Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 21, 2025 18:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 kolejny pomysł (wymysł?) prałata Jankowskiego 
Autor Wiadomość

jesli znajda sie tacy ,ktorzy wyłoza wlasna forse na ten pomysł to ich pieniadze i ich ewentualna strata.

nie od dziś wiadomo, że "pieniądz rządzi tym światem"

p.s. nie zdziwiłbym się także, gdyby inauguracyjny toast wzniesiono winem marki "Prałat" 8)

Wt gru 27, 2005 13:50
To co prawda tylko Wybiórcza...ale jednak słowa Jankowskiego:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 84721.html

..i kilka fragmentów nim to wpadnie w płatne archiwum:
Cytuj:
Czy to nie jest przejaw pychy ze strony Księdza? W Polsce za życia stawiano pomniki tylko Papieżowi.

- Pycha? Bzdura kompletna! Sytuacja się zmieniła. Młodzież widzi, jak mi się dziś dziękuje za zasługi, za udział w tworzeniu pierwszej "Solidarności", za wierność Kościołowi i Polsce w stanie wojennym i dzisiaj. Wszyscy zapomnieli. Była w tym roku 25. rocznica Sierpnia i nawet pan Lech Wałęsa o mnie zapomniał. Jednak młodzi pamiętają i chcą podziękować. Muszę szanować ten ich zapał.

A gdyby chcieli wybudować pomnik Księdza w Gdańsku? Tu, pod Brygidą, obok pomnika Papieża. Też by się Ksiądz zgodził?

- Ależ oni to planują i mają moją zgodę. Moich pomników będzie więcej. W Gdańsku jak najbardziej taki pomnik powinien stanąć, bo chociaż urodziłem się w Starogardzie, to przecież cała moja patriotyczna działalność związana jest z Gdańskiem.

Pycha, czy choroba psychiczna?.....stawiam na to drugie

Wt gru 27, 2005 18:50
Mnie zaskoczył ks. Boniecki. Z fragmentu, który pokazano niedawno w którychś wiadomościach wynikało, że nie widzi nic złego w pomyśle ks. Jankowskiego.

Wt gru 27, 2005 19:21

Zmiażdżyłeś mnie tym cytatem... ja stawiam na pierwsze wywołane przez drugie. No ale zresztą czego innego spodziewać się po księżulku, który powiedział (wywiad z Tomaszem Lisem dla "Co z tą Polską"):
-Jaguar? To samochód dla sekretarki, dla mnie jest za mały.
:?

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Wt gru 27, 2005 19:56

esli znajda sie tacy ,ktorzy wyłoza wlasna forse na ten pomysł to ich pieniadze i ich ewentualna strata.

Awo, nie bierzesz pod uwagę jeszcze tych ludzi, którym instytucja Jankowskiego będzie robiła wodę z mózgu... Co z tego, że nie za ich pieniądze (chociaż, jeśli w tej chwili Totalizator wspiera Radio Maryja, to kto wie...).

Ziobro Adama napisał(a):
p.s. nie zdziwiłbym się także, gdyby inauguracyjny toast wzniesiono winem marki "Prałat

Adamie, nie "Prałat", ale "Monsignor" - tak się nazywa to wino :)

Z cytowanej przez Belizariusza wypowiedzi Jankowskiego jasno wynika, że ten człowiek należy do (sporej, niestety) grupy ludzi którzy nie potrafią odnaleźć się w Polsce po-solidarnościowej, kiedy już nie ma z kim walczyć. Nie mówiąc o tym, że dalsza część jego wypowiedzi to po prostu zwykła pycha i megalomania - ale czego spodziewać się po człowieku, który paraduje w galowych garniturach i nosi (bezprawnie) stroje biskupie. Świadomość swojej wartości to jedno - ale co to jest :?:

Monika75 napisał(a):
Mnie zaskoczył ks. Boniecki. Z fragmentu, który pokazano niedawno w którychś wiadomościach wynikało, że nie widzi nic złego w pomyśle ks. Jankowskiego.

Też mnie to zdziwiło... Coraz częściej nie rozumiem Bonieckiego.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt gru 27, 2005 22:22
Zobacz profil WWW

To jeszcze zapytam, której części pomysłu dotyczyła wypowiedź ks Bonieckiego, bo czym innym jest instytut, czym innym pomnik.

I chciałam zauważyć, że jakkolwiek może to się wydawać niesmaczne, to jednak pomnik (a nawet ich seria) raczej nikomu nie zaszkodzi.

Zła ocena pomysłu instytutu wynika natomiast z Waszych założeń dotyczących manipulowania historią. Proponowałabym pamiętać, że są to założenia, a nie fakty, a instytut sam w sobie nie jest niczym złym...

Wt gru 27, 2005 22:29
To jeszcze zapytam, której części pomysłu dotyczyła wypowiedź ks Bonieckiego, bo czym innym jest instytut, czym innym pomnik.

Wypowiedź dotyczyła pomnika.

Wt gru 27, 2005 22:40

Ziobro Adama napisał(a):
p.s. nie zdziwiłbym się także, gdyby inauguracyjny toast wzniesiono winem marki "Prałat

Adamie, nie "Prałat", ale "Monsignor" - tak się nazywa to wino :)

Jeśli już zamierzasz kogoś poprawiać, to sie przyłóż do tego ... nazwa wina opatrzonego podobizną ks. prałata to "Monsignore" .. z "e" na końcu.
"monsignore" - znaczy dosłownie "mój panie"; w wolnym tłumaczeniu może znaczyć tyle co "prałat".
"prałat" = "przełożony"

Śr gru 28, 2005 11:39

Śr gru 28, 2005 16:45

Tomu-zalozylam ze czlowiek ma mozg i nie da sobie z niego zrobic wody:)
mnie,,wyczyny"Jankowskiego raczej smieszą niz strasza.

Śr gru 28, 2005 16:50
Zachecam do przeczytania tego tekstu, jest on stary ale moze komus cos uswiadomi.

http://www.wandea.org.pl/ksiadz-jankowski.htm

Śr gru 28, 2005 17:04

Tekst denny, niskich lotów, przypominający tanią prasę bulwarową, brak profesjonalizmu, obiektywizm, etc. Masz jeszcze więcej takich bezsensów?
Jankowski może i kiedyś coś robił. Ale w tej chwili mi to zupełnie wisi, patrze na niego i widze pełnego pychy i arogancji człowieka, który duchownym być nie powinien. Pomniki, jaguary, niesposłuszeństwo, chyba jeszcze bursztyn czy coś w tym stylu i z pewnością wino i wspomniana już pycha. Kapłan idealny.
Nazywanie go duchownym ubliża tym nielicznym księżą, których jeszcze uważam za w miare porządnych i z powołaniem.

And shame on you

Śr gru 28, 2005 17:28
A, przede wszystkim wyrazaj sie z szacunkeim o ksiedzu i nie Tykaj go.
Nie styl artykuly jest wazny ale fakty.
Prosiles o cos wiecej wiec wklejam. Tekst pralata Jankowskiego.

http://www.naszawitryna.pl/jedwabne_135.html

Śr gru 28, 2005 18:47

Wklejasz jakies starocie, mało zwiazane z obecnym tematem.
Nie ma to za wiele sensu i jest po prostu dziwaczne. Wkleiłem tutaj linka do wywiadu z samym Jankowskim, jak równiez fragment z owego.
Zdementuj te słowa, które wypowiedział (najwyrazniej chory psychicznie) prałat, a wtedy pogadamy.
Cytuj:
Moich pomników będzie więcej. W Gdańsku jak najbardziej taki pomnik powinien stanąć, bo chociaż urodziłem się w Starogardzie, to przecież cała moja patriotyczna działalność związana jest z Gdańskiem.

Śr gru 28, 2005 18:59

Nie mam zamiaru o nim wyrażać się z jakimkolwiek szacunkiem, bo po prostu w/g mnie na niego nie zasługuje.
Styl również jest warty, bo świadczy o profesjonaliźmie lub jego braku, a to z kolei świadczy o faktach i ewentualnej, doskonale tu widocznej stronniczości. Więc jest dla mnie kompletnie nic nie wart i jak wspomniał już Belizariusz nie na temat:/ Bo raczej nijak nie zmienia kontekstu słów Jankowskiego, które podaje post powyżej

And shame on you

Śr gru 28, 2005 19:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona