OJCIEC RYDZYK, czyli co o nim myślimy...
OJCIEC RYDZYK, czyli co o nim myślimy...
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Poczułeś się urażony, bo wypowiedział się przeciw partii, której jesteś zwolennikiem - abp Życiński publicznie w mediach wskazywał także błędy, niewłaściwości, zakłamanie, ludzi z SLD, UW, PO, SO, AWS - ale wtedy nie czułeś dyskomfortu?? 
|
Pt lip 20, 2007 18:34 |
|
|
|
 |
Paschalis
|
1KOR13, ja natomiast uważam, że nie doceniasz potęgi mediów w dzisiejszym świecie, które w przypadku o. Rydzyka mogą dać mu większy wpływ na opinię publiczną niż niejednemu biskupowi jego tytuł. Zwłaszcza media ogólnopolskie są tu obarczone szczególną odpowiedzialnością (m.in. dlatego nawet te zakonne podlegają Episkopatowi).
Jeśli chodzi o reakcję Watykanu na "uciążliwą sprawę Radia Maryja" w zeszłym roku:
http://info.wiara.pl/?grupa=4&art=1144312082&dzi=0
Natomiast, twoje zarzuty o wypowiedzi arcybiskupa są wciąż dość ogólnikowe, prosiłbym o konkrety i konkretne linki (choćby z tekstem tej wielkanocnej homilii), bo wciąż uważam porównanie o. Rydzyka do abp Życińskiego ws upolitycznienia duchownych za ukrywanie drzewa w lesie. A krytyka zawłaszczania stanowisk przez PiS nie jest dla mnie porównywalne do upolitycznionej działalności o. Rydzyka. I jak słusznie zauważyła Alus, pomijasz krytykę innych partii w wykonaniu arcybiskupa.
_________________ www.onephoto.net
|
Pt lip 20, 2007 20:51 |
|
 |
meritus
|
Cytuj: Z jakiej podstawy wywodzisz taki pogląd? Niektóre ugrupowania polityczne mają w swoich programach zapisane różne postulaty: np. promowanie przywilejów dla homoseksualistów (SLD, SdPL, PD), legalizacja aborcji (SLD, SdPL), upwoszechnienie antykoncepcji i tzw. edukacji seksualnej (SLD, SdPL). Niektóre ugrupowania nie mają wprost napisanych postulatów aborcyjnych, ale w przeszłości aktywnie popierali takie rozwiązania w głosowaniach (PD - dawniej UD, KLD, UW)... Z drugiej strony mamy zwyczajne nauczanie Magisterium... Papieża Jana Pawła II, który w Encyklice wskazuje, że nie wolno popierać takich rozwiązań w głosowaniu. Kongregacja Nauki Wiary wydała jasną deklarację: Cytuj: W tym kontekście trzeba koniecznie dodać, że właściwie ukształtowane sumienie chrześcijańskie nie pozwala nikomu przyczyniać się przez oddanie głosu do realizacji programu politycznego lub konkretnej ustawy, które podważają podstawowe zasady wiary i moralności przez propozycje alternatywne wobec tych zasad lub z nimi sprzeczne. Jako że wiara stanowi niepodzielną jedność, jest logiczne, że skupianie się wyłącznie na jednej z zasad wiary, przyniosłoby szkodę całości katolickiego nauczania.
Można powiedzieć, że w Partii Demokratycznej są pojedynczy katolicy, niektórzy poparli ograniczenie aborcji. Jednak głosując np. na Mazowieckiego popieram program i układ polityczny w którym jednocześnie jest Miller, Środa, Kwaśniewski, Borowski i Niemiec. Te sprawy trzeba jasno komunikować i Episkopat przed wyborami to uczynił - mówiąc, że katolicy nie mogą oddać głosu na "ugrupowania nawiązujące do partii komunistycznej" pragnące wprowadzić niemoralne ustawy o których mowa wyżej.
|
Pt lip 20, 2007 21:44 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Może i jestem naiwny. Ale cały czas wierzę, że w związku z ujawnieniem ostatnich taśm z nagraniami wypowiedzi tego człowieka, raz na zawsze odsunie się go od mediów.
Nie podejmuję się oceniania, ile (i czy) zrobił dobrego - bo pewnie zrobił, idea RM z gruntu zła nie jest tylko jest źle realizowana i w złym kierunku zmierza. Po prostu za to, ile już naprzeginał - powinni go pogonić.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N lip 22, 2007 17:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Idea komunizmu też nie jest zła. Zabrakło w niej tylko jednego istotnego elementu - Boga.
W ideologii Rydzyka tez tego elementu brak, przynajmniej w sercu, bo na ustach to sie On przewija, ale w sposób fałszywy i zgubny
|
N lip 22, 2007 22:49 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
omu - niestety jesteś naiwny  ....kupą mości panowie, bo w kupie siła, a nikt nie zabija kury znoszącej złote jajka
"Nachylą się z większą troską"......
|
Pn lip 23, 2007 8:26 |
|
 |
1KOR13
|
Alus napisał(a): Poczułeś się urażony, bo wypowiedział się przeciw partii, której jesteś zwolennikiem Poczułem się urażony, bo mnie także w ten sposób obraził. Gdyby to było w ustach polityka, to inna sprawa - ale w ustach arcybiskupa takie słowa nie są niczym innym jak obrazą. Swoją drogą, stopień agresywności tej wypowiedzi jest bardzo wysoki. Alus napisał(a): abp Życiński publicznie w mediach wskazywał także błędy, niewłaściwości, zakłamanie, ludzi z SLD, UW, PO, SO, AWS Części z tego sobie nie przypominam. Lobbowanie abp. Życińskiego za PO i PD jest tak oczywiste, że szczerze wątpię, aby kiedykolwiek wskazywał ich błędy. Paschalis napisał(a): 1KOR13, ja natomiast uważam, że nie doceniasz potęgi mediów w dzisiejszym świecie, które w przypadku o. Rydzyka mogą dać mu większy wpływ na opinię publiczną niż niejednemu biskupowi jego tytuł. Zwłaszcza media ogólnopolskie są tu obarczone szczególną odpowiedzialnością (m.in. dlatego nawet te zakonne podlegają Episkopatowi).
Nie twierdzę, że media nie zapewniają o. Rydzykowi dużego wpływu na opinię publiczną. Oczywiście, że zapewniają. Z tym że to ciągle nic nie wnosi do faktu, o którym mówię: że abp. Życiński w niemniejszym stopniu, choć w trochę innej formie, lobbuje na rzecz konkretnych obozów politycznych. I że jest to bardzo duży problem, bo skoro ktoś, kto został arcybiskupem, nie może się od politycznych wstawek pohamować nawet w Wielkanoc, to ciężko na to patrzeć w innych kategoriach.
Zresztą, tyczy się to tak samo tych biskupów, którzy wypowiadają się proPiSowsko, jak i wszelkiego upolityczniania ambony.
Meritusie - to, że Kongregacja Nauki Wiary wskazuje, aby katolicy głosowali na obozy wpisujące się w katolicyzm, nie oznacza, że z głosowania na kogoś innego trzeba się spowiadać. Nie ma między tymi dwoma tezami żadnego przejścia logicznego, chyba że traktujesz spowiedź nie jako sakrament, ale jako "wysoki trybunał" uformowany nie przez zasady ducha, ale przez zasady formalizmu.
Pozdrawiam,
1KOR13
|
Pn lip 23, 2007 9:44 |
|
 |
meritus
|
1Kor13
Kosciół pisze jasno, że sumienie katolika nie pozwala na popieranie ideologii i poglądów godzących w tak fundamentalne sprawy jak życie ludzkie. Jak Twoje sumienie wskazuje, że popieranie aborcji, czy promocja homoseksualizmu jest dobre, to znaczy, że coś nie tak jest z sumieniem. A głosując na Mazowieckiego, Tuska, Geremka, Kwaśniewskiego mówisz "tak" aborcji.
|
Pn lip 23, 2007 13:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A słyszałeś choć wypowiedzi tych panów na temat aborcji? - czy powtarzasz stereotypowe opinie innych.
Ja w ubiegłym roku słyszałam rozmowę z Kwaśniewskim, który powiedział, że człowiek z wiekiem nabiera rozumu i docenia czym jest życie.
Gdyby teraz przyszło mu podpisać ustawę legalizującą aborcję, to wie, że nigdy by jej nie podpisał.
Nie wypowiadam się za Geremka, czy Tuska, ale jestem przekonana, że Mazowiecki jest wrogiem legalizacji aborcji.
|
Pn lip 23, 2007 14:49 |
|
 |
1KOR13
|
Cytuj: Jak Twoje sumienie wskazuje, że popieranie aborcji, czy promocja homoseksualizmu jest dobre, to znaczy, że coś nie tak jest z sumieniem. Moje sumienie tego nie wskazuje. Nie wiem, czy dobrze odczytałeś sens mojej wypowiedzi. Cytuj: A głosując na Mazowieckiego, Tuska, Geremka, Kwaśniewskiego mówisz "tak" aborcji.
Nie głosuję na nikogo z nich.
Ale akurat PO jest przeciwna liberalizacji ustawy aborcyjnej.
|
Pn lip 23, 2007 15:54 |
|
 |
vesper
|
A od kiedy Tusk popiera aborcję ? Możesz przytoczyć jakąś wypowiedź ? A może uznałeś, że popiera "z klucza", bo tak się należy wrogom RM ?
_________________ Respexit orationem humilium, non sprevit preces eorum...
|
Pn lip 23, 2007 16:25 |
|
 |
meritus
|
Nie muszę przytaczać wypowiedzi. Donald Tusk był przewodniczącym KLD. W latach 1991-1993 był posłem na Sejm RP. Kongres Liberalno-Demokratyczny głosował 7.01.1993 roku przeciw obecnie obowiązującej ustawie o planowaniu rodziny i ochronie płodu ludzkiego, co było równoznaczne z obroną obowiazującej stalinowskiej ustawy. Pamiętamy.
Cytuj: Ale akurat PO jest przeciwna liberalizacji ustawy aborcyjnej.
Liberalizacji chyba jest przeciwna. Ale także zapisowi o ochronie życia w Konstytucji RP od poczęcia do naturalnej śmierci również (około 20 posłów PO jednak poparło wniosek LPR o zapisanie, że każdy człowiek ma prawo do życia od poczęcia do naturalnej śmierci)...
Odchodzimy od tematu... a tym czasem JE ks. abp Józef Życiński powiedział, że o.Rydzyk głosi kulturę śmierci. 
|
Pn lip 23, 2007 21:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
meritus - bądź łaskać podac źródło Twojej wypowiedzi, że abp Życiński tak wypowiedział się o. Rydzyku.
W przeciwnym wypadku będziemy to traktować jako pomówienie.
|
Pn lip 23, 2007 22:02 |
|
 |
meritus
|
Alusie
Różnie bywa z mediami i być może jest to manipulacja...
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=9049099&rfbawp=1185224816.470&ticaid=14277
Ale ekscelencja poleciał do samego KAI-u
|
Pn lip 23, 2007 22:08 |
|
 |
Mark Zubek
|
Alus;
"Ja w ubiegłym roku słyszałam rozmowę z Kwaśniewskim, który powiedział, że człowiek z wiekiem nabiera rozumu i docenia czym jest życie.
Gdyby teraz przyszło mu podpisać ustawę legalizującą aborcję, to wie, że nigdy by jej nie podpisał."
He,he,hehe,he, dobre Alus, doooobre !!!
|
Pn lip 23, 2007 22:12 |
|
|
|