Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 14:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 370 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 25  Następna strona
 Z życia Kościoła w Polsce 
Autor Wiadomość
Post Re: Z życia Kościoła w Polsce
andej moze nie zauwazyles, ale wlasnie o ocene postawy biskupa Karola Wojtyly tu idzie.
Ty i prawicowa czesc politykow zrobiliscie sobie kult jednostki i bedzie zakrzykiwac rzeczywistosc zeby wam wasz idol (bo nie realny czlowiek z wadami i zaletami) nie runal. Tak sie boicie, ze ujawnienie grzechow czy zaniedban moze odebrac przyznany przez ludzi tytul swietego? Czy ze wam upadnie autorytet, ktorym mozecie walic po glowach wrogow, a ktorego przekazu nigdy nie przyswoiliscie?
Jan Pawel II zadnych pomnikow nigdy nie chcial. Moze teraz czas, zeby choc czesc tych potworkow (bo rzadko sa to dziela artystyczne) usunac, badz spieniezyc (material) i oddac dla osob z dziecmi niepelnosprawnymi albo jako odszkodowania dla ofiar koscielnych pedofli?

Powolujesz sie na poganska zasade "o zmarlych zle albo wcale", ale bez analizy bledow i wypaczen z przeszlosci nie ma szansy na poprawe rzecvzywistosci i przyszlosci.
Moze, dopoki to nie twoje dzieci sa gwalcone, jest ci los ofiar obojetny, ale wielu ludziom nie jest.

bramin, rozsadny artykul
Cytuj:
Odrzucam też jednak równie dogmatyczne orzekanie o winie tam, gdzie nadal jest więcej pytań, nawet po dotarciu do nowych dokumentów. I tak, jak zdrowemu kultowi świętych szkodzi najbardziej przerabianie go na kult nieskazitelnych półbogów (a to, niestety, zrobiliśmy w Polsce z Janem Pawłem II), tak rzetelnym śledztwom dziennikarskim i badaniom historycznym szkodzi wysnuwanie daleko idących wniosków tam, gdzie potrzeba co najmniej potrójnej weryfikacji źródeł.

Niestety, rozni krzykacze beda macic dalej
andej napisał(a):
Oceniacie na podstawie niepodważalnych i udowodnionych faktów? I wiecie, że macie do tego prawo?
bramin napisał(a):
jeśli ma sie do dyspozycji tylko ubeckie archiwalia
i wykorzystuje te materiały, których oni nie wykorzystali ze względu zna ich niewiarygodność, to swiadczy o dorabianiu faktów do z góry założonej tezy.
bramin napisał(a):
biskup krakowski zamyka diecezjalne archiwum

A powinien, natychmiast otworzyć dla wszystkich wrogów Kościoła? Udostępnić wszystkie sprawy?
Czy jest jakieś archiwum, które tak czyni?

Czyli faktow ponoc nikt nie zna ale poznac ich nie wolno.

No to zadna prawda Kosciola w Polsce nie wyzwoli.

Syndrom oblezonej twierdzy zamiast radosnego gloszenia Ewangelii Pana Jezusa.
Bo chodzi o instytucje i jej honor a nie o wiernosc Bogu i Jego nauce. Widac w Ewangelie juz malo kto z ksiezy i wiernych wierzy...
Byle kasa sie zgadzala i dobre mniemanie o sobie. A zawsze mozna swietym Janem Pawlem II ludziom po glowach walic, jakby co.
Tyle, ze juz niedlugo, bo juz teraz parafie personalnie i finansowo ledwo dysza. Diecezje zauwaza to troche pozniej, ale juz niedlugo.

Jakby swiety Piotr nie wyparl sie Pana Jezusa, sw Mateusz nie byl zlodziejem i agentem najezdzcy, Jan z Jakubem nie dyszeli zadza wladzy i przywilejow, sw Pawel nie wspoluczestniczyl w mordowaniu chrzescijan itp itd.

Na marginesie: te SBckie akta do obrzucania blotem Lecha Walesy byly ok? Jakos (psycho)prawicy zrodla nie przeszkadzaly?

Pt mar 10, 2023 10:21
Jerzy_67 napisał(a):
Małgosiu, a skąd się to "złe postępowanie" (czyli konkretny czyn/czyny) wzięło?

PS. Jestem daleki od wydawania ostatecznych osądów/wyroków! Do tego ma prawo tylko i wyłącznie Bóg! - On zdecyduje o czyimś potępieniu/zbawieniu.

Niby tak. Ale Kosciol uwaza, ze zna Boza decyzje, oglaszajac ludzi swietymi.

Pt mar 10, 2023 10:26
Moderator

Skąd się wzięlo? Z pewnością nie z urodzenia. Do takiego postępowania coś/ktoś skłania. Może to być czyjeś postępowanie, np. moje czy Twoje. Też powiesz, że ja jestem zła, albo przyjmiesz czyjąś opinię, że Ty jesteś zły? Właśnie taka ocena osoby, a nie jej postępowania skłania tę osobę do odwetu lub dalszego złego postępowania, bo "skoro jestem zły...". Ocena postępowania skłania do refleksji nad nim, a co za tym idzie, do zmiany postawy.

Pt mar 10, 2023 10:29
Jerzy_67, to nie jest biblijny wątek. Podajemy artykuły, rozmawiamy o wydarzeniach z życia Kościoła w Polsce i je komentujemy.

Pt mar 10, 2023 10:42
andej napisał(a):
Kolega jest dowcipnym cywilem? Czy dowcipnym pacyfistą?
Kolega jest księdzem i m.in. historykiem, któremu zależy na prawdzie. Jak się unika prawdy to mamy takie filmy i dyskusje jak obecnie i traktowanie Kościoła jako korporacji lub mafijnej organizacji, gdzie obowiązuje prawo "omerty".
andej napisał(a):
A powinien, natychmiast otworzyć dla wszystkich wrogów Kościoła? Udostępnić wszystkie sprawy?
Czy jest jakieś archiwum, które tak czyni?
Archiwa są dla historyków i innych badaczy. Zapoznaj sie z procedurami korzystania z archiwów czy działów specjalnych. Jeśli ktoś nie udostępnia archiwów to znaczy ze ma cos do ukrycia. Tylko ważne powody np. bezpieczeństwo państwa, ochrona ludzi żyjących itp. mogą usprawiedliwiać zakaz dostępu do archiwaliów.
O ile mi wiadomo tylko jeden biskup udostępnił archiwa w tych sprawach. W innych diecezjach cicho sza, najważniejsze żeby gardłować, ze to ataki i opluwanie Kościoła.

Pt mar 10, 2023 10:59
Przy okazji zapytam: jest jakas odpowiedzialnosc dla archiwistow, ktorzy udzielili falszywej odpowiedzi na zapytania osob uprawnionych?

Tu biskup zawsze moze sie zaslonic tym, ze ofiary zyja, nawet jesli ofiara zada dostepu do akt. No bo inni zyja...

To jest zabawa w chowanego a nie powazna instytucja, z ktora nalezy sie liczyc.
Niestety ale, niezalezna prokuratura powinna miec prawo dostepu do akt koscielnych, tak jak sobie zabrala akta pacjentow z gabinetu lekarskiego. A jesli panstwo polskie nie potrafi rozwiazac problemu, czy archiwa koscielne na terenie Polski podlegaja prawu polskiemu czy watykanskiemu, to nalezy ten problem definitywnie wyjasnic.
Dopoki biskup jest obywatelem Polski, podlega prawu polskiemu bez wzgledu na kolor piuski czy sutanny.
Inaczej niedlugo wrocimy do problemu "agentury obcego panstwa"

Pt mar 10, 2023 11:49

Juz wiemy ze
- wszystkie informacje szczegolnie w KRK powinny byc ogolnodostepne szczegolnie jezeli sie (...) tego domaga.
- najwazniejsza rola starszej hierarchii jest bycie policjantem
- molestowanie seksualne jest najciezszym ze wszystkich mozliwych przestepstw
- molestowanie seksualne ma miejsce przede wszystkim wsrod ludzi zwiazanych z KRK i w zadnym wypadku nie wolno sobie zaprzatac sumienia z porownywaniem go do takich przypadkow w rodzinach, organizacjach, stosunkach sluzbowych itd

Nie za bardzo rozumiem dlaczego francuskie rozwiazania maja byc modelowe. Moze trzeba skorzystac z doswiadczen np. Gwinei Rownikowej jezeli znane czasopismo tak zasugeruje?

Przyszlo mi do glowy wydarzenie z mojej najblizszej rodziny. Kilka lat temu 5 czy 6 letnia corka najblizszych znajomych powiedziala ze moj ziec ja w czasie spotkania towarzyskiego dotykal. Moj ziec bylby ostatnim clowiekiem do tego zdolnym i ani przez moment nie byl z nia sam na sam, Dzieci sie caly czas razem bawily a rodzice pili. Wszyscy, wlacznie z rodzicami dziewczynki, sie zastanawiali skad sie to dziecku wzielo.

Pt mar 10, 2023 15:20
robaczek2twoje wpisy nie sa zbyt konstruktywne.
Dla ciebie dzieci sa a priori niewiarygodne (w twoim przykladzie jestes pewien, ze ani dziecko ani mezczyzna ani na moment nie znikneli z twojego pola widzenia?), przesadzasz za to absurdalnie z wyobrazonymi "atakami na Kosciol".

A wystarczy wlaczyc zdrowy rozsadek.

Nie bede poglebiac tematu pedofilii w Kosciele.

Napisze tylko, co dla mnie jest bulwersujace i co chcialabym, zeby bylo wyjasnione:
- czy to prawda, ze bp Wojtyla nigdy sie o ofiary pedofilii swoich ksiezy nie zatroszczyl? Ze jako katolicki ksiadz i duchowy ojciec diecezji po prostu potraktowal je jak robaczek2 dziecko znajomych, a nawet gorzej, bo ze prawdziwe ofiary byly nie podlegalo dyskusji
- i czy w swojej naiwnosci uwazal, ze pedofilia to taki wypadek przy pracy (jak jazda po kielichu) i jak ksiadz odsiedzi swoje, albo zmieni parafie, to juz sie "wyleczy"?

Jak katon pisze, byl w Europie lat 70tych rozne pokretne pomysly, ktore w wiekszosci sie nie przyjely.
Co do oddawania dzieci pedofilom, to niestety wysylanie pedofila na kapelana szpitala czy do nauki religii jest dokladnie tym samym.
Od katolickich biskupow oczekuje wiecej etyki i rozumu niz od urzednikow.

I Jan Pawel II nie bedziej mniej "swiety" jesli sie okaze, ze w mlodszym wieku dbal bardziej o korporacje i ksieza byli dla niego wazniejsi niz jakies anonimowe dzieci, ktorych nie znal, bo jaki biskup zna diecezjan?
Moze robaczek2 kochajacy mit nieomylnego i bezgrzesznego swietego przezyje wstrzas, ale prawda i jego wyzwoli.

Kazdy z nas jest grzesznikiem, kazdy popelnia bledy i kazdy ciagle, do konca ma szanse uslyszec "dzis bedziesz ze mna w raju"

Ale ofiary powinny doczekac sie i przeprosin od nastepcy bp Wojtyly i odszkodowania za milczenie instytucii (teoretycznie) wspolnoty Kosciola i brak wsparcia.
A nie kolejnej odslony niekompetencji osoby powolanej nie do rzadzenia diecezja ale do sluzenia diecezjanom.
Ale mit swietego Jana Pawla II jest wazniejszy od prawdy , Boga i uczciwosci.

Pt mar 10, 2023 16:44

A czy czas, gdy K. Wojtyła był papieżem, też będzie/jest badany pod tym samym kątem, jaki teraz jest na czołówkach mediów?

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

Pt mar 10, 2023 16:51
katon to niewatpliwie Niemcy maja problem (nie tylko ten) ale jak to sie ma do zycia Kosciola w Polsce?
Jesli urzednicy niemieccy cos robia, to juz polski biskup moze molestowac klerykow albo ignorowac ofiary swoich ksiezy?
Kosciol Pana Jezusa to dla ciebie kopia Jugendamtu w Niemczech?

Pt mar 10, 2023 19:04
Jeszcze raz proszę, aby nie robić OT, kolejne OT będą nagradzane ostrzeżeniami. Kto umie czytać, niech przeczyta co jest tematem wątku. Parę postów poleciało do kosza.

Pt mar 10, 2023 19:14

@Kael:
Ma sie to o tyle ze wsrod wielu ksiadz= pedofil a skoro mowa o Kosciele jako instytucji to pokazalem inne instytucje do czego one sa zdolne.
A ja tez chce spokojnie zyc i jak tam gdzie mieszkalem slysze wczesnie rano wrzaski typu pedofile w sutannach to ja mam caly dzien do niczego.
Obronca pedofilow w sutannach to juz dawno zostalem, a ja tylko nienawidze nienawisci.
Praktycznie istnieje jeden temat pedofilia w Kosciele.
Niech dziennikarze tez troche ochlona bo my sie tu wszyscy pozabijamy.
I czy naprawde im zalezy na walce z pedofilia w Kosciele?
Poza tym znasz moje posty i prosze nie insynuowac mi jakobym mial tu na cos przyzwalac biskupowi w temacie pedofilii.

Pt mar 10, 2023 19:34

@Kael, ale powinieneś zrozumieć, że jeśli Kościół w Polsce podszedłby do sprawy uczciwie, jasno, transparentnie, to i ludzie mieliby inny stosunek?
Prosze nie używać nieczytelnych kolorów.M.

Pt mar 10, 2023 19:48
CiekawaXO chyba ze stresu pomylilas adresata i formatowanie?

Ja doskonale wiem, ze gdyby Kosciol w Polsce nie udawal, ze podchodzi do tematu pedofilli powaznie, ze traktuje wiernych powaznie, ze traktuje Jana Pawla II powaznie, a faktycznie jak moze staral sie wykrecic i uciec przed trudnymi pytaniami w ataki na pytajacych, to i nie byloby tak, ze ksiadz=pedofil, bo byloby jasne, ze faktycznie pedofile nie maja zadnej szansy, ze ci sprzed lat tez beda stac przed sadem, ze z ich majatku beda odszkodowania itp itd.
Niestety, Kosciol w Polsce jeszcze niedawno uwazal, ze zaden kryzys mu nie grozi, ze seminaria beda przepelnione, nowe koscioly budowane na kazdej ulicy, kasa bedzie plynac i swiatu bedziemy machac "iskra ktora wyjdzie z Poldki" - co by nia nie bylo.
I w zaden sposob nie przygotowal sie na to, co jest teraz. Zadnego planu B nie ma.
Czekaja na cud

Pt mar 10, 2023 20:10

@CiekawaXO Ciezko przeczytac tak jasna czcionke.
Otoz pragne zauwazyc ze owi dziennikarze lubuja sie w walce z mowa nienawisci, ktorej czesto latwo sie gdzies dopatruja i trudno jest wyrazac swobodnie swoje poglady.
Takie tytuly z onetu.pl
"Jan Diabel 2," "Jan Paweł II oddzielał ludzi od Boga. Tak zaczął się wielki szwindel" i jakis tytul aby wyrzucic cytaty JP2.
Czy ktos napisal aby uznac Kosciol za organizacje przestepcza.

Oni naprawde chca oczyszczac Kosciol? I czy cos maja z jakiegos obiektywizmu?

Ale to od dluzszego czasu dzien w dzien o ksiezach i Kosciele, a bohaterm staje sie suspendowany ks Woznicki ktory mozna przypuszczac ma jakies problemy psychiczne i mowi co sbez sensu do kilku wiernych.
No parodia to cale smieszne dziennikarstwo.

Ja bym chcial aby oficjalnie powiedzieli kogo i co moge krytykowac aby sie nienarazic na to ze posluguje sie mowa nienawisci.

Wypowiedz Kwasniewskiego.( Kwaśniewski: Jestem WDZIĘCZNY PAPIEŻOWI)
https://www.youtube.com/watch?v=W5M80ArWVVw
Jakis umiar i rozsadek trzeba tu zachowac i on to wie, bo w przeciwny wypadku nic dobrego z tego nie wyniknie.
A teraz sie zacznie wojenka o zmiane nazw ulic z JP2 i o likwidacja jego pomnikow bo przeciez nic mu nie zawdzieczamy i zlo tylko czynil.

Pt mar 10, 2023 20:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 370 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 25  Następna strona