Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Radio Watykańskie: "Lefebvryści" nie są ekskomunik 
Autor Wiadomość

A ja mam tylko jedno małe pytanie - tak z ciekawości - odkad to w Waszym Kosciele o tym kto jest a kto nie jest ekskomunikowany decydują prywatne wywiady radiowe i prasowe takiego czy innego kardynała, w dodatku z kurii rzymskiej?

Śr sty 16, 2008 22:41

Powiem wprost - każdy kolejny post w tym wątku niezwiązany z tematem będzie usuwany. Posty traktujące o Mszy Świętej również

Przypominam że to wciąż obowiązuje

Śr sty 16, 2008 23:11
Zauwaz Kamyku jedno, w informacji podanej przez Radio watykanskie, jest rowniez wzmianka o wydaniu motu proprio „Summorum Pontificum”, zezwalajacego na sprawowanie lacinskiej Mszy sw.
Dlaczego zatem upierasz sie przy swoim i wykasowujesz posty laczace sie z tematem a nawiazujace do Mszy lacinskiej?
Bardzo czesto w rozmowie na dany temat, porusza sie cos dodatkowo, i nie znaczy to, ze schodzi sie na inny temat. Czasem pewne wzmianki sa wrecz konieczne i cenne w swojej tresci.

Cz sty 17, 2008 16:42

Owszem. Ale wzmiankowanie np. o Mszy Trydenckiej odprawianej przez o. Pio to już zbyt daleka dygresja

Pt sty 18, 2008 10:10
To przeciez czasy trwania Soboru Watykanskiego II i poczatek rozlamu.

Pt sty 18, 2008 16:53

Pt sty 18, 2008 17:02
Od Głodu, Zarazy i...Studentów Teologii - Zachowaj Nas Panie :D :D

Pt sty 18, 2008 22:40
Bractwo Św. Piusa X - dokumentacja odnośnie archidiecezji gdańskiej

http://konserwatyzm.pl/content/view/2952/111/

Pn sty 21, 2008 2:51

Właśnie ukazał sie w Rozmównicy na TVN Religia wywiad z ks Stehlinem.
Jest okazja, aby FSSPX samo broniło swojego postępowania wobec wielu zarzutów. W imie dialogu wewnątrzkatolickiego powinno być to umożliwione. Dodam ks Stehlin odnosi sie do sprawy podpisania dokumentów IISV przez abp Lefebvre.
Tutaj.

Pn paź 05, 2009 11:01

Warto przeczytać Czy można pogodzić nauczanie Soboru Watykańskiego II z tradycyjnymi przekonaniami Bractwa św. Piusa X? (są dwie części)

So lis 21, 2009 15:29

Post Re: Radio Watykańskie: "Lefebvryści" nie są ekskomunik
Ostatnie posty zostały usunięte, ponieważ były nie na temat. Jeśli ktoś chcę podjać dyskusję o władzy w Kościele, niech założy nowy temat

Pn sty 25, 2010 11:14

założyłem temat

viewtopic.php?f=11&t=23931
Pozwoliłem sobie podać linka do nowego tematu. Kamyk

Śr sty 27, 2010 21:54

Post Re:
Kamyk napisał(a):

@vox - nie trzeba być wybitnym teologiem żeby wiedzieć, że najwyższą władzą w Kościele jest sobór/synod. I jeśli ktoś odrzuca ważne soborowe postanowienia, to nie jest to ani normalne dla Kościoła, ani też dobre

A to ciekawe? O jakim kościele się Pan Kamyk wypowiada? W/g mojej wiedzy Pan Jezus najwyższą godnością i władzą obdarzył Piotra Apostoła i jego następców.

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Śr cze 30, 2010 15:46

mazurek napisał(a):
założyłem temat

viewtopic.php?f=11&t=23931
Pozwoliłem sobie podać linka do nowego tematu. Kamyk

W odpowiedzi na post Endeka, odsyłam do zalinkowanego tematu - tam jest dyskusja na ten temat

Śr cze 30, 2010 22:45

Ile czasu minęło od znaczącego gestu Benedykta XVI :?: Już rok, czy prawie :?:

I, jak widać, lefebryści nie próżnują. Szkoda tylko, że nie robią nic, aby gest Kościoła wykorzystać i dążyć do pojednania, wyjaśniania różnic. Odchodzący na emeryturę kard. Kasper mówił o tym w maju - http://info.wiara.pl/doc/518106.Trudne- ... febrystami

Zapowiadali miesiąc temu święcenia - http://info.wiara.pl/doc/561355.Bractwo ... ych-ksiezy - co było szeroko komentowane jako niestosowne, bo robią to nadal bez mandatu papieskiego, nie mając swojego miejsca w strukturach hierarchii Kościoła katolickiego.

I wyświęcili - http://info.wiara.pl/doc/575364.Lefebry ... ili-ksiezy i http://info.wiara.pl/doc/581905.Swiecenia-prowokacja

Co to pokazuje :?: To, o czym nie raz pisałem. Papież, w swojej dobroci, zdjął - jakby na kredyt, na zachętę - karę, która się zwierzchnikom lefebrystów należała (żadne "Jan Paweł II nałożył" - bo następuje ona z mocy prawa, co papież tylko podkreślił publicznie), licząc że to zachęci do współpracy. A oni - dalej swoje. I nie ma już argumentu, że są ekskomunikowani - bo nie są. Co nie znaczy, że pełna jedność jest. Bo jak ma być, gdy - najwyraźniej - jednej tylko stronie na niej zależy.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz lip 01, 2010 10:07
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona