|
|
|
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): Mało to państw powstało w wyniku różnych niejasnych sytuacji Czy to jest powód, aby teraz negować ich istnienie i prawo do ziemi 
ToMu - ja nie neguję prawa istnienia na ziemi Państwa Watykańskiego. Myślę jednak, że w obecnym kształcie spełnia swoje zadania i jego przywracanie do czasów sprzed Garibaldiego przyniesie więcej szkody niż pożytku.
|
| Cz kwi 19, 2007 12:31 |
|
|
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Ja to wiem i zgadzam się.
Ale:
post z początku dyskusji napisał(a): Wiele sie teraz mówi o różnych powiernictwach żądających zwrotu tego i owego A co ze zwrotem dóbr kościelnych?
jak widać nie dla każdego jest oczywiste.
Choć chyba nie ulega wątpliwości, że faktyczne (terytorialnie - w przeciwieństwie do mini-państewka Watykanu) katolickie państwo wyznaniowe z monarchą praktycznie absolutnym - to perspektywa raczej niewyobrażalna w obecnych czasach, i mało kto chciałby tam mieszkać.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Pt kwi 20, 2007 11:40 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
a kto mówi, że to samo
nazewnictwo jest rózne ale chodzi o ten sam mord
zamordowano bardzo wielu zakonników
|
| So kwi 21, 2007 20:58 |
|
|
|
 |
|
m_q
|
Wierzysz napisał(a): nie oszczedzono też Wielkiego Mistrza Zakonu mimo, że miał na sobie święte relikwie zadźgali go bezbożni Litwini
Ani nie Litwini tacy bezbożni ani nie zabili Ulryka von Jungingen.
Mistrz Ulryk zginął w walce z polskim rycerstwem a współcześni historycy przypuszczają, że zginał z ręki Mszczuja ze Skrzyńska (to jego sługa znalazł relikwierz zdzierając łupy z zabitych przez swego pana).
_________________ Contra negantem principia non est disputandum
|
| Śr kwi 25, 2007 14:58 |
|
 |
|
F.P.H.T.F.B.
|
Państwa nie tylko MUSZĄ zwrócić Kościołowi wszelkizagrabiony przez nie majątek, ale także wszelkie odebrane Kościołowi przywileje(w tym finansowe i zapewniające wpływ na świecką władzę polityczną).
|
| Śr kwi 25, 2007 18:47 |
|
|
|
 |
|
joten
|
F.P.H.T.F.B. napisał(a): Państwa nie tylko MUSZĄ zwrócić Kościołowi wszelkizagrabiony przez nie majątek, ale także wszelkie odebrane Kościołowi przywileje(w tym finansowe i zapewniające wpływ na świecką władzę polityczną). Oczywiście. I przywrócić dziesięcinę obowiązkową dla wszystkich włączając herytyków i ateistów. Ci ostatni winni płacić podwójnie.A prymas będzie automatycznie prezydentem z prawem wetowania ustaw.
_________________ "Extraordinary claims require extraordinary evidence" - Carl Sagan,astronom
|
| N kwi 29, 2007 18:33 |
|
 |
|
m_q
|
joten napisał(a): Oczywiście. I przywrócić dziesięcinę obowiązkową dla wszystkich włączając herytyków i ateistów. Ci ostatni winni płacić podwójnie.A prymas będzie automatycznie prezydentem z prawem wetowania ustaw.
Dziesięcinę? Jedyne 10%?
W sytuacji, w której państwo zabiera mi co najmniej piącinę (19% wzwyż) od tego, co zarobię, piącinę od tego, co kupię (22% VAT) nie licząc ponad 1/3 haraczu na ZUS i akcyzy na tak luksusowe artykuły jak energia elektryczna, węgiel i gaz (że o benzynie nie wspomnę) perspektywa dziesięciny (o ile się zredukuje pozostałe haracze) nie brzmi źle...
Ja bym wolał 10% dziesięciny niż ponad 70% obecnego haraczu...
_________________ Contra negantem principia non est disputandum
|
| Pn kwi 30, 2007 23:52 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
no właśnie
dogadujesz sie z kiędzem
on Ci wystawia kwit, że dałeś na kościół tyle i tyle
odpalasz dziesiecinę jak Pan Bóg przykazał