Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 425 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 29  Następna strona
 Ks. Boniecki ma się zamknąć 
Autor Wiadomość

Post Re: Ks. Boniecki ma się zamknąć
Alus napisał(a):
Cytuj:
Czy sprawa krzyża w polskim Sejmie jest częścią nauczania Kościoła?

Kościół jest stroną w sprawie krzyża we włoskiej szkole, w sprawie krzyża w polskim sejmie.
Jeśli w kompetencjach Kościoła leży nauczanie o obecności krzyża w polskim Sejmie,
to czy biskupi wypowiedzieli się jako biskupi, czy jako Kościół?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So lis 05, 2011 14:17
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Kościół jest stroną w sprawie krzyża we włoskiej szkole, w sprawie krzyża w polskim sejmie.
Ale Kościół nie jest stroną w sprawie krzyża przed pałacem prezydenckim.
Jeśli tak relatywne jest nauczanie Kościoła, to nie dziwi uciszanie księdza i napychanie Palikotowi wyborców.
Terlikowski tego zróznicowanego stanowiska zapewne też nie dostrzega.

Może warto podkreślić, że to są prywatne poglądy Alus.

Ja mam pogląd jednolity.
Kościół jest zawsze stroną w sprawie Krzyża.

To, że w sprawie Krzyża na Krakowskim Przedmieściu, Kościół zachował się skandalicznie, nie zmienia tej prostej zasady.

So lis 05, 2011 14:35
maly_kwiatek napisał(a):
Alus napisał(a):
Jeśli tak relatywne jest nauczanie Kościoła, to nie dziwi uciszanie księdza i napychanie Palikotowi wyborców.

Ja mam pogląd jednolity.

To, że w sprawie Krzyża na Krakowskim Przedmieściu, Kościół zachował się skandalicznie, nie zmienia tej prostej zasady.

Jakie prywatne...abp Nycz wypowiedział te słowa:
http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-a ... nId,291154

Ja sądziłam i nadal sądzę, że Kościół zawsze jest stroną w sprawie każdego krzyża.
Ale widocznie nie jest to tak oczywiste :(

So lis 05, 2011 14:47
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
maly_kwiatek napisał(a):
Alus napisał(a):

Ja mam pogląd jednolity.

Jakie prywatne...abp Nycz wypowiedział te słowa:
http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-a ... nId,291154

Ja sądziłam i nadal sądzę, że Kościół zawsze jest stroną w sprawie każdego krzyża.
Ale widocznie nie jest to tak oczywiste :(

Więc pisz wyraźnie to, co masz na myśli, bo ciągle mieszasz i często nie wiadomo zupełnie co chciałaś napisać, albo czytelnik wnioskuje coś innego, niż chciałaś przekazać.
Cieszy, że masz jednakowe stanowisko w sprawie Kościoła, który powinien ujmować się za każdym Krzyżem i stawać w Jego obronie, gdy potrzeba.

Martwi Arcybiskup Nycz, który swoim stanowiskiem zniesmaczył wielu katolików i Polaków i przyczynił się później do akcji na Krakowskim Przedmieściu, które miały na celu wyrażenie przez władzę pogardy wobec Krzyża.

So lis 05, 2011 14:56

mauger napisał(a):
Wśród opinii publicznej medialny obraz polskiego duchowieństwa kształtować będą przede wszystkim takie osobistości jak ojciec Rydzyk, ksiądz Natanek

Ojoj, zapędziłeś się. Przecież ks. Natanek też jest prześladowany przez Kościół. Czyżbyś zapomniał? Musisz się więc szybko poprawić i napisać, że ks. Natanek twoim zdaniem nie mówi nic sprzecznego z nauczaniem Kościoła, jego wypowiedzi zasługują na wysłuchanie i uwagę, a ponieważ nie lubisz Kościoła, to bardzo cię cieszy, że tacy godni szacunku ludzie jak ks. Natanek są w nim szykanowani (a pod spodem dopisze się Jajko i przypomni, co już pisał, że ks. Natanek po prostu "wie za dużo" o ciemnych sprawkach Kościoła, jako człowiek prawy, odważny i nieskazitelny moralnie nie boi się głośno o nich mówić i dlatego biskupi próbują go zniszczyć).

Komunikat Konsulty KWPZM w sprawie wystąpień zakonników w mediach.

Konsulta Konferencji Wyższych Przełożonych Zakonów Męskich na spotkaniu w Niepokalanowie dnia 5 listopada, w związku z powtarzającymi się kontrowersjami wokół wystąpień zakonników w mediach przypomina, że osoby konsekrowane w życiu i działalności publicznej kierują się zasadami Ewangelii, prawem Kościoła i prawem własnym Instytutu. Obserwując roszczenia niektórych mediów do ingerowania w autonomię życia zakonnego wskazuje na zapis Kodeksu Prawa Kanonicznego: „w wykonywaniu zewnętrznego apostolatu zakonnicy podlegają także własnym przełożonym oraz winni pozostawać wierni dyscyplinie Instytutu” (KPK 678 &2)

http://wpolityce.pl/artykuly/17567-komu ... h-w-polsce

I znowu, kolejny raz trafnie, Terlikowski:

Po wielu latach hasania po medialnych przestrzeniach ks. Boniecki został poproszony o chwilę milczenia. Nie zaszkodzi to ani jemu, ani Kościołowi. A będzie ważnym sygnałem dla innych kapłanów, że ich wypowiedzi nie są tylko ich prywatną sprawą, ale mogą i powinny być oceniane przez Kościół. Dlatego gratuluję księżom Marianom odwagi i życzę wytrwałości w znoszeniu ataków, które teraz się na nich posypią.

http://wpolityce.pl/artykuly/17452-bron ... ch-posypia

Myślę, że to naprawdę wszystko, co należałoby na ten temat powiedzieć.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Ostatnio edytowano So lis 05, 2011 21:57 przez Johnny99, łącznie edytowano 1 raz

So lis 05, 2011 21:46

"Ojoj, zapędziłeś się. Przecież ks. Natanek też jest prześladowany przez Kościół. "

Wybacz Johnny99 ale ks. Natanek to trochę inna liga niż ks. Boniecki, zresztą, moim skromnym, ateistycznym zdaniem ks. Natanek to jest problem psychiatryczny a nie teologiczny...

So lis 05, 2011 21:57

Wybacz kzet69, ale ateista nie będzie mnie pouczał, kto w Kościele gra w której lidze. Dziękuję.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So lis 05, 2011 21:59
Czy ten komunikat będzie tyczył podobnych wypowiedzi?
http://www.liiil.pl/1273302859,0-Rydzyk ... krety.html
http://www.liiil.pl/1317130467,O-Rydzyk ... ulacja.htm

So lis 05, 2011 22:25
zbanowany na stałe

Co Ty Alus czytasz?
Tego bloga piszą ludzie nienawidzący i Ojca Rydzyka i Radio Maryja.

Jeśli chcesz poczytać czy posłuchać Ojca Rydzyka, zapraszam do słuchania audycji, także archiwalnych, na stronie www.radiomaryja.pl

So lis 05, 2011 23:28
maly_kwiatek napisał(a):
Co Ty Alus czytasz?
Tego bloga piszą ludzie nienawidzący i Ojca Rydzyka i Radio Maryja.

Jeśli chcesz poczytać czy posłuchać Ojca Rydzyka, zapraszam do słuchania audycji, także archiwalnych, na stronie http://www.radiomaryja.pl

Bloga pisze facet, który słucha i śledzi program RM, wytoczył nawet proces - wiem.
Ale nie tworzy wypowiedzi o. Rydzyka - cytuje je z nasłuchu.
A wedle nauki Kościoła żaden ksiądz nie zna duszy, sumienia drugiego człowieka i nie wolno mu kwestionować prawa wstępu do kościoła i uczestnictwa we Mszy św.
Ani perspektywicznie oskarżać o przyszłe malwersacje.

So lis 05, 2011 23:35
Johnny99 napisał(a):
Ojoj, zapędziłeś się. Przecież ks. Natanek też jest prześladowany przez Kościół. Czyżbyś zapomniał?

Prześladowany, nieprześladowany to dziś jeden z najpopularniejszych polskich księży.
Johnny99 napisał(a):
Musisz się więc szybko poprawić i napisać, że ks. Natanek twoim zdaniem nie mówi nic sprzecznego z nauczaniem Kościoła, jego wypowiedzi zasługują na wysłuchanie i uwagę, a ponieważ nie lubisz Kościoła, to bardzo cię cieszy, że tacy godni szacunku ludzie jak ks. Natanek są w nim szykanowani

Oczywiście, że zasługuje na wysłuchanie i uwagę. Jestem za tym aby wszyscy polscy katolicy byli regularnie informowani, którzy biskupi są masonami i którzy wyją w piekle przywiązani łańcuchem. Gdyby tylko ode mnie zależało to ksiądz Natanek już dawno byłby papieżem. Ludzie muszą sobie zdawać sprawę jak wygląda prawdziwy katolicyzm. Nie potrzeba rozmydlania i siania wątpliwości a’la ksiądz Boniecki.
Cytuj:
Dlatego gratuluję księżom Marianom odwagi i życzę wytrwałości w znoszeniu ataków, które teraz się na nich posypią.

Również dołączam się do gratulacji i szczerze życzę powodzenia.

So lis 05, 2011 23:45

Alus napisał(a):

Jak zawsze nic tak nie boli Alus, jak atakowanie Platformy Obywatelskiej. Może niech Alus wprost powie, że niegłosowanie na PO albo popieranie PiS też są sprzeczne z nauką Kościoła?

N lis 06, 2011 9:27
Johnny99 napisał(a):
Alus napisał(a):

Jak zawsze nic tak nie boli Alus, jak atakowanie Platformy Obywatelskiej. Może niech Alus wprost powie, że niegłosowanie na PO albo popieranie PiS też są sprzeczne z nauką Kościoła?

Nie boli mnie platforma - bo podobnie bolało mnie, gdy prawicowi politycy zrobili rejwach po pobycie J. Oleksego na Jasnej Górze.
Boli mnie i zawsze będzie bolało, gdy ktokolwiek odmawia prawa innym ludziom wstępu do kościołów.
I zapewne - z bólem - ale przyznasz, że taka postawa nie jest ewangelicza, i niezgodna z nauką Koscioła.
Chyba, że bedziesz dowodził, że kosciół ma służyć tylko wybranym :o

N lis 06, 2011 9:33

mauger napisał(a):
Prześladowany, nieprześladowany to dziś jeden z najpopularniejszych polskich księży.

Aha, czyli już wiemy - jeśli "uciszany" jest ksiądz właściwy, to przestaje on być "twarzą polskiego Kościoła". Natomiast księży niewłaściwych Kościół może sobie uciszać, prześladować, zwalczać do woli, i tak nic nie może zrobić, by przestali być "twarzami polskiego Kościoła" np. dla ateistów. Bardzo typowa dla ateistów postawa ;)

Alus napisał(a):
Boli mnie i zawsze będzie bolało, gdy ktokolwiek odmawia prawa innym ludziom wstępu do kościołów.

A niby kto go komu odmawia??

Cytuj:
I zapewne - z bólem - ale przyznasz, że taka postawa nie jest ewangelicza, i niezgodna z nauką Koscioła.

Z żadnym "bólem" i nikt takiej postawy nie przyjmuje. Ks. Rydzyk wskazał jedynie na hipokryzję.

Cytuj:
Chyba, że bedziesz dowodził, że kosciół ma służyć tylko wybranym

Jak uważasz, Alus - można być dobrym katolikiem i jednocześnie pisowcem? Żeby nie robić offtopa, odpowiedz wreszcie tak albo nie, i na tym sprawę zakończymy.

N lis 06, 2011 9:53
Cytuj:
Z żadnym "bólem" i nikt takiej postawy nie przyjmuje. Ks. Rydzyk wskazał jedynie na hipokryzję.

Znamy tą postawę z Ewangelii - Dzięki Ci Panie, że nie jestem jako ten celnik...
Czystą hipokryzją jest sądzenie sumien ludzkich, uzurpowanie sobie praw przynależnych tylko Bogu.
Jak wielu jeszcze tych, którzy nie są z nas, przebywa poniekąd wewnatrz Koscioła. I jak wielu tych, którzy są z nas, pozostaje poniekąd na zewnątrz, św. Augustyn.

Cytuj:
Jak uważasz, Alus - można być dobrym katolikiem i jednocześnie pisowcem? Żeby nie robić offtopa, odpowiedz wreszcie tak albo nie, i na tym sprawę zakończymy.

Tak.
Proste jak patyk od kiszki...przynależność partyjna nie przesądza czy ktoś jest dobrym katolikiem, zawsze świadczy o tym swoim życiem.
Pamiętam ZChN i słowa jednego z członków, że gdy wchodzi do koscioła na Msze św, to rozgląda się czy nie stanie obok niego jakiś były komunista, bo byłby zmuszony podac mu rękę na znak pokoju.

N lis 06, 2011 10:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 425 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 29  Następna strona