B16 prosi Castro o wolny Wielki Piątek.
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: B16 prosi Castro o wolny Wielki Piątek.
WZasadzieNiegroźny napisał(a): Alus napisał(a): Ale zgodnie z art 42 ust 1 ustawy o gwarancjach wolności sumienia i wyznania, mają prawo do dni wolnych, na własny wniosek.
dobre, dobre. Powodzenia. Faktycznie. Pomimo tego, że jako metodysta np. Wielki Piątek mam zagwarantowany jako dzień wolny od pracy, to różnie to w życiu bywa.
|
N kwi 01, 2012 19:12 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Mamy takie święta: 1. 1 stycznia – Nowy Rok 2. 6 stycznia – Święto Objawienia Pańskiego czyli Epifanii (Święto Trzech Króli) 3. Niedziela wielkanocna, święto ruchome)[2] 4. Poniedziałek wielkanocny, święto ruchome) 5. 1 maja – Święto Państwowe (tzw. "Świętem Pracy") 6. 3 maja – Święto Narodowe Trzeciego Maja 7. Zesłanie Ducha Świętego 8. Dzień Bożego Ciała 9. 15 sierpnia – Wniebowzięcie Najświętszej Marii Panny, Święto Wojska Polskiego 10. 1 listopada – Wszystkich Świętych 11. 11 listopada – Narodowe Święto Niepodległości 12. 25 grudnia – pierwszy dzień Bożego Narodzenia 13. 26 grudnia – drugi dzień Bożego Narodzenia No właśnie. W większości święta religijne. A konkretnie katolickie. A obowiązuje to wszystkich Tak jak napisałam, jestem przeciwna temu by jakiekolwiek święto religijne było państwowym i obejmowało wszystkich, natomiast nie mam nic przeciwko prawu wyznawców konkretnych religii do dni wolnych w wielkie i ważne dla nich święta. A na mniejsze święta niech sobie biorą urlopy, jak chcą mieć wolne. Alus napisał(a): Nie przesadzaj - nawet gdy ktoś pracuje na stawkę godzinową w ciągu 30 dni ma możliwość nadrobić te 8 godzin. Po pierwsze, nie wszyscy mogą. Prace bywają różne. A poza tym to nie chodzi o to czy ma możliwość nadrobić czy nie. Chodzi o respektowanie jego prawa do pracy w dni, które nie są dla niego żadnym świętem. Poza tym to że katolicy coś świętują, nie jest dobrym powodem do tego, bym ja musiała potem nadrabiać pracę w dni, które ja wolałabym mieć wolne i przeznaczyć je na coś istotnego dla mnie. Alus napisał(a): Ale zgodnie z art 42 ust 1 ustawy o gwarancjach wolności sumienia i wyznania, mają prawo do dni wolnych, na własny wniosek. I niech to samo obowiązuje katolików. Nie mam nic przeciwko. Alus napisał(a): Skoro ponad 90% Polaków deklaruje wyznanie katolickie, to z jakiego tytułu uważasz, że należy część z nich pozbawić ich prawa do ustawowo wolnych dni i jakim kluczem wskazałabyś kto może świętować a kogo pozbawić tej możliwości? A z jakiego tytułu Ty uważasz, że pozostałe 10% należy pozbawiać ich prawa do pracy (i do innych rzeczy) w te dni? A swoją drogą, finansowanie kościoła na takiej zasadzie jak jest to w Niemczech, szybko zweryfikowałoby te 90% 
|
N kwi 01, 2012 19:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
-Vi- demokracja się kłania, czyli źródło władzy stanowi wola większości 
|
N kwi 01, 2012 20:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Skoro ponad 90% Polaków deklaruje wyznanie katolickie Znowu ta stara śpiewka Alus weź poprawke - nie 90% deklaruje wyznanie katolickie ale ponad 90% jest ochrzczonych w KK
|
N kwi 01, 2012 20:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Już napisałam jak łatwo można by tą większość zweryfikować A oprócz tego nie jesteśmy państwem wyznaniowym.
|
N kwi 01, 2012 20:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A co mają począć prawosławni (prawie 600 tyś wiernych) z Bożym narodzeniem czy Wielkanocą ,gdyż u nich przypadają w innym terminie niż u katolików
|
N kwi 01, 2012 20:28 |
|
 |
Piotr1
|
-Vi- napisał(a): Tak jak napisałam, jestem przeciwna temu by jakiekolwiek święto religijne było państwowym i obejmowało wszystkich, natomiast nie mam nic przeciwko prawu wyznawców konkretnych religii do dni wolnych w wielkie i ważne dla nich święta. A na mniejsze święta niech sobie biorą urlopy, jak chcą mieć wolne. Niedziela to też święto religijne, na dodatek chrześcijańskie, sobota też z Biblii..... Bezwyznaniowcy 7 dni do pracy, nie można przecież tak gwałcić prawa do pracy, całe dwa dni straty...  IMHO, religijność w narodzie wzrośnie Ja tam mogę jeszcze islamskie, buddyjskie i bezwyznaniowe święta też świętować, z chęcią. IMHO świąt nigdy mało.
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
N kwi 01, 2012 20:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Piotr1 napisał(a): ] Niedziela to też święto religijne, na dodatek chrześcijańskie, sobota też z Biblii..... Bezwyznaniowcy 7 dni do pracy, nie można przecież tak gwałcić prawa do pracy, całe dwa dni straty...  IMHO, religijność w narodzie wzrośnie Ja tam mogę jeszcze islamskie, buddyjskie i bezwyznaniowe święta też świętować, z chęcią. IMHO świąt nigdy mało. Idąc Twoim tokiem myślenia to powinny być same świeta. A kiedy mamy pracować? Nie oszukujmy się- aby Polska była krajem zamożnym musimy na to zapracować. Niedlugo może wprowadzą całkowity zakaz handlu ( i pracy) w niedziele i święta
|
N kwi 01, 2012 21:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Piotr1 napisał(a): Niedziela to też święto religijne, na dodatek chrześcijańskie, sobota też z Biblii..... Bezwyznaniowcy 7 dni do pracy, nie można przecież tak gwałcić prawa do pracy, całe dwa dni straty... Mnie wcale nie zależy na tym, by akurat niedziela, czy sobota, była dniem wolnym od pracy. To może być każdy inny dzień. A praca nie powinna być 7 dni w tyg. I nie ma tu nic do rzeczy wyznaniowość, czy bezwyznaniowość. Każdy ma prawo do odpoczynku. Dni ustawowo wyznaczone przez państwo jako wolne na odpoczynek od pracy (i z tego właśnie powodu), jak najbardziej tak. Ale nie dlatego, że dla jakiejś grupy ludzi jest to dzień święty. Edit: A poza tym Mykitos ma rację. Prawo do odpoczynku i do tego, by nie pracować w jakiś dzień, to jedno. A zakaz pracy/handlu dla wszystkich, to drugie.
|
N kwi 01, 2012 21:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mykitos napisał(a): Alus napisał(a): Skoro ponad 90% Polaków deklaruje wyznanie katolickie Znowu ta stara śpiewka Alus weź poprawke - nie 90% deklaruje wyznanie katolickie ale ponad 90% jest ochrzczonych w KK I ponad 90% w sobotę wielkanocną gania z koszyczkiem do święcenia mykitos napisał(a): A co mają począć prawosławni (prawie 600 tyś wiernych) z Bożym narodzeniem czy Wielkanocą ,gdyż u nich przypadają w innym terminie niż u katolików Uczniowie wyznania prawosławnego od roku szkolnego 2011/2012 mają wolne w święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy.
|
N kwi 01, 2012 21:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): I ponad 90% w sobotę wielkanocną gania z koszyczkiem do święcenia . Dla nich to jest tylko rytuał (nic wiecej). Moja ciotka chodzi święcić koszyczek mimo że sama nie wierzy w Boga (nie mówiąc juz o dogmatach katolickich) uważa że taki zwyczaj i koniec
|
N kwi 01, 2012 21:19 |
|
 |
Piotr1
|
mykitos napisał(a): Piotr1 napisał(a): ] Niedziela to też święto religijne, na dodatek chrześcijańskie, sobota też z Biblii..... Bezwyznaniowcy 7 dni do pracy, nie można przecież tak gwałcić prawa do pracy, całe dwa dni straty...  IMHO, religijność w narodzie wzrośnie Ja tam mogę jeszcze islamskie, buddyjskie i bezwyznaniowe święta też świętować, z chęcią. IMHO świąt nigdy mało. Idąc Twoim tokiem myślenia to powinny być same świeta. A kiedy mamy pracować? Nie oszukujmy się- aby Polska była krajem zamożnym musimy na to zapracować. Spoko, -Vi- jest chętna, to zapracuje 
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
N kwi 01, 2012 21:23 |
|
 |
Piotr1
|
-Vi- napisał(a): A praca nie powinna być 7 dni w tyg. Jak to nie powinna?????? A Twoje prawo do pracy?????? 
|
N kwi 01, 2012 21:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): I ponad 90% w sobotę wielkanocną gania z koszyczkiem do święcenia Bo taka jest tradycja. Sama to - bezmyślnie w sumie - długo robiłam (ale już nie robię  ) Poza tym te 90% już tak ochoczo nie siedzi w kościele co niedziela, ani nie żyje zgodnie z naukami kościoła. Cała religijność większości ogranicza się właśnie tylko do tego, co związane z tradycją.
|
N kwi 01, 2012 21:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Piotr1 napisał(a): Spoko, -Vi- jest chętna, to zapracuje  Ja też Rzecz w tym że ja pracuję jako kierowca autobusów miejskich.Pracuję więc czasami w niedziele,święta. Za to mam wolne w zwykłe dni Dla mnie nie stanowi to problemu,ale dla ludzi religijnych owszem
|
N kwi 01, 2012 21:31 |
|
|
|