Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 18:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 B16 prosi Castro o wolny Wielki Piątek. 
Autor Wiadomość
Post Re: B16 prosi Castro o wolny Wielki Piątek.
WZasadzieNiegroźny napisał(a):
Alus napisał(a):
Ale zgodnie z art 42 ust 1 ustawy o gwarancjach wolności sumienia i wyznania, mają prawo do dni wolnych, na własny wniosek.

:D

dobre, dobre. Powodzenia.

Faktycznie. Pomimo tego, że jako metodysta np. Wielki Piątek mam zagwarantowany jako dzień wolny od pracy, to różnie to w życiu bywa.

N kwi 01, 2012 19:12
Kozioł napisał(a):
Mamy takie święta:
1. 1 stycznia – Nowy Rok
2. 6 stycznia – Święto Objawienia Pańskiego czyli Epifanii (Święto Trzech Króli)
3. Niedziela wielkanocna, święto ruchome)[2]
4. Poniedziałek wielkanocny, święto ruchome)
5. 1 maja – Święto Państwowe (tzw. "Świętem Pracy")
6. 3 maja – Święto Narodowe Trzeciego Maja
7. Zesłanie Ducha Świętego
8. Dzień Bożego Ciała
9. 15 sierpnia – Wniebowzięcie Najświętszej Marii Panny, Święto Wojska Polskiego
10. 1 listopada – Wszystkich Świętych
11. 11 listopada – Narodowe Święto Niepodległości
12. 25 grudnia – pierwszy dzień Bożego Narodzenia
13. 26 grudnia – drugi dzień Bożego Narodzenia

No właśnie. W większości święta religijne. A konkretnie katolickie. A obowiązuje to wszystkich ;/

Tak jak napisałam, jestem przeciwna temu by jakiekolwiek święto religijne było państwowym i obejmowało wszystkich, natomiast nie mam nic przeciwko prawu wyznawców konkretnych religii do dni wolnych w wielkie i ważne dla nich święta. A na mniejsze święta niech sobie biorą urlopy, jak chcą mieć wolne.

Alus napisał(a):
Nie przesadzaj - nawet gdy ktoś pracuje na stawkę godzinową w ciągu 30 dni ma możliwość nadrobić te 8 godzin.

Po pierwsze, nie wszyscy mogą. Prace bywają różne. A poza tym to nie chodzi o to czy ma możliwość nadrobić czy nie. Chodzi o respektowanie jego prawa do pracy w dni, które nie są dla niego żadnym świętem.
Poza tym to że katolicy coś świętują, nie jest dobrym powodem do tego, bym ja musiała potem nadrabiać pracę w dni, które ja wolałabym mieć wolne i przeznaczyć je na coś istotnego dla mnie.

Alus napisał(a):
Ale zgodnie z art 42 ust 1 ustawy o gwarancjach wolności sumienia i wyznania, mają prawo do dni wolnych, na własny wniosek.

I niech to samo obowiązuje katolików. Nie mam nic przeciwko.

Alus napisał(a):
Skoro ponad 90% Polaków deklaruje wyznanie katolickie, to z jakiego tytułu uważasz, że należy część z nich pozbawić ich prawa do ustawowo wolnych dni i jakim kluczem wskazałabyś kto może świętować a kogo pozbawić tej możliwości?

A z jakiego tytułu Ty uważasz, że pozostałe 10% należy pozbawiać ich prawa do pracy (i do innych rzeczy) w te dni?
A swoją drogą, finansowanie kościoła na takiej zasadzie jak jest to w Niemczech, szybko zweryfikowałoby te 90% ;-)

N kwi 01, 2012 19:30
-Vi- demokracja się kłania, czyli źródło władzy stanowi wola większości :)

N kwi 01, 2012 20:00
Alus napisał(a):
Skoro ponad 90% Polaków deklaruje wyznanie katolickie

Znowu ta stara śpiewka

Alus weź poprawke - nie 90% deklaruje wyznanie katolickie ale ponad 90% jest ochrzczonych w KK

N kwi 01, 2012 20:09
Już napisałam jak łatwo można by tą większość zweryfikować :)

A oprócz tego nie jesteśmy państwem wyznaniowym.

N kwi 01, 2012 20:14
A co mają począć prawosławni (prawie 600 tyś wiernych) z Bożym narodzeniem czy Wielkanocą ,gdyż u nich przypadają w innym terminie niż u katolików

N kwi 01, 2012 20:28

-Vi- napisał(a):
Tak jak napisałam, jestem przeciwna temu by jakiekolwiek święto religijne było państwowym i obejmowało wszystkich, natomiast nie mam nic przeciwko prawu wyznawców konkretnych religii do dni wolnych w wielkie i ważne dla nich święta. A na mniejsze święta niech sobie biorą urlopy, jak chcą mieć wolne.

Niedziela to też święto religijne, na dodatek chrześcijańskie, sobota też z Biblii..... Bezwyznaniowcy 7 dni do pracy, nie można przecież tak gwałcić prawa do pracy, całe dwa dni straty... :mrgreen: IMHO, religijność w narodzie wzrośnie :mrgreen:
Ja tam mogę jeszcze islamskie, buddyjskie i bezwyznaniowe święta też świętować, z chęcią. IMHO świąt nigdy mało.

N kwi 01, 2012 20:50
Piotr1 napisał(a):
]

Niedziela to też święto religijne, na dodatek chrześcijańskie, sobota też z Biblii..... Bezwyznaniowcy 7 dni do pracy, nie można przecież tak gwałcić prawa do pracy, całe dwa dni straty... :mrgreen: IMHO, religijność w narodzie wzrośnie :mrgreen:
Ja tam mogę jeszcze islamskie, buddyjskie i bezwyznaniowe święta też świętować, z chęcią. IMHO świąt nigdy mało.

Idąc Twoim tokiem myślenia to powinny być same świeta. A kiedy mamy pracować?
Nie oszukujmy się- aby Polska była krajem zamożnym musimy na to zapracować.
Niedlugo może wprowadzą całkowity zakaz handlu ( i pracy) w niedziele i święta

N kwi 01, 2012 21:10
Piotr1 napisał(a):
Niedziela to też święto religijne, na dodatek chrześcijańskie, sobota też z Biblii..... Bezwyznaniowcy 7 dni do pracy, nie można przecież tak gwałcić prawa do pracy, całe dwa dni straty... :mrgreen:

Mnie wcale nie zależy na tym, by akurat niedziela, czy sobota, była dniem wolnym od pracy. To może być każdy inny dzień.

A praca nie powinna być 7 dni w tyg. I nie ma tu nic do rzeczy wyznaniowość, czy bezwyznaniowość. Każdy ma prawo do odpoczynku.
Dni ustawowo wyznaczone przez państwo jako wolne na odpoczynek od pracy (i z tego właśnie powodu), jak najbardziej tak. Ale nie dlatego, że dla jakiejś grupy ludzi jest to dzień święty.

Edit:
A poza tym Mykitos ma rację.
Prawo do odpoczynku i do tego, by nie pracować w jakiś dzień, to jedno. A zakaz pracy/handlu dla wszystkich, to drugie.

N kwi 01, 2012 21:11
mykitos napisał(a):
Alus napisał(a):
Skoro ponad 90% Polaków deklaruje wyznanie katolickie

Znowu ta stara śpiewka

Alus weź poprawke - nie 90% deklaruje wyznanie katolickie ale ponad 90% jest ochrzczonych w KK

I ponad 90% w sobotę wielkanocną gania z koszyczkiem do święcenia :-D

mykitos napisał(a):
A co mają począć prawosławni (prawie 600 tyś wiernych) z Bożym narodzeniem czy Wielkanocą ,gdyż u nich przypadają w innym terminie niż u katolików

Uczniowie wyznania prawosławnego od roku szkolnego 2011/2012 mają wolne w święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy.

N kwi 01, 2012 21:14
Alus napisał(a):

.

Dla nich to jest tylko rytuał (nic wiecej). Moja ciotka chodzi święcić koszyczek mimo że sama nie wierzy w Boga (nie mówiąc juz o dogmatach katolickich)
uważa że taki zwyczaj i koniec

N kwi 01, 2012 21:19

mykitos napisał(a):
Piotr1 napisał(a):
]

Idąc Twoim tokiem myślenia to powinny być same świeta. A kiedy mamy pracować?
Nie oszukujmy się- aby Polska była krajem zamożnym musimy na to zapracować.

Spoko, -Vi- jest chętna, to zapracuje :badgrin:

N kwi 01, 2012 21:23

-Vi- napisał(a):
A praca nie powinna być 7 dni w tyg.

Jak to nie powinna?????? A Twoje prawo do pracy?????? :o :o :o

N kwi 01, 2012 21:27
Alus napisał(a):

Bo taka jest tradycja.
Sama to - bezmyślnie w sumie - długo robiłam (ale już nie robię :) )

Poza tym te 90% już tak ochoczo nie siedzi w kościele co niedziela, ani nie żyje zgodnie z naukami kościoła. Cała religijność większości ogranicza się właśnie tylko do tego, co związane z tradycją.

N kwi 01, 2012 21:28
Piotr1 napisał(a):
Spoko, -Vi- jest chętna, to zapracuje :badgrin:

Ja też
Rzecz w tym że ja pracuję jako kierowca autobusów miejskich.Pracuję więc czasami w niedziele,święta. Za to mam wolne w zwykłe dni
Dla mnie nie stanowi to problemu,ale dla ludzi religijnych owszem

N kwi 01, 2012 21:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona