Autor |
Wiadomość |
Szachista
|
Alus napisał(a): Wsłuchałam, wczytałam się w homilie wygłoszone na Jasnej Górze - i usłyszałam z ust abp Głódzia to, co zawsze chciałam usłyszeć - "W wolnej Polsce ad 2006r media katolickie nie muszą mówić jednym głosem, a wszyscy wyznawcy Chrystusa mieć ten sam pogląd, jest miejsce na RM, Tygodnik Powszechny i Frondę i całą paletę czasopism konfesyjnych, rozgłośni i mediów"
Miejmy nadzieję, że skończą sie wzajemne ataki. Obie strony "czują się lepsze", a czasem nawet żądają likwidacji oponentów. Miejmy nadzieję, że teraz każdy będzie robił swoje. Jedni i drudzy są potrzebni.
_________________ Gambit to nie tylko szachy
|
Wt lip 11, 2006 10:40 |
|
|
|
 |
meritus
|
Są potrzebni, ale niestety "Tygodnik Powszechny" pozwolił sobie ostatnio na skandaliczną prowokację oddając kilka stron do dyspozycji Janowi Tomaszowi Grossowi, by mógł wylać na papier swoją niekompetentną wiedzę historyczną i antypolskie uprzedzenia. Pozostawiając na boku jego niedawne fantazje ukazujące sceny palenia 1600 ludzi w jednej stodole (ekshumacja wskazała na udział Niemców i na 5-krotnie mniejszą liczbę ofiar, a tylu Żydów w Jedwabnem nie było nawet przed wojną) nad którymi peany piali różni filosemici i przepraszacze, warto przyjrzeć się niektórym antypolonizmom tego pana z USA na łamach TP.
|
Wt lip 11, 2006 11:39 |
|
 |
Szachista
|
meritus napisał(a): Są potrzebni, ale niestety "Tygodnik Powszechny" pozwolił sobie ostatnio na skandaliczną prowokację oddając kilka stron do dyspozycji Janowi Tomaszowi Grossowi
Powtórzę: według mnie nurt modernistyczno-intelektualny reprezentowany przez Tygodnik Powszechny jest potrzebny. Podobnie jak nurt tradycyjny reprezentowany przez Radio Maryja.
Gross nie jest historykiem, tylko powieściopisarzem. Poza brakiem wiedzy historycznej, prawdopodobnie nigdy nie widział stodoły. Stąd mogły wziąć się jego opowieści.
Szkoda, ze Tygodnik nie wziął pod uwagę, że takie publikacje powodują nieporozumienia między Polakami i Żydami. Szkoda, że akurat Gross jest tak popularnym pisarzem, bo swoją twórczością próbuje podżegać do antysemityzmu z jednej i antypolonizmu z drugiej strony.
Takie publikacje w TP to duży błąd. Mimo to nie sądzę, żeby celem Tygodnika było nawoływanie do wzajemnej nienawiści. To chyba niezamierzony efekt.
_________________ Gambit to nie tylko szachy
|
Wt lip 11, 2006 12:19 |
|
|
|
 |
No
|
Cytuj: Ja mam takie skromne pytanie - jak te teksty z "polonica" mają się do Radia Maryja, bo ja nie jestem w stanie pojąć. . Urzytkownik Mark Zubek zasugerował istnienie jakiegoś spisku w środkach masowego przekazu wymierzonego przeciw RM,pojawia się pytanie komu może na tym zależeć?Z listy wynika,że polskie media które tak bezczelnie oczerniają ten bastion tradycyjnych wartości są kierowane i opłacane przez żydów tyle teorii spiskowej:) Cytuj: Ale to z Radiem Maryja nie ma nic wspólnego Strona na której znajduje się lista popiera RM, oczywiście nie znaczy to,że działa w jego imieniu czy prezentuje oficjalne stanowisko radia w jakiejkolwiek kwestii link podałem raczej jako ciekawostke dość luźno związaną z tematem i w odpowiedzi na post Mark'a Cytuj: Takie listy drukuje tygodnik związany z Leszkiem Bublem - dyżurnym antysemitą, któremu pozwola się na wybryki antysemickie, aby utrwalać wszem i wobec obraz Polski jako antysemickiej.
• Leszek Bubel - (dywersant, mason, koncesjonowany -"antysemita" i "prawicowiec")

|
Wt lip 11, 2006 16:32 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Niektórzy słyszą tylko to co chcą usłyszeć. Przed takim wybiórczym słuchaniem przestrzegał nas niedawno B16. Lecz widocznie tę przestrogę też wybiórczo co niektórzy odbierają.
Alus napisał(a): Wsłuchałam, wczytałam się w homilie wygłoszone na Jasnej Górze - i usłyszałam z ust abp Głódzia to, co zawsze chciałam usłyszeć - "W wolnej Polsce ad 2006r media katolickie nie muszą mówić jednym głosem, a wszyscy wyznawcy Chrystusa mieć ten sam pogląd, jest miejsce na RM, Tygodnik Powszechny i Frondę i całą paletę czasopism konfesyjnych, rozgłośni i mediów".....a najbardziej mnie właśnie irytowało uzurpowanie sobie przez o. Rydzyka, RM, mienienia się "jedynym katolickim głosem w twoim domu". Można zresztą poczytać na tym forum wypowiedzi słuchaczy RM nader naganne wobec innych mediów, a zwłaszcza przeciw TP - insynuacje o masońskie lobby w Tygodniku, liberalizm, libertynizm...etc. Ciekawe tylko jak zostały te słowa odebrane w środowisku RM i czy zauważymy jakieś efekty......
Usiłujesz udowodnić swoją tezę kłamstwem.
Podaj konkret. Data, godzina itd. przynajmniej jednej wypowiedzi 'uzurpującej'.
Masońskie lobby to nie wymysł. Masoni istnieją w Polsce i działają. Choć rzeczywiście ich wpływ jest demonizowany. Zwyczajnie, są jednym z wielu 'układów' (jak np. esbecki) usiłujących kształtować nasze życie.
Pojęcie 'katolewicy' też nie wzięło się z księżyca.
Liberałów wszelkich ras też mamy sporo.
Wt lip 11, 2006 17:31 |
|
|
|
 |
Roszwor
|
Zgadzam sie z przedmowca. Dla pelnego obrazu trzeba jednak do tego kotla rowniez wrzucic np. Kaczoprawice, konserwatystow i ortodoksyjnych katolikow. To rowniez jakies tam uklady, starajace sie ksztaltowac nasze zycie i szkoda by byly pomijane.
Oczywiscie nie posadzam przedmowcy o jakas manipulacje w stylu przemilczania pewnych informacji.
_________________ Kto przeczy, że istnieją idee, ten jest poganinem, bo przeczy, że istnieje Syn
|
Wt lip 11, 2006 18:22 |
|
 |
meritus
|
A co to jest nieortodoksyjny katolik? Co to za zwierzę jakby zapytał pan Michalkiewicz?
|
Wt lip 11, 2006 19:03 |
|
 |
Roszwor
|
_________________ Kto przeczy, że istnieją idee, ten jest poganinem, bo przeczy, że istnieje Syn
|
Wt lip 11, 2006 19:15 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Alus napisał(a): Wsłuchałam, wczytałam się w homilie wygłoszone na Jasnej Górze - i usłyszałam z ust abp Głódzia to, co zawsze chciałam usłyszeć - "W wolnej Polsce ad 2006r media katolickie nie muszą mówić jednym głosem, a wszyscy wyznawcy Chrystusa mieć ten sam pogląd, jest miejsce na RM, Tygodnik Powszechny i Frondę i całą paletę czasopism konfesyjnych, rozgłośni i mediów".....a najbardziej mnie właśnie irytowało uzurpowanie sobie przez o. Rydzyka, RM, mienienia się "jedynym katolickim głosem w twoim domu". Można zresztą poczytać na tym forum wypowiedzi słuchaczy RM nader naganne wobec innych mediów, a zwłaszcza przeciw TP - insynuacje o masońskie lobby w Tygodniku, liberalizm, libertynizm...etc. Ciekawe tylko jak zostały te słowa odebrane w środowisku RM i czy zauważymy jakieś efekty......
Fakt faktem - wrzuciłem w Google kawałek tego rzekomego cytatu z Głódzia - nic nie wyskoczyło. Nie widzę w necie tego. Może jakieś uwiarygodnienie się 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt lip 11, 2006 19:21 |
|
 |
Meg
|
Piotr Tomczyk napisał(a): Zaniepokoiłem się o Ciebie Bo zbyt często się zgadzamy. Może dryfujesz w stronę fanatycznych, bezmyślnych i krwiożerczych (jak ja) sympatyków RM? Co bardziej lotni zwolennicy "tolerancji, wolności i biurokracji" mogą Cię zatakować miażdżącymi pytaniami kulinarnymi. Np. czy codziennie jadasz kotleta z bitego masona i co masz przeciwko sałatce po żydowsku. Bądź czujna
Rzeczywiście zbyt często. Trzeba coś z tym zrobić  Niestety moja opinia nt. radia Maryja sie zmieniła, ja tylko wyznaję zasadę "nie każda babcia chodząca w berecie jest słuchaczką RM". Kiedy zapytają odpowiem, na wszystkie pytania  Cytuj: P.S. Czy jeżeli sympatyk Radia Maryja zje czasem karpia po żydowsku, to dowodzi tym swojego antysemityzmu, czy raczej filosemityzmu? A wegetarianin, który odmówi przyłączenia się do takiej uczty? Jest bardziej antysemitą, czy wegetarianinem? A wegetarianin, który słucha Radia Maryja? A filatelista? Jak to wszystko zaszufladkować?
Jestem przeciwna szufladkowaniu ludzi do tego typu kategorii. Mozna być przecież i wegetarianinem i antysemitą jednocześnie i żadnym bardziej. Nie wyobrażam sobie aby mozliwe było jednoczesne bycie fanatykiem i przeciwnikiem radia Maryja, to jest już nielogiczne, bo te dwa światopoglądy nie mogą razem funkcjonować.
|
Wt lip 11, 2006 23:33 |
|
 |
meritus
|
A niby dlaczego nie pasuje bycie jednocześnie fanatykiem i przeciwnikiem Radia Maryja? W zwalczaniu Radia Maryja fanatyzm jest notoryczny. Wystarczy poszukać w internecie ile ślepej nienawiści jest do tego radia.
Cytuj: Musimy dziękować za Radio Maryja i Telewizję Trwam. W dzisiejszych czasach, kiedy obserwujemy napór bezbożnej ideologii, to Radio i Telewizja naprawdę odgrywają bardzo doniosłą rolę w naszym Narodzie. Trzeba tutaj, na Jasnej Górze, Bogu dziękować, że na tak trudny czas otrzymaliśmy taki wspaniały dar, jakim jest Radio Maryja i Telewizja Trwam, ale także "Nasz Dziennik". bp Ignacy Dec, ordynariusz świdnicki, NDz 10.07 homilia abp. Leszka Sławoja Głódzia: http://www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20060710&typ=rm&id=rm31.txtCytuj: W wielu środowiskach przyznanie się do słuchania Radia Maryja to swoisty akt odwagi - koronny argument na polityczną niepoprawność takiego słuchacza. I wiem, że boli was, że niektórzy (oklaski) zaszeregowują bądź chcą zaszeregować Was do II kategorii obywateli (oklaski). To jakby swoista przepustka do tej rzekomo gorszej Polski: Polski - moherowych beretów, prowincjonalnej, nie nadążającej za duchem czasu (oklaski). I pytamy: Czy rzeczywiście gorszej? Ta Polska nie zdradzała Chrystusa (oklaski), nie zaparła się Chrystusa, nie uległa modom, trwała przy Nim w najgorszych czasach zniewolenia i trwa, wierna Bogu i Polsce. I trzeba to powtarzać tym wszystkim, którzy taką Polskę atakują, szydzą z niej, uczą tzw. dobrych manier (oklaski). Wasza obecność - obecność tysięcy - stanowi jednoznaczną odpowiedź na to, co tak wielu dziwi. Akceptację tych mediów. Identyfikację z nimi. Rezultat własnych decyzji i przemyśleń. A siłą tych mediów co jest? Siłą tych mediów jest modlitwa, która uświęca czas i rytm dnia (oklaski). Modlitwa, co płynie do szpitali, domów opieki, ludzi samotnych, koszar, do polskich domów (oklaski). A tej modlitwie patronuje Maryja z Nazaretu, opiekunka każdego naszego dnia. Maryja, depozytariuszka Bożej miłości, która objawiła się pod jej sercem. Siłą tych mediów jest katecheza! Siłą tych mediów jest ewangelizacja! (oklaski) Siłą tych mediów jest prawda! (oklaski) Siłą tych mediów jest prawda o Bogu i Ojczyźnie! (oklaski) Siłą tych mediów jest więź z rodakami rozproszonymi po całym świecie! Od Karagandy po Władywostok, Australię i Nową Zelandię oraz obie Ameryki (oklaski).
homilia o. Tadeusza Rydzyka z Tuchowa:
http://www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20060708&typ=my&id=my21.txt
|
Śr lip 12, 2006 13:21 |
|
 |
godunow
|
cytat Cytuj: hociażby teraz widzimy to w Ojczyźnie, co się dzieje. W jakim kierunku prowadzą media Naród. Tak to widac w jakim kierunku nas prowadzi prezes TV Trwam ( CZYTAJ prezes TV Rządowej!!
|
Śr lip 12, 2006 15:28 |
|
 |
Piotr Tomczyk
|
Meg napisał(a): wyznaję zasadę "nie każda babcia chodząca w berecie jest słuchaczką RM" (...) Mozna być przecież i wegetarianinem i antysemitą jednocześnie i żadnym bardziej.
Odważne i politycznie niepoprawne stwierdzenia! Możesz się tym komuś narazić;)
Ja taki odważny nie jestem. Jak mnie ktoś zagadnie to zawsze przytaknę... Prawda? Ano, prawda!
"Jak ma beret, to słuchaczka, jak słuchaczka, to antysemitka, jak antysemitka, to je wieprzowinę".
Jasno wychodzi, że noszący berety nie mogą być jednocześnie wegetarianami
PT
|
Śr lip 12, 2006 16:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu - link proszę:
http://ekai.pl/serwis/?MID=11398
Stanisław Adam - nigdy nie słyszałeś słów o. Rydzyka wypowiadanych non stop, że prawdziwe, rzetelne, informacje zawierają tylko "prawdziwie polskie" media tzn: ND, RM, TVTrwam, bo pozostałe to tylko "polskojęzyczne" lub "katolickie tylko z nazwy"????... ("prawdziwie polskie", "polskojęzyczne", "katolickie tylko z nazwy" - określenia używane przez o. Rydzyka).
|
Śr lip 12, 2006 18:08 |
|
 |
meritus
|
Alusie
Niektóre media są katolickie tylko z nazwy. Za komuny mówili o tym niektórzy i teraz mówi o.Rydzyk. Skandalem jest choćby to, że Tygodnik Powszechny daje kilka stron załganemu Grossowi, aby mógł wylać swoją niekompetentną wiedzę historyczną (nie jest historykiem) i antypolskie uprzedzenia. Natomiast jego najnowsze "dzieło" publikuje "katolickie" wydawnictwo "Znak" z Krakowa - za niemieckie pieniądze.
90% prasy lokalnej i większość ogólnopolskiej jest w rękach obcego kapitału, jest polskojęzyczna.
|
Śr lip 12, 2006 18:13 |
|
|
|