Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 0:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 List otwarty do Benedykta XVI w sprawie apostazji 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Taki wypis mozna przyrownac do biurokracji panstwowej. Kazdy biurokrata uwaza swoj urzad za najwazniejszy. Czym wiecej stempli i podpisow, tym lepiej. Instytucje ktore ciesza sie powaga i dbaja o swoj wizerunek, nie stawiaja specjalnych trudnosci z wypisaniem np. mensa, wystarczy napisac list.

Ciekawe co odpowie papiez? Jesli go poinformuja oczywiscie, bo przeciez tam walka o wplywy i wladze jak wszedzie(mam na mysli kardynala Darío Castrillón Hoyos).

Patrzac na te doplaty do Kosciolow, wydaje sie, ze katolicy ladnie wycyckali prawoslawnych. :D

Cz paź 01, 2009 12:35

Gdybyś doczytała artykuł w wikipedii, zauważyłabyś, że Fundusz Kościelny działa na rzecz wszystkich Kościołów i innych związków wyznaniowych o uregulowanym statusie prawnym w RP.

Żadne związki wyznaniowe nie powinny być finansowane przez państwo. Nie żyjemy w państwie wyznaniowym, związki wyznaniowe powinny być finansowane przez osoby nimi zainteresowane.

Cz paź 01, 2009 13:06

Aha i jeszcze jedno: tyle się mówi, że Kościół utrzymuje różne ośrodki pomocy społecznej. Moim zdaniem dobrze by było, gdyby sami siebie utrzymali, a kasę którą się przeznacza na renowację miejsc kultu (z wyjątkiem zabytków) i ubezpieczenie dla duchownych można by przekazać dla świeckich instytucji. Jeżeli chcą robić coś dobrego, to niech robią, ale za swoje pieniądze. I chyba nie ma takiego wielkiego problemu, żeby wyrównać tą dotację wystarczy żeby każdy katolik dał o parę groszy więcej na tacę.

Cz paź 01, 2009 13:09

Polska nie jest państwem wyznaniowym, tak samo, jak nie jest państwem " partyjnym ", mimo iż finansuje z budżetu partie polityczne.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz paź 01, 2009 13:10

Polska nie jest państwem wyznaniowym, tak samo, jak nie jest państwem " partyjnym ", mimo iż finansuje z budżetu partie polityczne.

Argument wagi: "jak on kradnie to ja też mogę". Tym bardziej, że z teoretycznie partie polityczne działają na korzyść całego społeczeństwa (całe społeczeństwo czerpie korzyści). Ale to już margines. Budżet powinien być planowany racjonalnie. Najpierw powinny być zaspokajane podstawowe potrzeby, a dopiero później potrzeby duchowe wybranych grup.

Cz paź 01, 2009 14:36

Argument wagi: "jak on kradnie to ja też mogę".

Ja nie podałem żadnego argumentu, tylko wykazałem nieadekwantność Twojego.

Cytuj:
Tym bardziej, że z teoretycznie partie polityczne działają na korzyść całego społeczeństwa (całe społeczeństwo czerpie korzyści).

Teoretycznie to Kościół katolicki działa na korzyść całego społeczeństwa, bo oferuje mu zbawienie. Osobiście nie odczuwam, by jakakolwiek partia finansowana obecnie z budżetu działała na moją korzyść, i bardzo chętnie zaprzestałbym ich finansowania, niestety, nie mogę.

Cytuj:
Budżet powinien być planowany racjonalnie. Najpierw powinny być zaspokajane podstawowe potrzeby, a dopiero później potrzeby duchowe wybranych grup.

No i skąd wnosisz, że potrzeby duchowe są zaspokajane przed potrzebami podstawowymi ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz paź 01, 2009 15:24

No i skąd wnosisz, że potrzeby duchowe są zaspokajane przed potrzebami podstawowymi ?

Choćby stąd, że moja babcia nie może chodzić, bo czeka w kilkuletniej kolejce po endoprotezę. Generalnie pieniędzy brakuje w różnych dziedzinach życia, ale służba zdrowia i edukacja są najbardziej "potrzebujące".

Cytuj:
Teoretycznie to Kościół katolicki działa na korzyść całego społeczeństwa, bo oferuje mu zbawienie.

O kurde, a ja myślałam, że to Jezus nas zbawił :shock:

Cz paź 01, 2009 15:43

Choćby stąd, że moja babcia nie może chodzić, bo czeka w kilkuletniej kolejce po endoprotezę.

I żadna działająca w interesie społeczeństwa, a finansowana z Twoich pieniędzy partia polityczna nic z tym nie zrobiła ?

Cytuj:
O kurde, a ja myślałam, że to Jezus nas zbawił Shocked

A gdzie ja napisałem, że zbawił nas ktoś inny ?

Powoli chyba traci sens ta gadanina.

Cz paź 01, 2009 17:16

I żadna działająca w interesie społeczeństwa, a finansowana z Twoich pieniędzy partia polityczna nic z tym nie zrobiła ?

No zrobiła, przypomnieć linka?

Cytuj:
A gdzie ja napisałem, że zbawił nas ktoś inny ?

Cytuj:
Teoretycznie to Kościół katolicki działa na korzyść całego społeczeństwa, bo oferuje mu zbawienie.

Nie Kościół oferuje zbawienie a Chrystus. A właściwie to już nas zbawił, a to czy z tego skorzystamy czy nie, to nasza prywatna sprawa. Kościół może pomaga w zbawieniu, a może przeszkadza, opinie są podzielone.

Cz paź 01, 2009 17:23

No zrobiła, przypomnieć linka?

Jakiego linka ?

Cytuj:
Nie Kościół oferuje zbawienie a Chrystus.

Nie jest to takie proste, ale obawiam się że wyjaśnień i tak nie zrozumiesz.

Cz paź 01, 2009 17:26

A tymczasem proszę o powrót do tematu apostazji i listu do Benedykta XVI. Offtop będę usuwał

Cz paź 01, 2009 17:31

Cz paź 01, 2009 17:58

No nie wiem, do zawarcia ślubu cywilnego też są potrzebni świadkowie i wnioski, czy to nie żenujące?

Nie? Małżeństwo to założenie rodziny, na rodzinach (takich czy innych) opiera się społeczeństwo. Porównanie tej uroczystości z apostazją- nieadekwatne.

Johnny99 napisał(a):
To już problem rocznika statystycznego. Faktu, że się było ochrzczonym w żaden sposób nie da się wymazać - także apostazją.

Twoim zdaniem. Wielu pogan zapatruje się na tę sprawę inaczej.

Johnny99 napisał(a):
Teoretycznie to Kościół katolicki działa na korzyść całego społeczeństwa, bo oferuje mu zbawienie

Kazdy Kościół ofiaruje swoim wiernym zbawienie :-)

Kamyk napisał(a):
Zgadzam się z Johnym99 - jeśli komuś zależy, to przejdzie przez tą procedurę, która wcale nie jest jakaś strasznie skomplikowana ani uciążliwa. Wniosków, pism, świadków, poręczycieli potrzebujemy przecież nie tylko przy wypisaniu się z Kościoła... Dlatego uważam że jest to robienie z igły widły

Skąd możesz wiedzieć, że procedura nie jest uciążliwa skoro jej nie doświadczyłeś? Byłbyś zadowolony gdyby bez twojej zgody zapisano cię do jakiejś szkodliwej sekty i utrudniano wystąpienie z niej?

Cz paź 01, 2009 18:00
Marek MRB napisał(a):
Sheeta napisał(a):
Wszelkie finansowe wsparcie Kościoła przez państwo bazuje na tym, że mamy 90% Katolików w kraju, co jest czystą fikcją.
Jakie wsparcie ?

A takie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fundusz_Ko%C5%9Bcielny
To doczytaj.
To nie jest wsparcie a (niepełne) zadośćuczynienie.

Cz paź 01, 2009 18:53

Małżeństwo to założenie rodziny, na rodzinach (takich czy innych) opiera się społeczeństwo. Porównanie tej uroczystości z apostazją- nieadekwatne.

Nie porównuję uroczystości, tylko wymogi formalne.

Cytuj:
Twoim zdaniem. Wielu pogan zapatruje się na tę sprawę inaczej.

Hmm, no to musisz zawnioskować, by rocznik statystyczny uwzględniał pogańskie praktyki " odchrzczeń " :D

Cytuj:
Kazdy Kościół ofiaruje swoim wiernym zbawienie Smile

A Fundusz Kościelny działa na rzecz każdego Kościoła i związku wyznaniowego, który się o to postara - wszystko gra :D

Cytuj:
Byłbyś zadowolony gdyby bez twojej zgody zapisano cię do jakiejś szkodliwej sekty i utrudniano wystąpienie z niej?

Przecież już na to odpowiedziałem.. nie wiem czy wiesz, ale mormoni praktykują chrzest zastępczy za wszystkich ludzi na Ziemi. Zbierają ich dane, i na specjalnych ceremoniach chrzczą ich poprzez swoich wyznawców. Niewykluczone, ze mnie też w ten sposób " ochrzcili ". Czy jestem zadowolony ? Nie. Czy jestem wściekły ? Też nie. Nie obchodzi mnie to. I nie obchodzi mnie, co musiałbym zrobić, żeby mnie ze swojego rejestru wypisali. Szkoda mi na to czasu.

Cz paź 01, 2009 19:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona