Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 5:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 425 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 29  Następna strona
 Ks. Boniecki ma się zamknąć 
Autor Wiadomość

Post Re: Ks. Boniecki ma się zamknąć
Alus napisał(a):
Proste jak patyk od kiszki...przynależność partyjna nie przesądza czy ktoś jest dobrym katolikiem, zawsze świadczy o tym swoim życiem.

A ja wcale nie mówiłem o przynależności partyjnej, tylko o "genetycznych patriotach". Są dobrymi katolikami? Czy może gorszymi np. od ciebie?

Cytuj:
Pamiętam ZChN i słowa jednego z członków, że gdy wchodzi do koscioła na Msze św, to rozgląda się czy nie stanie obok niego jakiś były komunista, bo byłby zmuszony podac mu rękę na znak pokoju.

Dlaczego odmawiasz mu wstępu do kościoła i osądzasz jego sumienie? Bo mówisz o tym samym, o czym mówi o. Rydzyk, a jego wypowiedzi tak określiłaś.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N lis 06, 2011 10:20
Cytuj:
A ja wcale nie mówiłem o przynależności partyjnej, tylko o "genetycznych patriotach". Są dobrymi katolikami? Czy może gorszymi np. od ciebie?

Nie wszyscy w PiS są "genetycznymi patriotami" - ostatnie rozstania tego dowodzą.
Pytałe o PiS odpowiedziałam - więc odpowiadam.
Nikomu nie odmawiam bycia gorącym katolikiem - o tym zawsze przesądza każdy osobiście.
A mnie, Ciebie, o. Rydzyka zawsze obliguje napomnienie z Twojego motta....A Ty kimże jesteś byś sądził bliźnich (Jk 4,12).

Cytuj:
Pamiętam ZChN i słowa jednego z członków, że gdy wchodzi do koscioła na Msze św, to rozgląda się czy nie stanie obok niego jakiś były komunista, bo byłby zmuszony podac mu rękę na znak pokoju.

Dlaczego odmawiasz mu wstępu do kościoła i osądzasz jego sumienie? Bo mówisz o tym samym, o czym mówi o. Rydzyk, a jego wypowiedzi tak określiłaś.[/quote]
Komu niby odmawiam wstępu - przeczytaj dokładnie co napisałam.
Bo jesli ktoś odmawiał wstępu do koscioła, to ZChN-owiec byłym komunistom.

N lis 06, 2011 10:29

Alus napisał(a):
Nie wszyscy w PiS są "genetycznymi patriotami" - ostatnie rozstania tego dowodzą.

Czyli dla ciebie także Ziobro i Kurski są od teraz już dobrzy? :D No to teraz tylko czekam na elaborat Pilastra o tym, że tak naprawdę oni nigdy nie byli "genetycznymi patriotami" :D Ale dość tego offtopu.

Cytuj:
Komu niby odmawiam wstępu - przeczytaj dokładnie co napisałam

Najpierw ty przeczytaj dokładnie, co powiedział o. Rydzyk, bo on też nikomu nie odmawiał wstępu. A niechęć do podzielenia się znakiem pokoju, choćby nie wiem jak naganna, także nie jest "odmawianiem wstępu".

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N lis 06, 2011 10:51
Cytuj:
A niechęć do podzielenia się znakiem pokoju, choćby nie wiem jak naganna, także nie jest "odmawianiem wstępu".

Zgadza się.
Taka postawa świadczy tylko o tym, że mamy do czynienia z pseudochrześcijaninem, który zupełnie niepotrzebnie przyszedł do Koscioła. Mógł lepiej siedzieć w domu niż udawać przed innymi gorliwego katolika.
Napisano bowiem:

Jeśli więc przyniesiesz dar swój przed ołtarz i tam wspomnisz, że brat twój ma coś przeciw tobie, zostaw tam dar swój przez ołtarzem, a najpierw idź i pojednaj się z bratem swoim! Potem przyjdź i dar swój ofiaruj! (Mt 5, 23-24)

N lis 06, 2011 11:02
czasowo zablokowana

humalog napisał(a):
Cytuj:
A niechęć do podzielenia się znakiem pokoju, choćby nie wiem jak naganna, także nie jest "odmawianiem wstępu".

Zgadza się.
Taka postawa świadczy tylko o tym, że mamy do czynienia z pseudochrześcijaninem, który zupełnie niepotrzebnie przyszedł do Koscioła. Mógł lepiej siedzieć w domu niż udawać przed innymi gorliwego katolika.
Napisano bowiem:

Jeśli więc przyniesiesz dar swój przed ołtarz i tam wspomnisz, że brat twój ma coś przeciw tobie, zostaw tam dar swój przez ołtarzem, a najpierw idź i pojednaj się z bratem swoim! Potem przyjdź i dar swój ofiaruj! (Mt 5, 23-24)

jak tak osądzasz kto jest pseudochrześcijanienem i szafujesz cytatami Pisma to ja mam coś i też dla Ciebie:

7.3. A czemu widzisz drzazgę w oku brata swego, a belki w oku swoim nie dostrzegasz?

7.4. Jak możesz mówić bratu swemu: Pozwól, że wyjmę drzazgę z oka twego, a oto w oku twoim belka?

7.5. Obłudniku, wyjmij najpierw belkę z oka swego, a wtedy przejrzysz, aby wyjąć drzazgę z oka brata swego.

N lis 06, 2011 11:08
Cytuj:
Czyli dla ciebie także Ziobro i Kurski są od teraz już dobrzy? :D No to teraz tylko czekam na elaborat Pilastra o tym, że tak naprawdę oni nigdy nie byli "genetycznymi patriotami" :D Ale dość tego offtopu.

Jak zwykle kombinujesz.
Pytałeś czy genetyczni patrioci są/mogą być gorącymi patriotami - odpowiedziałm zgodnie z moim przekonaniem.
A Ty usiłujesz mi wcisną polubienie Zioby i Kurskiego... czy z Kaczyńskim czy osobno nie lubiła i nie polubie tych panów.

Cytuj:
Najpierw ty przeczytaj dokładnie, co powiedział o. Rydzyk, bo on też nikomu nie odmawiał wstępu.

Jasne - wskazywał jedynie niegodnych celników.

agawo - obłudnik, to ten, kto nie znając duszy, sumienia człowieka ustawia go właśnie w szeregu celników....Boże, dziękuję Ci, że nie jestem jak inni ludzie, zdziercy, oszuści, cudzołożnicy, albo jak i ten celnik(Łk 18,11) i To, że oni idą do kościoła, nawet dowiedziałem się, że była pielgrzymka gdzieś tam zrobiona, na czele tej grupy PO był Schetyna, to nie znaczy, że tam jest nawrócenie.

Ostatnio edytowano N lis 06, 2011 11:59 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

N lis 06, 2011 11:51
Johnny99 napisał(a):
Aha, czyli już wiemy - jeśli "uciszany" jest ksiądz właściwy, to przestaje on być "twarzą polskiego Kościoła". Natomiast księży niewłaściwych Kościół może sobie uciszać, prześladować, zwalczać do woli, i tak nic nie może zrobić, by przestali być "twarzami polskiego Kościoła" np. dla ateistów.

Ale przeciez ksiądz Natanek nie dał się uciszyć, dalej odbiera telefony z Nieba i głośno o tym mówi. A póki co jest on dalej księdzem katolickim.

N lis 06, 2011 11:57
zbanowany na stałe

humalog napisał(a):
Cytuj:

Zgadza się.

Nie wolno czynić z Mszy Świętej granatu ani bomby do wysadzania w powietrze przeciwników i adwersarzy ...
Msza Święta jest spotkaniem człowieka z Bogiem i nikt nie ma prawa nadużywać Mszy i Ofiary Chrystusa do walki z przeciwnikami, kimkolwiek by nie byli i jakkolwiek by to nie było nonsensowne. Msza temu nie służy.
Przeciwnie, Msza Święta służy pojednaniu zwaśnionych ludzi i przypomina, że w obliczu Ofiary Chrystusa wszyscy jesteśmy Braćmi i Siostrami.

N lis 06, 2011 11:57
alus ja pisałem o posłuszeństwie a alus napisała
Cytuj:
Zamordyzm nigdy nikomu nie przysłużył się dobrze.

w rozpędzie pisania powinno sie pomyśleć - posłuszeństwo nie jest zamordyzmem - inaczej czeka katolików to co protestantów każdy sobie może sam wymyślać i opowiadać swoją wizję wiary i Boga. co w konsekwencji doprowadziło do wielkiej ilości odłamów protestanckich .w dzisiejszym świecie jak zresztą zawsze jest się za lub przeciw - letniość to rzecz najgorsza . gdyby ks.boniecki głosił słowa Jezusa Chrystusa lub czytał ewangelie ewentualnie posługiwał się cytatami z pisma - ale jako ksiądz głosząc swoje zdanie miał by się czuć pokrzywdzony , że jego przełożeni zabronili mu sie wypowiadać .to nie zrozumienie tematu , albo swojego powołania . wszelkie zło pojawiało się od nieposłuszeństwa . :zdziwko:

N lis 06, 2011 12:03

mauger napisał(a):
Ale przeciez ksiądz Natanek nie dał się uciszyć, dalej odbiera telefony z Nieba i głośno o tym mówi. A póki co jest on dalej księdzem katolickim.

Ks. Boniecki także dalej jest księdzem katolickim. Co więcej, ks. Boniecki, jeśli "dał się uciszyć" (choć tego jeszcze do końca nie wiadomo, minęło dopiero parę dni) , to dlatego, że zależy mu na tym, by dochować ślubów posłuszeństwa zgromadzeniu, a więc pośrednio Kościołowi - natomiast ks. Natanek ODMÓWIŁ tego posłuszeństwa, czyli przynajmniej w pewnym sensie postawił się poza Kościołem. TYM BARDZIEJ więc ks. Boniecki powinien nadal być uważany za twarz Kościoła, a ks. Natanek przestać być uważany za twarz Kościoła.

N lis 06, 2011 12:06
zbanowany na stałe

Johnny99 napisał(a):
mauger napisał(a):

Ks. Boniecki także dalej jest księdzem katolickim. Co więcej, ks. Boniecki, jeśli "dał się uciszyć" (choć tego jeszcze do końca nie wiadomo, minęło dopiero parę dni) , to dlatego, że zależy mu na tym, by dochować ślubów posłuszeństwa zgromadzeniu, a więc pośrednio Kościołowi - natomiast ks. Natanek ODMÓWIŁ tego posłuszeństwa, czyli przynajmniej w pewnym sensie postawił się poza Kościołem. TYM BARDZIEJ więc ks. Boniecki powinien pozostać twarzą Kościoła, a ks. Natanek przestać nią być.

Uściślijmy, bo w sytuacji gipsowania ust na forum w sprawie ks. Natanka zachodzić mogą nieporozumienia.

Ks. Natanek ODMÓWIŁ posłuszeństwa swemu biskupowi, bo uznał go, na podstawie racjonalnych przesłanek za PRZEDSTAWICIELA MASONERII, a nie przedstawiciela Kościoła. Kodeks Kanoniczny, jak i Katechizm Kościoła, wyraźnie zakazują jakiegokolwiek udziału w masonerii. Biskup krakowski do tych zarzutów nigdy się nie odniósł.

Dlatego ks. Natanek może nadal być twarzą Kościoła. To Boży człowiek, który ma odwagę podjąć osobistą walkę ze złem. Tak jak On to zło odczuwa i w formach takich, jakie uważa za właściwe w tej walce.

N lis 06, 2011 12:13
tajfun napisał(a):
alus ja pisałem o posłuszeństwie a alus napisała
Cytuj:
Zamordyzm nigdy nikomu nie przysłużył się dobrze.

w rozpędzie pisania powinno sie pomyśleć - posłuszeństwo nie jest zamordyzmem - inaczej czeka katolików to co protestantów każdy sobie może sam wymyślać i opowiadać swoją wizję wiary i Boga. co w konsekwencji doprowadziło do wielkiej ilości odłamów protestanckich .w dzisiejszym świecie jak zresztą zawsze jest się za lub przeciw - letniość to rzecz najgorsza . gdyby ks.boniecki głosił słowa Jezusa Chrystusa lub czytał ewangelie ewentualnie posługiwał się cytatami z pisma - ale jako ksiądz głosząc swoje zdanie miał by się czuć pokrzywdzony , że jego przełożeni zabronili mu sie wypowiadać .to nie zrozumienie tematu , albo swojego powołania . wszelkie zło pojawiało się od nieposłuszeństwa . :zdziwko:

Wiem i pełna zgoda.
Ale przy tym Kosciół nie ma prawa relatywizować - odmienne stanowiska wobec zachowań zakonników, niezrozumiałe wobec krzyża (podałam wczesniej - krzyż we Włoszech, sejmie i przed pałacem prezydenckim).

N lis 06, 2011 12:18
Johnny99 napisał(a):
Ks. Boniecki także dalej jest księdzem katolickim. Co więcej, ks. Boniecki, jeśli "dał się uciszyć" (choć tego jeszcze do końca nie wiadomo, minęło dopiero parę dni) , to dlatego, że zależy mu na tym, by dochować ślubów posłuszeństwa zgromadzeniu, a więc pośrednio Kościołowi - natomiast ks. Natanek ODMÓWIŁ tego posłuszeństwa, czyli przynajmniej w pewnym sensie postawił się poza Kościołem. TYM BARDZIEJ więc ks. Boniecki powinien nadal być uważany za twarz Kościoła, a ks. Natanek przestać być uważany za twarz Kościoła.

To nie tak działa. Jeśli sprawa zakończy się ostatecznie zakazem dla księdza Bonieckiego to opinia publiczna wkrótce o nim zapomni, natomiast informacje na temat niepokornego księdza Natanka dalej będą brylować w mediach. Chcąc, nie chcąc to z nim, a nie z ks. Bonieckim ludzie będą kojarzyć Kościół.

N lis 06, 2011 12:22
Cytuj:
Ks. Natanek ODMÓWIŁ posłuszeństwa swemu biskupowi, bo uznał go, na podstawie racjonalnych przesłanek za PRZEDSTAWICIELA MASONERII, a nie przedstawiciela Kościoła. Kodeks Kanoniczny, jak i Katechizm Kościoła, wyraźnie zakazują jakiegokolwiek udziału w masonerii. Biskup krakowski do tych zarzutów nigdy się nie odniósł.

Daj spokój z takimi bzdurami!
Jak jakiś psychol stwierdzi, że papież jest masonem, a papież sie do tego nie odniesie to co? Dalej bedzie katolikiem i dalej będzie "twarzą" Koscioła?
Jakich argumentów jeszcze uzyjecie by człowieka chorego psychicznie kreowac na nowego proroka?
Gdyby biskup miał sie odnosic do każdego kretyńskiego pomówienia to na nic wiecej czasu nie miałby.

No i nie porównujcie Natanka do ks Bonieckiego. Natanek jest suspendowany, Bonieckiemu tylko nakazano ograniczyć wystapienia medialne.
Róznica jest wyraźna. Na suspendowanie trzeba sobie nielicho zasłużyc. Natanek zasłużył sobie herezjami jakie głosił i nadal głosi.

N lis 06, 2011 12:31
zbanowany na stałe

To są po prostu Twoje poglądy, które szanuję.

Dla mnie zarzut o współpracę z masonerią jest zarzutem w Kościele bardzo ciężkim i należy się z niego wytłumaczyć. Zwłaszcza jeśli jest się biskupem dla milionów wiernych. Jeśli się tego nie robi, traci się wiernych Kościoła. I ponosi się za to winę przed Bogiem.

N lis 06, 2011 12:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 425 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 29  Następna strona