycznymi dla nich atrybutami. W nowszej zaczyna się od tego, wg mnie ładnego, zwyczaju odchodzić. Ale np. czy przedstawienie o. Kolbego w zwykłym stroju zakonnym nie mniej mówi o tym Świętym niż w obozowym pasiaku ?

Przykład z samochodem jest złym przykładem. Tą metodą należałoby wszystkich historycznych świętych np. Św. Wojciecha przedstawiać w dresie lub dżinsach, bo są najwygodniejsze w podróży autem.

A dziecku, ponieważ właśnie jest dzieckiem i ma z racji dziecięcości prawo tego nie wiedzieć, należy pewne sprawy (w tym stroje świętych) objaśniać. Taka jest rola dorosłych w wychowaniu dzieci. Między innymi, taka.

Cz gru 07, 2006 13:56
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona