OJCIEC RYDZYK, czyli co o nim myślimy...
OJCIEC RYDZYK, czyli co o nim myślimy...
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Ojej, Marku, czy Ty to na serio napisałeś, czy tylko się zgrywasz?
Cytuj: 1) Przepowiada Ewangelię i przekłada ją na aktualne warunki społeczno polityczne. Na przykład że sprawa Jedwabnego miała słuzyć tylko wyłudzeniu 60 miliardów $? Albo żeby pani prezydent sama poddała się eutanazji? Jeśli uważasz, że można tak daleko odejść od Ewnagelii jeśli chodzi o jej interpretację, to ja się nie zgadzam. I myślę, że tym, który z nas się myli jesteś Ty. Cytuj: 3) Nie boi się trudnych tematów i wielkich tego świata. To akurat nie cnota - Hitler też się nie bał.  Cytuj: 4) Kieruje się miłością do Boga i człowieka. Na przykład przy wypowiedziach antysemickich?? Cytuj: 5) Wypomina grzech każdemu prosto w oczy aby się poprawił a nie słodzi lukrowanym jadem kłamstwa aby sobie zjednać ich przychylność. Szkoda że wypomina innym a sam się do winy nie poczuwa. Cóż, obłuda i już. Cytuj: 7) Że jest wierny Kościołowi i Papieżowi. Tak wierny, że aż Stolica Apostolska musiała zareagować, by tę jego wierność trochę przytemperować?? Cytuj: 8) Ujmuje swoją upartą potrzebą sprawiedliwości Niektórych na pewno ujmuje, ale to raczej nie jest iustitia, z którą chciałbym mieć coś wspólnego. Cytuj: 10) Za to ze ma siłę jeszcze modlić się za swoich wrogów i prześladowców co jest czynem heroicznym, zwłaszcza gdy czyta się coraz nowe kłamstwa, paszkwile, obelgi i przezwiska.
No proszę, jaki męczennik. Może nie czekajmy na jego śmierć, tylko od razu go kanonizujmy.
Ogólnie rzecz biorąc, Twój post był jednym z tych, po których mam wrażenie, że poczucie abstrakcyjnego myślenia i dokonywanie za jego pomocą nadinterpretacji jest jedną z bardziej idiotycznych rzeczy, jakie ewolucja wytworzyła. Na szczęście nie mam często takich chwil zwątpienia. 
|
Cz lip 12, 2007 21:42 |
|
|
|
 |
Zencognito
|
 Re: OJCIEC RYDZYK, czyli co o nim myślimy...
Ok, lecimy z pytaniami, zagłosowałem że mam opinię neutralną.
JakubN napisał(a): 1. Co myślimy o o. Rydzyku. Nie darzę go sympatią, a bilans jego działalności moim zdaniem wypada neutralnie. Podziwiam go za przedsiębiorczość, bo bez względu na to jak ktoś go nienawidzi musi przyznać, że ma zakonnik fenomenalne zdolności organizacyjne. JakubN napisał(a): 2. Dlaczego myślimy to, co myślimy o o. Rydzyku. Nie darzę go sympatią tak jak wszystkich ludzi próbujących uwikłać społeczeństwo w spory polityczne. O. Rydzyk odwołuje się do polskości, do walki z wrogami narodu i takie tam. Sporo ludzi idzie za jego głosem i zajmuje jakieś miejsce na różnych frontach ideologicznej walki, a ja nie lubię atmosfery konfliktu, zwłaszcza jeśli dotyka ona osoby z mojej rodziny. Za co lubię ojca Rydzyka? Za nonkonformizm, off-stream i opozycjonizm. Szlag mnie trafia jak czasami czytam te płaczliwe sra.nie Żydów jacy to oni są poszkodowani i jak to im się wszystko należy, a jacy to Polacy są źli. Cieszę się, że ktoś przeciwstawia się takim głosom tych rozmiłowanych w robieniu z siebie ofiar środowisk, podczas gdy ogół mediów milczy w tej sprawie. Dodatkowo, często media w naszym kraju przedstawiają sprawy dość jednostronnie i tendencyjnie - ciekawie jest ujrzeć to z innego punktu widzenia i to serwują media ojca Rydzyka. Za co nie lubię ojca Rydzyka? Za mieszanie religii z polityką. Nienawidzę politycznego bagna, uważam, że wielu ludzi mogłoby zrobić dużo pożytecznych dla siebie i innych rzeczy gdyby nie tracili czasu na myślenie o polityce, a działalność ojca Rydzyka poprzez wzniosłe hasła polskości katolickiej tylko te nastroje podsyca. Uważam też, że zrobił negatywną opinię osobom wierzącym, przez co często bywa tak, że każda osoba, która nie kryje się ze swoją katolickością, nawet jeśliby nie lubiła Rydzyka i jego radia, to zostaje zwyzywana od moherów itp. za swoje poglądy, np. sprzeciwianie się aborcji lub stosowanie NPR. To są moim zdaniem złe owoce działalności o. Rydzyka. JakubN napisał(a): 3. Jakie najciekawsze wypowiedzi o. Rydzyka znaleźliśmy w sieci czy usłyszeliśmy [proszę podawać źródła, żeby nie było nadużyć] Nie zajmuję się słuchaniem o. Rydzyka w sieci ani zapamiętywaniem jego audycji.  JakubN napisał(a): 4. Rola o. Rydzyka dla budowania pozytywnego/negatywnego obrazu KK w Polsce. Trochę już o tym wspomniałem powyżej. Dodatkowo uważam, że Radio Maryja zwracając mocno uwagę na Maryję daje kolejne argumenty dla osób które zarzucają kościołowi katolickiemu mariofilię. W mediach ojca Rydzyka Maryja została postawiona obok Jezusa w pozdrowieniu, mnóstwo jest modlitw do niej, co jest moim zdaniem oraniem ziemi pod nadużycia w tym względzie i podpałką pod mariofilską religijność ludową. JakubN napisał(a): 5. Kto powinien przepraszać kogo, czyli czy prezydent Rydzyka czy Rydzyk prezydenta.
Nie zastanawiam się nad tym z racji tego, że jest mi to całkowicie obojętne.
|
Cz lip 12, 2007 21:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Na przykład że sprawa Jedwabnego miała słuzyć tylko wyłudzeniu 60 miliardów $? A co jest nieprawdziwe- sprawa Jedwabnego- trochę dziwna przerwana ekshumacja z rzekomych względow religijnych, podczas gdy w samym Izraelu, stosouje się ekshumację, gdy jest to konieczne A o 60 miliardach nie słyszaleś- tyle wlaśnie żada od Polski Światowy Kongres Żydów...Ostatnio delegacja żydowska negocjowała tą sprawę z premierem Marcinkiewiczem...Jesli nie masz informacji na ten temat to poszukaj... O poddaniu się eutanazji- nie uwazasz, że to taki chwyt retoryczny?? Jesli pani prezydentowa jest za aborcją i eutanazją- czyli mordowaniem innych ludzi- to ojciec proponuje jej by sama skorzystała z tego dobrodziejstwa... Bo tak jest, ze nie mamy nic przeciwko mordowaniu innych- poprzez aborcję, ale swoje zycie cenimy... Cytuj: Ogólnie rzecz biorąc, Twój post był jednym z tych, po których mam wrażenie, że poczucie abstrakcyjnego myślenia i dokonywanie za jego pomocą nadinterpretacji jest jedną z bardziej idiotycznych rzeczy, jakie ewolucja wytworzyła.
No tak, to prawdziwa tolerancja przebija z tej wypowiedzi...
Dziwne, że mozna bronic Jaruzelskiego, Kiszczaka itp...ale o. Rydzyka nie mozna...
|
Cz lip 12, 2007 21:56 |
|
|
|
 |
Zencognito
|
JakubN napisał(a): Na przykład że sprawa Jedwabnego miała słuzyć tylko wyłudzeniu 60 miliardów $? Albo żeby pani prezydent sama poddała się eutanazji?
Jakubie, słyszałeś to nagranie? Czy może tylko czytałeś że niby takowe istnieje, tak jak kiedyś czytało się o Maybachu o. Rydzyka? Niech niechęć nie zwalnia nas z racjonalnego myślenia i opierania się na faktach.
|
Cz lip 12, 2007 21:58 |
|
 |
Użyszkodnik
|
Mark Zubek napisał(a): 4) Kieruje się miłością do Boga i człowieka. He-he-he. Dobry żart ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif) JakubN napisał(a): No proszę, jaki męczennik. Może nie czekajmy na jego śmierć, tylko od razu go kanonizujmy. Uśmiech... Za życia chyba nie można. Ale możemy wyrządzić wielmożnemu ojcu dyrektorowi (i przy okazji Polsce) przysługę - przyspieszymy jego śmierć, dzięki czemu zostanie kanonizowany Powyższy tekst jest oczywiście tylko głupim żartem.Teresse napisał(a): Jesli pani prezydentowa jest za aborcją i eutanazją- czyli mordowaniem innych ludzi- Eutanazja to mordowanie? Kiedyś bodajże tommy bardzo dobrze się wypowiedział na ten temat (lub podobny). Chyba nigdy nie widziałaś kogoś bardzo cierpiącego, dla kogo śmierć jest jedynym wyjściem. Zaś co do aborcji - pewnie, lepiej znajdować noworodki na śmietnikach  Teresse napisał(a): to ojciec proponuje jej by sama skorzystała z tego dobrodziejstwa... Skoro ojciec jest za wygnaniem Żydów z Polski - niech sam skorzysta z tego dobrodziejstwa. Zapewniam, że narodowi wyświadczy przysługę. JakubN napisał(a): Użyszkodniku, mój podpis znaczy tyle, co elen sila lumenn omentielvo, czyli w elfickim języku quenya "gwiazdy świecą nad godziną naszego spotkania" - tradycyjne i uroczysta pozdrowienie. Jako Tolkienista amator i wielki fan nie mogłem się powstrzymać. Suszę zęby
Fajne
Pozdrawiam,
U.
|
Cz lip 12, 2007 22:07 |
|
|
|
 |
Zencognito
|
Zrobię offtop, ale muszę na to odpowiedzieć.
Użyszkodnik napisał(a): Zaś co do aborcji - pewnie, lepiej znajdować noworodki na śmietnikach 
Po pierwsze, czynisz fałszywą sugestię jakoby niemożność poddania się aborcji implikowała wywalenie dziecka na śmietnik, co jest wielką bzdurą.
Po drugie, w czym niby dokonanie aborcji jest lepsze od wywalenia noworodka na śmietnik? Płód z aborcji właśnie tam trafi - na śmietnik. Tudzież do kwasu. Na śmietniku to przynajmniej jest jakaś szansa, że ktoś to dziecko znajdzie i uratuje.
|
Cz lip 12, 2007 22:16 |
|
 |
maharet
|
Ja swoją opinię o Rydzyku wyrażę pewnym powiedzeniem- nadgorliwość gorsza od faszyzmu.
|
Cz lip 12, 2007 22:16 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Cytuj: Ale możemy wyrządzić wielmożnemu ojcu dyrektorowi (i przy okazji Polsce) przysługę - przyspieszymy jego śmierć, dzięki czemu zostanie kanonizowany
Jesli to ma być żart, to nie jest on śmieszny i słowa te skierowane do KOGOKOLWIEK sa zwyczajnie chamskie.
Poza tym nie rozumiem czemu ma służyc ten temat... w przewazajacej mierze jak widac, słuzy rzucaniu oszczerstw.
Z tego co wiem, to nawet niepotrzebne mówienie o kimś prawdy, która ujawnia choćby jego słabości jest grzechem przeciwko ósmemu przykazaniu.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Cz lip 12, 2007 22:17 |
|
 |
Mark Zubek
|
Jakubie;
1) Jeśli chcesz mnie obrazić nazywając ofiarą...ewolucji,
sam interpretujesz swoje przypadkowe powstanie oraz jej pomyłkę.
2) Każdy sądzi według siebie.....
a więc co jeszcze powiesz o mojej idiotycznej
nadinterpretacji?
3) Nie musisz wątpić że ktoś myśli inaczej a możesz całkiem radosnie przyjąć to do wiadomości i uczyc się myśleć inaczej.
4) Trudno jest zrozumieć czym są aktualne warunki społeczno polityczne
bez samodzielnego myślenia. Bez krytycznego spoglądania na siebie.
Tak się składa że w działalności o.Rydzyka, znalazłem potwierdzenie swoich przypuszczeń do których dochodziłem samodzielną obserwacją
świata i siebie samego przez całe życie.
Tym bardziej wierzę w dobre intencje o.Rydzyka, gdy wypowiada się
w sprawach społecznych.
|
Cz lip 12, 2007 22:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Za życia chyba nie można. Ale możemy wyrządzić wielmożnemu ojcu dyrektorowi (i przy okazji Polsce) przysługę - przyspieszymy jego śmierć, dzięki czemu zostanie kanonizowany No tak w walce z ojcem Rydzykiem wszystkie chwyty dozwolone, nawet nawoływanie do morderstwa- bo tym właśnie jest Twoja wypowiedź... Cytuj: Eutanazja to mordowanie? Kiedyś bodajże tommy bardzo dobrze się wypowiedział na ten temat (lub podobny). Chyba nigdy nie widziałaś kogoś bardzo cierpiącego, dla kogo śmierć jest jedynym wyjściem
Widziałam, a Ty widziałeś?? i nie wiem czy wiesz, że ruch hospicyjny- czyli ludzie opiekujący się terminalnie chorymi jest przeciwko eutanazji...A ci ludzie wiedzą co mówią, bo mają kontakt z umierającymi, a nie tylko filozofują siedząc na fotelu...
Co za bzdury wygadujesz, że ojciec jest za wygnaniem Żydów z Polski??
za wygnaniem Żydów to byli komuniści, który rozpętali w 1968 antysemicką nagonkę...a teraz stoją się w szatki demokratów...
|
Cz lip 12, 2007 22:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: O poddaniu się eutanazji- nie uwazasz, że to taki chwyt retoryczny?? Bardziej erystyczny niż retoryczny. Poza tym zupełnie niegodny w ustach osoby duchownej. Cytuj: No tak, to prawdziwa tolerancja przebija z tej wypowiedzi... Nigdzie nie pisałem, że jestem tolerancyjny, tylko trzeźwo myślący.  Cytuj: Jakubie, słyszałeś to nagranie? Czy może tylko czytałeś że niby takowe istnieje, tak jak kiedyś czytało się o Maybachu o. Rydzyka? Niech niechęć nie zwalnia nas z racjonalnego myślenia i opierania się na faktach. Nie, nie zwalnia. Słyszałem fragment dotyczący pani prezydentowej, o sprawie Jedwabnego Rydzyk się już wypowiadał wcześniej. Tutaj jest komentarz z transkrypcją: http://ekai.pl/serwis/?MID=13010i wybrany fragment: Cytuj: "Pan wstrzymał ekshumację w Jedwabnem. Przecież pan wie, że tu chodzi o 65 mld dolarów, żeby Polska dała. Za co Polska ma oddawać 65 mld dolarów? Za co? Przyjdą do pana i powiedzą: proszę mi oddać ten skafander. Ściągaj spodnie. Dawaj. Buty dawaj".
A co do podpisu, to wiem, Użyszkodniku, właśnie dlatego go umieściłem. 
|
Cz lip 12, 2007 22:20 |
|
 |
Użyszkodnik
|
Cytuj: Jesli to ma być żart, to nie jest on śmieszny i słowa te skierowane do KOGOKOLWIEK sa zwyczajnie chamskie. Tak - pod nim jest napisane, że test to tylko głupi żart. Zencognito, dokonanie aborcji w tym jest lepsze, że płód zostaje zabity w miarę humanitarnie. Trafi na śmietnik - dobrze, ale nie będzie żywy na tym śmietniku cierpiał przez kilkanaście godzin. A co z dziećmi, które rodzice próbują zamordować w inny sposób? Np głośno było o matce, która włożyła dziecko do pralki... Teresse napisał(a): nawet nawoływanie do morderstwa- bo tym właśnie jest Twoja wypowiedź...
Proponuję powiększenie i przeczytanie tego, co jest napisane pod tym nawoływaniem do morderstwa czcionką o rozmiarze '1'.
Pozdrawiam,
Nawołujący do morderstwa Użyszkodnik 
|
Cz lip 12, 2007 22:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: 1) Jeśli chcesz mnie obrazić nazywając ofiarą...ewolucji, sam interpretujesz swoje przypadkowe powstanie oraz jej pomyłkę.
Noooo, PRZEPRASZAM, rzeczywiście CHCIAŁEM CIĘ OBRAZIĆ. Nie jestem z tego dumny i to raczej mało konstruktywne było.  Ale przynajmniej nie wypieram się tego, co napisałem i nie mówię, że zostało źle zrozumiane i że rzucasz oszczerstwa.
|
Cz lip 12, 2007 22:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czcionka jest o rozmiarze 1 więc nie widać, co jest napisane...Gdybym ja w żartach wezwała do zamordowania Michnika- to juz by mnie wyzwano od Hitlerów, nazistów i antysemitów...
Jak zwykle w stosunku do o. Rydzyka dopuszczalne jest wszystko....
Co do aborcji- to jest to humanitarne rozerwanie na strzepy, po czym wrzucenie do smieci- lub jesli dziecko urodzi się zywe ( podczas późnej aborcji tzw. partial birth)- dobicie albo zostawienie az skona...
|
Cz lip 12, 2007 22:34 |
|
 |
Zencognito
|
JakubN napisał(a): Nie, nie zwalnia. Słyszałem fragment dotyczący pani prezydentowej, o sprawie Jedwabnego Rydzyk się już wypowiadał wcześniej. Tutaj jest komentarz z transkrypcją: http://ekai.pl/serwis/?MID=13010i wybrany fragment: Cytuj: "Pan wstrzymał ekshumację w Jedwabnem. Przecież pan wie, że tu chodzi o 65 mld dolarów, żeby Polska dała. Za co Polska ma oddawać 65 mld dolarów? Za co? Przyjdą do pana i powiedzą: proszę mi oddać ten skafander. Ściągaj spodnie. Dawaj. Buty dawaj". Ja jako niewierny Tomasz nie uwierzę póki nie usłyszę  Masz może linka do tego fragmentu? A co do Jedwabnego, to nie znam argumentów stron, ale żądanie 65 miliardów dolarów od Polski ze strony Żydów wydaje mi się jakimś mega absurdem. Użyszkodnik napisał(a): Zencognito, dokonanie aborcji w tym jest lepsze, że płód zostaje zabity w miarę humanitarnie.
Widzę, że Ty nie wiesz jak dokonuje się aborcji skoro takie rzeczy piszesz. Płód się rozcina albo rozrywa na kawałki, są też takie metody które polegają na wstrzyknięciu jakiegoś żrącego środka, który wypala płód jednocześnie nie uszkadzając macicy. Twierdzić, że abrocja jest bardziej humanitarna niż wywalenie na śmietnik to jak twierdzić, że bardziej humanitarne jest rozstrzelanie dzieci w Afryce lub zrzucenie na nie napalmu niż żeby umierały z głodu 
|
Cz lip 12, 2007 22:47 |
|
|
|