Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 6:33

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość

Post Re: Katolicki?
Wasz problem polega tylko na ocenie powierzchownej.

Słuchacie krytyki mediów,bo RM jest niewygodne,
a nie słuchacie obrony winnych i podejrzanych.

Czy to jest sprawiedliwe Wojtek?

Dałeś argument nie mając pojęcia,jak "bronił" się O.Rydzyk.

Ja słuchałem z wielkim sceptyzmem i jednych i drugich.

Doszłem Prawdy.

Teraz mi jest was po prostu szkoda.
Osądzacie podejrzanego bez brania pod uwagę jego obrony.
Nie osądza się człowieka bez rzecznika.

Jesteście niesprawiedliwi!!!!
Z Bogiem

Cz mar 04, 2004 12:36
Cieplutki, czy Ty rozumiesz to co czytasz? Piszesz: 'Słuchacie krytyki mediów, bo RM jest niewygodne'. 1) Na jakiej podstawie twierdzisz, że słucham krytyki mediów? 2) W czym, w jakiej dziedzinie RM jest dla mnie niewygodne? Proszę odpowiedz na te pytania.
Piszesz dalej: Osądzacie podejrzanego bez brania pod uwagę jego obrony.
Nie osądza się człowieka bez rzecznika.

A którego to człowieka osądzam? O. Rydzyka?, O. Piotra, czy, któregoś innego?
Ja osądzam instytucję. A ta jest naganna, ponieważ w wypowiedziach swoich słuchaczy, propaguje szowinizm (to skrajny nacjonalizm - gdybyś nie wiedział).
Jeżeli więc potrafisz odeprzeć rzeczowo moje zarzuty, to proszę Cię byś to uczynił. Bez "kołowania".
Może nie miałbym nic przeciwko Radiu Maryja nawet po wypowiedziach jego słuchaczy, gdyby o.o. Redemptoryści z Torunia dawali odpór wszelkim szowinistycznym wyskokom ale oni owym szowinistom przytakują.

Cz mar 04, 2004 14:12

przykro mi nie przebrnelam calego watq :(
ale chciałabym zabrac glos w tej sprawie mianowicie moja babcia słucha tego radia i jak do niej pojade to za długo nie siedze bo tylko mowi w RM to tak i tak a powinnas tak postepowac a nie tak dlaczego ?? bo tak w RM powiedzieli !! kocham ja :-D ale tego nie mozna wytrzymac wszystko argumentowac RM bez przesady !! to jest jakies pranie mózgu ja to tak odbieram i w dodatq Rydzykowi to wychodzi :(
nie wiem moze jestem jeszcze za mloda zeby to zrozumiec ??

Pozdrowka dla wszystkich :)

Cz mar 04, 2004 14:32

Teofilu!Drogi Bracie w Chrystusie Panu Naszym!
Pytałeś:

Cytuj:
Cieplutki, czy Ty rozumiesz to co czytasz? Piszesz: 'Słuchacie krytyki mediów, bo RM jest niewygodne'. 1) Na jakiej podstawie twierdzisz, że słucham krytyki mediów? 2) W czym, w jakiej dziedzinie RM jest dla mnie niewygodne? Proszę odpowiedz na te pytania.

1.Staram się rozumieć.Mam tylko czasami zaburzenia w procesie myślenia.Nie należy to jednak do zaburzeń psychicznych ;)

2.Przepraszam,źle się wysłowiłem:

Cytuj:
'Słuchacie krytyki mediów, bo RM jest niewygodne'

Dopisuję: bo Radio Maryja jest dla nich niewygodne.
Podobnie rzecz się ma z naszym "uczciwym rządem"
.

Mam pytanie:skoro nie słuchasz RM skąd wiesz o czym oni mówią?
Żyjesz tylko uprzedzeniami!Każdy popełnia błędy.
Nie wiem,o czym mówisz,jeśli chodzi o Ślązaków,ale po tonie twojej wypowiedzi to widzę jedno,że to Ty nienawidzisz RM-samemu zarzucając nienawiść...Przecież sam piszesz:

Cytuj:
Bo od czasu do czasu tego Radia usiłuję posłuchać ale za każdym razem po kilku minutach go wyłączam, nerwowo nie wytrzymując.

Podkreślam inną moją wypowiedź:

Z pełną sympatią do Ciebie ukochany przyjacielu mam
podstawowe pytania:

Cytuj:
-Czy oglądasz więcej kłamliwej TVP,czy więcej słuchasz RM?
-Czy więcej słuchasz postronnych komentarzy o RM,
czy dociekasz z pełną gorliwością Prawdy słuchając obrony winnych?
-Czy czytasz codzienne brukowce więcej niż NASZ DZIENNIK?

Jak więc Twoja odpowiedź może być wiarygodna jeśli nie słuchasz dokładnie Radia Maryja,nie dociekasz uczciwie prawdy,nie czytasz wypowiedzi osobistych w Naszym Dzienniku.Ja nie doszukałem się jeszcze żadnej nienawiści w RM,choć słucham go z wielkim dystansem.
Jesteś nadpobudliwy i wrażliwy.
Nie Tobie jest oceniać i oczerniać Radio.

Piszesz:
Cytuj:
Ja osądzam instytucję. A ta jest naganna

Więc ja pytam jak rozumiesz słowa:

"Nie sądźcie,a nie będziecie sądzeni...
Czemu to widzisz drzezgę w oku brata
a belki we własnym oku nie dostrzegasz?"(Mt7,1-..) ???

Wiesz?Uniknę tu zła i nie posunę się do ocenienia Twoich
wypowiedzi na łamach forum,które są pozbawione kultury
i niezgodne z Duchem Miłości chrześcijańskiej.

Niech Ci Pan Błogosławi Bracie.
Proszę Cię o uczciwość,bo zgorszyłeś mnie swoją postawą.
Nie spodziewałem się tego po Tobie.
Jesteś starszym człowiekiem.Szanuję Cię za to.
Ale mam prawo upomnieć.
Twoja postawa na pewno ma swoje poważne podmioty myślenia,
ale przypomina ona mi bardziej "dolewanie oliwy do ognia".
Stąd nie wyglądasz mi wiarygodnie.

Z Bogiem.

Cz mar 04, 2004 16:12

Od razu mówię, że RM nie słucham w ogóle, podobnie zresztą jak prawie nie oglądam TV czy nie słucham "zwykłego" radia.

Ale stwierdzenie Teofila brzmiało - parafrazując - "wielokrotnie próbowałem słuchać RM i słyszałem teksty, które brzmiały dla mnie szowinistycznie".

Dla kogoś, kto mówi o sobie że nie jest Polakiem, teksty o wydźwięku szowinistycznym muszą być raniące, juz nie mówiąc o tym ze odbiór zawsze jest sprawą indywidualną i nikt nie ma prawa go oceniać.
A taki wydźwięk mają Twoje słowa:
Cytuj:
Jesteś nadpobudliwy i wrażliwy.
Nie Tobie jest oceniać i oczerniać Radio.

Więc pozwolisz - że zacytuję fragment Twojej wypowiedzi?
Cytuj:
Więc ja pytam jak rozumiesz słowa:
"Nie sądźcie,a nie będziecie sądzeni...
Czemu to widzisz drzezgę w oku brata
a belki we własnym oku nie dostrzegasz?"(Mt 7, 1-..) ?

Pozdrawiam

Cz mar 04, 2004 16:43

tygrysico :) jak jade do mojej 80-letniej babci, to słuchamy i razem odmawiamy różaniec, ktory prowadzą w RM i jeszcze apel i jeszcze wiadomosci po apelu - i babcia radio wyłącza, bo mowi, ze jej sie ono nie podoba [ w sensie treści :D:D:D]

bardzo ją kocham :)

w tym radiu jest dobro, ale niestety, nie zawsze

Cz mar 04, 2004 17:14
Elko, ja sobie takze różaniec z RM od czasu do czasu odmawiam, ale gdy się zaczyna audycja "SPRÓBUJ POMYSLEĆ" to mnie poprostu gorszy i to, co zyskuję z modlitwy, jakiś diabeł wmawiający mi, że myśleć nie potrafię i zachęca żebym spróbował, mi brutalnie zabiera.
Pokój i dobro! tis

Cz mar 04, 2004 18:21

Bracie cieplutki - niestety się mylisz w swej ocenie, i niestety nie jesteś obiektywny. Ja latami słuchałem tego radia, i tylko tego. To o czym piszę to wynik propagandy RM i nieewangelicznych metod działania. (oczywiście nie wszystko jest naganne) lecz wskaż mi skoro twierdzisz że moja ocena jest błęna? Jakie przesłanki miał O. Rydzyk do zwolnienia W. Chrostowskiego z anteny RM?. Poszukaj w ND tam może coś znajdziesz?. Jesteś pewnie młody i nie pamiętasz zadym jakie RM wywołało kiedy promowano Wałęsę lub jak zawieszono w kazaniach X. Jankowskiego i co się działo u nas w Gdańsku pod kurią biskupią. Nie słyszałeś pewnie tajk jak ja na własne uszy jak na antenie, lżono Prymasa i biskupów, kiedy wystosowano list do O Rydzyka. Ja to pamiętam i nie tylko ja.

Takie są fakty bracie.

Cz mar 04, 2004 18:25

tygrysico jak jade do mojej 80-letniej babci, to słuchamy i razem odmawiamy różaniec, ktory prowadzą w RM i jeszcze apel i jeszcze wiadomosci po apelu - i babcia radio wyłącza, bo mowi, ze jej sie ono nie podoba [ w sensie treści ]

bardzo ją kocham

w tym radiu jest dobro, ale niestety, nie zawsze

u mnie jest inna sytuacja, modlitwa moze byc jej sie nie czepiam ale Moja babcia nie wyłancza radia !! słucha do prawie 24h ona jest zewsi i sie przyzwyczaila wstawac o godzinie 4 rano wlacza swoje radyjko nie sciasza :( w nocy przy nim usypia a ono gra az sie nie przebudzi i nie wyłaczy lub tego nie zrobi ktos inny :( ona jest sama i mysle ze poprzez to radio znalazla sobie "towarzystwo" nie neguje tego ale zeby przy kazdym argumencie wstawiac RM nie wiem moze to wina babci a może to ta propaganda w RM ??

Pozdrowka dla wszystkich :)

Cz mar 04, 2004 19:22

Post Czy dla Radia Maryja istnieje jakaś alternatywa?
Niech mi będzie wolno odnieść się na wstępie do niektórych chyba nieco pod wpływem emocji napisanych wypowiedzi.

"ddv163" - czy ostatnimi czasy nie dręczą Cię aby jakieś koszmary? Może masz jakiś taki dyżurny sen, w którym goni Cię monstrum w stroju pielgrzyma... Goni i krzyczy: - Radio Maryja!... Prohibicja!... Pielgrzymka!... Moderator musi odejść!... A Ty za pomocą klawiatury usiłujesz je zlikwidować... A potem budzisz się, patrzysz i... rzeczywiście - siedzisz przed klawiaturą?
To, co napisałeś w związku z "pielgrzymką" posiada chyba znamiona histerii. Twoje przypuszczenia są Twoimi własnymi, więc nie ma większego sensu ich komentować. Proponuję jednak, abyś przestał w podobny sposób domniemywać czy przypuszczać, bo jeszcze możesz dojść do przekonania, że to ojciec dyrektor organizuje tę "pielgrzymkę". Wolne żarty, bracie!...
Zresztą Toruń jako miejsce spotkania zaproponował bodaj Filip_az.
Ponadto Twoje wypowiedzi sugerują, że mało wiesz o sprawach wewnętrznych Kościoła (na przykład stwierdzenie: "ojciec Rydzyk - przełożony Toruńskich Redemptorystów" jest świetnym tego przykładem). Nie za bardzo również wiem czemu mają służyć wypowiedzi składające się głównie z przypuszczeń i pytań. To jakby ucieczka od konkretów. Nie pierwszy to temat i obawiam się, że nie ostatni, w którym - jak można wnioskować - chyba nie potrafisz określić o co Ci właściwie chodzi...
Odnoszę wrażenie, że przypuściłeś swego rodzaju atak i to z bliżej nieokreślonych powodów. No, jeśli chcesz uchodzić za awanturnika, albo bawić się w "robienie burzy w szklance wody", to miłej zabawy!

Teofil, Jan - czemu ma służyć dopytywanie się przez kilka miesięcy o znaczenie słowa "katolicki", zwłaszcza, że w swoim czasie otrzymałeś już odpowiedź i to chyba niejedną? Katolicki - należący do katolików. Wydaje się, że wróciłeś do tego o czym niegdyś tu pisałeś i - delikatnie mówiąc - raczeh nieco przesadziłeś. Na przykład stwierdzenia: ""Radio Maryja" po prostu kłamie, kiedy się reklamuje jako "katolicki głos w twoim domu" promując specyficzny "patriotyzm", który jest w istocie "polskim szowinizmem"", "wypowiedziach swoich słuchaczy, propaguje szowinizm" czy "oni owym szowinistom przytakują" zdają się co prawda świadczyć negatywnie, ale... o kim lub o czym? Czy przypadkiem nie o Tobie? Może zostałeś czymś zgorszony, ale spójrz na cały Kościół Katolicki ile w nim zgorszeń. Pomimo tego jest on katolicki a Radio Maryja z niego się wywodzi. To, że ktoś coś nieodpowiedniego powiedział w tym radiu (zwłaszcza jeśli dotyczy to słuchaczy) nie oznacza, że całe radio jest złe. Nie przypisuj (zwłaszcza w podobnych przypadkach do omawianego) cech właściwych jednostce szerszej grupie ludzi!

Wojtek37 - postawiłeś tu pytanie odnośnie zwolnienia jakiegoś księdza. O to należałoby zapytać tego, który go "zwolnił".

Co stanowi lub może stanowić alternatywę dla Radia Maryja?
Jeśli brak alternatywy ma być jedyną alternatywą w danej sprawie, to wynika to albo z niemożności przedstawienia konkretnej, albo z niechęci ku temu. W obu przypadkach może dochodzić do absurdów...
Wyjdźmy z założenia, że Radio Maryja jest rozgłośnią, którą należy zlikwidować. Co miałoby się pojawić w zamian tego radia? No właśnie - co?
Jeśli choć trochę obiektywnie na to patrzysz, to powinieneś dojść do wniosku, że wraz z ową likwidacją pojawi się pewien brak - taka "dziura", którą nie sposób załatać obojętnie czym. Musiałoby to być "coś", co nie tylko jednoczyłoby wielu ludzi, ale zwłaszcza dzięki czemu ewangelizacja sięgałaby nie bliżej i nie płycej niż poprzez Radio Maryja.
Obecnie raczej nie istnieje takie "coś" co mogłoby w wyżej wspomniany sposób zastąpić Radio Maryja. I ta prawda powinna zostać przyjęta bez względu na czyjekolwiek wewnętrzne nastawienie wobec tej rozgłośni.
Co do zarzutów wobec tego radia, to może raz jeszcze nadmienię, że obecnie praktycznie niemożliwe jest (albo możliwe jest jedynie któtkotrwałe) oczyszczenie Radia Maryja z zarzutów, bowiem nawet jeśliby czegoś takiego dokonano (przypuśćmy, że ktoś zbadał wszystkie zarzuty wobec tego radia i oficjalnie stwierdził ich bezpodstawność), to w chwilę potem z pewnością zaczęłyby się pojawiać kolejne, pomijając już nawet to, że i pod adresem tego, który "badał" również kierowane by być mogły.
I z drugiej strony - jeśliby nawet zarzuty (przynajmniej niektóre) okazały się prawdziwe, to w skrajnym przypadku rozgłośnia ta mogłaby zostać zamknięta (czy zlikwidowana), a zatem pojawiłby się problem, o którym jest wspomniane wyżej.
Ukazywanie błędów czy nadużyć, które się zdarzają może się przyczynić do ich unikania w przyszłości, o ile odpowiedzialni za nie będą w stanie wyciągnąć właściwe wnioski. Tym natomiast, którzy o tych rzeczach słyszą (jak i je ukazującym) może to również dać wiele do myślenia, zwłaszcza gdy poddają swoje spostrzeżenia weryfikacji. I to może służyć na przykład budującemu pouczeniu, przestrodze, pokrzepieniu, ale jedynie wówczas, gdy cały problem jest przedstawiony w świetle Prawdy, a nie wyłącznie jakichś subiektywnych odczuć czy przypuszczeń.

Niektóre "argumenty" zdają się być sztucznie "nadmuchane" i jeśli chodzi o ścisłość, to bardziej można mówić o ich braku niż o tym, że są.
Nawet "przeciwnicy" Radia Maryja powinni przyjąć do wiadomości, że nie jest ono jakimś zwyczajnym radiem, w którym jest jedynie więcej modlitwy, katechezy czy czegoś jeszcze... Z Radia Maryja niejako wywodzi się pewna grupa ludzi, których łączy niezwykle silna więź miłości - tak zwana Rodzina Radia Maryja stanowi pewną wspólnotę i to być może jedną z największych w Kościele. Nie jest to jednak ani sekta ani grupa schizmatyków czy szowinistów. To są fakty.
Natomiast myślenie w rodzaju: "Radio Maryja jest złe, bo ojciec Tadeusz jest zły" albo "Radio Maryja nie jest katolickie i sprzeciwia się episkopatowi" jest - krótko mówiąc - zaściankowe. Podobnie zdają się przedstawiać pewne schematy myślowe, jak choćby: Radio Maryja = ojciec dyrektor + grupa fanatyków.

Cz mar 04, 2004 22:20

Moja odpowiedź:

viewtopic.php?p=11360#11360

Jeżeli Cie to interesuje, to mogę umieścić ją również tutaj...

Pt mar 05, 2004 7:39
Polecam do przeanalizowania w szczególności:

http://www.radiomaryja.pl.eu.org/teksty/rydzykizm.html
http://www.radiomaryja.pl.eu.org/nagran ... 417-wsksim
http://www.radiomaryja.pl.eu.org/nagran ... 518-rydzyk
http://www.radiomaryja.pl.eu.org/slowni ... adiomaryja

Pt mar 05, 2004 7:53

Mogę się mylić.

Ale jeśli używa siętakich sformuowań w stosunku do RM:

Cytuj:
Ja osądzam instytucję. A ta jest naganna/TEOFIL,JAN.

To się zastanawiam,czy ocena Teofila jest sprawiedliwa???????
Ktoś może to opacznie zrozumieć.
Ja się poczułem urażony,co nie oznacza,że się gniewam.

W SKALI UCZNIOWSKIEJ OCENY SĄ TAKIE: 1,2,3,4,5,6.
RM WEDŁUG TEJ SKALI ZASŁUGUJE WEDŁUG TEOFILA NA 1.
RM ma wiele wad,ale i wiele więcej zalet!
Sprawiedliwie mówiąc jest na 3-4.

Ja zrozumiałem to w sensie wielkiej niechęci,
która blokuje człowieka ku poznaniu Prawdy.

Jak to mówił pewien filozof: Rozumienie wyklucza nienawiść.

Jeśli jestem np. żydem, to każdą wypowiedź negatywną
w kierunku do żydów przez uprzedzenie będę mógł traktować jako antysemityzm.

A jeśli człowiek mówi coś źle np. o żydach to nie oznacza,
że jest antysemitą.Ja kocham żydów i uważam ich za braci w wierze.
To nie oznacza tego,że będę się krył z tym,co myślę na temat tych,
którzy przeginają sobie w stosunkach z Polakami.

Jak to mówił GUDONOW: W Polsce jest głupia zasada:
JEŚLI KTOŚ NIE JEST Z NAMI,TEN PRZECIWKO NAM.

TO BURZY NASZĄ JEDNOŚĆ I NIE PROWADZI DO ZGODY.

TEMAT ANTYSEMITYZMU RÓWNIEŻ NAPOMKNĄŁ TEOFIL.
UWAŻAM,ŻE W TYM MOMENCIE PRZEGIĄŁ.
TO BYŁO OSZCZERSTWO!
TAK SIĘ SKŁADA,ŻE ZNAM PROBLEM ZARZUCANIA RM ANTYSEMITYZMU.
ZNAM ZARÓWNO ZARZUTY MEDIÓW,JAK I OBRONĘ RM.
NA WŁASNE OCZY WIDZĘ,KTO TU PRZESADZA!!!!!!!

z BOGIEM.

Pt mar 05, 2004 11:10

Jak to mówił GUDONOW: W Polsce jest głupia zasada:
JEŚLI KTOŚ NIE JEST Z NAMI,TEN PRZECIWKO NAM.

Cieplutki a jak to sie ma może wytłumaczysz publicznie?
Cytuje za RM

Kto źle mówi o Radiu Maryja ten ubliża Chrystusowi , Kościołowi Chrystusowemu i Ojczyźnie
Ja to widze jako bluźnierstwo ?

A Ty?

Pt mar 05, 2004 11:29

JA TO WIDZĘ JAKO NADUŻYCIE PEWNEJ WYPOWIEDZI,KTÓRA PRZEDSTAWIONA PRZEZ CIEBIE JEST BARDZO SILNYM ARGUMENTEM,ALE ZESTAWIONA Z CAŁOŚCIĄ WYPOWIEDZI NA TEN TEMAT ODDAJE JUŻ INNY SENS TREŚCI....

Z BOGIEM.

Pt mar 05, 2004 12:01
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 180  Następna strona