Homoseksualizm i pedofilia jako seksualne preferencje księży
Autor |
Wiadomość |
old come back spirit
|
przemo napisał(a): 1) a co z księżmi gejami, którzy są w celibacie, czy oni też cie przeszkadzają? Wbij sobie do głowy, że geje mi nie przeszkadzają. Chodzi o ludzi, którzy zobowiązali się do przestrzegania celibatu jako pewnej idei i hipokryzją jest, by takie osoby mające sobie za nic tą ideę nauczały dzieci i młodzież. Cytuj: 2) doeprio teraz po mojej uwadze po raz pierwszy w tym temacie wspominiałeś cokolwiek o heteroseksualnych wątkach.. Zastanwiaające...  Zastanawiające?  Wątek ten nie dotyczy heteroseksualnych związków, jeśli jednak o tym wspomniałeś - jest to dokładnie taki sam przykład, który podałem powyżej. Jeśli Ci zaś chodzi o dyskryminację gejów, to zwróć uwagę, że Sipe wspomina także o związkach heteroseksualnych. Głównie jednak chodzi o homoseksualizm i pedofilię jako seksualne preferencje księży, bo badania wskazują właśnie na taką prefernecję tej grupy społecznej. Cytuj: Jeśli nie chodziło ci o homoseksualusailizm to jakie inne dewiacje poza pedofilią mialeś na mysli poprzez cytuję "popadają w różne deiwacje seksualne" ? Np. nimfofilię, partenofilię, efebofilię... przemo napisał(a): old come back spirit napisał(a): Dzięki własnie przez między innymi takie postawy zjawisko pedofili wciąz przybiera na sile. To nie jest jedynie sprawa organów ścigania - to sprawa nas wszystkich - wbij to sobie do głowy wyedukowany człowieku.
To ja mam ścigać pedofila czy policja? Ja mogę tylko wyrazić swój sprzeciw, dezaprobatę. Nie jestem od lapania pedofilów. Jeśli mówisz, że nie widzisz problemu - do ściagania pedifilii przeznaczone są odpowiednie służby - przejawiasz bierną postawę wobec tego zjawiska tym samym przykładając rękę do jego eskalacji. Odwracanie głowy od problemu to przejawianie niechęci do podejmowania prób w celu jego rozwiązania. Zjawisko to istnieje i każdy z nas w swoim środowisku nie powinien być biernym wobec jakichkolwiek symptomów mówiących o tym, że właśnie wśród nas TO SIĘ DZIEJE. Jestem ciekaw co zrobiłbyś w momencie przyłapania pedofila na gwałcie swojego siedmioletniego synka. Nie przerywałbyś mu i zadzwonił na policję? Nie sądzę - z pewnością zareagowałbyś zupełnie inaczej, podobnie w przypadku jakichkolwiek informacji mówiących o tym, że ktoś z Twojego środowiska stanowić może zagrożenie pod tym kątem odnośnie Twoich (lub nie) dzieci. Nadmienić również należy, że policja w takich wypadkach często działa dość opieszale. przemo napisał(a): old come back spirit napisał(a): Nie widzę żadnego w takim przypadku. Jednak problem powstaje w momencie gdy tymi dorosłymi facetami są księża - duchowi przewodnicy dzieci i młodzieży. A co ma duchwony-homoseksualista do dzieci? Uważasz, zę jest dla nich zagrozeniem, jakim? Duchowny homoseksualista to już dla mnie nie duchowny, podobnie ten, który żyje w związku z kobietą. Powinno się go albo czasowo pozbawić pełnienia służby duszpasterskiej lub całkowicie. Na pytanie, które zadałeś odpowiedział bardzo dobrze Mark Zubek. Miej świadomość tego, że rozpatrujemy tutaj ten problem w kontekście katolicyzmu. przemo napisał(a): old come back spirit napisał(a): Ofiar ich pedofilskich zapędów na przykład i ich rodzin. Obchodzić to powinno wszystkich, którzy mają szansę by ich dzieci stykały się z tymi ludźmi.
Czemu dziecie nie powinny sie stykać z homoseksualistami? Nie kieruj do mnie tego pytania bo ja nie lansowałem takiej tezy. Ksiądz homoseksualista lub żyjący w związku hetero - oczywiście wg mnie może stykać się z dziećmi jednak nie na gruncie przekazywania im treści moralnych z obrębu religii katolickiej jako reprezentant Kościoła. przemo napisał(a): old come back spirit napisał(a): Jak najbardziej jest. Rozumiem, że poziom Twojego wyedukowania jest tak wysoki, że czasem przesłania Ci widok tego, czego dotyczy dany temat. (Podpowiadam, że chodzi o pedofilię i homoseksualizm). Z kogo ty chcesz zrobić idiotę? Przecież temat jest wyraźnie o nadużyciach seksualnych w kościele. Dlaczego by więc nie można tutja dyskutować równeiż o naduzyciach popełnianych przez heteroseksualnych ksieży? Oczywiście można, ale można też dyskutować o homoseksualnych i pedofilach. Temat brzmi jak brzmi i nie powinno dziwić, że przede wszystkim wątek dotyczy tegoż tematu. przemo napisał(a): Czyżby oni byli święci? A może wygodnie tobie stawiać homoseksualistów obbok pedofilii ale hetero to już nie chcesz dyskredytować w ten sposób, co?  Dyskredytować?  A w którym miejscu zdyskredytowałem homoseksualistów?  jeśli uważasz, że przytaczanie danych odnośnie preferencji homoseksualnych i pedofilskich księży jest dyskredytowaniem homoseksualnych tylko dlatego, że obok pisze się o pedofilach - cóż, proponuję wziąć coś na wstrzymanie bo zaczynasz popadać w paranoję. przemo napisał(a): Cały twój topic to poplątanie z pomieszaniem. Mieszasz homoseksualistów z pedofilami, raz coś napiszesz o zagrozeniu dla dzieci, dwa słowa dalej napiszesz "homoseksulizm". to wszystko sprawia, że robisz projekcje zagrozeń od strony pedofilów w kierunku dzieci na homoseksualistów. Nie. To ty to próbujesz zrobić poprzez wkładanie do tego topicu czegoś, czego tu nie ma. Nikt tutaj nie pomieszał homoseksualistów z pedofilami. przemo napisał(a): Chyba nie musze cie uczyć, że homoseksulizm to nei to samo co pedofilia i że dzieci nie są seksualnymi obiektami pożadania gejów? Nie. Niczego nie musisz mnie uczyć przemo napisał(a): Co mas do księży gejów? Nawet jeśli nei żyją w celibacie to jaki to ma zwiazek z dziećmi? Przecież oni to ukrywają, bardzo wątpliwe żeby infomrowali dzieci o tym że sypiają z innymi facetami. Jakie wiec tutaj zagrozenie dla dzieci widzisz? Uważasz, że ktoś taki, ktoś, kto działa wbrew wyznawanym przez instytucję, którą reprezentuje - wartosciom - będzie dobrym przykładem dla młodych pokoleń?? przemo napisał(a): Na przyszłosć ddzielaj wyraźnie homoseksualizm od pedofilii, bo jak narazei słabo ci to wychodzi.
Oddzielać nie muszę, bo nigdzie tego nie powiązałem. Ty natomiast na przyszłość spróbuj czytać bez zbytnich emocjonalnych uniesień. Rozumiem Cię - w naszej szermierżnej, polskiej rzeczywistości nie traktuje się homoseksualistów tak, jak powinno się ich traktować - czyli zwyczajnie, jak pozostałych ludzi. Są mniej lub bardziej dyskredytowani, więcej, ich prawa są naruszane. Jestem przeciwnikiem dyskryminacji wszelkiej maści i jeśli w meście, w którym żyję zostanie zorganizowana "parada równości", pójdę w pierwszych szeregach by wyrazić swój sprzeciw wobec tej dyskryminacji. Jak dla mnie każdy homoseksualista może zostać moim przyjacielem (i tylko przyjacielem  )
Pozdrawiam serdecznie.
_________________ Ci, którzy noszą końskie okulary, niech pamiętają, że do kompletu należy wędzidło i bat.
|
Śr paź 25, 2006 13:51 |
|
|
|
 |
old come back spirit
|
jo_tka napisał(a): Old - przyzwoita prezentacja badania, mająca walor badania naukowego, powinna te dane zawierać. Prezentacja badania, a artykuł popularno - naukowy, a raczej jego bardzo okrojone tłumaczenie to dwa inne światy! Dlaczego nie poszukasz w włąsnym zakresie? Powiem Ci dlaczego - nie chcesz naocznie przekonać się, że w systemie, który popierasz stkwią olbrzyie dziury i że po prostu nie działa tak jak należy bo coś w nim nie jest tak skonstruowane jak być powinno. Dlaczego np. nie zapoznasz się z treścią tego artykułu, do którego przytoczono bogaty materiał źródłowy? http://www.richardsipe.com/Articles/200 ... _Myth.html Do znacznej ilości takich artykułów można dotrzeć za pomocą linków, które podałem, jak również do samego raportu Dr Sipe w całości. [quote"jo_tka"]Czemu podajesz tylko wysokie odsetki - tam gdzie jest "do 10%" jest napisane od 2 do 10%, prawda?[/quote] Podałem tylko w tym jednym przypadku, nie używaj więc liczby mnogiej. Ponaddto jeśli podaję "do 10%" miej świadomość, że dolny przedział - w domyśle - może być odestką jednego procenta,a więc dużo mniejszym niż 2%, prawda? Dodatkowo chodziło właśnieo przedstawienie górnych granic - jako przeciwstawienie się Twojemu okrojonemu do wyłącznie niskich wyników przedstawieniu danych. Jakakakolwiek wyższa wartość od siedmiu procent nie chciała Ci się nawet wypsnąć spod opuszków palców jot_ka napisał(a): Jeśli to są poważne badania i poważny naukowiec, to powinien próbować te sprzecznosci wyjasniać merytorycznie, a nie spisywać w formie sensacji.  Sensacji  Wykaż proszę przejawianie się owego posmaku sensacyjności w tym artykule, w przeciwnym bowiem razie jedynie potwierdzisz napuszoną emocjonalnie postawę religijnie zaangażowanej jednostki jo_tka napisał(a): Nawet w takim raporcie. Taki rozrzut wyników i szacunków kwestionuje możliwość traktowania ich poważnie.
Chwileczkę, chwileczkę - mówisz o całości raportu dr Sipe? 
_________________ Ci, którzy noszą końskie okulary, niech pamiętają, że do kompletu należy wędzidło i bat.
|
Śr paź 25, 2006 14:09 |
|
 |
jo_tka
|
OK - wobec tego przyjmuję, że to co zacytowałeś, nie stanowi przedstawienia wyników badania naukowego, a jest jedynie bardzo okrojonym tłumaczeniem artykułu popularno-naukowego. I jako taki należy go traktować.
Tyle zamierzałam od Ciebie usłyszeć. Dziękuję
Na pytanie, dlaczego akurat tak okrojone, każdy sobie odpowie sam 
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Śr paź 25, 2006 20:31 |
|
|
|
 |
old come back spirit
|
jo_tka napisał(a): OK - wobec tego przyjmuję, że to co zacytowałeś, nie stanowi przedstawienia wyników badania naukowego, a jest jedynie bardzo okrojonym tłumaczeniem artykułu popularno-naukowego. I jako taki należy go traktować.
To co zacytowałem stanowi przedstawienie wyników badania naukowego w formie artykułu popularno-naukowego. Nie usłyszałaś niczego ode mnie co chciałabyś usłyszeć, oto miałaś okazję zetknąć się z czymś, co dla Twojej zaangażownej religinie postawy jest nie wygodne, burzy pewne Twoje wyobrażenia.
Pozdrawiam serdecznie
|
Śr paź 25, 2006 21:39 |
|
 |
jo_tka
|
Cóż - ja tylko zacytowałam coś, co sam o tym tekście powiedziałeś 
|
Pt paź 27, 2006 14:44 |
|
|
|
 |
old come back spirit
|
Jo_tka> jeśli mówisz o tym co powyżej przedstawiłem - tak, jest to oczywiście jedynie okrojone tłumaczenie małej części raportu Dr Sipe. Wspominałem przecież, że najlepiej zapoznać się z samym raportem i wynikami badań pokrewnych.
|
Pt paź 27, 2006 23:06 |
|
 |
razel482
|
taak, każdy ksiądz chętnie se ulwży.. w mojej wiosceobydwaj.. błagam przeztańcie, tyle ich wśród księży co wśród żołnieży w wojsku..
_________________ Marana Tha!
|
Pt paź 27, 2006 23:44 |
|
 |
old come back spirit
|
razel482 napisał(a): taak, każdy ksiądz chętnie se ulwży.. w mojej wiosceobydwaj.. błagam przeztańcie, tyle ich wśród księży co wśród żołnieży w wojsku..
I tak jest z pewnością!! Dlaczego? Bo tako rzecze razel482 
|
Pn paź 30, 2006 1:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
taaak, a wszyscy ginegolodzy to gwałciciele i erotomani a do wojska przyjmują samych homoseksualistów.
|
Pn paź 30, 2006 2:33 |
|
 |
old come back spirit
|
jo_tka napisał(a): Na pytanie, dlaczego akurat tak okrojone, każdy sobie odpowie sam 
Jakoś wcześniej nie zwróciłem uwagi na ten Twój wtręt. Odpowiedzią na to pytanie może być: "tłumaczenie niekompletne, bo jo_tce tłumaczyć się nie chce, a raczej jest to dla niej nie wygodne ze względu na przywiązanie do swoich wyobrażeń. Ma tylko to, co wyszperał dla niej old spirit, a resztę czyta kątem w pomrokach swojej alkowy i - 'boże broń' - nie komentuje 
|
Pn paź 30, 2006 14:40 |
|
 |
jo_tka
|
Pudło - ja niczego nie okrajałam
A czytać nie mam obowiązku, zwłaszcza czegoś, czego autor tematu nie ma ochoty zreferować, lub po prostu nie zna 
|
Pn paź 30, 2006 22:18 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Nie wiem, czy ktoś w tej dyskusji zwrócił uwagę na ważne fakty z biografii Sipe'a, a mianowicie na to, że jest to były benedyktyn, który opuścił zakon i - jak się zdaje - odwrócił się od Kościoła. Może ktoś ma dostęp do jakiejś rzetelnej biografii tego człowieka, gdzie by można było dowiedzieć się o przyczynach i skutkach tego poważnego zwrotu w jego życiu?
|
Wt paź 31, 2006 7:08 |
|
 |
old come back spirit
|
jo_tka napisał(a): Pudło - ja niczego nie okrajałam  Pudło - ja niczego takiego nie sugerowałem. Przecież tłumaczenie to nie jest Twojego autorstwa, cóż więc mogłabyś tuaj okroić. Jeśli chodzi zaś o traktowanie fragmentaryczne tekstu o którym wyrażasz się w sposób deprecjonujący - udowadniasz jedynie postawę, jak już wspominałem - wzburzonej emocjonalnie jednostki zaangażowanej religijnie, która na pokaz spogląda na ten problem poprzez końskie okulary. jo_tka napisał(a): A czytać nie mam obowiązku, zwłaszcza czegoś, czego autor tematu nie ma ochoty zreferować, lub po prostu nie zna 
Oczywiście, że nie masz obowiązku. Udajesz, że problemu nie ma - więc posługujesz się ignorancją na pokaz. Podałem wystarczającą ilość danych i wskazówek by z łatwością móc dostrzec problem. Jak mniemam to Ty działasz w środowisku katolickim i w jakimś tam stopniu masz wpływ na jego kształtowanie. Jesteś bliżej tego wszystkiego. Informacje więc, na które wskazuję być może nie zobowiązują katolika do procedularnych działań, jednak z moralnego punktu widzenia (moralnego w ujęciu szerszym) coś powinni z tym fantem zacząć robić, a nie jedynie uciekać przed problemem, bo tym samym powielają jedynie błędy hierarchii katolickiej, która próbowała i wciąż próbuje zamieść śmieci pod dywan.
Czy mam ochotę na zreferowanie wszystkich naukowych opracowań dotyczących tego tematu? Dysponuję ograniczoną iloscią czasu, jak z pewnością każdy pracujący w dwóch instytucjach i wychowujący trójkę małych dzieci. Nie poznałem wszystkich opracowań, jednak raport Dr Sipe jest na tyle mi znany by dawać opór ignorancji którą eprezentujesz w tym temacie.
Pozdrawiam
|
Wt paź 31, 2006 9:31 |
|
 |
jo_tka
|
Wobec Twojego braku czasu do odpowiedzi na pytania i mojego do wczytywania się w dokumenty, których Ty nie uważasz za wystarczajaco ważne żeby przeczytać (poruszajac temat) uważam wątek za wyczerpany.
|
Wt paź 31, 2006 16:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
to Ja  napisał(a): taaak, a wszyscy ginegolodzy to gwałciciele i erotomani a do wojska przyjmują samych homoseksualistów.
W wojsku to raczej gejów nie chcą.
|
Śr lis 15, 2006 20:48 |
|
|
|