Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 05, 2025 22:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy uważacie, że... 

Czy należy zamknąć RM - Trwam - ND ?
Ankieta wygasła Wt lis 29, 2005 10:39
Tak 44%  44%  [ 12 ]
Nie 30%  30%  [ 8 ]
Jest mi to obojętne 26%  26%  [ 7 ]
Liczba głosów : 27

Czy uważacie, że... 
Autor Wiadomość

Każdy ma prawo do wypowiedzi... Po co zamykać?? Jeśli ktoś zrobi w mediach coś złego, podlega odpowiednim karom, a jeśli tego nie zrobił, to nie można mu zamykać ust, tylko dlatego,ze ma inne poglądy!

So lis 19, 2005 10:15

zakochanyaniolek napisał(a):
Mimo że nie słucham i nie oglądam to NIE! Jest to jedno z niewielu polskich mediów, a nie tylko polsko języcznych jak większość w Polsce.
Jeśli to co oni tam prezentują to coś typowo polskiego to z całym sercem musze wyznać, że od teraz jestem dumnym nie-Polakiem.

Każdy patriota zawsze będzie dumnym Polakiem i zawsze będzie dumny z Polski. (Dlatego tak bardzo denerwowało mnie hasło Tuska "będziemy dumni z Polski").
Jak byś przeczytał, to co napisałem to być wiedział, że nie słucham RM, więc nie mogłem pisać o tym "co oni tam prezentują". Dodatkowo powinieneś się domyślić, że pisząc "polski", miałem na myśli "należący do polaków".
Jeśli mamy coś zamykać, to zacznijmy od gazety "NIE".

So lis 19, 2005 21:40

A do kogo niby należą inne media?? Czyżby nadszedł czas na teorie spisko-masońsko-żydowsko-marsjańskie?? A NIE nie czytałem zbyt dużo. Tylko kilka artykułów. Podobały mi się bardzo.

Who dare to care...

Nie-katolik. Chrześcijanin. Ezoteryk. Pokój Wam

Oswiadczam, iż nie mam nic wspólnego z grupą zwącą siebie "WKT".

So lis 19, 2005 23:47
Zobacz profil WWW

1. Bo jestem przeciw cenzurze.
2. Bo Nasz Dziennik jest jedynym prawicowym dziennikiem w Polsce.
3. Bo TVTrwam nadaje Anioł Pański, transmituje najszerzej papieskie pielgrzymki, pokazuje film o Woodstock i "Nocną zmianę", bo jest tam różaniec, Apel z Częstochowy, rozmowy niedkokończone.
4. Bo Radio Maryja jest jedynym katolickim radiem ogólnopolskim.
5. Bo w Radiu Maryja jest to, co wymieniłem w pkcie 3 i wszystko to, co można zobaczyć w radiowej ramówce. W Radiu Maryja moga się swobodnie wypowiedzieć różni ludzie, nie ma tam cenzury politycznej pseudopoprawności.
6. Radio Maryja udaremnia liberalny monopol w mediach.

N lis 20, 2005 12:22

Radio Maryja jest instytucją kościelną, radiem katolickim.
TvTrwam i Nasz Dziennik takie nie są i sobie takiej roli nie roszczą.

N lis 20, 2005 12:25

Pomodlę się za Ciebie dzisiaj, może wyjdziesz z łap tego kłamstwa.
Po pierwsze film o Woodstock. Chyba nie warto tego ko9mentować, bo każdy kto nie jest oślepiony przez Rydzyka widzi, że w tym filmie są ściemy, przekłamania, przekolorowania. Jeżdżę na Woodstock od dówch lat i jakoś nie widziałem tam prawie niczego prezed czym tam ostrzegali. Owszem były pijane osoby. Szczegóły, że miały po 20 parę lat, co nie? Ale młodzież taaaaka pijana tam chodziła :D :lol: . I na pewno jak ktoś bawi się w błocku to jest już w rękach Szatana (ave, ave)(a pacyfka to symbol satanistów :lol: :D ). :D .
Po drugie. Znajdź mi inną prawicową partię poza LPR lub PiS, która przyzna się do kontaktów z RM. Myślę, że prawie żadna. A jeśli tak, to dlatego, że będą chcieli przyciągnąć wyborców.
Po trzecie. Rozmowy niedokończone? Szok. Ty uważasz to za wiarygodne źródło jakichkolwiek infromacji? Pomodlę się dwa razy dzisiaj po namyśle. Pzecież nie istnieje chyba w całej Polsce bardziej stronniczy program, tak bardzo pełen niedopowiedzeń i tym podobnych syfów. Żal mi ludzi, którzy dają się mamić temu programowi.
Po czwarte. Nie ma tam cencury? Jak ktos zadzwonił i powiedział, że lubi to radio ale przeszkadza mu, że najeżdżają na Żydów bo sam jest pochodzenie żydowskiego to go wyśmiali, powiedzieli, że pomodlą się za niego bo to przykrość urodzić się kimś takim i zanim zdążył odpowiedzieć to go wyłączyli. A to tylko jeden przykład.
Rozwiń pojęcie "liberalny monopol w mediach". Chyba, że rzucasz załyszanym gdzieś (może w samym RM) pojęciem nie wiedząc co oznacza.
Radio Maryja* nie jest instytucją kościelną i nie mają prawa nazywać się radiem religijnym lub katolickim bo inaczej dawno zostali by zamknięci. Gdyby byli radiem katolickim oznaczałoby, że wszystkie poglądy tam wymienione (na temat Żydów, polityki i tym podobnych) sa oficjalnym stanowiskiem KK, a tak raqczej nie jest. Są oni radiem prywatnym, należącym do zakonu Redemptorystów, a oni podlegają chyba tylko samemu Watykanowi (poprawcie mnie jeśli się mylę). Przykro mi ale słuchasz radia zakonnego, w żadnym wypadku nie katolickiego (choćbyś nie wiem jak tego chciał).
_________
Bardzo proszę w/w formy używać, a nie kombinować i mieć nadzieję, że moderator przepuści...

Who dare to care...

Nie-katolik. Chrześcijanin. Ezoteryk. Pokój Wam

Oswiadczam, iż nie mam nic wspólnego z grupą zwącą siebie "WKT".

N lis 20, 2005 12:48
Zobacz profil WWW

A do kogo niby należą inne media?? Czyżby nadszedł czas na teorie spisko-masońsko-żydowsko-marsjańskie?? A NIE nie czytałem zbyt dużo. Tylko kilka artykułów. Podobały mi się bardzo.

Np TVN :P Współwłaścicielami wielu stacji, i gazet są obcokrajowcy.
Bardziej prymitywnej i obrzydliwej gazety jak "nie" nie widziałem! Gratuluje lektury, "powiedz co czytasz a powiem Ci kim jesteś".

N lis 20, 2005 13:39

1) Co do Woodstocku - z faktami się nie polemizuje. Można najwyżej z komentarzem.
2) W RM występował pan Michalkiewicz z UPR-u. Innych partii prawicowych nie ma (no może ZChN z panem Kropiwnickim).
3) Masz prawo do swojego zdania o Rozmowach Niedokończonych. Nie ma w Polsce drugiej takiej audycji, gdzie polityk może mówić przez 10 minut nawet i żadna pani Olejnik mu nie pyskuje. Nie ma też żadnej audycji, gdzie prości ludzie mogą sobie publicznie z premierem porozmawiać. Nie ma takiej audycji w TV, gdzie człowiek z prawicy może mówić bez wrzeszczącej hołoty w tle, czy tabuny lewicowych polemistów. Jeżeli porównać np Rozmowy Niedokończone z Lożą Prasową (loża - ciekawy termin), gdzie jednym chórem ględzą dziennikarze z 4 lewicowych i liberalnych czasopism (Gazeta Wybiórcza, Polityka, Tygodnik (kiedyś) Powszechny i Trybuna Ludu), to audycja w RM stanowi prawdziwy wzór prowadzenia dyskusji i dialogu społecznego. Właśnie na dialog ze społeczeństwem warto zwrócić uwagę. Radio nie jest środkiem masowego przekazu, ale masowego, dwukierunkowego komunikowania.

N lis 20, 2005 14:46

Co do liberalnego monopolu. W większości środków społecznego przekazu dominuje jedna opcja światopoglądowa - liberalna.

Radio Maryja jest instytucją Kościoła Rzymsko-Katolickiego. RM ma podpisaną umowę z Episkopatem Polski, jest własnością katolickiego zakonu. Zakon Najświętszego Odkupiciela jest częścią Kościoła. Kościół w sprawach polityki oficjalnego stanowiska nie ma, a zgodność poglądów jest wymagana jedynie w sprawie dogmatów wiary.

N lis 20, 2005 14:51
Jestem bardzo zdziwiony, że ten wątek forumowicze uznali. Silverade założył go w takiej formie, jakby to był temat maturalny, gdzie każdy musi napisać wypracowanie.

Silverade napisał(a):
Czy uważasz, że należałoby zamknąc RM,Trwam i Nasz Dziennik?
Jeżeli tak-nie to dlaczego - uzasadnij.

Nie wiadomo cóż to w ogóle ma być, bo jak ma teraz przebiegać dyskusja? Każdy ma napisać wypracowanie, a polemizować wolno czy nie wolno? Jak dla mnie ten temat to klasyczny sposób na wykorzystanie tematu budzącego spore emocje u części ludzi do kolejnej "wojny na forum".
W zasadzie nie wiadomo kto miałby zamykać i dlaczego zamykać ktoś miałby. Ot mamy jeszcze jedną stację, która nadaje. Nic w tym nowego, że są takie stacje. W domu mam Cyfrę+ i kanałów telewizyjnych (ale nie polskojęzycznych) o tematyce religijnej od groma i trochę. Tamte mają konkurencję. Radio Maryja konkurencji nie ma. Jest to stacja, która na rynku dużych stacji religijnych w Polsce jest sama jedna i łatwo jej mówić, że jest katolicka. Byłoby inaczej, gdyby miała konkurencję. Nagle by się okazało, że więcej stacji określa się mianem katolickich i że nie są identyczne. W końcu katolicyzm mieści w sobie bardzo różnych ludzi skoro są tu i o. Rydzyk, i biskup Pieronek. Nie jest to identyczna społeczność skoro są tu osoby zajmujące się tak różną działalnością jak ksiądz Jankowski i ks. prof. Heller.

Zamykanie jakiejkolwiek stacji jest to zawsze zamykanie komuś ust. Jeżeli jest grupa katolików, która uważa, że reprezentuje katolicyzm cały, to uważa tak głównie dlatego, że inni katolicy uparcie milczą. Autor wątku nie podaje, któż miałby blokować Radio Maryja, Trwam i Nasz Dziennik. Policja czy zwierzchnicy kościelni? Ja oczywiście mogę wygłosić swoją opinię na temat każdej z tych opcji, ale dlaczego miałbym wykonywać całą robotę za autora wątku. Może niech się sprecyzuje o czym jest wątek, a nie tylko z zadowoleniem patrzy, że znowu mu się udało na jakimś forum wywołać burzę. Bardzo prosimy. :)

A forumowiczom polecałbym więcej rozwagi. Czytam list Kurvika z 15 listopada, z godziny 17:21 i zastanawiam się jak on sobie wyobraża przeprowadzenie tej operacji.

Kurvik 15 listopada 2005 o 17:21 napisał(a):
Głosowałem na TAK. Jestem za zamknięciem wszystkich wymienionych w ankiecie mediów. Usunięcie osób, któe są tam toksyczne spowodowałoby wyludnienie tej stacji, radia i redakcji tej gazety. Według mnie powinno się założyć zupełnie nową stację, radio, gazetę z zupełnie nowymi ludźmi pod zupełnie inną nazwą (tamte stare jadnakowoż bardzo źle się niektórym ludziom kojarzą). Nie jestem przeciwny mediom religijnym tylko tym konkretnym(miło byłoby również, gdyby owe nowe media nie określały się mianem katolickich, a chrześcijańskich i prezentowane tam były poglądy nie tylko katolików, a ogólnie chrześcijan. Ale to tylko takie moje marzenie).

Chciałby on zablokować RM zupełnie, odwołać pracujące tam osoby i powołać nową stację, ale nie katolicką a ogólnie chrześcijańską. Jasne jest, że nie będą czegoś takiego robiły osoby związane z kościołem katolickim. Niby dlaczego katolicy mieliby na rozkaz Kurvika lub państwa zakładać ogólno chrześcijańską stację a nie katolicką właśnie. Kurvik zatem myśli o wykorzystaniu przemocy państwowej do zamknięcia imperium Rydzyka. Gdyby oczekiwał kto przedstawienia raportu przez Kurvika co zrobiło RM, że musi być zamknięte przez państwo, to zapewne nie dostalibyśmy rzetelnej odpowiedzi. Co najwyżej slogany, ale nie rozumowanie, które by wyjaśniało użycie przemocy. Wymienienie dziesięcu zdań, które wspólnie uważamy za złe, to za mało aby państwo zamykało stację. Potrzebne jest coś bardziej merytorycznego. Potrzebne jest coś takiego co mogłoby przekonać sąd, że decyzja zamknięcia RM była słuszna. Skoro tego nie ma, to nie dyskutujesz meritusie z rozumowaniem które doprowadziło Kurvika do wniosku by zamknąć RM, ale z rozumowaniem skleconym naprędce które racjonalizuje wcześniejsze jego emocje. Merytoryczne rozumowanie uzasadniające użycie przemocy państwowej wobec RM, ND, Trwam nie padło w tym wątku. Kurvik więc już się emocjonuje, Meritus już się włączył jako światły obrońca Radia Maryja - co nie jest trudne mając tak cienkiego adwersarza, a Silverade zaciera ręce, że tak fajnisty wątek założył.

Ja zaś mam serdecznie dosyć stacji toruńskich, gdyż w oczach niekatolików one niby reprezentują takie osoby jak ja, co jednak nie znaczy, że pozostawię bez komentarza jeszcze jeden temat o RM pełen emocji, pospiesznych wniosków i pustosłowia.

N lis 20, 2005 16:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2