Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 9:26

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120 ... 168  Następna strona
 Radio Maryja, cz. 2 
Autor Wiadomość
Post Re: Radio Maryja, cz. 2
Cytuj:
A może i oni są dani przez Stwórcę...tylko nie odkryliśmy w jakim celu...może abyśmy się opamiętali i zbliżyli sie do Niego bardziej, może byśmy weszli w nawrócenie..., może we wtajemniczenie chrześcijańskie, by na nowo rozpocząć żyć w Kościele Słowem Bożym, Liturgią we Wspólnocie takich samych biedaków jak ja, Ty i inni...

Nie posiadamy zdolności pełnego rozeznania woli Bożej, ale zawsze musimy pamiętać, że Bóg jest panem przypadku.....więc nikt nie urodził się, żył "przez przypadek".

Wt gru 28, 2010 16:12

Alus napisał(a):
....więc nikt nie urodził się, żył "przez przypadek".

...ale w jakimś celu. Bóg działa w określonym celu, którym jest zawsze dobro ludzi (wspólnoty ludzkiej). Cel ten dostrzegalny jest coraz wyraźniej z perspektywy przeżytego czasu. Po przeżytym czasie widoczne są "owoce" danych wydarzeń a po "owocach" się poznaje co było dobre ...i można prognozować "na dziś" co jest i może być dobre dla człowieka w przyszłości.

zsoborniki

Wt gru 28, 2010 16:49
Alus napisał(a):
Nie posiadamy zdolności pełnego rozeznania woli Bożej,".[/quote]

To prawda, w końcu jesteśmy ludźmi. Bóg jest tylko jeden.

Alus napisał(a):
ale zawsze musimy pamiętać, że Bóg jest panem przypadku..

Czasami mam wrażenie, że niektórzy ludzie są z przypadku, ale to też nieprawda. Tak samo jak cytowany fragment wypowiedzi.

[quote="Alus"]nikt nie urodził się, żył "przez przypadek".[quote]

Jak mówi nasz formułowy kolega " Pan dopuszcza wszystko"

Wt gru 28, 2010 17:01

Głównym przesłaniem Radia Maryja jest modlitwa, ewangelizacja i katecheza.
Oto niektóre tematy programowe Radia Maryja:
http://www.radiomaryja.pl/

Wt gru 28, 2010 17:57
zbanowany na stałe

Gita2 napisał(a):
Głównym przesłaniem Radia Maryja jest modlitwa, ewangelizacja i katecheza.
Oto niektóre tematy programowe Radia Maryja:
http://www.radiomaryja.pl/

Przeplatane wszystko polityka nienawiści, plus oczywiście podawaniem konta dla wpłat. Ukradzione pieniądze na ratowanie stoczni sie kończą, a przyszłośc kiepsko sie rysuje :D

Wt gru 28, 2010 20:10
zbanowany na stałe

Mnie to zawsze najbardziej rozśmieszało, jak w Radio Maryja tłukli najbardziej ci, którym żal było, że babcia zamiast im na kieszonkowe czy tam inny dla nich sponsoring, to dawała i daje na Radio Maryja :lol:

Taka wściekłość, że oni nie zagarnęli tych pieniędzy, się objawia w ten sposób i prawdziwe intencje wobec Radia Maryja tych "bardziej prawdziwych Polaków" :D

Wt gru 28, 2010 21:50

kenfollett

Piszę Ci jeszcze raz: trzeba zawsze prosić Boga o dar rozróżniania... i zastanowić się trzeba, czemu dane dzieło ma służyć i czy przynosi ono dobro...

Jeśli dzieło służy złu i nie przynosi dobra, nie może być dziełem Bożym...Taka jest logika wierzenia w Stworzyciela, który objawił się ostatecznie w Jezusie Chrystusie, Panu Naszym!

Ja osobiście widzę wiele dobra przynoszącego przez Radio Maryja wielu ludziom i dlatego uważam, że jest to dzieło dane przez Stwórcę na ten czas w Kościele katolickim w Polsce!

Jest to niezależne moje widzenie niezależnie od tego co Ty uznajesz za "politykę nienawiści". Ci co nie dają zawsze mają za złe, że ktoś inny daje (piszesz:"...plus oczywiście podawaniem konta dla wpłat. Ukradzione pieniądze na ratowanie stoczni sie kończą, a przyszłośc kiepsko sie rysuje"). Jakoś nie słyszę pretensji tych, co na ratowanie stoczni dawali!

zsoborniki

Wt gru 28, 2010 21:53
zbanowany na stałe

Cytuj:
Piszę Ci jeszcze raz: trzeba zawsze prosić Boga o dar rozróżniania... i zastanowić się trzeba, czemu dane dzieło ma służyć i czy przynosi ono dobro...

No więc tutaj mamy problem, bo poza dobrem (ewangelizacja, modlitwy) RM przynosi także zło (politykierstwo, źle pojety patriotyzm).
Tak szczerze mówiąc to nawet Hitler wprowadzając faszystowska dyktatur,e dawał swoim ziomkom dobro (praca, nauka), a jak się to skończyło to wszyscy wiemy.
Trudno więc ocenić cos co nadal trwa...a na szczęście RM i całe imperium Rydzyka to niszowe wydanie (Adolf był bardziej kreatywny).

Wt gru 28, 2010 23:43

a ja Ci powiem mały kwiatku że miałam okazje obserwować wpływ RM na bliskie mi osoby z rodziny i niestety nie był dobry. Nie popieram tej rozgłośni. Za dużo było tam propagowania idei walki, dzielenia ludzi na "my i oni", teorii spiskowych. Bardzo bardzo nie pasuje mi osoba o. Rydzyka. Jestem osobą wierzącą, praktykującą, powaznie traktuję moje chrześcijaństwo. A RM mi kompletnie nie pasuje i nie odpowiada.

Śr gru 29, 2010 9:28
zbanowany na stałe

Kropeczko,
Twoje podejście jest uczciwe i proste.
Nie usiłujesz zagarnąć pieniędzy Ojcu Rydzykowi pod pretekstem rozdawania ich biednym, jak czynią niektórzy.
I właśnie o uczciwość chodzi w tych wszystkich naszych wzajemnych relacjach. Nie musimy za sobą przepadać. Powinniśmy być uczciwi względem siebie.

Śr gru 29, 2010 13:06

My sobie możemy tutaj siedzieć i dyskutować - zakładam, że w większości ludzie mniej lub bardziej młodzi. Jednak niektórzy z nas mają w domach albo w rodzinach doświadczenia osób ślepo zasłuchanych w RM, wpatrzony w TVT i zaczytanych w jedyny słuszny ND. To są osoby, niestety, które bardzo często żyją dosłownie jakby w innym świecie. I jest to bardzo przykre. Nie mówiąc o tym, jak często są naciągani, i jak wiele pieniędzy przesyłają na różne inicjatywy sygnowane przez RM - mniejsza o to, słuszne czy nie, związane z Kościołem czy nie, ważne że w tym radiu, które trzeba.

Dzięki za zwrócenie uwagi na to.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr gru 29, 2010 14:01
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

Kropeczko i ToMu, kochani,
zapominacie, że każdy wybiera to co chce wybierać spośród bogatej oferty medialnej.
Jeśli sporo ludzi chce słuchać Radio Maryja to jest to jakiś fakt, nawiasem, dzięki temu chyba to radio w ogóle istnieje, bo jest finansowane z prywatnych darów.

Inny świat jaki daje Radio Maryja jest rzeczywiście pewnym iluzorycznym światem, podobnie jak świat ideologii Pana Tuska, czy świat muzyki Trance, albo świat jedzenia z kucharzami w telewizji.

I co z tego?

Śr gru 29, 2010 14:17
maly_kwiatek napisał(a):
Kropeczko i ToMu, kochani,
zapominacie, że każdy wybiera to co chce wybierać spośród bogatej oferty medialnej.
Jeśli sporo ludzi chce słuchać Radio Maryja to jest to jakiś fakt, nawiasem, dzięki temu chyba to radio w ogóle istnieje, bo jest finansowane z prywatnych darów.

Inny świat jaki daje Radio Maryja jest rzeczywiście pewnym iluzorycznym światem, podobnie jak świat ideologii Pana Tuska, czy świat muzyki Trance, albo świat jedzenia z kucharzami w telewizji.

I co z tego?

Ano to, że ludziom, którzy nie słuchają/ogladają/ czytają mediów toruńskiech odbiera się prawa do patriotyzmu, polskości, katolicyzmu......zapewne też nie słyszałeś o "katolewicy", "polskojęzycznych".

Śr gru 29, 2010 15:32
zbanowany na stałe

To, że ludzie chcą mieć jakieś azyle medialne, nie znaczy, że z iluzyjnych myślokształtów towarzyszących tym azylom, należy wyciągać jakieś treści mające jakoby jakiekolwiek znaczenie dla osób niezaangażowanych w dany azyl.

Myślę, że podobnie kiedyś działał Jerzy Urban. Wyciągał z kontekstu jakąś informację i umieszczał ją w innym kontekście. I robiło się śmiesznie (gdy pisał w Kulisach), albo strasznie(gdy był rzecznikiem prasowym Rządu).

Śr gru 29, 2010 15:39
zbanowany na stałe

maly_kwiatek napisał(a):
Myślę, że podobnie kiedyś działał Jerzy Urban. Wyciągał z kontekstu jakąś informację i umieszczał ją w innym kontekście. I robiło się śmiesznie (gdy pisał w Kulisach), albo strasznie(gdy był rzecznikiem prasowym Rządu).

No brawo! wreszcie prawda "D
Rydzyk = Urban
Zawsze przeczuwałem, ze te dwa indywidua maja cos wspólnego :)

Śr gru 29, 2010 15:57
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120 ... 168  Następna strona