Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 422 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Następna strona
 Abdykacja Benedykta XVI 
Autor Wiadomość

Post Re: Abdykacja Benedykta XVI
Alus

nie godzi się fałszywej przepowiedni Malachiasza tu przywoływać...

Pn lut 11, 2013 13:52

Piotr naszych czasów odchodzi z Rzymu....

Pn lut 11, 2013 14:08
nie rozumiem tej żałoby... Przecież Watykan się nie zawalił - ustąpił jeden papież, przyjdzie następny.

Myślę, że kto jak kto, ale papież potrafi rozeznać swoje sumienie i jego decyzja wynika jedynie z czystych pobudek - nie ma tu śladu tchórzostwa ani lenistwa. Lamentowanie, wieszczenie końca świata i tym podobne brednie są co najmniej nie na miejscu. Należy sie raczej cieszyć, że papież potrafił podjąć odpowiedzialną decyzję i przyjąć ją ze spokojem i szacunkiem.

Cytuj:
Piotr naszych czasów odchodzi z Rzymu....

Piotr - wedle legendy - odszedł gdy chrześcijan brutalnie prześladował cały ówczesny świat a następcy żadnego nie było. To był niejako akt tchórzostwa. Obecnie mamy całe państwo kościelne a wybór następcy to kwestia b. krótkiego czasu. Nie widzę powiązania.

Pn lut 11, 2013 14:15
Cytuj:
Tyle tylko, ze gdy popatrzymy jakimi siłami dysponował bł Jan Paweł II w ostatnich latach pontyfikatu, to postanowienie Benedykta staje się niezrozumiałe.

Nie każdy jest Janem Pawłem II i jego zachowanie nie jest ogólnym wyznacznikiem (czyt. kto postapi inaczej jest mniej święty). JPII chciał być papieżem do końca swych dni bez względu na stan zdrowia. Benedykt XVI uważa, że przez chorobe może ucierpieć jakość jego posługi.
Jednego i drugiego da się zrozumieć.

Pn lut 11, 2013 14:21

To na pewno nie jest jakaś tragedia czy konieć świata, ale smutny dzień dla osób, które bardzo lubiły/kochały go na stanowisku Papieża. I to uczucie, kiedy znów się coś kończy... Podświadomy niepokój.

Pn lut 11, 2013 15:08

Zostało przewidziane:
http://ostrzezenie.wordpress.com/2012/02/12/
"Mój biedny Święty Wikariusz, Papież Benedykt XVI, zostanie usunięty ze Stolicy Apostolskiej w Rzymie"
Smaczku dodaje fakt, że orędzie zostało ogłoszone dokładnie rok temu!

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn lut 11, 2013 15:26
Cytuj:
Pozostali światowi przywódcy zostaną wkrótce zabici i Mój biedny Święty Wikariusz, Papież Benedykt XVI, zostanie usunięty ze Stolicy Apostolskiej w Rzymie.

Tak Andy72, wierz wszystkiemu co internet produkuje.

Swiatowi przywodcy sa juz pozabijani, a za papieza przemawial dzis sobowtor i mu tekst podsuwal.
Cos jeszcze z najnowszych nowinek sensacyjnych nieuznanych objawien prywatnych?

Pn lut 11, 2013 15:31
Andy72 napisał(a):
Zostało przewidziane:
http://ostrzezenie.wordpress.com/2012/02/12/
"Mój biedny Święty Wikariusz, Papież Benedykt XVI, zostanie usunięty ze Stolicy Apostolskiej w Rzymie"
Smaczku dodaje fakt, że orędzie zostało ogłoszone dokładnie rok temu!

Zostanie usunięty a podejmie samodzielną, niezależną decyzję o abdykacji to zdecydowanie inna sytuacja.
Za pontyfikatu bł Jana Pawła II podobne "proroctwa" o usunięciu go z Watykanu głosili samozwańczy "prorocy".

Pn lut 11, 2013 15:40

Kardynał Sodano w związku z abdykacją papieża, Benedykta XVI, powiedział,że poczuli się nieco zagubieni...
Ja odczułam smutek...Ten papież - dzięki duchowej przyjażni z naszym, błogosławionym Rodakiem JP2- można powiedzieć, że po części był także naszym papieżem:-) Tak pięknie, w każdą niedzielę, do południa, po Anioł Pański, zwracał się z życzliwym słowem do nas, Polaków!
Po ogłoszeniu przez Benedykta XVI decyzji o swojej abdykacji (na posiedzeniu dzisiejszego konsystorza), lawiną spłynęły w mediach opinie, komentarze i oceny, co do tego wydarzenia, osobowości papieża i jego pontyfikatu.
Niektóre krzywdzące, inne wyważone, jeszcze inne rzetelne, uczciwe...
JP2 nazywany był Papieżem Pielgrzymem, Benedykt XVI, Papieżem Wiary:-)) Nasz rodak, JP2 obejmując stolicę Piotrową był jeszcze w sile wieku ( 58 lat), a Benedykt XVI, zasiadając na stolicy Piotrowej miał aż 78 lat(!) o ile więcej... :(

Pn lut 11, 2013 15:49

dokładnie, to aż dowód, że te przepowiednie są fałszywe. Ja wierzę, że "bramy piekielne go nie przemogą".

Pn lut 11, 2013 16:07

Każdy ma swoją wytrzymałość, każdy jest tylko człowiekiem nawet jak jest papieżem, widocznie miał swoje powody.

Pn lut 11, 2013 16:20
gacjan napisał(a):
dokładnie, to aż dowód, że te przepowiednie są fałszywe. Ja wierzę, że "bramy piekielne go nie przemogą".

Wiemy, że bramy piekielne go nie przemogą, ale także wszyscy wiemy, że kiedyś powróci Pan.
I nie my będziemy Mu wyznaczać czasu.
Przepowiednie Malachiasza o tyle są fałszywe, że nie znany jest ich autentyczny autor.
Niemniej pontyfikaty kilkunastu poprzednich papieży następowały w kolejności zgodnej z wykazem.
Po papieżu określonym mianem chwała oliwki nastanie ostatni papież na tym etapie dziejów.

Pn lut 11, 2013 16:29

@ Alus

tak... a te lakoniczne opisy są takie, że pasują do każdego każdy opis :)
Chwała oliwki to już w ogóle było tak naciągane by tylko pasowało :)

Pn lut 11, 2013 16:31

A jak rozumieć to zdanie:

aby kierować łodzią św. Piotra i głosić Ewangelię w dzisiejszym świecie, podlegającym szybkim przemianom i wzburzanym przez kwestie o wielkim znaczeniu dla życia wiary, niezbędna jest siła zarówno ciała, jak i ducha, która w ostatnich miesiącach osłabła we mnie na tyle, że muszę uznać moją niezdolność do dobrego wykonywania powierzonej mi posługi.

Przestał wierzyć w Jezusa/Jahwe, a może nie ma siły już walczyć z przeciwnościami w samym Watykanie czy też z laicyzacją świata rozwiniętego?
No a może tłumaczenie jest złe i mowa nie tylko o sile duchowej, ale i cielesnej, niemniej wówczas powinno być: "które w ostatnich miesiącach osłabły".

Następny papież będzie czarny, jak sądzę. No bo jeszcze nie czas, by był kobietą.

Pn lut 11, 2013 16:32
@Jajko, jak bedziesz mial 86 lat to sam zobaczysz ile sily ci zostanie. Jak latwo bedziesz skakal po gorach i jak latwo bedziesz pamietal wszystko, co masz do zrobienia.

W tym wieku ludzie nie maja sily chodzic, a wielu ma problemy z demencja itp. I to jest normalne. Jezeli papiez widzi, ze nie ma sily nadazac za wszystkim, co sie dzieje w Kosciele i swiecie, to nalezy mu sie szacunek za to, ze ustepuje z tego urzedu, zeby mogl go przejac ktos mlodszy.
Bo on wie, ze Kosciol to nie jego "firma" i kto inny jest szefem.

Pn lut 11, 2013 16:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 422 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Następna strona