Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 16:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Koreanki modlą się w chustkach... 
Autor Wiadomość

Post Re: Koreanki modlą się w chustkach...
kiedy przychodzisz do kogos do domu ściągasz czapkę. Kościół nie jest domem Bożym?
a co do serc tych ludzi-im śmierc blizej tym częstsza obecność w kościele.
myśle, że chustka bylaby odpowiedniejsza jeżeli juz ktoś ma potrzebę przyjść w nakryciu glowy do kosciola.
w kusych spódniczkach tez sie do kościoła nie przychodzi...

Pn mar 15, 2010 21:44

Co do nakazu nakrycia głowy:

Agniulka napisał(a):
No właśnie rzecz w tym, żeby odróżnić co w Piśmie Świętym jest przekazaną nam przez Boga prawdą o zbawieniu a co jest zaledwie kontekstem kulturowym...
http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?p=54859#p54859

Agniulka napisał(a):
musimy odróżnić w Piśmie Świętym to co jest ponadczasowe i "ponadprzestrzenne" od tego, co jest uwarunkowane warunkami określonej kultury i określonego czasu.
W tych słowach kryje się również prawda teologiczna - nasza postawa i nasz strój w kościele musi wyrażać nasz szacunek wobec Boga (a i siebie nawzajem).
Obok postaw i gestów jednoznacznych jak prostracja są również gesty i zachowania uwarunkowane kulturowo i jedynie w tej kulturze zrozumiałe.
Banalny może przykład, ale wchodząc do meczetu trzeba zdjąć buty. Natomiast spróbujcie pójść w gości do kogoś mniej bliskiego w Niemczech i zdjąć buty - będzie to uznane za nadmierne spoufalanie się...
I podobnie jest z nakryciem głowy. O ile dobrze pamiętam Żyd modląc się ma nakrytą głowę. Gdyby jakiś mężczyzna wszedł do kościoła w czapce byłoby to brakiem kultury...
Myślę że analogicznie trzeba rozpatrywać cytowane słowa św. Pawła
http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?p=54873#p54873

Przypis do Nowego Testamentu w tłumaczeniu Remigiusza Popowskiego SDB do 1Kor 11,16:
"Autor odwołuje się tu do przyjętego w Kościele zwyczaju zasłaniania lub niezasłaniania głowy, a nie do jakiegoś nakazu Boga. Poza głębszym przenośnym znaczeniem, podanym przez Autora Listu, to zasłanianie lub niezasłanianie głowy miało wyróżniać chrześcijan od Żydów i pogan."

Werset ten w powyższym tłumaczeniu:
"A jeśli ktoś uważa, że jest to dla niego dyskusyjne - my ani Kościoły Boga takiego zwyczaju nie mamy."

Biblia Poznańska:
"Jeżeli ktoś chciałby się o to spierać, to powtarzam: takiego zwyczaju nie ma ani u nas, ani na zebraniach ludu Bożego."

NT w przekładzie S. Kowalskiego:
"Jeżeli jednak komuś się wydaje, że może dalej upierać się przy swoim - takiego zwyczaju nie mamy i nie znają go też inne gminy Boże."

(pogrubienie moje)

Pn mar 15, 2010 23:33
Zobacz profil WWW
@Teresse, wlasnie napisalam, ze w Polsce tez praktycznie do czasow Soboru a i jakis czas potem byl zwyczaj, ze kobiety przychodzily do kosciola w chustkach.

Ja przypuszczam, ze byl to wynik zalecen sw. Pawla plus kontekst kulturowy. Kiedys wszystkie kobiety nosily albo chustki (panny) albo czepce (mezatki) i na pewno nie zdejmowaly ich w kosciele bo byl to niejako zewnetrzny objaw ich stanu cywilnego i godnosci. Potem to zaniklo, zwyczaje sie zmienily i ten tez stal sie w pewnym sensie "martwy". We Wloszech wyglada to troche inaczej, a w Watykanie nalezy jeszcze do dobrego obyczaju (mozesz zobaczyc w gazetach, kiedy jest mowa o wizytach glow panstwa badz koronowanych w Watykanie, kobiety (krolowe i prezydentowe) czesto maja wlasnie takie koronkowe nakrycie glowy).

Wt mar 16, 2010 9:03
Jeszcze inny aspekt - nie podałaś co obrazują te zdjęcia.
Obecnośc na Mszy św niedzielnej lyb codzinnej, czy przyjmowanie sakramentu - pierwszej komunii, chrztu, bierzmowania - co we wszystkich krajach podreślone jest odświętnym, przeznaczonym na ten orzęd strojem.

Wt mar 16, 2010 9:48
jumik napisał(a):
Co do nakazu nakrycia głowy:

Agniulka napisał(a):
No właśnie rzecz w tym, żeby odróżnić co w Piśmie Świętym jest przekazaną nam przez Boga prawdą o zbawieniu a co jest zaledwie kontekstem kulturowym...
http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?p=54859#p54859

Tak jumiku...Tylko dlaczego ktoś nauczył tego Koreanki?
Chyba, że same z siebie tak robią- ale wtedy ktoś powinien im powiedzieć, że to nie jest konieczne.
Być może stało się to czymś w rodzaju obyczaju- jak te chustki u papieża.

Jednak chustka nie jest elementem ich stroju i nigdy nie była.

@Alus z tego co zauważyłam to ubierają ją na Mszy oraz podczas modlitwy w Kościele-dlatego wydaje mi się, że wcielają w życie ten List do Koryntian- jak mi się uda to zapytam kogoś stamtąd.

Swoją drogą bardzo ciekawy jest ten wzgląd na aniołów- wcześniej nie zwróciłam na to uwagi.

Inna rzecz- ludzie często praktykują jakieś obyczaje myśląc, że to wymóg Kościoła.

Śr mar 17, 2010 11:12
Myślę, że ogromny wpływ na ubiór, zachowania mają objawienia w Naju trwające kilka lat
http://www.youtube.com/watch?v=PLQ6ttpI ... re=related

Śr mar 17, 2010 11:37
Tu znalazłam video z Mszy- faktycznie większość jest w chustkach...

http://www.youtube.com/watch?v=__1QGrBi2Vs

ale nie wszystkie- więc to pewnie coś w rodzaju obyczaju być może wprowadzonego przed Soborem Watykańskim II.

Śr mar 17, 2010 21:07

Dlaczego noszą Koreanki? a czy Włoszki, Hiszpanki, Latynoamerykanki robią inaczej... Koreanki jako wyznawczynie Chrystusa są w okresie kiedy uczą sie i przyswajają dobre wzorce od najlepszych

Śr lip 07, 2010 14:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2